TÉMA

Déšť

Dubaj zasáhly extrémní přívalové deště. Za pár hodin napršelo tolik, co běžně za rok

Dubaj se potýká s následky přívalových dešťů, během kterých od pondělí do úterý napršelo 142 milimetrů srážek. Ulice se proměnily v řeky, řidiči dokonce ve spěchu kvůli rychle stoupající vodě opouštěli svá vozidla. V Dubaji prší i ve středu, srážky ale už nejsou tak intenzivní. Přesto se dubajské mezinárodní letiště, které patří k nejrušnějším na světě, stále potýká s problémy a omezuje lety. Cestující vyzvalo, aby si u své letecké společnosti předem ověřili, zda a kdy bude jejich spoj odbaven, než se na letiště vydají.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 15:06|

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 19:32|

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. V Praze bylo 28,5 stupně

V Česku bylo i v pondělí nebývale horko. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 28,5 stupně. Šlo také o nejteplejší 8. duben v historii měření. Po velmi teplém začátku týdne se má v Česku z úterý na středu výrazně ochladit. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů a v noci na čtvrtek se mohou místy objevit přízemní mrazíky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 18:39|

Týden má být oblačný s přeháňkami a deštěm. Teploty zřejmě vystoupají až k patnácti stupňům

V tomto týdnu bude v Česku zataženo až oblačno, s přeháňkami nebo deštěm, na horách může sněžit, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty mají postupně stoupat, zpočátku zůstanou zřejmě mírně nad deseti stupni Celsia, o víkendu se mohou pohybovat až kolem patnácti stupňů. Teplotně nadprůměrné počasí vydrží podle dlouhodobého výhledu ještě minimálně tento a příští týden.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 18:28|

V pátek bude k ránu mrznout, v neděli se teploty vyšplhají ke čtrnácti stupňům

V pátek k ránu mohou teploty klesnout hlavně v Čechách až k minus pěti stupňům, ale o víkendu budou stoupat. V pátek ještě nepřekročí deset stupňů, v sobotu budou maxima kolem dvanácti stupňů a v neděli ukáže teploměr až čtrnáct stupňů Celsia. Z obou víkendových dnů se víc slunce ukáže v sobotu, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
7. 3. 2024|

Pákistán zasáhly deště. Úřady hlásí desítky obětí po záplavách a sesuvech půdy

V Pákistánu zemřelo nejméně 29 lidí a 50 jich bylo raněno kvůli silným zimním dešťům, které se v uplynulých 48 hodinách přehnaly celou zemí a způsobily zřícení několika domů a sesuvy půdy. Zvláště zasažený je severozápad země. Pákistán se zároveň potýká se silným sněžením, informovala v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady. Ty zrazují turisty od pobytu na severu země, kde minulý týden kvůli vydatným dešťům uvázlo několik cestovatelů.
3. 3. 2024|

Hladiny řek vzedmuté po vydatných deštích se nejpozději v neděli zklidní, předpovídají meteorologové

Vzedmuté hladiny některých tuzemských řek by měly do nedělního poledne opadnout. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na první povodňový stupeň tak klesne hladina Labe na dolním a částečně i středním toku, meteorologové zároveň zrušili varování před povodňovými jevy v povodí horního Labe. Zvýšená hladina Moravy v Olomouckém kraji má zčásti opadnout v sobotu, v neděli pak úplně.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 21:07|

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Závěr týdne bude deštivý, na horách může i sněžit. Teploty ale zůstanou nadprůměrné

Závěr týdne bude v Česku deštivý, v horských oblastech nasněží. V horách na severu Česka bude vydatně pršet. Teploty přes den zůstanou nadprůměrné, na některých místech překročí i deset stupňů Celsia. V noci se v závěru týdne ochladí, ojediněle teploty klesnou i pod nulu, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ústav zároveň vydal ve čtvrtek výstrahu varující před rozvodněním části řek.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 13:08|

Česko čeká oblačný týden s přeháňkami, na horách bude sněžit

Česko čeká oblačný až zatažený týden s přeháňkami. Na horách bude sněžit. Nová sněhová pokrývka bude podle týdenní předpovědi mokrá. Vyplývá to z informací na webu a Facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
19. 2. 2024|

O víkendu bude až patnáct stupňů, začátkem příštího týdne se ochladí

O víkendu teploty v Česku vystoupají až na patnáct stupňů Celsia. Bude většinou oblačno s deštěm. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Začátkem příštího týdne se pak o několik stupňů ochladí. Ve vyšších polohách bude možná v příštím týdnu i padat sníh.
8. 2. 2024|

V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|

Horní Labe je na nejvyšším povodňovém stupni, z hor odtéká dešťová voda a roztátý sníh

V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply hladiny toků. Na téměř patnácti místech pak platil k půlnoci z pondělí na úterý některý z povodňových stupňů. Labe ve Vestřevi, na přehradě Les Království a také ve Stanovicích bylo dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, který značí povodňové ohrožení. Jizera, která byla v Jablonci nad Jizerou velkou část pondělí rovněž na třetím stupni, již klesla zpět na druhý. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nedělní výstrahy meteorologů platí riziko vzestupu hladin toků až do úterních šesti hodin ráno.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 23:41|

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

Taje a prší. Pod horami na severu republiky hrozí povodně

Pod Jizerskými, Orlickými horami a Jeseníky mohou hladiny řek vystoupat na první stupeň povodňové aktivity, v Podkrkonoší hrozí i dosažení druhého stupně. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která souvisí s aktuálním počasím – na horách prší a zároveň po oteplení taje sníh. Řeky by se mohly rozvodnit večer, případně v pondělí přes den. Dál platí i výstraha před silným větrem, která se týká celé republiky, ale nejdůraznější je pro Českomoravskou vrchovinu, případně Podyjí.
4. 2. 2024|

V neděli a pondělí bude silně foukat, nejprudší vítr bude na Vysočině

Velmi silný vítr se v neděli prožene Českem. Nejprudší poryvy budou na Českomoravské vrchovině, případně v Podyjí. Pro tuto oblast vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu s vysokým stupněm rizika, pro zbytek republiky bude platit výstraha s nízkým stupněm rizika. Meteorologové také očekávají vydatné srážky na návětří hor, zejména v Krkonoších a Orlických horách.
3. 2. 2024|

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit

V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|

Postupně se oteplí, koncem týdne mají dorazit srážky. Meteorologové varují před námrazou

Počasí na začátku tohoto týdne budou provázet velké regionální rozdíly – zatímco na některých místech se teploty dostanou i přes deset stupňů Celsia, jinde zůstanou jen těsně nad nulou. Později se teploty sjednotí a o víkendu se budou pohybovat od sedmi do dvanácti stupňů. Od pátku už nemá mrznout ani v noci. Zpočátku slunečná obloha se postupně zatáhne, koncem týdne se přidá déšť, na horách budou srážky smíšené nebo sněhové. V noci na úterý se v Česku vyskytnou mrznoucí mlhy a námraza na silnicích a chodnících. Počítat by s tím měli zejména lidé v jihozápadní polovině země.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:30|

V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:26|

Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe

Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|

V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|

Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy

Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|

Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli

Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 18:22|

Vítr a popadané stromy sužovaly Česko i na Štědrý den. Ubývá domácností bez proudu

Na řadě míst v Česku navíc Štědrý den provázely problémy s dodávkami elektřiny způsobené větrem a těžkým sněhem. Brzy ráno bylo bez proudu skoro sto tisíc odběratelů, odpoledne kolem 16. hodiny se pak jejich počet snížil na posledních zhruba osm tisíc, hlavně na Vysočině. Energetici odhadují, že většinu poruch odstraní ještě během neděle. V souvislosti s počasím byly také velké potíže na železnici. Několik tratí hlavně kolem Jihlavy a Havlíčkova Brodu stojí kvůli popadaným stromům. Již v sobotu večer se podařilo zprůjezdnit dálnici D1, kterou blokovaly kamiony uvázlé ve stoupání na Vysočině.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:04|