TÉMA

Integrovaný záchranný systém

Provoz na D1 se po tragických nehodách v noci obnovil

Provoz na dálnici D1 po středečních tragických nehodách u Brna a u Velké Bíteše na Žďársku se ve čtvrtek v noci obnovil. U Velké Bíteše se auta ve směru na Brno mohla natrvalo rozjet po téměř devíti hodinách ještě před půlnocí, u Brna se dálnice ve směru na Prahu otevřela po zhruba sedmi hodinách před druhou hodinou v noci.
25. 1. 2024|

Opava zaplatila za chytré semafory 35 milionů korun. Situace je horší než dříve, tvrdí primátor

Opavu trápí problémy s chytrými semafory. Ukázalo se, že technologie za téměř 35 milionů korun funguje nepřesně, někdy se svévolně zapíná a vypíná, případně hlásí neexistující problémy. Nový systém měl v dopravě upřednostnit MHD nebo složky Intergrovaného záchranného systému, podle vedení města je však nyní situace ještě horší, než byla před spuštěním projektu.
8. 9. 2023|

Hradec Králové ladí dopravní systém. Zatím radar lapá nic netušící řidiče a semafory zdržují sanitky

Hradec Králové se snaží vyladit dopravní systém radarů a kamer, který si nechal postavit za 331 milionů korun. V provozu je od května. Zatím se ale vedení města i dodavatel zabývají některými stížnostmi na fungování semaforů i kamer, které dohlížejí na řidiče. Například zatím není zajištěno, aby záchranáři dostali na semaforech přednost, někteří řidiči zase začali dostávat pokuty za rychlou jízdu, které si vůbec nebyli vědomi.
28. 6. 2023|

Ministerstvo rozdělovalo dotace, přestože neznalo potřeby hasičů a záchranářů, říká zpráva NKÚ

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle výsledků kontroly dříve nastavilo podporu pro zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, aniž znalo potřeby hasičů, policie a záchranářů. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který zjišťoval, jak MMR, a ministerstvo vnitra a devět vybraných příjemců podpory nakládalo v letech 2018 až 2022 s penězi Evropské unie a státního rozpočtu určenými na řešení katastrof. Se závěry úřadu ministerstvo nesouhlasí.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 14:15|

Smart systém v Hradci Králové budou nově využívat i hasiči a záchranáři

Přednostní průjezd královéhradeckými křižovatkami budou mít vedle vozidel MHD i vybraná auta hasičů a záchranné služby. Složky integrovaného záchranného systému se na tom dohodly s radnicí. Nový systém řízení dopravy město stál přes tři sta milionů korun.
19. 4. 2023|

Dobrovolní hasiči počítají škody po požáru v Hřensku, peníze by mohli získat od státu

Dobrovolní hasiči, kteří zasahovali u požáru v Národním parku České Švýcarsko, sepisují škody na vlastním majetku. Náhradu by alespoň částečně mohl zaplatit stát. Některé jednotky navíc nechaly na místě i vybavení jako třeba hadice. A to jim teď komplikuje práci.
6. 9. 2022|

Někteří podnikatelé neúspěšně žádají o odškodnění v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích

Někteří podnikatelé, které negativně ovlivnily výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, stále nedostali odškodnění. Například majiteli 117 hektarů lesa, který měl několik let zákaz vstupu do oblasti, zlínské hejtmanství žádost o odškodnění zamítlo. Odůvodnilo to tím, že škoda na ušlém zisku nevznikla v souvislosti s pracemi složek Integrovaného záchranného systému (IZS).
9. 2. 2022|

Minimální mzda vzroste v příštím roce o tisíc korun měsíčně, rozhodla vláda

Kabinet odsouhlasil, že minimální mzda v příštím roce vzroste o tisíc korun měsíčně na 16 200 korun. Zároveň schválil návrh ministerstva zdravotnictví, aby se od 22. listopadu neuznávaly na hromadných akcích nad tisíc osob antigenní testy na koronavirus, a s ohledem na krach Bohemia Energy opětovně poslal do Poslanecké sněmovny zákon o hromadných žalobách.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 15:14|

Drony pomáhají u požárů i nehod. Jejich piloti dostali modré majáky, formálně patří pod hasiče

Velmi platnou součástí integrovaného záchranného systému v Plzeňském kraji jsou nově piloti dronů. Jejich služeb využívají hasiči při požárech i policisté při hromadných dopravních nehodách. Piloti mají i výjezdové vozidlo s modrými majáky, pro jejich drony platí výjimky pro lety nad zástavbou nebo v noci. Úřady v případě mimořádných zásahů piloti informují až zpětně.
18. 3. 2021|

Na rozsáhlé odběry není PES připraven, nepočítá s antigenními testy

Antigenní testování veřejnosti, s nímž počítá ministerstvo zdravotnictví, může způsobit problémy Protiepidemickému systému (PES), pokud nedojde k jeho úpravě. Index totiž nepočítá s rozsáhlým užitím méně spolehlivých testů. Už na kraji prosince by mělo dojít k testování učitelů, znovu pak na začátku ledna. Do širšího testování zájemců z řad veřejnosti se podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) musí výrazně zapojit kraje.
26. 11. 2020|

Z Vrbětic po šesti letech od výbuchů odcházejí záchranné složky, lokalita ale zůstává riziková

Složky Integrovaného záchranného systému (IZS) končí zásah ve Vrběticích na Zlínsku, kde před šesti lety vybuchly dva sklady s municí. Areál bývalých muničních skladů se pak vrátí do běžného právního stavu. Žádný z členů zasahujících složek při čištění areálu od rozmetané munice a zbraní nezemřel ani neutrpěl vážné zranění.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 17:44|

Ministerstvo zdravotnictví připravuje plošné testování, vyjde až na 3,5 miliardy. Začít by mohlo za dva týdny

Ministerstvo zdravotnictví chystá plošné testování obyvatel na koronavirus. Resort už jednal se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a v pondělí odpoledne se kvůli tomu sejde ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s praktickými lékaři. Šéf resortu chce zajistit testovací sady pro 10 milionů lidí, jejich cena by se tak mohla vyšplhat až na 3,5 miliardy korun. Plošně by se mohlo začít testovat už za dva týdny.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 21:36|
Interview ČT24

Hygienici situaci sami nezvládnou, místo nich ať vydávají opatření krajské štáby, žádá Zaorálek

V případě, že se v některém kraji zhorší situace s koronavirem, měla by podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) být reakce obdobná jako například při živelních katastrofách. Chtěl by, aby rozhodnutí nevydávala samostatně krajská hygienická stanice, nýbrž kolektivně krajský krizový štáb s účastí regionálních politiků či zástupců integrovaného záchranného systému. Varoval však, že situace z Moravskoslezského kraje s omezeným počtem účastníků akcí se může opakovat a pořadatelé rozhodně nemohou počítat s tím, že by se povolený počet zvýšil nad tisíc. Lubomír Zaorálek byl hostem Interview ČT24.
22. 7. 2020|

Tísňová linka spouští novou funkci. Pomůže přesně určit místo volajícího

Na linkách tísňového volání 150, 155 a 158 i na univerzální evropské tísňové lince 112 nově funguje zpřesněná lokalizace volání, která pomůže přesně určit místo volajícího. Integrovaný záchranný systém si od zavedení této služby slibuje výrazné zkrácení doby, která uplyne mezi voláním a poskytnutím pomoci. Nový systém v úterý představili zástupci ministerstva vnitra, hasičů, policie a záchranářů.
11. 2. 2020|

Při srážce tří aut na Znojemsku zemřeli čtyři lidé

Tragická srážka tří osobních aut u Pavlic na Znojemsku si v pondělí odpoledne vyžádala čtyři mrtvé. Vážně zraněné dítě vrtulník převezl do nemocnice. Silnice první třídy číslo 38 už je po odklízecích pracích opět průjezdná. Další člověk zemřel při havárii na devátém kilometru dálnice D2. I zde už řidiči projedou.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 22:34|

Při pátrání po pohřešovaných pomáhá i neziskový spolek Czech SAR Team

Při pátrání po pohřešovaných se v terénu většinou pohybují policisté a hasiči v tmavých uniformách. Od letoška je mezi nimi možné zahlédnout také dobrovolné záchranáře v červeném s nápisem Czech SAR Team na zádech. Neziskový spolek pomáhá složkám integrovaného záchranného systému od května. Za tu dobu vyjížděli třináctkrát.
21. 9. 2019|

Šest mrtvých při dvou autonehodách. Pondělí se vyrovnalo nejtragičtějšímu dni tohoto roku

Čtyři lidé nepřežili čelní srážku osobního auta s kamionem u Sudoměřic na Hodonínsku. Příčinu nehody policisté zjišťují, silnice I/55 je uzavřená v obou směrech, potvrdil mluvčí jihomoravské policie Petr Zámečník. Podle záchranářů o život přišli dva dospělí a dva chlapci, třetí chlapec vyvázl s velmi vážnými zraněními. Dva mrtvé si vyžádala i srážka několika vozidel na Havlíčkobrodsku.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 16:43|

Úprava křižovatky na Veletržní odhalila konflikt mezi bezpečností chodců a průjezdností pro hasiče

Na křižovatce ulic Veletržní, Strojnická, Umělecká a Haškova nad Veletržním palácem v Praze 7 vyrostly nové citybloky a žulové kostky. Radnice je oceňuje jako zvýšení bezpečnosti chodců. Někteří hasiči a záchranáři však varují před zhoršením průjezdu v mimořádných situacích, byť dodávají, že běžně místem projedou. Úpravu schválila policie.
21. 8. 2019|

Už nikdy červená! Praha chystá systém, který umožní hasičům nebo sanitkám ovládat semafory

Pražský magistrát pokračuje v přípravě systému, který by umožnil hasičům nebo třeba sanitkám snazší průjezd ucpanými ulicemi hlavního města. Ze svého vozu by totiž mohli ovládat semafory na křižovatkách a ve svém směru si nastavit zelenou. Podobně jako v okolí hasičské základny v Sokolské ulici, tam ovšem musí semafory ovládat dispečeři.
4. 8. 2019|

Na severu Moravy přibývá falešných volání na tísňovou linku. Vtipálkům hrozí tvrdé tresty

Záchranáři i policisté v Moravskoslezském kraji řeší v posledních týdnech několik případů zneužívání tísňových linek. Falešné telefonáty jsou přitom podle zástupců Integrovaného záchranného systému velmi nebezpečné. Může se stát, že se záchranáři kvůli zneužití linky včas nedostanou k lidem, kteří pomoc opravdu potřebují.
4. 4. 2019|