TÉMA

Řeky

Novela vodního zákona je před schválením. Poslanci zmírnili postoj k vodním elektrárnám

Vládní novela vodního zákona míří ve sněmovně opět k závěrečnému schvalování. Původně návrh nezahrnoval v úpravě, která zjednodušovala a zkracovala povolovací proces pro stavbu obnovitelných zdrojů, vodní elektrárny. Podle ministerstva životního prostředí totiž tvoří na tocích překážky, a jejich stavba tedy není ve veřejném zájmu. Nakonec by se ale po úpravě ve druhém čtení omezení nemělo týkat všech vodních elektráren, ale jen těch v současnosti plánovaných.
10. 4. 2024|

Na krásném mrtvém Dunaji mají ryby velké problémy. Budoucnost jejich situaci ještě zhorší, varuje studie

Řeky patří k nejohroženějším ekosystémům na Zemi hlavně kvůli tomu, jak moc je zasáhla doba industrializace. Málo se zatím ví o tom, jak je postihnou klimatické změny. Vědci se teď proto detailně zaměřili na Dunaj.
15. 2. 2024|

Hladiny některých toků jsou na druhém povodňovém stupni. Výstraha platí pro sever Čech a na Hané

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý po půl osmé večer se vyskytoval maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, který panoval na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech. Na druhém stupni zůstávala i Cidlina v Sánech.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:59|

Horní Labe je na nejvyšším povodňovém stupni, z hor odtéká dešťová voda a roztátý sníh

V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply hladiny toků. Na téměř patnácti místech pak platil k půlnoci z pondělí na úterý některý z povodňových stupňů. Labe ve Vestřevi, na přehradě Les Království a také ve Stanovicích bylo dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, který značí povodňové ohrožení. Jizera, která byla v Jablonci nad Jizerou velkou část pondělí rovněž na třetím stupni, již klesla zpět na druhý. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nedělní výstrahy meteorologů platí riziko vzestupu hladin toků až do úterních šesti hodin ráno.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 23:41|

Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují

Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|

Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově

Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|

Nejvyšší povodňový stupeň dále platí na Labi. V Litoměřicích se uvolnilo molo s lodí

Povodňový stav ve čtvrtek vpodvečer platil na osmadvaceti místech. Nejvyšší stupeň ohrožení pak zůstává na třech místech na dolním toku Labe. Vystoupala na něj kvůli upouštění vody z lipenské přehrady také Vltava v Českém Krumlově, kolem desáté večer se začala pohybovat pod třetím stupněm. Výstraha meteorologů před rozvodněním toků platí už jen v některých oblastech kolem Labe, řeky se vracejí dál k normálu. V Litoměřicích se ovšem na Střeleckém ostrově uvolnilo molo i s lodí, která uvázla pod Tyršovým mostem. Hasiči ji zachytili lany u břehu.
28. 12. 2023Aktualizováno28. 12. 2023, 23:42|

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku bude pokračovat i příští rok, schválila sněmovna. Podpořila i novelu vodního zákona

Výcvik ukrajinských vojáků bude v Česku pokračovat i příští rok, schválila během úterní schůze sněmovna. Dolní parlamentní komora odsouhlasila také prodloužení většiny misí českých vojáků v cizině. V úvodním kole podpořila vládní novelu vodního zákona, která má minimalizovat rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Souhlasila i s vládním návrhem změn ve vzdělávání úředníků nebo přísnějšími pravidly pro nelicencované správce majetku. Poslanci také podpořili novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 21:08|

Krajina ztrácí produktivitu. Vytváříme rezervace, ale musíme se zaměřit i na každodenní přírodu, míní Kotecký

Přišli jsme o bohatství krajiny, ztrácí produktivitu, uvedl v pořadu Události, komentáře výzkumný pracovník Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Vojtěch Kotecký. To, že přibývá navíc sucha, mění se klima, situaci podle něj ještě více zhoršuje a potřeba opatření je ještě více urgentní.
11. 11. 2023|

V části Čech bude odpoledne a v noci velmi vydatně pršet, Moravou projdou silné bouřky

Až 40 litrů na metr čtvereční může napršet v části Čech v pondělí odpoledne a v noci na úterý. Podobné úhrny očekávají meteorologové i na Moravě a ve Slezsku, kde ale déšť navíc doprovodí silné nebo velmi silné bouřky. Po vydatných deštích hrozí také rozvodnění řek v jižní části Čech a také v oblasti Jeseníků a Beskyd.
28. 8. 2023|

Noční bouřky zaměstnaly hasiče i energetiky, komplikace byly na železnici

Velmi silné bouřky, které se v sobotu večer a v noci vyskytovaly na jihu a severovýchodě Česka, zaměstnaly hasiče i energetiky. Hasiči zaznamenali více než tisícovku výjezdů. Omezené dodávky elektřiny měly v neděli večer asi dva tisíce odběratelů. Popadané stromy komplikovaly i provoz na železnici. Černovický potok v Tučapech na Táborsku dosáhl dopoledne třetího stupně povodňové aktivity. Od 17:40 se jeho hladina snížila na první stupeň.
27. 8. 2023Aktualizováno27. 8. 2023, 20:59|

Itálie odklízí škody po záplavách, dosáhnou několika miliard eur

V italském regionu Emilia-Romagna, který v úterý a ve středu zasáhly ničivé bleskové záplavy, se začíná s odklízením škod. Ty podle guvernéra Stefana Bonacciniho dosáhnou několika miliard eur (desítek miliard korun). V oblasti dál platí nejvyšší stupeň výstrahy před povodněmi, tisíce lidí musely opustit domovy. Potvrzených obětí je podle agentury ANSA třináct, jeden člověk se pohřešuje.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:37|

Hladiny toků na východě Česka klesly, kolem stupně bdělosti je Morava u Lanžhota

Hladiny rozvodněných toků na východě Česka kulminovaly a v noci začaly klesat. První povodňový stupeň bdělosti platil v 10:30 jen na dvou menších tocích v Beskydech a těsně pod ním byla řeka Morava u Lanžhota na Břeclavsku. Deště, které hladiny zejména menších toků zvedly někde až na povodňový stupeň ohrožení, postupně ustaly. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který krátce před desátou hodinou zrušil poslední výstrahu před povodněmi platnou pro části Jihomoravského a Zlínského kraje.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 11:00|

Praha uzavřela protipovodňová vrata. Toky zůstávají po vydatných deštích dál rozvodněné

Kvůli zvyšující se hladině Vltavy uzavřela Praha náplavky u řeky i protipovodňová vrata na Čertovce. Reaguje tak na zvyšující se hladiny na středních a dolních tocích s tím, jak odtéká voda po deštích z posledních dní. Hranice bdělosti stále platí na desítkách míst, druhý pohotovostní stupeň vyhlásili vodohospodáři u dvou lokalit.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 19:15|

K ochraně klimatu v rozvojových zemích jsou potřeba investice, ale i pomoc lidmi a technologiemi, míní hydrolog Jánský

Spory na klimatické konferenci COP 27 v egyptském Šarm aš-Šajchu panují kolem zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu. Peníze, které bohaté země do rozvojového světa investují, je potřeba ohlídat, míní geograf a hydrolog Bohumír Jánský, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle něj se česká politická reprezentace na úrovni státu postavila dobře k boji se suchem, které způsobily dopady klimatické změny. Opačný názor ale mají studenti na českých univerzitách, kteří v tomto týdnu protestovali proti udajné nečinnosti vlády.
19. 11. 2022|

Evropa čelí nejhoršímu suchu za posledních 500 let. Úroda je v ohrožení, varují experti

Nynější sucho v Evropě je podle expertů Evropské unie patrně nejhorší za 500 let. Řekl to v úterý mluvčí Evropské komise, když upozorňoval na čerstvou zprávu založenou na satelitních datech o vývoji a dopadech sucha. Ta varuje mimo jiné před očekávaným poklesem letních výnosů v zemědělství, zejména u kukuřice, sóji a slunečnice.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 21:32|

Slovensko postihlo extrémní sucho. Zemi na několika místech sužují požáry

Slovensko začíná čelit lesním požárům. Vypukly hned na několika místech včetně území národních parků. Extrémní sucho postihlo značnou část země, včetně horských oblastí. Obce mají problémy s vodou, koryta menších řek úplně vysychají. Zlepšení nepřinesl ani první déšť po delší době.
30. 7. 2022|

Průtoky na řekách klesají, některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami

Hluboko pod červencové průměry klesají průtoky na českých řekách. V povodí Moravy a Dyje jsou až tři desítky toků na hranici hydrologického sucha. Na žádost vodohospodářů proto některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami. Jak zjistila ČT, nízký stav vody postihl i další řeky napříč republikou. Podle správ povodí jsou na tom toky hůř než v předchozích dvou letech. Podle Povodí Labe je situace podobná jako v období extrémního sucha mezi lety 2015 až 2018. Některé menší řeky jsou pro vodáky na hranici sjízdnosti.
29. 7. 2022|

Ochrana řek proti vodním elektrárnám spojila Bosňáky a Srby

Ochránci přírody v Bosně a Hercegovině slaví důležité vítězství. Parlament schválil zákon, který zakazuje stavbu malých vodních elektráren na tamních řekách. Ekologové i obyvatelé dotčených toků už dvacet let upozorňují na to, že odčerpávání vody z koryt zásadně ohrožuje křehký ekosystém.
19. 7. 2022|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

Extrémní bouřky vtrhly do Česka, hasiči často zasahovali

Od západu přišly do Česka silné bouřky, Český hydrometeorologický ústav kvůli nim vyhlásil nejvyšší stupeň nebezpečí. Postupovaly dále k východu, kde slábly. Hasiči vyjížděli k desítkám nehod způsobených větrem, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích. Silný vítr působil škody také na západě Německa, kde podle policejní mluvčí město Paderborn zasáhlo tornádo.
20. 5. 2022Aktualizováno21. 5. 2022, 00:27|

Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech

Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 17:28|

Pod Krkonošemi, Jeseníky a Šumavou může tání zvednout hladiny řek

V podhůří západních Krkonoš a také Jeseníků může tání sněhu od pondělního poledne zvednout hladiny toků, varují meteorologové. Až druhé povodňové stupně na řekách čekají od pondělního večera do středy v Pošumaví. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Také druhý lednový den padaly v Česku teplotní rekordy. Hlásí je téměř polovina stanic měřících třicet a více let.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 18:59|