TÉMA

Galerie hlavního města Prahy

Filozof Miroslav Petříček nutí k přemýšlení obrazem

Výstava Myšlení obrazem, jež byla otevřena v Galerii hlavního města Prahy v sálech Městské knihovny, se názvem odvolává na stejnojmennou knihu filozofa Miroslava Petříčka s podtitulem Průvodce současným filozofickým myšlením pro středně nepokročilé.
11. 11. 2023|

Co je to umění? V Praze vystavuje Raša Todosijević práci plnou významových rozporů

Galerie hlavního města Prahy pořádá v Domě u Kamenného zvonu výstavu Raši Todosijeviće, příslušníka první generace jugoslávských konceptualistů. Ti se v sedmdesátých letech postavili proti tehdy dominantní klasické malbě a věnovali se například audiovizuálnímu umění. Podle Todosijevićova nejvýznamnějšího videa nese název i samotná výstava – Was ist Kunst?
29. 6. 2023|

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Její tvorbu shrnuje retrospektivní výstava

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let. Malířka, autorka kreseb a prostorových objektů patřila k respektovaným uměleckým osobnostem moderního a současného umění. Na československou výtvarnou scénu vstoupila v šedesátých letech. Galerie hlavního města Prahy jí v dubnu otevřela výstavu v Městské knihovně.
17. 5. 2023|

Kresby Jitky Svobodové se dostávají za hranu viděných lešení, hrnků i plotů

Od poloviny šedesátých let, kdy Jitka Svobodová vstoupila na českou výtvarnou scénu, se systematicky věnuje prozkoumávání viděné reality. Její kresby vychází z předmětů každodenní potřeby a převádějí je v umělecká díla – pro diváky často zneklidňujícím způsobem. Co je „Za hranou viděného“, nahlíží retrospektiva, kterou výtvarnici připravila Galerii hlavního města Prahy (GHMP).
18. 4. 2023|

Purpurovou vertikálu výtvarnice Margity Titlové vidí ti, kdo si ji představí

Margita Titlová patří k výrazným výtvarným osobnostem generace osmdesátých let. První velkou retrospektivu jí ale až nyní připravila Galerie hlavního města Prahy. Průřez čtyřmi dekádami tvorby zastřešuje název Purpurová vertikála. Právě tou výtvarnice označuje pro ni důležité propojení mezi sebou, dílem a jeho diváky.
26. 2. 2023|

Při návštěvě Prahy a Moravy si sochař Rodin neoddechl. Čekaly ho špalíry vítačů a zážitková turistika po folkloru

Na jaře 1902 navštívil Prahu a Moravu francouzský sochař Auguste Rodin. Čekalo ho velkolepé přivítání a skutečně nabitý program. Výstava Pražská Pallas a Moravská Hellas 1902 v Galerii hlavního města Prahy (GHMP) návštěvu jednoho z nejvlivnějších evropských sochařů rekonstruuje. Vychází z fotografií mapujících Rodinův pobyt, doplněných exponáty z historického výzkumu, etnografie a sochařství. „Myslím, že tak podobně se rodil scénář návštěvy Rodina v Praze, kdy každý něco chtěl, kam by ho ještě vzal,“ podotýká šéfkurátorka Helena Musilová.
13. 11. 2022|

Ztracený ráj. Na fotografiích v Praze ožívá sen generace hippies, který John Wehrheim nafotil na Havaji

Život mimo systém v sepětí s přírodou byla jedna z vizí generace hippies. Skupině uprchlých studentů se podařilo ze snu vytvořit na několik let skutečnost, a to začátkem sedmdesátých let na Havaji. Výstava Paradise Lost v Domě U Kamenného zvonu ukazuje život komunity tak, jak ho zachytil americký fotograf John Wehrheim.
17. 10. 2022|

Bienále řeší společenská traumata i osobní křehkosti. Vše ve věci umění

V Praze začíná druhé bienále Ve věci umění. Organizátoři se tentokrát zaměřili na historická traumata a přehlížené umělce. Nové výtvarné instalace jsou k vidění ve výstavních prostorách Městské knihovny, ale také v areálu nemocnice.
22. 7. 2022|

Invaze v GHMP ukazuje válku očima ukrajinských umělců

Válku očima současných ukrajinských umělců představuje výstava s názvem Invaze. Připravila ji Galerie hlavního města Prahy (GHMP) ve spolupráci s Českým centrem v Kyjevě. Všichni vystavující umělci jsou v současnosti na Ukrajině.
3. 5. 2022|

Heroin Crystal spojil umělce „zlatých devadesátých“

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) připravila výstavu, která je reakcí na „neutuchající přitažlivost a atraktivitu“ devadesátých let. „Zlatá devadesátá“ odborné ani širší veřejnosti nedají podle autorů expozice stále spát. Instalace Heroin Crystal vybírá patnáct výtvarných umělců, které GHMP vystavovala v letech 1994 až 2002.
16. 4. 2022|

Divák se ukazuje dílu Jindřicha Chalupeckého

Galerie hlavního města Prahy otevřela rozsáhlou výstavu Světy Jindřicha Chalupeckého, na které ukazuje mimořádný rozsah výtvarného zájmu jednoho z nejvýraznějších českých uměleckých teoretiků dvacátého století. V instalaci ale chybí ruské zápůjčky.
23. 3. 2022|

Za posprejování Karlova mostu uložil soud mladé dvojici veřejně prospěšné práce

Chlapci i dívce, kteří loni v létě posprejovali Karlův most, uložil soud vykonat šedesát hodin společensky prospěšné činnosti. Rok bude navíc oba mladistvé sledovat, zda vedou řádný život. Chlapec, který měl nedávno osmnácté narozeniny, i šestnáctiletá dívka se k činu přiznali a společně napůl uhradili způsobenou škodu v celkové výši zhruba 95 tisíc korun.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 15:08|

Pražské náplavky letos čekají další úpravy a řada kulturních akcí

Praha plánuje na náplavkách dokončit investice do síťových rozvodů, přidat toalety a lavičky nebo vybudovat mola pro rybáře. Městská firma Trade Centre Praha (TCP) připravuje také větší úpravy části náplavky na smíchovské straně a jedná o umístění kamer a lamp veřejného osvětlení. Letos by se tam měly konat velké kulturní, sportovní nebo gastronomické akce.
12. 1. 2022|

Rodina, Rivera, milenky a hlavně já. Pro Fridu Kahlo měly fotografie magickou moc

Syté barvy, ostré kontury a syrová nálada na obrazech Fridy Kahlo zrcadlí její vlastní život: bolest, lásku, vášeň – a často nic mezi tím. Návštěvníci Galerie hlavního města Prahy mají ale možnost ikonu mexického výtvarného umění poznat ne skrze její malby, ale prostřednictvím fotografií. Jak těch, které pořídila Frida Kahlo sama, tak těch, na nichž je objektem. Pocházejí z archivu, který umělkyně nechala zapečetit v koupelně svého domu. Nahlédnout do něj bylo možné až mnoho let po její smrti.
18. 10. 2021|

Kam za výstavou: Do bublin v Brně, k Baudelairovi v Kutné Hoře i na sídliště v Hradci Králové

V Brně zahájila provoz nová galerie. Výstavou se veřejnosti otevírá i Havlíčkova vila v Břeclavi. Galerie hlavního města Prahy představuje nové přírůstky do svých sbírek. V Kutné Hoře se umělci hlásí k tématům prokletého básníka Charlese Baudelaira. Přinášíme výběr z aktuálních výstav, které zmínily Události v kultuře. V galeriích a muzeích nemusí být přitom člověk jen návštěvníkem, k budoucí výstavě může také přispět, třeba pokud se zapojí do projektu Muzea východních Čech.
17. 10. 2021|

Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu nápisy v angličtině

Část Karlova mostu posprejoval neznámý vandal. Modré nápisy v angličtině jsou na pravé straně zábradlí i podstavci sochy směrem k Pražskému hradu asi od poloviny mostu. Policisté byli přímo na míste a případem se budou zabývat, řekl policejní mluvčí Richard Hrdina.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 14:47|

Slovanská epopej Praze nepatří, rozhodl soud. Vyhověl žalobě příbuzného malíře Muchy

Praha není vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. John Mucha tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Rozsudek není pravomocný, město se proti němu odvolá.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 15:43|

Moravský Krumlov si na Slovanskou epopej počká, než dokončí rekonstrukci výstavních prostor

Zapůjčení Slovanské epopeje do zámku v Moravském Krumlově se odkládá, rozhodli v pondělí pražští radní. Důvodem je prodloužení rekonstrukce zámeckých výstavních prostor. Původně měla být hotova na konci června, termín se však prodloužil do konce roku. Obrazy byly v Krumlově vystaveny od padesátých let až do roku 2011, kdy je tehdejší vedení hlavního města odvezlo.
5. 10. 2020|

Rasista a masový vrah, stojí na pražské soše prezidenta Beneše. Po pachateli se pátrá

Na podstavci sochy bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše na Loretánském náměstí v Praze se objevil nápis „rasista a masový vrah“. Policie o tom informovala na Twitteru, po pachateli pátrá.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 17:08|

Světice jsou fešandy. Výstava ukazuje neznámé fotografie Josefa Sudka

Málo známé fotografie slavného autora Josefa Sudka, na nichž dokumentoval umělecká díla, umělce při práci v ateliérech nebo výstavy, ukazuje výstava Galerie hlavního města Prahy. Pod názvem Fešandy ze šuplíků představuje výsledek pětiletého výzkumného projektu Ústavu dějin umění Akademie věd.
5. 7. 2020|

Praha má dokázat, že se Slovanskou epopejí zachází poctivě. Návrat obrazů letos očekává Moravský Krumlov

Spor o Slovanskou epopej stále není u konce. Hlavní město musí podle rozhodnutí soudu dokázat, že dílo malíře Alfonse Muchy vlastní v dobré víře a zachází s ním poctivě. Bez ohledu na to pražští zastupitelé loni na podzim schválili záměr, že by se epopej měla dočasně vrátit do Moravského Krumlova. Zámek projde úpravami za třicet milionů korun, aby se v jeho prostorách mohla díla už letos v létě vystavovat. Zůstat by tam měla příštích pět let.
8. 1. 2020|

Absurdní varování. Richard Janeček propojuje umělou inteligenci s uměním

Možnosti i absurditu technologického vývoje se rozhodl prozkoumat intermediální umělec Richard Janeček. Na aktuální výstavě, pořádané Galerií hlavního města Prahy, využívá umělou inteligenci, která pomalu ale jistě srůstá s lidskými životy.
1. 1. 2020|

Neony, kabarety, ultramarínová okna i abeceda. Výstava opět spojila Devětsil

Hudebního skladatele Jaroslava Ježka, architekta Jaroslava Fragnera, básníka Jaroslava Seiferta nebo surrealistickou malířku Toyen spojoval ve dvacátých letech minulého století Devětsil. Výstavu měl tento svaz levicově smýšlejících umělců jen jedinou, před třiatřiceti lety, jeho tvůrčí záměry představuje znovu až nyní Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Výstavu připravila jako dynamickou podívanou s mísením uměleckých druhů, poezie a racionality, jak odpovídá poetice Devětsilu.
11. 12. 2019|

Bedřich Dlouhý je výtvarník podle svého gusta

Bedřich Dlouhý začal tvořit v padesátých letech a v tvorbě pokračuje do současnosti. Retrospektivní výstava, kterou sám připravoval pro Galerii hlavního města Prahy, ukazuje více než stovku děl. Shrnul je pod název Moje gusto. Sedmaosmdesátiletý umělec se vždy chtěl odlišit od mainstreamu, i proto vsadil na netradiční výtvarné postupy a také humor.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 16:50|