Bojují i za nás a válka neskončila, připomínají v Olomouci fotografie z Ukrajiny

V Olomouci vystavují snímky ukrajinských fotografů (zdroj: ČT24)

„Je naturalistická, ukazuje ten konflikt se vší hrůzou, zoufalstvím a smrtí,“ říká ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Jakub Ráliš o výstavě Bojují za nás. Snímky členů Ukrajinské asociace profesionálních fotografů mají potenciál představit válkou zasaženou zemi intimněji a podrobněji, než svedou reportáže žurnalistů. Část fotografií je umístěna ve zrekonstruovaném Červeném kostele, výstava je zamýšlena jako putovní, představí se i v zahraničí.

Kurátorský výběr z více než tisícovky fotografií chce přinést silné svědectví o strádání obyčejných lidí i o statečném boji za svobodu. Ukazují emoce jako strach, úzkost či bolest, ale dávají i prostor naději.

„Když se na ty fotografie díváte, vidíte stejná sídliště, jako jsou u nás, jediný rozdíl je, že na ně dopadly ruské bomby. To, co na těch fotografiích vidíme, se děje od západu až po východ Ukrajiny, to znamená i šest set kilometrů od nás. My si nemůžeme dovolit, jako si to nemůžeme dovolit koneckonců v celosvětovém měřítku, ignorovat lidské utrpení,“ podotýká ředitel muzea Ráliš.

Část společnosti je podle organizátorů výstavy z války unavená, právě tyto snímky mají zapůsobit jako připomínka, že válka je i po více než roce stále stejně hrozivá jako na začátku. „Tato výstava může být způsob, jak nepodléhat deziluzi, dezinformacím. Podívat se na fotky – navíc od špičkových ukrajinských fotografů – konfliktu se vší tou hrůzou, která ho provází a která prostě dopadá na obyčejné lidi, jako jsme my,“ míní Ráliš.

Vystavena je také fotografie zachycující pokus o záchranu zraněné těhotné ženy po bombardování mariupolské porodnice v březnu loňského roku. Autor snímku Jevgen Maloletka zůstal spolu s Mstyslavem Černovem jako poslední novináři v obléhaném městě. Za fotografii obdržel Pulitzerovu cenu i World Press Photo.

„Každá fotografie nese svůj příběh,“ podotýká kurátor výstavy Igor Malijevský. K návštěvníkům Vlastivědného muzea a Červeného kostela se zachycené příběhy dostanou do 28. srpna. Výstava Bojují i za nás se poté přestěhuje do Ameriky, konkrétně do Texasu.