Horní Labe je na nejvyšším povodňovém stupni, z hor odtéká dešťová voda a roztátý sníh

V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply hladiny toků. Na téměř patnácti místech pak platil k půlnoci z pondělí na úterý některý z povodňových stupňů. Labe ve Vestřevi, na přehradě Les Království a také ve Stanovicích bylo dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, který značí povodňové ohrožení. Jizera, která byla v Jablonci nad Jizerou velkou část pondělí rovněž na třetím stupni, již klesla zpět na druhý. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nedělní výstrahy meteorologů platí riziko vzestupu hladin toků až do úterních šesti hodin ráno.

Většina z úseků vodních toků, které dosáhly povodňového stupně, jsou na tom nejnižším. Na několika místech se ale valí vody více a stupně jsou vyšší. Labe pod Hostinným v obci Vestřev, na přehradě Les Království a dále po proudu ve Stanovicích se dostalo na třetí stupeň. Na druhém stupni zůstávala Jizera jen v Bakově nad Jizerou, jinde již klesla na první stupeň.

Jizera v Jablonci, která obvykle bývá hluboká kolem třiceti centimetrů, přes noc na pondělí vystoupala až na 106 centimetrů, pak v ní ale vody přestalo přibývat. Od rána zůstávala hladina stabilní, po poledni začala pozvolna klesat a v půl třetí odpoledne se vrátila na druhý stupeň, přičemž klesá dál.

První stupeň povodňové aktivity platí kromě některých dalších úseků Labe, Jizery, Zdobnice a Divoké Orlice také v částech toků řek Jizerky, Cidliny, Bystřice a Úpy.

Velká voda po sobě zatím zanechala jen drobné škody. Ve Vrchlabí, kterým protéká Labe, museli hasiči odčerpávat vodu z ulice Za Řekou a čistili ucpané kanály. Odčerpat vodu bylo nutné ještě v Rudníku na Trutnovsku. Vodohospodáři neočekávají, že by se to zásadně změnilo. „Významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme,“ ujistil vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Potíže působí povodně i vítr (zdroj: ČT24)

Že mohou hladiny řek stoupnout na povodňovou úroveň, varoval Český hydrometeorologický ústav v neděli, kdy také některé toky již dosáhly prvního stupně. Skutečnost zhruba odpovídá rozsahu výstrahy, která byla vydána pro řeky odvodňující Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, případně Králický Sněžník a Hrubý Jeseník, přičemž nejdůraznější je pro Podkrkonoší. Podle výstrahy se mohou hladiny toků zvedat až do úterního rána.

Hladiny se zvedají v souvislosti s víkendovým oteplením, kvůli kterému na horách taje sníh, a hlavně s vydatnými dešti. V Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách spadlo za 24 hodin mezi 40 a 70 milimetry srážek.

Silný vítr zkomplikoval dopravu

V platnosti byla také výstraha před silným větrem. V nárazech mohl dosahovat rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, na pomezí Čech a Moravy až kolem devadesáti. Nejvíc by mělo foukat v částech Vysočiny a Jihomoravského nebo Pardubického kraje.

Vítr přidělával práci hlavně hasičům. Například ti jihomoravští museli jen mezi půlnocí a devátou hodinou ráno v pondělí vyjíždět k osmnácti padlým stromům. Dopoledne měli hasiči mnoho práce na silnici u Račic-Pístovic, kde vítr vyvrátil množství dalších stromů a bylo nutné rozřezat je a uklidit – nakláněly se nad silnici a také nad dráty elektrického vedení.

Stromy padaly i na železniční tratě. Nejvážnější následky má kolize nákladního vlaku se stromem u Mariánských Lázní. Nehoda již v noci na pondělí přerušila provoz na části koridoru z Plzně do Chebu a místo vlaků musela vyjet náhradní autobusová doprava. Kratší mimořádné výluky byly kvůli padlým stromům i na dalších tratích hlavně na Vysočině a v Jeseníkách.