TÉMA

Plynovod

Nord Stream někdo poškodil záměrně, ale nemáme důvody pro trestní stíhání, oznámilo Dánsko

Dánsko v pondělí uvedlo, že se rozhodlo ukončit vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy. Dánsko je po Švédsku druhou zemí, která své vyšetřování možné sabotáže na plynovodech z roku 2022 končí, informovala agentura Reuters.
26. 2. 2024|

Švédsko ukončilo vyšetřování možné sabotáže Nord Streamu

Švédská prokuratura oznámila, že se rozhodla ukončit vyšetřování možné sabotáže na plynovodu Nord Stream. Podle prokuratury Švédsko nemá pravomoc se záležitostí zabývat.
7. 2. 2024|

Rusko, Čína a Balticconnector. Plynovod poškodila kotva nákladní lodi, vyvstávají další otázky

Plynovod na dně Finského zálivu poškodila kotva nákladní lodě NewNew Polar Bear čínské společnosti, oznámili finští vyšetřovatelé. Zda to byla nehoda nebo záměrná sabotáž, však stále není jasné. Posádka na pokusy o kontakt nereaguje. Podle námořníků je „nemožné“, aby za sebou loď táhla masivní kotvu bez povšimnutí. Experti proto spekulují o tom, kdo by mohl mít na poškození Balticconnectoru zájem – a jejich pohledy při tom směřují na Východ.
7. 11. 2023|

Šetření poškozeného plynovodu a kabelu v Baltském moři se zaměřuje na čínskou loď a ruský tanker

Helsinky se ve vyšetřování případu poškozeného finsko-estonského plynovodu na dně Baltského moře soustředí na čínskou kontejnerovou loď. Ta se měla pohybovat v době incidentu v jeho blízkosti. Únik plynu na začátku října způsobil podle vyšetřovatelů vnější zásah. Plavidlo s vlajkou Hongkongu se mělo pohybovat i v blízkosti poškozeného telekomunikačního kabelu mezi Švédskem a Tallinem. V obou případech zaznamenaly radary také ruský ropný tanker.
22. 10. 2023|

Finsko s Estonskem vyšetřují poškození plynovodu. Pokud se prokáže sabotáž, NATO zareaguje

Na plynovodu spojujícím Finsko a Estonsko se objevilo poškození, jehož důsledkem byl únik plynu. Finský premiér Petteri Orpo podle agentury Reuters řekl, že byl pravděpodobně způsoben vnějším zásahem. Je však podle něj příliš brzy na vyvozování závěrů, kdo nebo co poškození způsobilo. Šéf NATO Jens Stoltenberg před zasedáním ministrů obrany NATO prohlásil, že pokud se prokáže, že šlo o úmyslnou sabotáž, bude Aliance reagovat.
11. 10. 2023|

Stát koupil provozovatele plynovodů Net4Gas. Cena nepřesáhne pět miliard

Státní společnost ČEPS koupila firmu Net4Gas Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů, oznámil ČEPS. Akvizici, kterou ve středu schválila vláda, ještě budou posuzovat regulační orgány.
29. 9. 2023|

Polská vláda schválila návrh, který armádě umožní potápět nepřátelské lodě

Polská vláda schválila návrh zákona, který by armádě umožnil potápět nepřátelské lodě, u nichž by hrozil útok na energetickou infrastrukturu v moři, především na klíčový plynovod Baltic Pipe. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, která zároveň upozornila, že NATO ve středu varovalo před možností ruské sabotáže podmořské infrastruktury. Aby se navrhovaná norma stala zákonem, je zapotřebí, aby ji schválil parlament.
4. 5. 2023|

Ruská plavidla se před výbuchy pohybovala u plynovodů Nord Stream, tvrdí severská média

V blízkosti plynovodů Nord Stream se v období před výbuchy pohybovala ruská plavidla schopná provádět podmořské operace. Podle zpravodajského serveru BBC News to na základě společného pátrání uvedla dánská, norská, švédská a finská veřejnoprávní média. Oficiální vyšetřování útoku na plynovody, které vedou země ležící v blízkosti místa výbuchů, stále pokračuje. Vyšetřovatelé se zatím shodli pouze na tom, že exploze s největší pravděpodobností nebyly nehoda, ale důsledek sabotáže.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 19:35|

Ruské lodě chystají sabotáže větrných elektráren či podvodních kabelů, tvrdí skandinávská média

Flotila padesáti ruských plavidel, která se údajně maskují jako rybářské a výzkumné lodě, chystají podle skandinávských médií sabotáže větrných elektráren, plynovodů a komunikačních kabelů v Severním moři. S odkazem na společnou investigaci veřejnoprávních médií v Dánsku, Norsku, Švédsku a Finsku o tom informuje BBC. Kreml tvrdí, že se severská média mýlí a pro obvinění Ruska neexistují důkazy.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:00|

Začaly práce v Komořanské ulici v Praze, vzniknou přechody a cyklopruh

Silničáři začali s opravou části Komořanské ulice v Praze 12, v první fázi potrvají do 3. května. Rekonstrukce se týká úseku od křižovatky s ulicí U Spořitelny po křižovatku s ulicí K Modřanskému nádraží. Součástí bude také rozšíření křižovatky s ulicí K Vystrkovu a přebudování křižovatky se Zlochovou ulicí. Cílem je vylepšit dlouhodobě nevyhovující dopravní situaci v lokalitě, zvýšit bezpečnost řidičů a zlepšit plynulost dopravy, sdělila už dříve mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
17. 4. 2023|

Si pozval Putina na návštěvu Číny, ten slíbil dodávky plynu

Čínský prezident Si Ťin-pching během své návštěvy Moskvy pozval šéfa Kremlu Vladimira Putina do své země. Informovaly o tom v úterý ruské agentury. Putin na oplátku slíbil, že Rusko dodá Číně do roku 2030 nejméně 98 miliard metrů krychlových zemního plynu a také sto milionů tun zkapalněného plynu. Čínská hlava státu je v ruské metropoli druhým dnem, v pondělí Si neformálně jednal se svým ruským protějškem, v úterý pokračuje formální část rozhovorů.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:36|

Pavel se v Polsku setkal s premiérem Morawieckým. Navštívil i Rzeszów, odkud proudí pomoc na Ukrajinu

Nový český prezident Petr Pavel v pátek zakončil dvoudenní návštěvu Polska. Ráno se setkal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, později navštívil centrum Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Odpoledne dorazil také do polského a amerického logistického centra na letišti Rzeszów-Jasionka, z nějž proudí na Ukrajinu většina západní pomoci včetně té vojenské.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 19:07|

Víte, co je v sázce pro svobodu světa, řekl Biden na jednání s východním křídlem NATO

Ve Varšavě jednal americký prezident Joe Biden s představiteli států takzvané bukurešťské devítky (B9), která sdružuje země východního křídla NATO. Schůzka se konala v předvečer prvního výročí obnovené invaze na Ukrajinu, kterou Rusko zahájilo 24. února 2022. Za Česko se zúčastnil premiér Petr Fiala (ODS), který jednal také bilaterálně se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Po jednání překvapivě představil detailní seznam zbraní, které Česko od začátku invaze Ukrajině poskytlo. Vládní vojenská pomoc činí celkově deset miliard korun a zbraně za dalších třicet miliard korun poslal napadené zemi obranný průmysl.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 23:05|

Na severu Litvy explodoval plynovod, příčina není známá

Na severu Litvy v pátek odpoledne explodoval plynovod vedoucí z Lotyšska, informoval server Delfi. Masivní výbuch zaznamenali obyvatelé vesnice u města Pasvalys, kterou policie evakuovala. Z místa poškození podle policistů šlehaly padesát metrů vysoké plameny, oheň se od té doby podařilo uhasit. Příčina exploze je zatím neznámá.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 21:02|

Poškození Nord Streamu byla podle Švédska sabotáž, vyšetřování zjistilo stopy výbušnin

Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla v pátek podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny stopy výbušnin, dodala.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:02|

Německo zestátní odnož Gazpromu, Polsko převzalo aktiva firmy

Německá vláda zestátní dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Podle kabinetu jí hrozí insolvence, což ohrožuje i bezpečnost dodávek energií v zemi. V pondělí podobný krok oznámila také polská vláda, která převezme polská aktiva ruské společnosti.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:42|

Plynovody Nord Stream značně poškodily „silné výbuchy“, potvrdili dánští vyšetřovatelé

Dánské úřady potvrdily rozsáhlé poškození plynovodů Nord Stream u dánských břehů v Baltském moři a uvedly, že příčinou byly „silné výbuchy“. Švédský deník Expressen zveřejnil první údajné záběry poškozených produktovodů vedoucích z Ruska do Německa. Dohromady čtyři mohutné úniky plynu se na konci září vyskytly v mezinárodních vodách.
18. 10. 2022|

Z Nord Streamu 1 přestal unikat plyn

Únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 už se patrně také zastavil, uvedly podle agentury AP dánské úřady. V sobotu Dánsko oznámilo, že plyn pravděpodobně přestal unikat také z plynovodního potrubí Nord Stream 2.
2. 10. 2022|

Švédská hlídka objevila už čtvrtý únik plynu na poškozených plynovodech Nord Stream

Švédská pobřežní hlídka objevila již čtvrtý únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream. Informoval o tom švédský deník Svenska Dagbladet s odvoláním na mluvčí pobřežní stráže. Evropští politici stále častěji mluví o tom, že za podmořskými výbuchy, které plynovody poškodily, stojí úmyslné útoky. Rusko ale svoji vinu odmítá a naopak obviňuje Spojené státy. Prezident Vladimir Putin označil poškození plynovodů za „akt mezinárodního terorismu“. Tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že vše naznačuje tomu, že šlo o sabotáž.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 22:29|

Poškození plynovodů Nord Stream je úmyslným činem, uvedla švédská premiérka

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodů Nord Stream 1 a 2 následně začal unikat plyn. Obě země poté svolaly na úterý krizové štáby: švédská premiérka Magdalena Anderssonová později řekla, že poškození plynovodů je úmyslným činem. O úmyslu hovoří také dánská premiérka Mette Frederiksenová. Seismologové z Uppsalské univerzity ve Švédsku a dánského seismologického centra potvrdili, že plynovod Nord Stream poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy. Cena plynu pro evropský trh se výrazně zvýšila.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 23:33|

Polsko má nový plynovod, surovinu dodá z Norska

V Polsku byl slavnostně uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích. Jde o další krok ve snaze Evropské unie zajistit větší diverzifikaci v dodávkách plynu i zemím ve středovýchodní Evropě, konstatovala Evropská komise (EK).
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 19:20|

Zimu zvládneme, je třeba se připravit na tu další, řekl Topolánek

Někdejší premiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek je přesvědčený o tom, že letošní zimu domácnosti zvládnou, na příští topnou sezonu se Česko ale musí podle něj připravit. Zároveň předpokládá, že i přes současné problémy ruský plyn v budoucnu do Evropy může téct, bude ale nutné mít stoprocentní zálohu, uvedl Topolánek v Interview ČT24.
9. 9. 2022|

Česko a Polsko obnovily spolupráci na plynovodu Stork II

Česko a Polsko obnovily spolupráci na přípravě plynovodu Stork II, projekt má podporu obou zemí. Na Ekonomickém fóru v polském městě Karpacz to v úterý večer řekl premiér Petr Fiala (ODS).
6. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 10:43|

Nord Stream 1 stojí a Gazprom se pře se Siemensem, jak opravit údajnou závadu na turbíně

Německá společnost Siemens Energy je podle ruské plynárenské společnosti Gazprom připravena pomoci s opravou zařízení kompresorové stranice odstaveného plynovodu Nord Stream 1. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Německý podnik na to ale zareagoval oznámením, že zatím od Gazpromu žádný pokyn k opravě neobdržel. Gazprom je provozovatelem plynovodu. Premiér Petr Fiala (ODS) ujistil, že i kdyby Rusko dodávky přes Nord Stream 1 neobnovilo, neznamenalo by to, že by domácnosti a firmy v Česku zůstaly bez plynu.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 16:34|