Českým a polským záchranářům chybí dohoda o příhraniční spolupráci

Zóna ČT24: Přeshraniční spolupráce záchranářů (zdroj: ČT24)

Když se člověku něco stane v horách na pomezí dvou států, je mu jedno, ze které strany hranic pro něj přiletí záchranka. Jenže ne vždy to tak funguje. Příkladem můžou být nejvyšší české hory. Krkonoše jsou oblíbené jak mezi Čechy, tak i Poláky. Chybí ale jeden podpis, který by zajistil, že by čeští zdravotníci mohli zasahovat v Polsku – a tedy i na tamních svazích Krkonoš, když se tam český turista dostane do nesnází. Věnoval se tomu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa a který moderovali Michal Kubal a Martin Řezníček. Věnovali se rovněž bezpečnosti v kyberprostoru, kterou ohrožují falešné účty na sociálních sítích, a přiblížili práci Mezinárodního trestního soudu.

Spolupráce záchranářů na jiných pomezích České republiky funguje. Například s Rakouskem a Německem má Česko podepsané smlouvy. Pokud jde o Slovensko, je všechno na dobré cestě, aby spolupráce při záchraně životů také začala brzy fungovat. Vyjednávání s Polskem se ale zastavila. A záchranáři tam musí řešit problémy, které jinde už nemají – jak pomáhat a přitom dodržet zákony.

Přesto, že jsou obě země v Evropské unii a v Schengenu, Česká republika nemá ani po letech se svým severním sousedem dohodu o příhraniční spolupráci. Čeští záchranáři mohou na polskou stranu přijet nebo přiletět, ale nemohou zasahovat a ošetřovat pacienty. Přitom chybí jediný podpis, který může vše změnit. České ministerstvo zdravotnictví už předložilo návrh polské straně. Nyní čeká na reakci.

Už léta zaběhnutý model spolupráce, kdy k neštěstí vyjíždí sanitka sousedního státu, protože to má blíž, funguje mezi českými a rakouskými záchranáři. V rámci společného systému si operátoři vymění informace o počtu a typech zranění. Naplno si to vyzkoušeli před téměř dvěma lety po ničivém tornádu na jižní Moravě. Zdravotníci z Rakouska byli na místě v prvních minutách po neštěstí. Tehdy dorazili i jejich slovenští kolegové – ovšem bylo to jen kvůli absolutně mimořádné situaci.

Horská služba za hranicemi zasahovat může, nevztahuje se na ni zákon o poskytování zdravotní péče na území cizího státu.