„Hranice smrti.“ Nejrizikovější migrační trasa vede z Mexika do Spojených států

Události: Migrace do USA (zdroj: ČT24)

Hranice mezi Spojenými státy a Mexikem je migrační trasou s největším počtem úmrtí na světě. Oznámila to ve Švýcarsku Mezinárodní organizace pro migraci. Jen loni tam zahynulo nebo zmizelo 686 lidí, jejichž případy se podařily pracovníkům OSN zdokumentovat. Reálné číslo je přitom kvůli chybějícím datům ještě vyšší.

Nikde na světě neumírá tolik migrantů jako na mexické hranici. „Alarmující počty jsou neúprosnou připomínkou potřeby provést rozhodný krok, aby se vytvořily stálé a legální migrační cesty,“ vysvětluje mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci Paul Dillon.

V krajině pouští, kaňonů a kaktusů migranti snadno podlehnou přehřátí organismu v létě a podchlazení v zimě, uvedl americký pohraniční úřad. Těla některých zmizelých lidí nebyla nikdy nalezena. Mluvčí Dillon uvedl, že zaznamenaná čísla představují nejnižší odhady.

Agentura uvedla, že téměř polovina loni zaznamenaných úmrtí souvisí s pokusy přejít Sonorskou a Čivavskou poušť.

Počet mrtvých a nezvěstných, které loni evidovala na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy, představuje téměř polovinu z 1457 takových případů, které byly loni zaznamenány napříč oběma Amerikami.

Jen v srpnu američtí pohraničníci zatkli rekordní počet migrantů při pokusu o ilegální přechod. Bylo to téměř 91 tisíc. A mezi nimi denně téměř čtyři sta dětí, často bez rodičovského doprovodu. Stovky tisíc ročně pak míří do velkých amerických měst.

Azyl neznamená práci

I když se Spojené státy snaží bránit ilegální migraci všemi prostředky, otázka je podle expertů mnohem širší. Jen v Texasu místní pracovní trh hlásí nedostatek zájemců o volné pozice. A to ve stovkách tisíc.

Jenže podle amerických zákonů nesmí migranti dostat pracovní povolení prvního půl roku od podání žádosti o azyl. A tak jsou závislí na místních úřadech, aby jim zajistily jídlo, ošacení, střechu nad hlavou i lékařskou péči.

„Můžeme mít hodně imigrantů, co přichází do USA, pokud bychom byli ochotní je přivítat. Jakékoliv problémy, jež bychom měli kvůli stárnutí pracovní síly nebo menšímu počtu narozených dětí, mohou být snadno vyřešeny migračním tokem,“ říká sociolog Philip Cohen.

Mnoho příchozích mluví jen španělsky a angličtinu se učí ovládat až ve Spojených státech. Děti se učí ve škole, rodiče často od nich. Podobně fungují desítky tisíc rodičů nových školáků, kteří absolvovali strastiplnou cestu třeba do New Yorku.