TÉMA

Doněcká lidová republika

Policie navrhla obžalovat pětici Čechů z terorismu v souvislosti s boji na východě Ukrajiny

Policie navrhuje obžalovat pět lidí a jednu firmu kvůli zapojení do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Českou televizi o tom informoval žalobce Martin Bílý z dozorového Vrchního státního zastupitelství v Praze. Skupina, kterou policie zadržela před dvěma lety, čelí obvinění z terorismu, za což hrozí až dvacetiletý trest vězení. Podle dřívějších informací médií se trestní stíhání týká paramilitárního spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír a lidí kolem něj.
16. 2. 2023|

Soud znovu uložil muži zapojenému do bojů proti Ukrajině dvacet let vězení

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil mezi lety 2016 a 2020 soud ve čtvrtek znovu potrestal Alojze Poláka dvaceti lety vězení. Podle zatím nepravomocného verdiktu se dopustil teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muže, který je stíhán jako uprchlý, obžaloba viní ze zabití minimálně čtyř příslušníků ukrajinských vládních jednotek, podle rozsudku ale nebylo prokázáno, že by Polák někoho usmrtil.
2. 2. 2023|

„Západ si chtěl podmanit Rusy, Ukrajinu zdárně denacifikujeme,“ hlásá kuchařka ruské propagandy

Rusko „zabránilo hrozícímu útoku NATO na ruském území“, „denacifikace Ukrajiny“ probíhá dle plánu a ruská ekonomika „vzkvétá“. Tak by měla dle příručky Kremlu informovat proruská média a úřady v Ruské federaci o uplynulém roce, kdy ruská vojska napadla Ukrajinu. K manuálu se dostal nezávislý zpravodajský server Meduza, který sídlí v lotyšské Rize. Kyjev mezitím oznámil, že se mu podařilo osvobodit čtyřicet procent území okupovaných Ruskem od začátku invaze v únoru 2022.
3. 1. 2023|

Okupovanému Doněcku vládne bývalý cukrář, který přežil dva pokusy o atentát

Denis Vladimirovič Pušilin v září změnil post. Z lídra nikým neuznané „Doněcké lidové republiky“, která byla spoluovládána Ruskem, se v září po ilegální anexi stal guvernérem okupované Doněcké oblasti. Aktuálně interpretuje zisky i ztráty ruských okupačních sil a pravidelně se vyjadřuje k výměnám a osudu válečných zajatců zadržovaných na území, které Moskva svěřila do jeho správy.
14. 12. 2022|

Let MH17 v roce 2014 sestřelila raketa ruské výroby, rozhodl nizozemský tribunál a odsoudil na doživotí tři obžalované

Dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo v létě 2014 sestřeleno raketou ruské výroby odpálenou z pole na separatisty ovládaném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek potvrdil soud v nizozemském Haagu. Soud v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského občana za vraždu všech 298 cestujících a členů posádky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verdikt uvítal, Rusko rozhodnutí označilo za politickou objednávku.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 20:44|

Šojgu nařídil v Chersonské oblasti stažení Rusů za Dněpr. Kyjev nevěří, že okupanti odejdou bez boje

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru, uvedl podle agentury TASS jeho resort. Na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze dobýt. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ale upozornil, že dělat z prohlášení závěry ohledně stažení Rusů z Chersonu by bylo ukvapené. Kyjev podle něj nevidí žádné známky toho, že by se Rusové chystali opustit Cherson bez boje. Ve městě podle něj zůstává významná část ruských sil, a do regionu se dokonce přesouvají další ruští vojáci.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 22:00|

Bývalý ukrajinský zpravodajec či propagátor podvodné „hry“. I to jsou okupační špičky na Ukrajině

Minulost vysokých představitelů ruské okupační správy na Ukrajině je velmi pestrá – nechybí mezi nimi například bývalý vysoký důstojník ukrajinské tajné služby SBU či muž, který v minulosti propagoval podvodné pyramidové schéma. Být ve vysoké funkci v okupační správě ovšem může být zároveň velmi nebezpečné – ti, kteří se stanou v očích Ukrajinců zrádci, se velmi často stávají cíli atentátníků. A ne vždy exploze nastražených bomb, otravy či střelbu ze zálohy přežijí.
19. 10. 2022|

Valné shromáždění OSN odsoudilo pseudoreferenda na Ukrajině. Proti hlasovalo Rusko a další čtyři země

Na Valném shromáždění OSN ve středu 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea. Dalších 35 zemí, včetně tradičního ruského spojence Číny, se zdrželo hlasování. Několik zemí nehlasovalo, informovaly zahraniční agentury.
12. 10. 2022|

Nemyslel jsem si, že vyváznu živý, uvedl Brit, kterého zatkli a týrali Rusové

Aiden Aslin v rozhovoru pro britský deník The Sun popsal, jak ho ruští vojáci v bojích na východě Ukrajiny zajali a pak týrali. Britského občana, jenž předtím bojoval po boku Ukrajinců, drželi pět měsíců, než byl v týdnu propuštěn v rámci velké výměny zajatců.
25. 9. 2022|

V okupovaných částech Ukrajiny se konají „referenda“ o připojení k Moskvě, Rusové podle Kyjeva nutí obyvatele k účasti

V Moskvou okupovaných částech Ukrajiny se konají pseudoreferenda o připojení k Rusku. Západní země už při oznámení o jejich konání v úterý uvedly, že jejich výsledky neuznají, považují je za krok Moskvy k anexi dalšího ukrajinského území. Tato „referenda“ jsou v rozporu s ukrajinským i mezinárodním právem. Ukrajinské úřady uvádějí, že okupanti nutí obyvatele k účasti.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 18:40|

Nervozita na okupované Ukrajině roste, narychlo tam vypsali „referenda“ o připojení k Rusku

„Parlamenty“ Ruskem nepřímo spravovaných útvarů na východě Ukrajiny ohlásily „referenda“ o připojení k Rusku. Zákon o jeho vypsání nejdříve v úterý schválili v takzvané „Luhanské lidové republice“ (LNR), o chvíli později v takzvané „Doněcké lidové republice“ (DNR). Zprávy o uspořádání hlasování přicházejí také z dalších dvou okupovaných oblastí v době ukrajinské ofenzivy na východě země, při níž Kyjev od začátku září získal kontrolu nad téměř celou Charkovskou oblastí i nad několika obcemi v Luhanské oblasti. Tu přitom ruské velení už v červnu prohlásilo za „osvobozenou“. Plánované plebiscity jsou v rozporu s ukrajinským i mezinárodním právem a Kyjev je označuje dopředu za zfalšované a jejich výsledky neuzná.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 23:14|

Ukrajina oznámila zahájení ofenzivy na jihu země, podle médií prorazila ruskou linii v Chersonské oblasti

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Podle ukrajinských médií, která se odvolávají na armádní zdroje, se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Dle CNN se podařilo dobýt čtyři okupované obce. Oblastní okupační správa nejdříve označila zprávy o zahájení ukrajinské akce za nepravdivé, večer však ruské ministerstvo obrany ukrajinskou protiofenzivu v Chersonské a Mykolajivské oblasti připustilo.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 23:25|

Ukrajinci ostřelovali ruské muniční sklady. Strany se obviňují, kdo zasáhl vězení se zajatci

Ukrajina oznámila, že zasáhla dva ruské muniční sklady na okupovaném území. Představitelé Ruskem ovládané „Doněcké lidové republiky“ (DNR) tvrdí, že ukrajinská armáda zasáhla i věznici v obci Olenivka. Při útoku podle nich zemřelo 53 ukrajinských válečných zajatců a dalších 130 utrpělo zranění. Kyjev odpovědnost za útok popírá a obviňuje z něj Rusko. V této trestanecké kolonii se nacházejí někdejší obránci mariupolských oceláren Azovstal. Rusko mezitím ostřelovalo Mykolajiv i další ukrajinská města.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 22:18|

Z ulice rovnou na frontu. Jak proruští separatisté odvádějí muže v Donbasu do války

Ukrajinští muži ve věku od 18 do 65 let bez vojenských zkušeností jsou v donbaském regionu vyhledáváni a odchytáváni proruskými separatisty na ulicích a posíláni přímo do války. I taková je realita současného života na východě Ukrajiny v oblasti samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.
1. 7. 2022|

Zelenskyj: V zajetí může být přes 2500 obránců Azovstalu, v Severodoněcku se tvrdě bojuje v ulicích

V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dále také pokračují tvrdé pouliční boje v klíčovém Severodoněcku, kterého se podle Zelenského ukrajinské jednotky nevzdají.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 18:32|

Odvolací soud potvrdil 20 let vězení pro Čecha, který bojoval po boku Rusů proti Ukrajině

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se v jednotkách Ruskem ovládaných bojovníků zapojil do bojů na východě Ukrajiny, dvacetiletý trest vězení. Zamítl jeho odvolání a uznal ho vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž byl souzen jako uprchlý.
25. 5. 2022|

Vojáci v Mariupolu splnili svou misi, uvedla ukrajinská armáda. Někteří zřejmě v Azovstalu zůstávají

Ukrajinští vojáci v Mariupolu splnili svou bojovou misi, uvedl v noci na úterý generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Náměstkyně ministra obrany předtím oznámila, že z ruskými jednotkami obklíčeného hutního komplexu Azovstal bylo v pondělí evakuováno 264 ukrajinských vojáků, z nichž 53 je vážně zraněných. Zamířili na území ovládané ruskými silami. Evakuované bojovníky z mariupolských oceláren chce Kyjev vyměnit za ruské válečné zajatce. Po pondělním odvozu raněných v úterý odpoledne vyjelo na okupovaná území dalších nejméně sedm autobusů s ukrajinskými vojáky. Někteří však v areálu zřejmě zůstávají.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 22:15|

Ruská propaganda líčí zničení Mariupolu jako jeho osvobození a obránce označuje za fanatiky

Ruská státní média líčí dobytí Mariupolu a jeho faktické zničení jako osvobození. Reportéři nejsledovanějších ruských televizí natáčejí přímo v troskách, odpovědnost za jeho devastaci připisují ukrajinské armádě. Obránci Mariupolu i jiných měst jsou lživě vykreslováni jako fanatici.
22. 4. 2022|

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedla ukrajinská agentura Unian

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedli Ukrajinci. Liší se však jejich informace, zda pod troskami jsou, nebo nejsou lidé. Ocelárny jsou podle obránců zcela zničené a vojáci z trosek vytahují lidi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že cílem současné operace je kompletní „osvobození“ samozvaných útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na tamní frontě ruské síly obsadily město Kreminna, ukrajinský generální štáb naopak hlásí úspěšný protiútok u Marjinky. USA vidí aktuální ruské snahy na východě Ukrajiny jako předehru k mnohem výraznější eskalaci konfliktu. Tam, kde boje skončily, se sčítají mrtví, v Kyjevské oblasti našli už přes tisíc těl civilistů.
19. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 00:07|

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů potrestal soud muže nepravomocně 20 lety vězení

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů mezi lety 2016 a 2020 pražský městský soud potrestal Alojze Poláka 20 lety vězení. Muž je stíhán jako uprchlý. Obžaloba tvrdí, že jako odstřelovač zabil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Polákovi kvůli tomu hrozí výjimečný trest. Podle rozsudku se ale neprokázalo, že by muž někoho usmrtil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce se proti němu odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.
7. 4. 2022|

Luhanští separatisté chystají referendum o připojení k Rusku

Vůdce separatistické „Luhanské lidové republiky“ (LNR) Leonid Pasečnik oznámil, že se v brzké době chystá uspořádat referendum o připojení této oblasti na východě Ukrajiny k Rusku. Je velmi pravděpodobné, že podobný scénář připravují i separatisté v sousední „Doněcké lidové republice“ (DNR). Tyto dva samozvané útvary uznává pouze Moskva. Kyjev dal v reakci najevo, že referendum provedené Rusy na okupovaném území bude neplatné.
27. 3. 2022Aktualizováno27. 3. 2022, 14:54|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

Zástupci části Donbasu mimo kontrolu Kyjeva zahájili evakuaci civilistů. Kreml varuje před ukrajinskou akcí

Ukrajina a Ruskem koordinované síly se dál vzájemně obviňují ze zvyšování napětí na Donbasu. Představitelé okupovaných území ohlásili evakuaci žen, dětí a starců do Ruska v obavě z údajně chystané ukrajinské ofenzivy. Kreml označil tamní situaci za potenciálně velmi nebezpečnou a Západ se obává, že si připravuje záminku k invazi. Rusko tvrdí, že se jeho jednotky a technika vrací do posádek, podle Západu ale činí opak.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 23:36|

Soud snížil mladíkovi z Karlovarska trest za pobyt na Donbasu. Neprokázalo se, že se zapojil do bojů

Odvolací soud zmírnil z dvaceti let na šest let vězení trest Lukáši Nováčkovi, který se zapojil do činnosti proruských separatistů na východní Ukrajině. Neprokázalo se totiž, že muž se tam přímo zúčastnil bojů. Soudci proto sedmadvacetiletého opraváře z Karlovarska uznali vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, nikoliv také z teroristického útoku. Verdikt je pravomocný.
11. 1. 2022|