TÉMA

Texas

Americké krávy se nakazily ptačí chřipkou. Virus pronikl i do mléka

V mléce krav v Kansasu a Texasu se našel virus vysoce nakažlivé ptačí chřipky, informovali tento týden úředníci ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) a Texaské komise pro zdraví zvířat, kteří potvrdili nález viru A H5N1 v některých vzorcích nepasterizovaného mléka.
28. 3. 2024|

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Texasem se ženou velké požáry. Zanechávají za sebou spoušť

Americkým státem Texas se od pondělí šíří plameny druhého největšího požáru v historii státu. Spálena byla plocha o rozloze srovnatelné s Libereckým krajem. Hoří zde především travnatá vegetace a stromy. Plameny se však nevyhýbají ani příbytkům a vozidlům lidí. Doposud je hlášena pouze jedna oběť.
29. 2. 2024|

Policie v Texasu odvrátila masovou střelbu v kostele. Zůstali dva ranění

Pohotová reakce dvou policistů mimo službu zabránila v americkém Texasu masové střelbě. Ti v kostele v Houstonu zneškodnili ženu s dlouhou zbraní, která v doprovodu malého dítěte začala střílet. Incident si nakonec vyžádal dva zraněné.
12. 2. 2024|

V USA se vede boj o autonomní vozy. San Francisco plánuje zákaz, Texas chce kamiony bez řidiče

V Kalifornii se rozhořel boj o další provoz samořízených vozů, které slouží jako robotaxi. Město San Francisco chce zastavit další expanzi autonomních dopravních prostředků kvůli obavám o bezpečnost. Provozovatelé se brání, že statistika nehodovosti je mnohem nižší než u aut s řidičem. Česko se snaží udržet krok se Spojenými státy a připravuje legislativu pro samořízená vozidla.
5. 2. 2024|

Stát Texas se pře s Bidenovou vládou o to, jak čelit sílící migrační krizi

Na americko-mexické hranici vrcholí spor mezi státem Texas a administrativou Joea Bidena o tom, jak reagovat na rekordně vysoké počty migrantů proudících do země. Součástí půtek jsou také rozdílné názory na nasazení žiletkového plotu. Na stranu prezidenta a federálních pohraničníků se nejtěsnějším poměrem hlasů postavil Nejvyšší soud USA.
28. 1. 2024|

Česko stále stojí o vyslání astronauta do vesmíru. Musí to ale pomoci ekonomice, řekl Kupka

Česko má podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) stále zájem o vyslání svého astronauta do vesmíru, musí to ale znamenat přínos pro českou ekonomiku. Šéf resortu to uvedl po jednání v americké NASA a návštěvě texaské společnosti Axiom Space, která o víkendu vynesla do kosmu prvního tureckého astronauta. Firma dále usiluje o českou účast, přestože její nabídku Praha loni odmítla.
27. 1. 2024|

Zásah proti střelci v Uvalde byl „kaskádou selhání“. Policie reagovala zmateně, tvrdí americké ministerstvo

Zásah proti střelci, který ve škole v texaském Uvalde připravil o život 21 osob, byl sérií selhání, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti v téměř šestisetstránkové zprávě. Policisté zasahující u události z května 2022 ji mylně nevyhodnotili jako situaci s aktivním střelcem, selhala také komunikace i velení. Podle zprávy se rovněž objevily nedostatky ve výcviku, uvedla agentura AP.
18. 1. 2024|

Soudkyně v Texasu povolila potrat navzdory místním zákazům, média píší o přelomovém verdiktu

Soudkyně v americkém státě Texas navzdory místním tvrdým restrikcím povolila potrat, o který požádala žena, jejíž plod má podle lékařů mizivou šanci na přežití. Americká média to označují za přelomový moment. Jde zřejmě o jeden z prvních případů, kdy těhotná požádala o soudem povolenou interrupci kvůli zákazům, které umožnilo zavádět loňské rozhodnutí nejvyššího soudu Spojených států.
8. 12. 2023|

Kosmická loď Starship krátce po startu a oddělení od nosné rakety explodovala

Z kosmodromu v Boca Chica v americkém státě Texas v sobotu ve 14:03 SEČ odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt a posléze podle agentury AFP oznámila, že Starship rovněž vybuchla.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 23:21|

„Hranice smrti.“ Nejrizikovější migrační trasa vede z Mexika do Spojených států

Hranice mezi Spojenými státy a Mexikem je migrační trasou s největším počtem úmrtí na světě. Oznámila to ve Švýcarsku Mezinárodní organizace pro migraci. Jen loni tam zahynulo nebo zmizelo 686 lidí, jejichž případy se podařily pracovníkům OSN zdokumentovat. Reálné číslo je přitom kvůli chybějícím datům ještě vyšší.
14. 9. 2023|

Texas musí odstranit bóje z řeky Rio Grande. Měly bránit migrantům v překročení hranice

Americký federální soud nařídil státu Texas odstranit plovoucí bóje, které na řece Rio Grande nainstalovaly místní úřady s cílem zabránit migrantům v nelegálním překračování americko-mexické hranice. Podle agentury Reuters jde o předběžné vítězství prezidenta Joea Bidena, jehož administrativa Texas v této věci zažalovala.
7. 9. 2023|

Biologicky rozložitelný plast se může vyrábět z těl mrtvých much, navrhují američtí chemici

Z mrtvých much by se mohl vyrábět biologicky rozložitelný plast, oznámili vědci na zasedání Americké chemické společnosti (ACS). Poznatek by mohl být užitečný, protože je obtížné najít zdroje biologicky rozložitelných polymerů, které nemají žádné jiné využití, například při výrobě potravin, napsal list The Guardian.
15. 8. 2023|

Bojují i za nás a válka neskončila, připomínají v Olomouci fotografie z Ukrajiny

„Je naturalistická, ukazuje ten konflikt se vší hrůzou, zoufalstvím a smrtí,“ říká ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Jakub Ráliš o výstavě Bojují za nás. Snímky členů Ukrajinské asociace profesionálních fotografů mají potenciál představit válkou zasaženou zemi intimněji a podrobněji, než svedou reportáže žurnalistů. Část fotografií je umístěna ve zrekonstruovaném Červeném kostele, výstava je zamýšlena jako putovní, představí se i v zahraničí.
4. 8. 2023|

V Arizoně je tak horko, že skomírají i kaktusy. Spalující vedro nemá polevit ani v srpnu

Nepolevující vlny veder, které letos v létě neopouštějí jihozápad Spojených států, trápí nejen lidi, ale i přírodu. Dosáhly tak extrémních rozměrů, že už je nezvládají ani rostliny, které by měly být ideálně adaptované právě na horko a sucho – kaktusy.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 21:33|

KLDR potvrdila, že zadržuje amerického vojáka, který do země přeběhl

Severní Korea poprvé zareagovala na žádosti o informace o americkém vojákovi Travisi Kingovi, který v červenci utekl přes hranici z Jižní Koreje. Podle BBC to uvedlo regionální velitelství OSN. Severokorejci podle něj potvrdili, že mají Kinga ve vazbě, podrobnosti mezinárodní mise neuvedla.
3. 8. 2023|

U bariéry z bójí na hranicích s Texasem se našel mrtvý člověk, uvedla mexická vláda

Mexická vláda informovala, že u nové bariéry z velkých bójí, kterou do hraniční řeky Rio Grande nechal nedávno nainstalovat guvernér Texasu Greg Abbott, bylo poprvé nalezeno tělo mrtvého člověka. Ve čtvrtek o tom napsala agentura AP s odvoláním na mexické ministerstvo zahraničí. Úřady se snaží dostat tělo z řeky. Odkud tento člověk pocházel, není zatím známé.
3. 8. 2023|

Washington požaduje zrušení protiimigrační bariéry v Texasu. Uvidíme se u soudu, vzkázal guvernér

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo texaského guvernéra Grega Abbotta kvůli bariéře z bójí umístěné do řeky Rio Grande na hranici s Mexikem. Abbott v pondělí už dříve prohlásil, že je připraven jít k soudu poté, co jej administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala, aby bariéru odstranil. Podle republikánského guvernéra je třeba od vstupu do řeky migranty směřující do USA odradit. Po odstranění vodní bariéry i žiletkového drátu na americké straně volá také Mexiko.
24. 7. 2023|

Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán

Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|

Bílý dům zavedl nová opatření proti nelegální migraci. Počet příchozích klesl

Téměř o sedmdesát procent poklesl za jeden měsíc počet zadržených migrantů, kteří se pokusili dostat do Spojených států nezákonně. Projevila se tak nová pravidla administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Na šanci dostat se do USA nyní v Mexiku čeká odhadem 100 tisíc běženců. Podle humanitárních organizací tam žijí ve stanových táborech v nebezpečných podmínkách.
13. 7. 2023|

Spojené státy se mění. Obyvatelstvo stárne, bělochů ubývá, ukázalo sčítání

Americká populace stárne nejrychlejším tempem za posledních 130 let. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů tamního statistického úřadu. Zatímco v roce 1980 byl průměrný věk Američanů 30 let, nyní je to téměř 39. Důvodem je, stejně jako v případě Evropy, nízká porodnost.
10. 7. 2023|

Střelec z El Pasa dostal devadesát doživotních trestů, za oběti si vybíral Hispánce

Devadesát doživotních trestů udělil americký federální soud muži, který před čtyřmi lety zavraždil třiadvacet lidí a dalších dvaadvacet zranil při hromadné střelbě v texaském El Pasu. Pachatel vyznávající nadřazenost bílé rasy si jako oběti útoku vybíral Hispánce.
7. 7. 2023|

Střelec ve Filadelfii zabil pět lidí

Pět obětí a dva zraněné si v noci na úterý vyžádala střelba v americké Filadelfii, uvedla agentura AP. Server listu The Philadelphia Inquirer původně psal o čtyřech zraněných. Policie zadržela čtyřicetiletého podezřelého, který si zřejmě oběti svého činu zvolil náhodně. O několik hodin později v texaském Fort Worth zemřeli při jiné střelbě tři lidé a zraněno bylo osm dalších, píší americká média.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 20:31|

Americká ulička tornád se přesouvá. Meteorologové zatím nevědí proč

Američané byli po generace zvyklí na „tornádovou uličku“ – oblast, kudy se každý rok proženou silná tornáda. Jenže v poslední době se chování těchto větrných vírů mění a pronikají do oblastí, kde před nimi bylo doposud bezpečno.
4. 7. 2023|