Francie a Německo podepsaly memorandum o vývoji tanku budoucnosti

Francie a Německo podepsaly memorandum o společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Ministři obrany Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.

Francouzsko-německý projekt Main Ground Combat System (MGCS) má jako hlavní pozemní bojový systém po roce 2035 nahradit německé tanky Leopard 2 a francouzské stroje Leclerc.

„Na začátku projektu byla vize. Od vize k realizaci je jistě potřeba mnoho času a snahy, ale dnešní (páteční) podpis je skutečným milníkem,“ prohlásil podle agentury AFP německý ministr obrany Pistorius. Kontrakty se zbrojními firmami by podle něho mohly být podepsány do konce roku a poté by měl projekt schválit německý parlament.

Nový bojový letoun

Evropské země se v reakci na ruskou agresi na Ukrajině snaží zvýšit investice do obrany a posilovat i modernizovat své arzenály. Součástí této snahy je rozvoj většího množství společných projektů, které byly dosud kvůli rozdílným přístupům jednotlivých zemí a konkurenčnímu boji jejich zbrojovek obtížně uskutečnitelné. Výroba nového tanku by měla být podle Pistoriuse rovnoměrně rozdělena mezi francouzský a německý zbrojní průmysl.

Německo s Francií vedle vývoje společného tanku pracují i na projektu nového evropského bitevního letounu FCAS, na kterém se podílejí francouzský Dassault Aviation, Airbus v zastoupení Německa a španělská společnost Indra.

Cílem je vyvinout bitevní letoun, který by od roku 2040 nahradil francouzské stíhačky Rafale a evropský bitevník Eurofighter, na jehož vývoji a výrobě se vedle Německa a Španělska podílely také Británie a Itálie.