TÉMA

CDU/CSU

Rušno na německé politické scéně. O slovo se hlásí hned dvě nové partaje
Německá politická scéna prožívá mimořádně rušnou zimu. Krátce po sobě vznikly dvě nové strany, které hodlají promluvit do letošních zemských voleb, ale hlavně se připravují na ty spolkové v příštím roce. S cílem oslovit konzervativní voliče v lednu založila své Spojenectví (BSW) bývalá dlouholetá politička postkomunistické Levice Sahra Wagenknechtová a v půlce února se stal stranou dosavadní ultrakonzervativní spolek WerteUnion kolem bývalého šéfa Úřadu na ochranu ústavy Hanse-Georga Maassena. Obě strany spojuje slib přitvrdit v azylové policie.
5. 3. 2024|Petra Bahounková
Německo částečně legalizuje konopí. Lidé mohou držet až padesát gramů a tvořit pěstitelské kluby
Německo začátkem dubna částečně legalizuje konzumaci konopí pro rekreační účely, poslanci Spolkového sněmu během pátku schválili možnost mít doma až padesát gramů této drogy a pěstovat pro svou potřebu nejvýše tři rostliny. Zároveň mohou vzniknout pěstitelské kluby, které pro své členy mohou měsíčně produkovat až 25 kilogramů konopí. Norma byla prosazena i přes odpor konzervativní unie CDU/CSU.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 17:37|ČTK
Německo s několikatýdenním zpožděním schválilo rozpočet, vláda ho musela přepracovat
Německý parlament v pátek s několikatýdenním zpožděním schválil rozpočet pro letošní rok. Vláda kancléře Olafa Scholze návrh státních výdajů kvůli chybějícím desítkám miliard eur musela zcela přepracovat. Součástí rozpočtu, jehož objem je 476,8 miliardy eur (11,8 bilionu korun), včetně 39 miliard eur (969 miliard korun) nových půjček, jsou rozsáhlé škrty. Německo i přes nové půjčky dodrží podmínky takzvané dluhové brzdy, která brání příliš rychlému zadlužování země.
2. 2. 2024|ČTK
Německý parlament zamítl žádost opozice o hraniční kontroly s Českem. Vyloučené ale nejsou
Německý parlament zamítl návrh opoziční konzervativní unie CDU/CSU, který po spolkové vládě kancléře Olafa Scholze kvůli složité migrační situaci žádal obnovení kontrol na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem. Proti návrhu hlasovali vládní sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) a rovněž opoziční postkomunistická opozice. Scholz se však ve středu se zemskými premiéry dohodl na tom, že Německo bude moci zavádět kontroly podle migrační situace.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 22:18|
Schröder žaluje Bundestag. Chce peníze na provoz kanceláře
Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder žaluje Spolkový sněm kvůli tomu, že mu zákonodárci odebrali část zvláštních práv, kterých se mu dostávalo jako bývalému kancléři. Chce tak získat zpět peníze na chod kanceláře. Parlament Schröderovi omezil výsady v květnu kvůli vazbám na Rusko a vůdce Vladimira Putina.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:42|
Steinmeier si jde pro druhý mandát, volit bude i exkancléřka či virolog. Kandidáta AfD vyloučí z CDU
Německé Spolkové shromáždění v neděli zvolí federálního prezidenta. Pokud se nestane něco nečekaného, bude ve funkci pokračovat stávající hlava státu Frank-Walter Steinmeier, kterému kromě vládní koalice slíbili podporu i opoziční konzervativci. Spíš než otázka, kdo bude stát v čele Německa dalších pět let, tak před volbou budila pozornost nominace jednoho ze tří Steinmeierových soupeřů, jenž kvůli kandidatuře zřejmě přijde o stranickou knížku. Samotnou volbu, které se coby delegátka spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko zúčastní mimo jiné i exkancléřka Angela Merkelová, ovlivnila pandemie, a oproti zvyklostem se nebude konat ve Spolkovém sněmu.
13. 2. 2022|
Německý prezident Steinmeier obhájí mandát. Podpoří ho vládní koalice i CDU/CSU
Únorovému znovuzvolení Franka-Waltera Steinmeiera německým prezidentem nestojí nic v cestě. Podporu mu ve středu v den jeho 66. narozenin vyslovila konzervativní unie CDU/CSU. Předseda CDU Armin Laschet po jednání se sesterskou bavorskou CSU prohlásil, že vedení unie se jednomyslně rozhodlo postavit za Steinmeiera. CDU/CSU je největší opoziční politickou silou v Německu. Prezident má rovněž jisté hlasy vládní koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP).
5. 1. 2022|
Analytik Eberle: Němci Angely Merkelové jsou sebevědomější, pestřejší i rozdělenější
Angela Merkelová stála v čele Německa šestnáct let, během nichž se společnost stala pestřejší a modernější. Němci získali nové sebevědomí i zahraniční vliv založený na hospodářské síle a kulturní přitažlivosti. Pod povrchem stability a prosperity však bublá řada sociálních problémů, které Merkelová neřešila. Její éru v době voleb do Bundestagu na konci září bilancoval analytik Jakub Eberle. Text nyní připomínáme v souvislosti se zvolením nového kancléře.
24. 9. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 10:27|Jakub Eberle
V Německu se ustavil nový Spolkový sněm, vládě Merkelové skončil mandát
Poslanci nového Spolkového sněmu se v úterý sešli na ustavující schůzi. Tímto aktem formálně skončil mandát vlády Angely Merkelové, která zemi nadále povede do jmenování nového kabinetu, což se očekává začátkem prosince. V čele Spolkového sněmu vystřídala Wolfganga Schäubleho (CDU) poslankyně sociální demokracie (SPD) Bärbel Basová. Druhou nejvyšší ústavní funkci v Německu bude vykonávat jako třetí žena v historii.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:06|
Laschet skončil jako premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko
Neúspěšný kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet v pondělí oficiálně skončil v úřadu premiéra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Lascheta, který bude nově působit v Berlíně jako poslanec Spolkového sněmu, vystřídá v čele zemské vlády tamní ministr dopravy Hendrik Wüst. Zemský sněm chce zvolit Wüsta premiérem ve středu.
25. 10. 2021|
„Monument“ a „stroj na kompromisy“. Lídři zemí EU se na summitu rozloučili s Merkelovou
Přesně poloviny z 214 dosavadních summitů Evropské unie se zúčastnila odcházející německá kancléřka Angela Merkelová, s níž se v Bruselu rozloučili lídři ostatních unijních zemí. Podle mnoha kolegů byla kancléřka často ústřední postavou jednání, když moderovala řadu sporů a pomáhala najít kompromis. Šéf unijních vrcholných schůzek Charles Michel podle jednoho z činitelů prohlásil, že summity bez ní budou jako Paříž bez Eiffelovy věže či Řím bez Vatikánu.
22. 10. 2021|
Lídři německé SPD, FDP a Zelených chtějí zahájit formální jednání o koalici
Lídři německých sociálních demokratů (SPD), liberálů (FDP) a Zelených se dohodli, že zahájí formální jednání o vytvoření společné koalice. Oznámili to po své páteční schůzce, uvedla agentura DPA. Německo tak necelé tři týdny po volbách udělalo další krok ke vzniku nové vlády.
15. 10. 2021|
Laschet chce vyřešit otázku lídra CDU na sjezdu. Média psala, že nabídl funkci
Šéf německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) a kancléřský kandidát konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet chce vyřešit otázku lídra konzervativců na stranickém sjezdu. Oznámil to v prohlášení po debatě s poslaneckou frakcí. Německá média před jeho projevem informovala, že poslancům nabídl předsednickou funkci k dispozici.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 19:22|
Němečtí Zelení i liberálové chtějí jednat o koalici se sociálními demokraty
Německá sociální demokracie (SPD) kancléřského kandidáta Olafa Scholze má k sestavení vlády blíže než konkurenční konzervativní unie CDU/CSU vedená Arminem Laschetem. Zelení totiž oznámili, že chtějí o koalici jednat s SPD, ke stejnému kroku pak vyzvali i svobodné demokraty (FDP), kteří již tento návrh přijali. Zelení i liberální FDP nicméně zcela nezavrhují pozdější jednání s CDU/CSU. Laschet ve středu zopakoval, že je připraven dále jednat.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 14:25|
Merkelová vyzvala politické strany, aby při jednání o vládě překonaly vzájemné odlišnosti
Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli vyzvala politické strany, aby byly po parlamentních volbách při jednání o sestavení vlády otevřené dialogu a byly připraveny přenést se přes vzájemné rozdíly. Ve svém emotivním projevu v Halle u příležitosti 31 let od znovusjednocení Německa, v němž zároveň bilancovala svoje šestnáctileté působení v úřadu kancléře, také připomněla zásadní moment své politické kariéry, kdy se v roce 2015 rozhodla přijmout zhruba milion uprchlíků.
3. 10. 2021|
Největší naději na kancléřství má sociální demokrat Scholz, tvrdí šéf CSU Söder
Největší šanci stát se příštím německým kancléřem má kandidát sociálních demokratů (SPD) Olaf Scholz. Po jednání zemské poslanecké skupiny Křesťansko-sociální unie (CSU) v Berlíně to řekl bavorský premiér a šéf CSU Markus Söder. Naději, že by konzervativní unie CDU/CSU pod vedením svého kancléřského kandidáta a předsedy CDU Armina Lascheta vládní koalici sestavila, vidí Söder jako velmi slabou. Zároveň ale prohlásil, že se CSU ještě nevzdává a na možné rozhovory s CDU, Zelenými a FDP se připravuje.
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 22:10|
Nejvíce společného máme s CDU/CSU, řekla poslankyně Altová za FDP k povolebním vyjednáváním
Nejdříve budeme konzultovat povolební situaci se Zelenými, pak teprve s SPD a CDU/CSU, uvedla v pořadu Události, komentáře německá poslankyně Renata Altová (FDP). Dodala, že nejvíce společných témat má její strana s CDU/CSU. Jejím přáním je, aby nová německá vláda vznikla do Vánoc. Také velvyslanec v Německu Tomáš Kafka si myslí, že by nová vládní koalice mohla být známa v tomto období.
28. 9. 2021|
Scholz a Laschet se předhánějí ve skládání koalice, rozhodující slovo ale mají jiní
O nové německé vládní koalici chtějí jednat jak sociální demokraté (SPD), kteří nedělní spolkové volby těsně vyhráli, tak konzervativní unie CDU/CSU, jež utržila historicky nejhorší výsledek a skončila druhá. Rozhodující slovo ohledně možné koalice ale budou mít nakonec ti třetí a čtvrtí v pořadí – Zelení a svobodní demokraté (FDP). Zelení chtějí nejdřív jednat s SPD, ani rozhovory s CDU/CSU ale nevyloučili. Svobodní demokraté zase před začátkem jakýchkoli koaličních jednání chtějí nejdřív mluvit se Zelenými a zjistit, zda dokážou najít společnou řeč.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 19:58|
Glosa Hany Scharffové: The Mädchen is mine
Na čestném místě v mé sbírce gramofonových desek leží album Michaela Jacksona z roku 1982. Snad ještě více než hudba mě baví zpěvákova perokresba k duetu The Girl Is Mine – To děvče je mé, který nazpíval spolu s Paulem McCartneym. Na obrázku se oba hudební velikáni přetahují o vnadnou krasavici se špičatými nehty a zdá se, že ji brzy roztrhnou vejpůl. Podobně to po volbách vypadá v německé politice, píše v glose někdejší zpravodajka ČT24 v Německu Hana Scharffová.
27. 9. 2021|Hana Scharffová
Německé volby vyhráli sociální demokraté. Otevřené zůstává, kdo bude kancléřem
Německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté (SPD), kteří v nedělním hlasování získali podle předběžných konečných výsledků 25,7 procenta hlasů. Na druhé příčce skončila konzervativní unie CDU/CSU se ziskem 24,1 procenta hlasů, což představuje po šestnácti letech vlád kancléřky Angely Merkelové rekordní minimum. O kancléřský úřad po odcházející Merkelové se přihlásili oba volební lídři – Olaf Scholz (SPD) i Armin Laschet (CDU/CSU) – kteří si nyní musí na svou stranu naklonit Zelené a svobodné demokraty (FDP), bez kterých vláda nejspíš nebude možná. Volební účast činila 76,6 procenta.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 14:17|
Stabilita zůstane, tango ale budou tančit tři, píší evropská média o německých volbách
Německo čekají složitá povolební vyjednávání, shodují se periodika napříč Německem i Evropou. Několik deníků poukazuje na to, že kvůli výsledku bude příští německý kancléř – ať už to bude kdokoliv – možná slabší než kterýkoliv jeho předchůdce. Silnou pozici mají liberálové z FDP a uspěli rovněž Zelení, hodnotí média.
27. 9. 2021|
Podle odhadů vede v německých volbách SPD. Konzervativci přesto věří v udržení kancléřství
Německé parlamentní volby podle prvních odhadů vyhrála těsně sociální demokracie (SPD) před druhou konzervativní unií CDU/CSU. Naznačují to projekce stanic ARD a ZDF, které se postupně sbližují. SPD vede před konzervativci ziskem 25,8 procenta (ARD), respektive 26 procent (ZDF). Konzervativní unie má podle ARD 24,1 procenta hlasů, podle ZDF 24,2 procenta. Šéf CDU Armin Laschet není spokojen, slíbil ale nadále bojovat za vznik vlády pod jeho vedením. Naopak Scholz uvedl, že prognózy svědčí o úspěchu SPD, a zdůraznil, že chce být kancléřem. Podoba koalice tak bude do značné míry záviset na tom, s kým budou chtít spolupracovat třetí Zelení a čtvrtí svobodní demokraté (FDP).
26. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 01:28|
Výrazným tématem kampaně v Německu bylo klima. Den před volbami některé strany lákaly nerozhodné
Daně, minimální mzda či boj s koronavirem byly klíčovými spornými body německé volební kampaně. Jedno téma ale dominovalo, a tím je klimatická politika. Za problém číslo jedna ji totiž považuje více než čtyřicet procent německých voličů. Nejen Zelení proto slibují po volbách významné urychlení cesty k nulovým emisím.
25. 9. 2021|
Scholz „dokáže být kancléřkou“. V čele německé vlády může stanout pragmatický sociální demokrat
Už před více než rokem sebevědomě prohlašoval, že chce být kancléřem. Tehdy, krátce po svém zvolení volebním lídrem sociálních demokratů, tím však budil spíše posměch. Olaf Scholz sice patří k oblíbeným politikům, SPD se ale v průzkumech dlouho krčila na třetím místě. Teprve v posledních měsících se i do jejích preferencí promítlo přesvědčení, že dokáže být kancléřem – respektive kancléřkou, jak hlásala jeho kampaň: Er kann Kanzlerin. Scholz v ní využil své pověsti seriózního kliďase a tvářil se jako přirozený nástupce Angely Merkelové. I tento pragmatismus ho teď může dovést do čela vlády, neboť SPD v průzkumech stále těsně vede.
24. 9. 2021|