Trump podle soudů nemá zpětně imunitu na to, co dělal, když byl prezident

Soudy se mohou zabývat kroky Donalda Trumpa, které podnikal v závěru svého prezidentského mandátu – po volební porážce z roku 2020. Federální soudkyně ve Washingtonu odmítla požadavek Trumpova týmu, podle nějž by měl mít jako tehdejší úřadující prezident imunitu.

Donald Trump čelí obvinění ze spiknutí s cílem zvrátit volební prohru v roce 2020, kdy jej ve volbách porazil kandidát demokratů Joe Biden. Čelit mu bude i dál, protože soudkyně Tanya Chutkanová rozhodla, že neexistuje právní základ pro tvrzení, že američtí prezidenti nemohou čelit obviněni z trestných činů v momentě, když již nejsou ve funkci.

„Ať má úřadující prezident jakoukoli imunitu, mají Spojené státy vždy jen jednu hlavu exekutivy. Tato funkce nezajišťuje doživotní ochranu před vězením,“ uvedla Chutkanová v rozsudku. Odmítla zároveň, že by obvinění porušovala Trumpovu svobodu projevu. 

V pátek rozhodoval federální odvolací soud ještě v podobném případu, kdy se Trumpovi obhájci snažili zastavit občanskoprávní spory, v nichž je exprezident rovněž žalován za podíl na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Trojice soudců však i v tomto případě odmítla, že by někdejší hlava Spojených států nemohla být souzena za to, co dělala v době, kdy byla ve funkci. Podle soudu se na něj imunita zpětně nevztahuje.

Agentura Reuters uvedla, že rozhodnutí Chutkanové přiblížilo možnost, že se Trump bude ze svých činů muset zodpovídat před porotou. Soud by měl začít v březnu, exprezident se ale může odvolat a není vyloučené, že případ skončí u Nejvyššího soudu.

Sedmasedmdesátiletý politik, který se příští rok chce znovu ucházet o úřad prezidenta, opakovaně tvrdí, že jsou jeho obvinění politicky motivovaná. Označuje se za nevinného.

Obvinění ze zločinného spolčení s cílem zvrátit svou volební porážku v roce 2020 čelí Trump v Georgii, kde volby prohrál o necelých dvanáct tisíc hlasů. Porážku nikdy neuznal a na místní činitele tlačil, aby výsledky zvrátili.