TÉMA

Záchranná služba

Na východě Slovenska se rozjel zaparkovaný autobus a srazil několik lidí, tři dívky zahynuly

Autobus ve Spišském Podhradí v okrese Levoča na východě Slovenska srazil několik lidí. Tři dívky nehodu nepřežily, další dívka je ve vážném stavu v nemocnici. Zranění utrpěli i další lidé. Podle policie se rozjel zaparkovaný autobus. Z něj vystupovali účastníci církevního setkání mladých lidí, kteří postávali před vozidlem. Akce byla podle spišského biskupa Františka Trstenského zrušena.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 14:25|

Urgentní příjmy a pohotovosti zatěžují banality, zdravotníci navrhují vyšší poplatky, Válek má jiný plán

Podle lékařů lidé často řeší na urgentních příjmech i problémy, jako je rýma nebo zvýšená teplota. Personál je kvůli tomu mnohdy přetížený a čekací doby delší. Podle některých zdravotníků by pomohly vyšší poplatky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) o takovém řešení neuvažuje, chce ale zavést pohotovosti ve všech nemocnicích s urgentním příjmem. Jenže už nyní je problém pohotovosti mnohdy obsadit.
19. 2. 2024|

Vrtulník zachránil dva české horolezce, kteří uvázli na Grossglockneru

Vrtulník rakouské záchranné služby vyzvedl v úterý ráno na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner dva zraněné české horolezce. Na hoře uvázli v neděli poté, co je zranil padající kámen. Oba byli předání do péče lékařů.
6. 2. 2024|

Ministerstvo zdravotnictví se staví proti HHC, reaguje na otravy mladistvých i dětí

Ministerstvo zdravotnictví chce v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC. V posledních týdnech se látkou přiotrávilo několik mladých lidí, záchranáři v Karlovarském kraji o víkendu vyjížděli k několika případům intoxikace. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách.
5. 2. 2024|

Polsko zasáhly výpadky signálu GPS. Spekuluje se, že je za nimi Rusko

Ve značné části Polska v úterý znovu nefungoval globální navigační systém GPS, informovala ve čtvrtek polská média. Podobné výpadky v této zemi zaznamenali začátkem ledna i koncem loňského prosince, kdy před anomáliemi v signálu varovala polská agentura pro leteckou navigaci. Joakim Paasikivi ze Švédské univerzity obrany se domnívá, že narušení GPS je výsledkem „ruských vlivových aktivit nebo takzvané hybridní války“.
19. 1. 2024|

Byli na místě střelby a teď se s tím vyrovnávají. Se záchranáři, policisty i přeživšími natáčeli Reportéři ČT

Byli na místě tragické střelby na filozofické fakultě a teď se s tím vyrovnávají. O tom, co prožili, chtějí sami mluvit a své pocity sdílet. Ubližuje jim i nenávist, která se šíří na sociálních sítích. Speciální vydání Reportérů ČT se věnovalo přeživším i těm, kteří zasahovali 21. prosince na Filozofické fakultě UK.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 23:07|

Silvestrovské oslavy byly klidné, méně výjezdů hlásí z řady krajů hasiči, policisté i zdravotníci

Tisíce lidí přišly do centra Prahy přivítat nový rok. Oslavy silvestra byly klidné, policie ukládala pokuty za použití pyrotechniky, která je v centru hlavního města zakázaná a za potyčky zadržela devět lidí. Pražská záchranná služba ošetřila podle informací z brzkého pondělního rána osmadvacet lidí, třináct z nich převezla do zdravotnických zařízení. Klidnější silvestrovské oslavy než v předchozích letech byly letos podle dostupných informací i v Ostravě, středních Čechách či na Vysočině, srovnatelné s předchozími roky pak na jihu Moravy.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 20:10|

V pražské Zbraslavi hořelo v ubytovně, jeden člověk zahynul

Noční požár v pražské Zbraslavi nepřežil jeden člověk. Hořela ubytovna v ulici Pod Třešňovkou, ostatní její obyvatele se podařilo zachránit, ale potřebovali pomoc záchranářů. Ti ošetřili také tři policisty, kteří přispěchali na pomoc. Dva lidi odvezla záchranná služba do nemocnice. Příčinu požáru hasiči zatím zjišťují, stejně jako výši škody.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 09:48|

Stavba plovoucího heliportu má zpoždění, záchranářské vrtulníky dál přistávají v sadech v centru Prahy

Pražští záchranáři stále čekají na heliport, který měl usnadnit dopravu pacientů do nemocnic na Karlově náměstí a v Podolí. Hotový měl být loni, zatím se ale ještě ani nestaví. Městská společnost, která má přípravu heliportu na starosti, nyní slibuje, že bude hotový příští rok v létě. Do té doby budou muset vrtulníky přistávat v dlouhodobém provizoriu, kterým jsou Zítkovy sady.
30. 9. 2023|

Na Lounsku utonuly dvě děti, jejich těla se našla až po hodině a půl

Tragicky skončily tento týden výjezdy k tonoucím. Na Lounsku se v úterý utopily dvě malé děti. V pondělí zase záchranáři sedm a devět minut oživovali dvě dívky, které tonuly v Ostravě a skončily v kritickém stavu.
23. 8. 2023|

Karlovarsku chybí letečtí záchranáři. Zasahovat by mohli začít už příští rok, tvrdí Válek

Letecká záchranná služba by mohla začít fungovat v Karlovarském kraji v příštím roce. Sídlo by měla na karlovarském letišti a provozovat by ji měla zřejmě armáda. Kraj by ji mohl zajistit do půlroku od chvíle, kdy bude znát přesné podmínky, což by mohlo být do dvou týdnů. Na Karlovarsku je i nedostatek dalších zdravotníků, zejména praktických lékařů a pediatrů.
9. 8. 2023|

Při nehodě autobusů u Brna se zranilo 76 lidí, řidič zemřel

Tragická nehoda dvou autobusů uzavřela na několik hodin v obou směrech dálnici D2 u Brna. Jeden člověk zemřel, vyplývá z vyjádření policie a hasičů. Dalších 76 lidí je zraněných, z toho čtrnáct vážně. Mezi zraněnými jsou i tři děti, nejsou v ohrožení života. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Dálnice byla v místě uzavřena v obou směrech na několik hodin. Plně zprovozněna byla po 23. hodině. Do autobusu společnosti FlixBus, který mířil z Budapešti do Prahy, zezadu narazil jiný vůz. Příčinu havárie policie vyšetřuje.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 23:50|

Na Olomoucku narazil autobus do rodinného domu, při nehodě se zranilo pět lidí

V Lutíně na Olomoucku ve čtvrtek dopoledne čelně narazil linkový autobus do rohu rodinného domu, při nehodě se zranilo pět lidí. Hasiči z kabiny havarovaného autobusu vyprostili zaklíněného řidiče. K havárii vyjeli také policisté a zdravotníci. Na místo byl povolán statik, který zkontroloval stav poškozeného domu. Havarovaný autobus se po poledni podařilo vyprostit, informoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 12:51|

Česká turistka zemřela v Řecku na pláži. Na sanitku čekala necelou hodinu, tvrdí tisk

Česká turistka zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos poté, co čekala zhruba 50 minut na příjezd záchranky. Píše o tom řecký tisk. Úmrtí vyvolalo kritiku odborů i levicové opozice, podle které za špatné fungování záchranné služby mohou škrty ve zdravotnictví. Na celém ostrově, který je v létě vyhledávanou turistickou destinací, je podle tisku v provozu jen jedna sanitka.
27. 6. 2023|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

Na Uherskohradišťsku se srazila tři auta. Na místě zemřeli dva lidé

Při srážce tří osobních aut u Zlechova na Uherskohradišťsku zemřeli v neděli odpoledne dva lidé. Potvrdila to policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Další tři lidé včetně dvou dětí utrpěli zranění. Silnice I/50 byla v místě nehody několik hodin uzavřena, policisté odkláněli dopravu na objízdné trasy.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 21:52|

Hasičů se zdravotními problémy po zásahu ve Ždánicích přibylo

Zraněných hasičů po zásahu u pátečního požáru haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku přibylo, někteří mají zdravotní komplikace v podobě kožních problémů. Zraněných hasiči aktuálně evidují čtrnáct, počet se ale zřejmě ještě zvýší, informoval jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Při zásahu unikly nebezpečné chemické látky.
12. 6. 2023|

Dálnici D1 na Vysočině zablokovala nehoda. Autobus srazil chodce

Dálnice D1 ve směru na Prahu byla mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem zhruba dvě hodiny neprůjezdná kvůli nehodě na 95. kilometru. Autobus tam srazil chodce, který neštěstí nepřežil, uvedla mluvčí policie Michaela Lébrová. Provoz na Prahu byl zastavený, tvořily se až dvacetikilometrové kolony. Policie dopravu odkláněla.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 10:17|

V noci hořel byt v Praze 4 a ubytovna v Praze 10, desítky lidí se musely evakuovat

Pražští hasiči zasahovali v noci na úterý u požáru bytu v Praze 4 a požáru ubytovny v Praze 10. Byt hořel ve dvanáctém patře obytného domu v Mečíkové ulici, hasiči z domu evakuovali 43 lidí, jednoho muže záchranáři úspěšně resuscitovali. V ubytovně, která je určena k demolici, hořelo ve druhém nadzemním podlaží, evakuováno bylo třicet lidí.
5. 4. 2023|

Českým a polským záchranářům chybí dohoda o příhraniční spolupráci

Když se člověku něco stane v horách na pomezí dvou států, je mu jedno, ze které strany hranic pro něj přiletí záchranka. Jenže ne vždy to tak funguje. Příkladem můžou být nejvyšší české hory. Krkonoše jsou oblíbené jak mezi Čechy, tak i Poláky. Chybí ale jeden podpis, který by zajistil, že by čeští zdravotníci mohli zasahovat v Polsku – a tedy i na tamních svazích Krkonoš, když se tam český turista dostane do nesnází. Věnoval se tomu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa a který moderovali Michal Kubal a Martin Řezníček. Věnovali se rovněž bezpečnosti v kyberprostoru, kterou ohrožují falešné účty na sociálních sítích, a přiblížili práci Mezinárodního trestního soudu.
26. 3. 2023|

Ráno po ošetření na pohotovosti v Domažlicích zemřel kojenec, tragédií se zabývá policie. Nemocnice spojitost odmítla

O úmrtí nemocného kojence, kterého poslal lékař z Domažlické nemocnice domů, se zajímá policie. S tříměsíčním chlapcem přišli rodiče v pondělí večer na pohotovost s přetrvávající rýmou, kašlem a vysokou teplotou, ale dozvěděli se, že je pouze nachlazený. Do rána však dítě přestalo dýchat a přivolaná záchranná služba už ho nezachránila. Na událost ve čtvrtek upozornily weby Novinky.cz a iDNES.cz. Podle mluvčího nemocnice nemá smrt dítěte souvislost s potížemi, s nimiž bylo v nemocnici ošetřováno.
22. 12. 2022|

Dopravu ve většině republiky zkomplikovala ledovka, místy nevyjely spoje MHD

Dopravu na některých místech České republiky od rána komplikovala ledovka a sníh. Policisté evidovali zvýšené množství nehod, hromadná doprava měla zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Problémy kvůli ledu byly i na železnici. V průběhu dne se situace uklidnila a většina silnic byla po poledni s velkou opatrností sjízdná. Některé ale mohou být dál zledovatělé nebo uzavřené. Více výjezdů kvůli počasí měli také zdravotníci, kteří ošetřovali různá poranění po pádu na namrzlých chodnících.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 20:56|

Vytíženým záchranářům by podle šéfa jejich asociace mohly pomoct déle otevřené ordinace praktiků

Denně vyjedou záchranáři k víc než třem tisícům případů. Až u třetiny z nich by přitom podle nich stačilo ošetření v ambulanci. Šéf asociace záchranářů proto navrhuje zavedení odpoledních ordinačních hodin u praktiků. Zároveň ale vyzývá neotálet s voláním na linku 155 v případě akutních problémů.
22. 11. 2022|

Řidiči sanitek vysoudili odměny za práci během covidu

Pro řidiče sanitek z Nového Bydžova, kterým loni odmítla majitelka firmy vyplatit odměny od státu za ztíženou práci při covidové pandemii, nyní končí spor úspěšně. Podnikatelka Dana Vojtěchová u soudu nepravomocně prohrála. Neodvolala se a peníze teď řidičům v plné výši doplatila.
2. 8. 2022|