Slovensko postihlo extrémní sucho. Zemi na několika místech sužují požáry

Události: Sucho a požáry na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slovensko začíná čelit lesním požárům. Vypukly hned na několika místech včetně území národních parků. Extrémní sucho postihlo značnou část země, včetně horských oblastí. Obce mají problémy s vodou, koryta menších řek úplně vysychají. Zlepšení nepřinesl ani první déšť po delší době.

Požáry se nevyhly nížinám ani těžko přístupným oblastem. Doprovází mimořádně horké léto na Slovensku. V Malé Lodině u Košic začalo hořet více než před týdnem. Náročný terén přitom není jediný problém. 

Hasičům nepomáhá ani počasí. Země má za sebou jednu z nejhorších vln veder za mnoho let, teploty před pár dny lámaly rekordy. Ten absolutní nepadl jen o tři desetiny stupně. „Zaznamenali jsme na území Slovenska 40 stupňů Celsia v Dolních Plachtincách a je to teprve potřetí od začátku měření, kdy jsme takto vysokou teplotu vzduchu u nás naměřili,“ uvedl meteorolog Cyril Siman.

Sucho postihlo prakticky celé Slovensko, jeho extrémní míra zasáhla skoro dvě třetiny území. Výsledkem jsou extrémní škody, hlavně pro zemědělce.

Menší toky vysychají

Nedostatek srážek se promítá i do stavu slovenských řek. Hladina jedné z největších v Evropě, Dunaje, zatím příliš neklesá. Její průtok se odvíjí od technické správy a režimu v jiných zemích. Koryta některých menších řek ale už teď vysychají úplně.

Nejhorší situace je na středním Slovensku. Problémy s vodou má ale i část obcí na západě a jihu. Obyvatelé mají šetřit. Někde je situace tak kritická, že úřady omezily dodávky. Zakazují napouštění bazénů i čerpání vody z potoků.

„Pokud srpen tohoto roku bude podobně teplý a podobně suchý, půjde o velmi významný klimatický extrém na území Slovenska, který jsme pravděpodobně ještě nezaznamenali,“ přiblížil klimatolog Jozef Pecho.

O víkendu přišlo mírné ochlazení a srážky. Podle expertů jde ale zatím jen o symbolickou pomoc. Týdny veder a měsíce sucha jen tak nezvrátí.