TÉMA

Georgia

Trump podle soudů nemá zpětně imunitu na to, co dělal, když byl prezident

Soudy se mohou zabývat kroky Donalda Trumpa, které podnikal v závěru svého prezidentského mandátu – po volební porážce z roku 2020. Federální soudkyně ve Washingtonu odmítla požadavek Trumpova týmu, podle nějž by měl mít jako tehdejší úřadující prezident imunitu.
2. 12. 2023|

Další Trumpův poradce přiznal vinu v kauze zásahů do voleb v Georgii. Možná bude svědčit proti ostatním

U soudu v americké Georgii v pátek přiznal vinu další z lidí obžalovaných po boku amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v jihovýchodním státě USA. Někdejší poradce Trumpova volebního štábu Kenneth Chesebro podle dohody s prokurátory dostane pětiletou podmínku a mohl by být nucen svědčit v procesech s dalšími obžalovanými, informují americká média.
20. 10. 2023|

Američany dříve znechutila i jízda v opilosti, z desítek Trumpových obvinění ale otupěli, píše NYT

Obvinění bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa ze spiknutí, uchovávání tajných materiálů a dalších přečinů nejprve společnost šokovala, současných 91 obvinění vůči Trumpovi už ale Američany tolik nevzrušuje. Píše to v analýze list The New York Times. Republikáni v reakci na nejnovější kauzu hovoří o politicky motivovaném stíhání a „honu na čarodějnice“, lídři Demokratické strany zase zdůrazňují rovnost všech Američanů před zákonem.
16. 8. 2023|

Trumpa obvinili kvůli snaze zvrátit volby také v Georgii, využili i zákon proti zločineckým organizacím

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn velkou porotou, že se pokusil zvrátit svou těsnou volební porážku v klání s Joem Bidenem v roce 2020 v americkém státu Georgia. Trump, který je s náskokem před ostatními soupeři předním uchazečem o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce, je obviněn už ve čtvrtém případu, uvedly tiskové agentury, spolu s ním je obviněno 18 kompliců. Hlavní prokurátorka v případu dala Trumpovi a dalším čas do příštího pátku, aby se vydali úřadům.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 23:22|

Demokraté podle projekcí vyhráli senátní volby v Georgii, v komoře budou mít 51 křesel

Ve druhém kole voleb do Senátu v americké Georgii podle projekcí institutu Edison Research zvítězil demokratický kandidát Raphael Warnock. Demokraté tak budou mít v horní komoře amerického Kongresu zřejmě 51 zástupců, republikáni 49. Vítězství Warnockovi připsala i projekce stanice CNN, podle níž získal 51,2 procenta hlasů. Sečteno je 99 procent hlasů, uvádí CNN.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 07:33|

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Červená vlna nedorazila, výsledky amerických voleb jsou těsné. Georgie bude znovu volit do Senátu

Američané rozhodli o novém složení Kongresu a řadě guvernérů, v některých státech se konala i místní referenda. Republikáni se blíží kontrole Sněmovny reprezentantů, bilance je ale výrazně těsnější, než řada straníků čekala. Výsledek rozhodne o síle prezidentství Joea Bidena. Projekce výsledků od televize Fox News o půlnoci na čtvrtek SEČ ukazovala průběžný poměr křesel v Senátu 49 : 48 ve prospěch republikánů a ve Sněmovně reprezentantů 207 : 183 také pro červené (tady televize CNN uváděla poměr 204 : 187). Úřady Georgie potvrdily, že senátní volby se zde rozhodnou až v prosincovém vyřazovacím kole.
9. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 00:02|

Volby guvernérů: DeSantis slaví výrazný úspěch na Floridě, demokraté získali Maryland a Massachusetts

Američané kromě nového Kongresu volili v řadě států také guvernéry. Na Floridě obhájil mandát republikán Ron DeSantis, možný uchazeč o prezidentský úřad. Demokratům se podařilo od republikánů získat guvernérská křesla v Marylandu a Massachusetts. Do čela Arkansasu se postaví bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Huckabee Sandersová, křeslo v Georgii obhájil v ostře sledovaném souboji republikán Brian Kemp. Role guvernérů je důležitá mimo jiné pro organizaci příštích voleb včetně prezidentských nebo pro osud potratové legislativy ve státech. Práva na potrat se týkala také některá z místních referend.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:30|

Bouře Elsa stála život nejméně čtyři lidi. Škody napáchala mírné

Tropická bouře Elsa přinesla vydatné srážky a záplavy a vyžádala si nejméně jednoho mrtvého, když ve středu postupovala přes jihovýchod Spojených států. Škody na Floridě se zdály být relativně mírné a bouře od úterka zeslábla, přesto se bez elektřiny ocitly desetitisíce odběratelů. V kempu na jihovýchodě státu Georgia utrpělo asi deset lidí zranění, když místo zasáhl silný vítr a možná i tornádo.
8. 7. 2021|

Arizonské omezení možností volby je dle nejvyššího soudu v pořádku. Dopadne na menšiny, varují kritici

Americký nejvyšší soud rozhodl, že omezení hlasování, která prosadili republikáni v Arizoně, neporušují zákon o volebním právu z roku 1965. Podle amerických médií tím usnadnil i dalším státům přijímání podobných opatření, která podle demokratů a řady nevládních organizací nepoměrně více zasahují příslušníky etnických menšin. Republikáni argumentují tím, že je potřeba zasáhnout proti případným volebním podvodům, které jsou však podle expertů v USA velice vzácné.
2. 7. 2021|

Republikáni v USA zpřísňují volební pravidla. Podle kritiků ohrožují základy demokracie

Snaha amerických republikánů o omezení rozšířených možností hlasovat ve volbách se blíží do finále. Strana se zaměřuje hlavně na korespondenční hlasování nebo volbu v předtermínech. Demokraté jim v tom chtějí zabránit federálním zákonem, protože jejich voliči právě tyto možnosti hojněji využívají. Před změnami varují také američtí akademici.
9. 6. 2021|

Výsledky sčítání lidu v USA posílí republikány. Přerozdělí se křesla v Kongresu a překreslí mapy

Američanů za uplynulou dekádu přibylo nejméně od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století, v zemi žije 331 milionů lidí. Ukazují to výsledky sčítání lidu, podle nějž se mimo jiné rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů. Poprvé v historii si pohorší Kalifornie, o jednoho kongresmana přijde New York. Naopak se rozrostou delegace z Floridy nebo Texasu.
27. 4. 2021|

Část USA zasáhlo extrémní počasí. V Texasu hlásí tornáda, Colorado se potýká se sněhem

Centrální část Spojených států sužuje silný vítr, déšť i sněžení. Na severu Texasu hlásí úřady od pátku 14 tornád, vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu a kroupy velikosti baseballových míčků. Letiště v Denveru zrušilo kvůli nepříznivému počasí za víkend přes dva tisíce letů a místní úřady předpokládají, že by mohlo napadnout až 60 centimetrů mokrého sněhu. Varování před silným větrem nyní platí pro sedm milionů Američanů, výstraha kvůli sněhovým bouřím se týká 300 tisíc lidí.
14. 3. 2021|

Trump bude čelit druhému impeachmentu, žaloba je podle senátorů v souladu s ústavou

Členové amerického Senátu většinou 56 ku 44 hlasům rozhodli, že žaloba na exprezidenta Donalda Trumpa není v rozporu s ústavou. Proces impeachmentu tak může pokračovat. Bývalý prezident čelí obžalobě za „podněcování ke vzpouře“, které podle předkladatelů ze Sněmovny reprezentantů vyvrcholilo útokem na Kapitol začátkem ledna. Trumpovi právníci argumentovali, že projednávání ústavní žaloby v době, když už Trump není v úřadu, ústavě odporuje. Podle hlavního zástupce Sněmovny reprezentantů by však odmítnutí žaloby před samotným projednáváním obsahu vytvořilo nebezpečný precedens.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 23:46|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Nejvyšší soud zamítl žalobu Texasu zpochybňující vítězství Bidena

Nejvyšší soud USA zamítl žalobu amerického státu Texas zpochybňující vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách. Je to další rána pro dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa, který se spolu s Texasem, dalšími republikánskými státy a stovkou republikánských kongresmanů snažil zvrátit těsný výsledek hlasování ve čtyřech jiných amerických státech – Georgii, Michiganu, Pensylvániu a Wisconsinu – ve svůj prospěch. Informují o tom světové agentury.
12. 12. 2020|

O síle Bidenova prezidentství rozhodne sedm milionů voličů v Georgii. Hraje se o většinu v Senátu

Joe Biden je zvoleným prezidentem a demokraté se připravují na čtyři roky vládnutí. Stále jasno ale není v jedné podstatné věci – složení amerického Senátu. Ten má silnou roli v legislativním procesu a prezidenta může značně omezit. O posledních dvou křeslech a tím, kdo v horní komoře Kongresu získá většinu, rozhodne druhé kolo voleb v Georgii na začátku ledna. Že jsou tyto volby klíčové, ukazují i částky, které do Georgie míří – dárci už kandidátům věnovali stovky milionů dolarů.
7. 12. 2020|

Georgie rozhoduje, zda bude mít prezident většinu v Senátu. Možná to určí až voliči v lednu

Jižanská Georgie se v letošním volebním klání nestává jen jedním z rozhodujících států pro výběr příštího amerického prezidenta, ale zřejmě významně ovlivní i jeho pozici v celém politickém systému. Nejasné totiž zůstává obsazení senátorských křesel za tento stát – a protože z voleb zatím vychází Senát v patových počtech, stranická příslušnost delegátů z Georgie může rozhodnout o tom, jestli bude většina patřit demokratům, nebo republikánům.
6. 11. 2020|

Trump ve svém projevu opět řekl, že vyhrál. Biden v souvislosti s demonstracemi vyzval ke klidu

Prezident Donald Trump ve svém projevu opět uvedl, že vyhrál, ale vítězství mu údajně krade „zkorumpovaná mašinérie“. Do voleb podle něj zasáhly peníze, velké technologické firmy a také média, která zkritizoval za předvolební průzkumy. V USA pokračují demonstrace, Joe Biden už občany vyzval ke klidu. Stále pokračuje sčítání hlasů. Podle analytiků ještě není jasno ve čtyřech státech: Nevadě, kde vede Joe Biden, a Georgii, Pensylvánii a Severní Karolíně, kde vede Donald Trump. Prezidentův náskok v této trojici se však snižuje, protože jako poslední se započítávají poštovní hlasy z velkých měst, kde demokraté získávají výraznou většinu.
5. 11. 2020|

Demonstranti v Atlantě zapálili restauraci, u které policie zastřelila Afroameričana

Demonstranti v americké Atlantě ve státě Georgia zablokovali dálnici a zapálili restauraci řetězce rychlého občerstvení Wendy's poté, co tam policie zastřelila Afroameričana, jenž se pokusil uprchnout při zatýkání. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž incident, který svědci zachytili na video, pravděpodobně povede k posílení protestů proti policejní brutalitě napříč Spojenými státy.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 09:20|

Jihovýchod USA zasáhla tornáda. Nechala po sobě pás zpustošené země a nejméně 23 obětí

Nejméně 23 lidí nepřežilo řádení tornád na jihovýchodě Spojených států. Oznámil to šerif nejhůře postiženého okresu Lee County v Alabamě Jay Jones. Počet mrtvých podle něj nejspíš ještě poroste, protože někteří lidé jsou stále pohřešováni. Zatím není ani jasné, kolik je v oblasti zraněných. Média hovoří o dalších desítkách lidí. Kromě Alabamy řádila tornáda také ve státě Georgia.
4. 3. 2019|