Vrtulník zachránil dva české horolezce, kteří uvázli na Grossglockneru

Události: Záchrana horolezců v Rakousku (zdroj: ČT24)

Vrtulník rakouské záchranné služby vyzvedl v úterý ráno na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner dva zraněné české horolezce. Na hoře uvázli v neděli poté, co je zranil padající kámen. Oba byli předání do péče lékařů.

Muži ve věku 25 a 39 let zavolali na tísňovou linku v neděli večer a uvedli, že je na severní stěně hory zranil padající kámen, ale dokázali se dostat k bivaku ve výšce asi 3200 metrů. Jeden má zřejmě zraněné rameno a druhý holeň, uvedl web listu Der Kurier.

Z bivaku pak muži, kteří jsou podle horské služby zkušenými horolezci a měli řádné vybavení, se záchranáři komunikovali pomocí mobilního telefonu. Dřívější záchranu znemožňoval silný vítr. Výstup po zemi by trval mnoho hodin a záchranáři od něj upustili po dohodě se zraněnými.

Dvojice měla s sebou jídlo, v bivakovacím boxu nebyla zima a muži měli pouze tupá poranění, vysvětlila podle Kurieru záchranná služba. Pokud by byla zranění vážnější, záchranáři by okamžitě zahájili výstup. Za těchto podmínek však bylo riziko laviny příliš velké, dodala služba.

Po dvou nocích strávených v bivaku byli oba horolezci ve středečních ranních hodinách na laně navijáku spuštěném z policejního vrtulníku přepraveni na vyhlídku Franz-Josefs-Höhe, odkud je pak vyzvedl vrtulník záchranné služby.

„Byli v celkem dobrém stavu. Muž, který měl zraněné rameno, trpěl bolestmi. Sami by se dolů z bivaku nedostali,“ říká šéf horských záchranářů v Heiligenblutu Nikolaus Brandstaetter. „Ráno už byla záchrana vrtulníkem relativně rychlá.“

Stálý bivak byl na Grossglockneru zřízen v roce 2020 v nadmořské výšce 3205 metrů a nahradil starší přístřešek. Za normálních okolností poskytuje místo pro patnáct osob, v případě potřeby ale i pro větší počet. Jednoduchý „kontejner“ ovšem rozhodně není „cílem romantických výletů“, upozorňuje místní alpský spolek. Bivak spíše slouží jako bezpečný přístav pro horolezce, kteří se ocitli v nouzi jako nyní dvojice Čechů.