TÉMA

Tank

Francie a Německo podepsaly memorandum o vývoji tanku budoucnosti

Francie a Německo podepsaly memorandum o společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Ministři obrany Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
před 39 mminutami|

Polsko modernizuje svou armádu. Poslední přírůstek jsou tanky Abrams

Do Polska dorazily další tanky Abrams, na konci roku jich má země mít zhruba sto dvacet. Velká část skončila u elitní 1. varšavské obrněné brigády. Ta čeká i ještě modernější typy strojů, do pár let by se mohla stát nejsilnější jednotkou svého druhu v Evropě. Proces velkého přezbrojování polské armády tak pokračuje, provází ho ale i některé problémy.
23. 4. 2024|

Drony útočí. Zbraň za pět set dolarů dokáže zničit tank za deset milionů

Enormní užívání dronů na Ukrajině, které postupně mění válečnou strategii, si začalo vybírat daň na jednom z nejmocnějších symbolů vojenské síly – tanku. Za poslední dva měsíce vyřadili Rusové z provozu pět z jednatřiceti tanků M1 Abrams americké výroby, které Pentagon loni na podzim poslal armádě okupované země, což potvrdil jeden z vysoce postavených amerických činitelů. Také Ukrajina se ovšem na používání dronů zaměřila. I proto, že se hlasování ve Sněmovně reprezentantů USA o balíčku další pomoci ve výši 61 miliard dolarů notně pozdrželo.
22. 4. 2024|

Česko na Ukrajinu poslalo už 62 tanků, od Německa by mohlo získat další leopardy

Dalších patnáct tanků Leopard 2A4 by mohlo darovat Německo Česku jako kompenzaci za odeslání vojenských zásob na Ukrajinu. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kabinet o nabídce Berlína informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Množství leopardů ve výzbroji české armády by se tím zdvojnásobilo, v minulosti již stejným způsobem vojáci získali dalších patnáct tanků téže specifikace. Německo kromě daru nabízí také možnost nákupu dalších patnácti tanků Leopard 2A4.
21. 2. 2024|

Rusové ztratili tisíce tanků a renovují stroje ze studené války. Zásoby jim vydrží ještě roky, tvrdí experti

Rusové přišli na Ukrajině o více než tři tisíce tanků, uvedl ve výroční zprávě Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS). Chybějící stroje se daří Rusům rychle doplňovat ovšem na úkor kvality, využívají totiž opravené starší tanky z dob studené války. Ukrajina má tanků výrazně méně, ale západní vojenská podpora jí umožňuje zvyšovat kvalitu.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:18|

Česko dodá Ukrajině zbraně za finanční podpory Dánska a Nizozemska

Česko se dohodlo s Dánskem a Nizozemskem, že za jejich finanční podpory bude dodávat české zbraně Ukrajině. Příslušný dokument v úterý na okraj jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu podepsal se zástupci Dánska a Nizozemska náměstek české ministryně obrany Daniel Blažkovec. Podle českého ministerstva obrany bude ujednání velkou příležitostí pro české firmy. Prvním dílčím projektem bude dar patnácti modernizovaných tanků T-72EA.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 13:23|

Rheinmetall podle německého listu koupil v Belgii tanky Leopard 1 pro Ukrajinu

První dva tanky Leopard 1 tento týden opustily Belgii a jsou na cestě na Ukrajinu, píší belgická média. Technika podle nich nepochází od belgické vlády, ale od neznámého kupce, který od soukromé společnosti OIP pořídil celkem padesát těchto starších modelů tanků německé výroby. Německý hospodářský deník Handelsblatt s odkazem na své zdroje uvedl, že tanky získala německá zbrojařská společnost Rheinmetall, která jich Kyjevu pošle zhruba třicet.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:03|

Česko chce minimálně 77 leopardů, oznámila Černochová po schůzce s německým ministrem obrany

V případě společného nákupu tanků Leopard 2A8 s dalšími zeměmi by Česko chtělo pořídit minimálně 77 těchto strojů. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to oznámila po společné schůzce se svým německým protějškem Borisem Pistoriem (SPD). Ten ještě předtím zahájil návštěvu Prahy uctěním československých hrdinů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:00|

Německo s Francií pokračují ve vývoji společného tanku budoucnosti

Německo s Francií se dohodly na dalším postupu vývoje společného tanku budoucnosti, obě země s pomocí expertů a vojáků sestaví soubor požadavků. Po jednání v Berlíně to prohlásili ministři obrany Německa a Francie Boris Pistorius a Sébastien Lecornu, kteří o projektu budou jednat opět v září. Prozatím není jasné, kdo bude dodavatelem kanonu, což je klíčová část tanku. Podle Pistoriuse je možné, že nakonec vzniknou dva zbraňové systémy.
10. 7. 2023|

Armádní akce Bahna se po čtyřech letech zúčastnily zahraniční pozemní síly

Dne pozemního vojska Bahna ve Strašicích na Rokycansku se v sobotu po delší době zúčastnily pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda. Hlavním lákadlem české armády byl bojový tank Leopard nebo mobilní rušič Starkom. Podle odhadů organizátorů přišlo na jednu z největších přehlídek české armády pro veřejnost přes 50 tisíc lidí, což je více než loni, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě.
24. 6. 2023|

Izrael chce prodat stovky starých tanků, mimo jiné poprvé v dějinách do Evropy

Izrael vede jednání se dvěma státy o prodeji stovek tanků Merkava 2 a Merkava 3, které by zakrátko mohly být vyvezeny do Evropy. Tanky byly nedávno vyřazeny z izraelských sil a byly uloženy ve skladech, ale po vypuknutí obnovené války Ruska proti Ukrajině a oživení poptávky po obrněncích byly otestovány a shledány vhodnými k prodeji, napsal internetový deník Ynetnews s odkazem na činitele izraelského ministerstva obrany.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 22:06|

Ztráty západních zbraní na Ukrajině se daly čekat, míní expert. Kyjev obdrží masivní vojenský balíček

Moskva se chlubí zničením západní techniky, kterou při protiofenzivě využívají Ukrajinci. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ale ztráty obránců zveličuje. Kyjev v blízké době obdrží od Spojených států, Velké Británie a dalších spojenců novou várku vojenské pomoci v hodnotě necelých deseti miliard korun, oznámily v úterý partnerské státy. Podle Ukrajiny bez západní techniky protiúder nemá šanci uspět.
13. 6. 2023|

Ukrajinská protiofenziva na jihovýchodě začala, píší média s odkazem na zdroje v Kyjevě

Ukrajina ve čtvrtek zahájila dlouho očekávanou protiofenzivu proti Rusku, informovali nejmenovaní ukrajinští představitelé server ABC News. Podobné informace mají i další média. Dobře vycvičené ukrajinské jednotky a západní technika se v posledních dnech shromažďovaly na jihovýchodě Ukrajiny poblíž frontové linie, kde se podle svědectví zahraničních novinářů daly do pohybu i tanky Leopard 2A4. Generální štáb v Kyjevě prohlásil, že informace o zahájení protiofenzivy nemá.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 22:29|

Na Novojičínsku se budou modernizovat ukrajinské tanky. Poté zamíří rovnou na bojiště

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína zahájí v nejbližší době opravy tanků T-64, které patří ukrajinské armádě. Technika byla desítky let ve skladech, po modernizaci zamíří přímo do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi. Smlouva vychází z memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.
8. 6. 2023|

Přítomnost českých vojáků na Slovensku je výrazem zodpovědnosti Česka, řekl Pavel v Lešti

Přítomnost českých vojáků na Slovensku je výrazem spojenecké zodpovědnosti České republiky, řekl po návštěvě mnohonárodního bojového uskupení NATO pod českým velením český prezident Petr Pavel. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyslání českých vojáků považuje za velmi důležitý signál ujištění Slováků a za signál spolupráce, solidarity a jednoty. Oba politici se setkali s vojáky ve výcvikovém prostoru Lešť na středním Slovensku.
7. 6. 2023|

Tanky z Česka čekají na začátek ukrajinské protiofenzivy

Součástí ukrajinské protiofenzivy by měl být i tank T-72 darovaný z Česka. Teď se čeká zřejmě jen na vhodné podmínky pro protiútok. Poté, co na východě Ukrajiny silně pršelo, mohou mít kvůli podmáčení na otevřeném terénu tanky problém. S posádkou stroje natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
3. 6. 2023|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Na Ukrajině pomáhají čeští „Vampíři“. Dokáží si poradit i s terénem, kde jiná technika selže

Česko už od začátku ruské agrese na Ukrajině pomáhá napadené zemi vojensky dodávkami těžké techniky. Část pochází z armádních skladů, část od firem v obranném průmyslu, a na některé se zas vybraly peníze z veřejných sbírek. Vedle tanků, obrněných vozidel, protiletadlových a protiraketových systémů jde třeba i o raketomety RM-70 Vampire.
29. 4. 2023|

Kaťucha a další. Ukrajinci využívají na frontě řadu českých tanků, pochvalují si jejich spolehlivost

Česká republika pomáhá válkou sužované Ukrajině výrazně, podle premiéra Petra Fialy (ODS) představovala hodnota poskytnuté vojenské pomoci do poloviny letošního února deset miliard korun. Tuzemský obranný průmysl poslal Kyjevu zbraně a vybavení za dalších třicet miliard, mimo jiné i tanky. V Doněcké oblasti natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
28. 4. 2023|

Mardery, Strykery, Challengery i Leopardy. Na Ukrajinu začaly proudit moderní obrněnce

Po měsících slibů a jednání na Ukrajinu dorazila moderní obrněná technika od západních podporovatelů –⁠ osmnáct tanků Leopard 2 z Německa a čtrnáct britských Challengerů 2. Ukrajinci převzali i německá bojová vozidla pěchoty Marder a americké Strykery. Jde zatím o největší dodávku v rámci slíbené pomoci. Tématu se věnoval pořad Zóna ČT24, v dalších reportážích nabídl také pohled na problematiku systému civilní ochrany nebo na internetový obsah generovaný umělou inteligencí.
2. 4. 2023|

Česko chce ze Švýcarska koupit Leopardy 2, zaznělo z Bernu

Česko chce od Švýcarska odkoupit blíže neupřesněný počet starších tanků Leopard 2, které jsou v současné době uskladněny v alpské zemi. Podle agentury AFP to řekla švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová. Žádné další podrobnosti neuvedla. O odkup zakonzervovaných tanků Leopard 2 z 80. let minulý týden požádalo i Německo. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že informaci nyní nebude komentovat. Ministerstvo obrany deklarovalo, že o odprodeji tanků nejednalo, švýcarskou nabídku by ale přijalo jako ocenění pomoci Ukrajině.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 22:11|

Putin světu připomněl, že konvenční válka hltá životy i munici hrozivým tempem

Západní veřejnost zapomněla na hrozbu velké konvenční války. Invaze do Iráku a Afghánistánu vychýlily představy o ní a druhou světovou válku pamatuje už málokdo. Přitom právě té je způsob boje v ruské obnovené invazi na Ukrajinu nejpodobnější. A to přesto, že zbraňové systémy udělaly velký pokrok a objevila se i nová kategorie v podobě dronů.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 07:28|

Pohyb v zákopech, boj v ulicích. Britové zrychleně cvičí tisíce ukrajinských vojáků

Britská armáda ve velkém cvičí ukrajinské vojáky. Do programu se zatím zapojilo na deset tisíc lidí, mezi nimi piloti, námořníci, ale také civilisté, kteří hodlají bránit svou zemi. Někteří Ukrajinci se budou cvičit i pro obsluhu tanků Challenger 2, které Londýn Kyjevu dodá.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 19:14|

Peníze utratíme smysluplně, řekla Černochová k armádním zakázkám. Opozice bude nákupy kontrolovat, ujistil Růžička

Poslanci ve středu v úvodním kole podpořili vládní novelu, která Česko zavazuje vynakládat každoročně na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu. Po definitivním schválení předlohy by mohly příjmy obrany v roce 2024 vzrůst zhruba o dvacet miliard. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nyní resort připravuje velké strategické projekty, jde zejména o pořízení nových tanků nebo stíhaček. Opoziční hnutí ANO s navýšením rozpočtu na obranu souhlasí, nákupy techniky ale hodlá důkladně sledovat, dodal jeho poslanec a  místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička. O modernizaci armády spolu debatovali v Událostech, komentářích.
10. 2. 2023|