TÉMA

Škody

Na veškeré opravy silnic by kraje potřebovaly desítky miliard korun, v zimě vozovky trpěly střídáním teplot

Na stavu silnic se značně podepsala poslední zima. Škodilo jim především časté střídání teplot. Stát přidá letos krajům na jejich opravy čtyři miliardy korun, zčásti na údržbu, zčásti na investice do lepších tras. Se stejným příspěvkem počítá i v následujících letech. Navýšení rozpočtů ale zdaleka nebude stačit. Dát dohromady všechny rozbité silnice by stálo podle krajů desítky miliard. Silniční síť v Česku měří skoro 56 tisíc kilometrů.
17. 2. 2024|

Žadatelé o odškodné za újmy způsobené státem často čekají celé roky

Ministerstva ročně vyplatí na odškodnění za újmy způsobené státem desítky milionů korun. Největší částky vyplácí resort spravedlnosti, lidé se ale obracejí na všechna ministerstva. Když neuspějí, mohou zvolit soudní cestu. Celý proces tak ale může trvat dlouhé roky.
7. 2. 2024|

Vichřice a krupobití byly loni mírnější, pojišťovny řešily o 29 procent událostí méně

Pojišťovny loni nejčastěji proplácely škody způsobené větrem, nejvyšší částky ale byly potřeba proplatit v souvislosti s následky požárů. Ve srovnání s předchozím rokem ale podle České asociace pojišťoven počet událostí i objem proplacených částek klesl. Pojistných událostí bylo 66 200, což bylo o 29 procent méně než v roce 2022, pojišťovny vyplatily 3,35 miliardy korun, což bylo meziročně o sedm procent méně.
4. 2. 2024|

Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel

Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 15:14|

Škody po nočních bouřkách doznívají hlavně na železnici. Z Prahy do Kralup se stále jezdí jednokolejně

Velké potíže ve středu přetrvaly ještě dlouho poté, co z Česka odešly prudké noční bouřky, a to hlavně na železnici. Skončila již úplná výluka na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, která ovlivňovala dopravu na severovýchodě Čech i mezistátní provoz na lince Praha–Berlín. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na desítkách míst, stromy padaly nejen na tratě, ale i na silnice, domy či zaparkovaná auta. Počasí se zklidnilo již v noci, žádné bouřky nyní nejsou a přes den ani nemají být.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:22|

Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice

V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:26|

Počet obětí ničivých požárů na Havaji stoupá. Čerpací stanice a přístavní sklady explodovaly

Počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 55, oznámily v pátek havajské úřady. Ty už začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do zdevastovaného města Lahaina. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až sedmnáct set budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí. Mnoho dalších se stále pohřešuje. Obyvatele ostrova před nebezpečím nevarovaly sirény, kterých má přitom Havaj hustou síť. Na Maui jsou i Češi, dle ministerstva jsou v pořádku.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:50|

Čína potvrdila úmrtí části pohřešovaných při záplavách. Obnova provincie potrvá dva roky

Počet obětí záplav v čínské provincii Che-pej vzrostl na nejméně 29, píše agentura AFP s odvoláním na čínská státní média. Celkově od konce července zemřelo v Číně kvůli záplavám nejméně 78 lidí. Obnova provincie po záplavách by podle tiskové agentury China News Service (CNS) mohla trvat dva roky. Přímé ekonomické ztráty spojené s povodněmi v této provincii se odhadují na 95,8 miliardy jüanů (293 miliard korun), uvedla agentura Reuters s odvoláním na čínská média.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 12:45|

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Prigožin poprvé komentoval tažení na Moskvu, v Bělorusku údajně vzniká tábor pro tisíce wagnerovců

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin po téměř dvoudenní odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem víkendového tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení. Tento odpor podle něj poukázal na závažné bezpečnostní problémy v Rusku. Bojovníci z řad wagnerovců se nyní přesouvají do Běloruska, kde vzniká tábor pro zhruba osm tisíc lidí, píší média s odkazem na ruský investigativní portál Vjorstka. Informaci ale zpochybnila běloruská opoziční monitorovací skupina.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 21:44|

Bouřky v Česku nakonec nebyly tak silné, jak meteorologové očekávali

Noční bouřky byly nakonec slabší, než meteorologové očekávali. Fronta přešla přes většinu území Česka během noci bez větších škod, hasiči měli řádově desítky výjezdů, většinou k popadaným stromům. Ty také dočasně přerušily provoz na několika tratích. Český hydrometeorologický ústav zjišťuje konkrétní důvody, proč k extrémním bouřkám nakonec nedošlo.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 14:00|

Části severní Itálie zůstávají pod vodou, záplavy zabíjely i na jihu v Kampánii

Italy dál trápí extrémní počasí. Jeden člověk zemřel po přívalových deštích v jihoitalské Kampánii, desítky dalších museli zachraňovat hasiči. I jednotky z jihu země přitom zůstávají nasazené na severu, kde se stále ještě potýkají se záplavami. Rozsah škod si prohlédla i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
26. 5. 2023|

Italský region Emilia-Romagna zpustošily ničivé záplavy

Lidé v italském regionu Emilia-Romagna odklízejí škody, které způsobily úterní a středeční ničivé záplavy. Podle meteorologů bylo zasaženo dvaačtyřicet měst a obcí. Města jako Faenza, Cesena a Forli byla zasažena nejvíce. Několik vesnic je kvůli poškozeným silnicím a nefungujícímu signálu odříznutých od světa. Hasiči během dvou dnů vyjížděli ke dvěma tisícům případů a své domovy muselo opustit asi deset tisíc lidí. Během čtvrtečního odpoledne našly záchranné složky dalších pět mrtvých v okolí města Ravenna. Celkem přišlo o život čtrnáct lidí a jedna osoba se pohřešuje. Další déšť meteorologové neočekávají.
19. 5. 2023|

Itálie odklízí škody po záplavách, dosáhnou několika miliard eur

V italském regionu Emilia-Romagna, který v úterý a ve středu zasáhly ničivé bleskové záplavy, se začíná s odklízením škod. Ty podle guvernéra Stefana Bonacciniho dosáhnou několika miliard eur (desítek miliard korun). V oblasti dál platí nejvyšší stupeň výstrahy před povodněmi, tisíce lidí musely opustit domovy. Potvrzených obětí je podle agentury ANSA třináct, jeden člověk se pohřešuje.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:37|

Meteorologové prověřují několik hlášení o tom, že Svitavsko v sobotu zasáhlo tornádo

Meteorologové prověřují několik hlášení o možném sobotním výskytu tornáda v Česku. Pravděpodobně zasáhlo obec Lubná u Poličky na Svitavsku. Bouře způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. Na svém Facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle starosty Lubné Josefa Chadimy (SNK obce Lubná) vítr poškodil střechy asi dvou domů, hasiči podle mluvčího Miroslava Poláka kvůli silnému větru žádné výjezdy neměli.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 10:44|

Zvěř na Šumavě ničí mladé stromky. Teplá zima ji nezahnala do obor

Lesníci na Šumavě sčítají škody, které tam napáchala jelení zvěř. Ta kvůli slabé vrstvě sněhu stále přezimuje mimo obory, protože má snadný přístup k potravě. Okusuje i mladé stromky. Škodám se správci parku snaží předcházet odstřelem. A letos spoléhají i na vlky.
30. 1. 2023|

Evropské státy by měly mít dlouhodobé smlouvy na plyn, tvrdí Vondra. Je třeba rychleji přejít na obnovitelné zdroje, oponuje Bursík

O energetické krizi rozhodne podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) několik příštích zim, které podle něj budou těžší, než se čekalo, a při kterých se ukáže význam dodávek zemního plynu. V pořadu Události, komentáře uvedl, že považuje za chybu, když se evropské státy zdráhají zajistit dlouhodobé kontrakty plynu ze zemí, které by nahradily dodávky z Ruska. Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík si naopak myslí, že je potřeba plyn zachovat jako krátkodobé řešení přechodu z uhlí a zaměřit se na masivní podporu obnovitelných zdrojů.
22. 11. 2022|

Ukrajinci před zimou rychle obnovují osvobozená území. Nejprve je ale musí odminovat

Ukrajinská armáda do 8. listopadu osvobodila 1681 měst a obcí, které po 24. únoru okupovali Rusové. Oznámil to zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v rozhovoru pro ČT, který vedla Vitalije Tokarčuková. Poškozené budovy se snaží Ukrajinci i kvůli blížící se zimě rychle obnovit. Na znovuzískaných místech pomáhá s opravami infrastruktury mimo jiné projekt Fast Recovery Plan. Rozpočet projektu dosahuje téměř dvaceti miliard dolarů.
10. 11. 2022|

Aktivisté v Postupimi vylili na Monetův obraz bramborovou kaši, ochránilo ho ale sklo

Dva aktivisté v neděli vylili v muzeu Barberini v německé Postupimi řídkou bramborovou kaši na obraz známého francouzského malíře Claudea Moneta. Chtěli tím protestovat proti využívání fosilních paliv. K činu se přihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Poslední generace). Muzeum později informovalo, že akce dílo nepoškodila, uvedla agentura AP.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 21:28|

Příběhy z ostřelovaného Mykolajivu. Zachráněný bratr a auto na odpis

Rusko neustále ostřeluje ukrajinská města. Kyjev oznámil další zásahy kritické infrastruktury a obytných budov. Rakety opět dopadly i na jihoukrajinský Mykolajiv, kde má Česká televize svůj štáb.
23. 10. 2022|

ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách, řešením je arbitráž, uvedl Beneš

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jediným možným krokem je podle něj arbitráž. Cenové výkyvy energií podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nenastaly s počátkem války na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim – jako důvody uvedla bezvětrné počasí v Německu loni v létě a odstavené elektrárny ve Francii. „S touto situací si začal hrát kremelský imperátor,“ řekla. Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace na trzích začíná uklidňovat, Evropa je tak na topnou sezonu připravena.
23. 10. 2022|

Známé sochy na Velikonočním ostrově poničil požár. Podle správců způsobil nevratné škody

Požár poškodil některé z ikonických soch na Velikonočním ostrově, známých jako moai, uvedly podle deníku The Guardian místní úřady. Plameny se na ostrově, který je chilským územím, šířily už od pondělí a v pátek se je podařilo uhasit. V archeologickém nalezišti s asi tisícem monolitických soch v podobě obřích hlav způsobily plameny nevratné škody, uvedli správci areálu v prohlášení. Požár byl nejspíše založen záměrně a zachvátil plochu přes sto hektarů. Podle agentury AFP bylo poničeno zhruba osmdesát soch.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 21:33|

Mexičané nacvičovali, co dělat při silném zemětřesení. Udeřilo opravdové

Silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Mexiko, si vyžádalo nejméně dvě oběti a poškodilo řadu budov, včetně nemocnice a několika zdravotnických zařízení. Zemětřesení mělo podle mexického seizmologického ústavu sílu 7,7 stupně a následovala po něm řada menších otřesů, informoval server BBC Mundo.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 12:13|

Kancléř Scholz odmítl žádost Polska, aby mu Německo vyplatilo válečné reparace

Německý kancléř Olaf Scholz odmítl požadavek Polska, aby mu Berlín vyplatil reparace za škody způsobené za druhé světové války. Varšava ztráty odhaduje na 6,2 bilionu zlotých (32,3 bilionu korun).
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 22:17|