Spojené státy se mění. Obyvatelstvo stárne, bělochů ubývá, ukázalo sčítání

Události: Změny v populaci USA (zdroj: ČT24)

Americká populace stárne nejrychlejším tempem za posledních 130 let. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů tamního statistického úřadu. Zatímco v roce 1980 byl průměrný věk Američanů 30 let, nyní je to téměř 39. Důvodem je, stejně jako v případě Evropy, nízká porodnost.

Sčítání Američanů ukázalo i to, že společnost je stále víc etnicky různorodá. Poprvé za téměř 140 let převýšili Hispánci počtem bělochy v Texasu.

Ten se tak připojil k pětici dalších států – Havaji, Marylandu, Nevadě, Novému Mexiku a Kalifornii – kde obyvatelé bílé barvy pleti nepředstavují alespoň padesát procent populace.

Státy USA s bělošskou populací pod 50 procent
Zdroj: ČT24

„V minulých letech jsme už zaznamenali, že narozené hispánské děti převyšují bílé. To, že jedna skupina převyšuje druhou, neznamená vše, co se týče moci, politiky a ekonomiky, ale je to zajímavý milník a důležitý okamžik, zvlášť pro Texas,“ upozorňuje sociolog z Marylandské univerzity Philip Cohen.

Porodnost klesá

Nově zveřejněné údaje také ukazují, že Američané jsou stále starší. Ještě na počátku tohoto tisíciletí byl průměrný věk 35 let, nyní to je 38,9 roku.

Do důchodu odchází generace z poválečných dekád, kdy Spojené státy zažívaly baby boom. Přitom od roku 2015 soustavně klesá počet nově narozených dětí. Američanky upřednostňují vzdělávání, kariéru a do svateb a zakládání rodiny se pouští v pozdějším věku.

„Dnešní mladí dospělí mají mnohem méně dětí oproti minulosti. To zvyšuje průměrný věk,“ vysvětluje sociolog.

Amerika s 330 miliony obyvatel se tak podle expertů bude muset spoléhat na přistěhovalce. Stárnoucí populace, kterou z většiny tvoří bílí Američané, bude znamenat i zvýšené nároky na sociální podporu nebo zdravotní péči.