TÉMA

Trolejbus

Na pražské letiště začaly jezdit trolejbusy, jsou nejdelší v Česku

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil provoz velkokapacitních trolejbusů Škoda Solaris 24 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy číslo 59 nahradily autobusovou linku 119. Vozy budou část trasy jezdit připojeny k trolejím a část na baterie. Do tříčlánkového vozu se vejde až 180 cestujících, což je asi o třicet procent více než do původních kloubových autobusů, sdělili představitelé města, DPP a výrobce. Náklady na vybudování infrastruktury byly asi 354,5 milionu korun, nákup vozů vyšel na 623,2 milionu.
6. 3. 2024|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.
8. 1. 2024|

Do ústecké MHD se smí nastupovat jen předními dveřmi. Tvoří se fronty, spoje se zpožďují

Z mimořádného opatření platného v nočních spojích a jinak jen na jedné lince se od začátku roku stalo v Ústí nad Labem pravidlo – do všech městských autobusů a trolejbusů mohou cestující nastupovat takřa výhradně předními dveřmi. Výjimku má několik nejvytíženějších zastávek v centru, kde lze dál nastupovat všemi dveřmi. Cestující si na novinku zatím nezvykli, jejich odbavení způsobuje podle řidičů občas zpoždění. Dopravní podnik si ale od opatření slibuje zvýšení bezpečnosti i čistoty.
3. 1. 2024|

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

Na většině zastávek v Ústí nad Labem se bude kvůli bezpečnosti nastupovat jen předními dveřmi

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMUL) zavede od 1. ledna 2024 celodenní nástup předními dveřmi na většině zastávek. Dosud se předem nastupovalo jen do autobusů a trolejbusů od 20:00. Podnik reaguje na naléhání veřejnosti, které zesílilo po změnách na lince 57. Od léta kvůli problémovým jedincům jezdí pouze na trase Mojžíř – OD Květ – Mojžíř. Problémy se ale podle některých místních pouze přesunuly. Dopravní podnik tak zdůvodnil plošné opatření zvýšením bezpečnosti.
7. 11. 2023|

Pražské letiště chce do deseti let odbavovat 21 milionů cestujících. Rozšíří terminály, upraví jejich chod

Letiště Václava Havla v Praze hodlá za deset let odbavovat o třetinu více cestujících než nyní. Společnost Letiště Praha proto chce do jeho rozvoje investovat 32 miliard korun. Půjdou zejména na rozšíření terminálů, parkovišť a také úpravu odbavení. Chystá se také upravit způsob, jak terminály využívá. Zanikne jejich striktní rozdělení podle schengenských a mimoschengenských destinací, přičemž lety mimo schengenský prostor budou v budoucnu odlétat z terminálu 2 místo stávajícího terminálu 1.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 21:43|

V Praze vyjely do provozu nové autobusy. Kvůli závadám od výrobce ale se zpožděním

Pražský dopravní podnik (DPP) nasadil do provozu devět nových autobusů turecké výroby, a to s více než čtyřměsíčním zpožděním od jejich dodání. Zakázku na celkem patnáct vozů musel totiž u výrobce reklamovat, například kvůli nefunkčním dveřím. Postupně bude v Praze jezdit celkem jednačtyřicet těchto kloubových autobusů.
24. 9. 2023|

Místo požáru v Otrokovicích si prohlédli vyšetřovatelé, do zničených budov zatím nemohou

Hasiči po půlnoci zlikvidovali požár objektu s dílnami i obchody v Otrokovicích na Zlínsku. Hořet začalo ve středu před půl šestou ranní. V jednu chvíli tam zasahovalo až 38 jednotek, 200 hasičů a 67 kusů hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Ve čtvrtek nastoupil tým vyšetřovatelů, do budovy však podle statika nebude možné v nejbližsších dnech vstoupit.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:29|

Hasičům se podařilo lokalizovat požár v centru Otrokovic, plameny se už nešíří

Hasiči po zhruba čtyřech hodinách lokalizovali požár průmyslového objektu v Otrokovicích na Zlínsku. Zasahují tam od rána, vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu, tedy ten nejvyšší, odpoledne jej snížili na třetí. Plameny se už dále nešíří. Na místě zasahovalo 38 jednotek hasičů, několik jednotek už bylo odvoláno. Hasiči ale budou na místě i přes noc. Jeden hasič se při zásahu zranil. Škoda bude podle prvotních odhadů v desítkách milionů korun. Příčina zatím není známá.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 21:45|

Zlínská Barum Rally omezí dopravu

Ve Zlíně v pátek odstartuje 52. ročník motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Akce stejně jako každý rok výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Rychlostní zkouška na několik hodin uzavře Gahurovu ulici v centru města, která je hlavní přístupovou cestou na sídliště Jižní Svahy. Ovlivní to také MHD, k dispozici budou objízdné trasy, řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota. Omezena bude i vlaková doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi.
17. 8. 2023|

Konec přeskakování. Na brněnském Mendlově náměstí odstranili zábradlí mezi zastávkami

Z Mendlova náměstí v Brně, které nedávno prošlo kompletní rekonstrukcí, zmizela v pátek část zábradlí, které oddělovalo jednotlivé tramvajové či trolejbusové zastávky. Jeho instalace v únoru letošního roku vyvolala silnou kritiku obyvatel, kteří požadovali snazší přechod mezi jednotlivými zastávkami. Schválit odstranění části bariéry trvalo skoro půl roku.
4. 8. 2023|

Do Mojžíře už jen se strážníkem. Dopravní podnik upravil spojení s problémovou čtvrtí

Ústí nad Labem mění problémový spoj do vyloučené lokality Mojžíř. Místo trolejbusů, ve kterých cestující někdy slovně i fyzicky napadali řidiče nebo cestující, tam nově zajíždějí autobusy. Do nich ale můžou lidé nastoupit jenom předními dveřmi. Na bezpečnost tam navíc dohlížejí asistenti v dopravě, případně městští policisté.
31. 7. 2023|

Při průjezdu Zlínem se řidiči zdrží desítky minut. Začala oprava třídy Tomáše Bati

V centru Zlína začaly v pondělí práce na třídě Tomáše Bati, která je hlavním tahem přes krajské město. Doprava je tam svedena do jednoho jízdního pruhu, řidiči se při průjezdu zdrží desítky minut. Omezení se bude později týkat také MHD – Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) bude muset v některých etapách prací nahradit trolejbusy autobusovou dopravou. Dočasně se budou posouvat i zastávky.
10. 7. 2023|

Oprava silnice v centru Zlína omezí MHD, očekává se zpoždění spojů, zastávky se posunou

Oprava silnice I/49 v centru Zlína omezí městskou hromadnou dopravu. Práce na hlavní dopravní tepně v krajském městě by měly začít 10. července, dokončení předpokládají silničáři 12. srpna. Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO), která provozuje MHD ve zlínské aglomeraci, bude muset místo trolejbusů v některých etapách prací nasadit na určité linky autobusy. Budou se dočasně posunovat zastávky, vzniknou zpoždění spojů a nebude možno zajistit obvyklé přestupní vazby, upozornil mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.
28. 6. 2023|

Skoro celý Karlovarský kraj se ocitl bez elektřiny. Příčinou byla porucha na rozvodně Vítkov

Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny zasáhl v úterý ráno Karlovarský kraj. Nastal okolo 8:30 a týkal se prakticky celého regionu. Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Soni Holingerové byla příčinou porucha vysokonapěťového rozvodu na rozvodně Vítkov u Sokolova. Výpadek trval asi půl hodiny a odběratelé by měli být postupně znovu připojeni.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 10:19|

Pražský dopravní podnik koupí 140 hybridních autobusů za jeden a půl miliardy

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí 140 kloubových autobusů na hybridní pohon za zhruba 1,55 miliardy korun. Vozy typu Iveco Urbanway Hybrid 18M dodá podniku společnost Iveco Group, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. S vítězem tendru uzavřel DPP takzvanou rámcovou smlouvu, což znamená, že nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich. První autobusy se v metropoli objeví v příštím roce.
12. 4. 2023|

Dopravu ve Zlíně komplikují práce v Březnické ulici. Jezdí se přes Kudlov, kamiony musí přes Otrokovice

Částečná uzavírka frekventované Březnické ulice od pondělí komplikuje dopravu ve Zlíně. Kvůli opravám je ulice průjezdná pouze při výjezdu z města směrem na Březnici, Bohuslavice u Zlína a Uherské Hradiště. V opačném směru musejí řidiči aut do 7,5 tuny využívat objízdnou trasu přes zlínskou část Kudlov. Ráno se zde tvořily dlouhé kolony. Objížďka pro nákladní vozidla vede přes Otrokovice.
3. 4. 2023|

České Budějovice chtějí pořídit trolejbusy za stamiliony, mohou na ně ale dlouho čekat

Obnova vozového parku dopravních podniků vázne, města a dopravci často nemají dost peněz na nákup nových vozů, takže zatím musí sloužit ty staré i třicet let. Evropské dotace můžou dopravní společnosti získat pouze na trolejbusy. České Budějovice jich teď chtějí koupit pětatřicet za 665 milionů korun. Jenže na ně možná budou muset déle čekat.
28. 3. 2023|

Pardubický dopravní podnik nainstaluje do všech vozů kamery

Ve všech vozech městské hromadné dopravy v Pardubicích budou přibližně do konce roku kamery. Budou monitorovat případné incidenty a sloužit jako důkazní materiál. Mohou působit i preventivně, řekl provozně technický náměstek Dopravního podniku města Pardubic Petr Drápalík. Kamery mají chránit nejen cestující, ale i řidiče a revizory.
22. 3. 2023|

Brněnské Mendlovo náměstí je opravené, zdobí ho bronzový monument Hrachovina

Brno v úterý po rok a půl trvající rekonstrukci za dvě stě milionů korun otevřelo Mendlovo náměstí. Místo je především jedním z nejvýznamnějších přestupních uzlů mezi linkami MHD. Objevila se však i kritika, lidem vadí například zábradlí, které odděluje jednotlivé zastávky. Náměstí nově zdobí bronzový monument Jaromíra Garguláka s názvem Hrachovina. Odkazuje na vědce Gregora Johanna Mendela, který působil ve zdejším augustiniánském klášteře na Starém Brně a je považován za zakladatele genetiky i na základě svých pokusů s hrachem.
21. 2. 2023|

Smart systém bude jenom pro hradeckou MHD. Záchranáři či hasiči by museli investovat další peníze

Inteligentní dopravní systém v Hradci Králové za stovky milionů korun nebudou využívat složky Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy hasiči, záchranáři ani policisté. Přitom právě jim měl moderní systém umožnit projíždění městem přes křižovatky díky takzvané zelené vlně. Ovšem aby to tak fungovalo, potřebovali by k systému ještě speciální řídicí jednotky, na ty už ale nejsou peníze.
17. 2. 2023|

Při nehodě trolejbusu v Ostravě utrpěli zranění čtyři cestující a řidič

Čtyři cestující a řidič v neděli utrpěli zranění při nehodě trolejbusu v Ostravě. Řidič ze zatím neznámých příčin vyjel vpravo mimo vozovku a narazil do sloupu veřejného osvětlení.
5. 2. 2023Aktualizováno5. 2. 2023, 15:09|