TÉMA

Hřbitov

Ústí nad Labem převezme hrobky, které zůstaly po odsunu sudetských Němců

Po konci druhé světové války následoval, mnohdy jako odplata za útrapy, odsun sudetských Němců, například i ze severu Čech. Odešlo i několik významných průmyslových rodin z Ústí nad Labem – třeba Schichtové, kteří vyráběli ikonické mýdlo s jelenem, nebo Wolfrumové, kteří měli ve své továrně první parní stroj. Na sedmi hřbitovech po rodinách zůstaly honosné hrobky. Ty teď převezme město a některé z nich plánuje opravit.
15. 3. 2024|

Starostka Heřmánkovic slíbila úpravu části německého hřbitova, z níž nechala odstranit náhrobky

Hejtmanství v Hradci Králové podmínečně odložilo pokutu pro obec Heřmánkovice na Broumovsku. Starostka nechala vloni v létě zlikvidovat část hřbitova německých starousedlíků. Pro letošek ale slíbila důstojnou úpravu. Pokud k ní nedojde, úřad obci pokutu ve výši až sto tisíc korun vyměří.
19. 1. 2024|

Napětí na Blízkém východě doléhá i do Vídně. Odehrálo se tam několik incidentů včetně žhářského útoku

Napětí spojené s Gazou silně doléhá i do Vídně - skrze tamní arabskou komunitu. V rakouské metropoli se v posledních týdnech odehrálo několik incidentů včetně žhářského útoku a provokací při protestech. Tradičně neutrální alpská země se v konfliktu jasně staví na stranu Izraele, což kromě ulice vyvolalo spory i ve vládě.
13. 11. 2023|

Reportéři ČT: Obce se bojí o budoucnost hřbitovů, kde je vlastníkem pozemků soukromník. Nelze je zrušit, zní z ministerstva

I hřbitov může skončit v insolvenci nebo restitučním řízení, což pak může přinášet nečekané komplikace pro pozůstalé, kteří tam mají své blízké. Své o tom vědí lidé v severočeských Roudníkách, kde se bojí, co bude s místním hřbitovem. Původně církevní pohřebiště i s kostelem skončilo před dvanácti lety v insolvenci, nyní je na prodej za 4,5 milionu korun. V jihomoravských Křídlůvkách se zase před časem spolumajitel hřbitova pokusil svou část získanou od restituentů prodat. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
7. 11. 2023|

O hroby pečuje málo pozůstalých, větší zájem je o kolumbária a rozptyl

Druhý listopadový den si lidé připomínají jako Památku zesnulých, Dušičky. Věřící se scházejí na bohoslužbách, hroby se už několik dnů plní svíčkami, věnci a květinami. Podle ředitelky správy brněnských hřbitovů Aleny Říhové se ale přístup pozůstalých k pohřbívání změnil. Převažují kremace, popel je ukládán do kolumbárií nebo je rozptýlen na louce.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 14:26|

Hroby bývalého centrálního hřbitova Liberce zůstanou pod parkem. Na pohřebiště by mohla upozorňovat tabule

Hroby z někdejšího libereckého centrálního hřbitova zůstanou pod parkem v Budyšínské ulici. Archeologové, kteří tam dělají průzkum na pěti místech, jejich počet odhadují až na sedmnáct set. V padesátých letech, kdy se hřbitov rušil, nikdo ostatky neexhumoval. Při budoucích revitalizacích parku bude město zohledňovat, že jde o pietní místo.
20. 10. 2023|

Kundera spočine v čestném kruhu brněnského Ústředního hřbitova

Poslední volné místo v takzvaném čestném kruhu na brněnském Ústředním hřbitově připadne ostatkům Milana Kundery. Spisovatel zemřel v červenci v 94 letech v Paříži a jeho manželka Věra si přála, aby jeho ostatky jednou spočinuly v rodném Brně. Kdy se tak stane, není zřejmé a záleží na vůli Kunderovy manželky.
27. 9. 2023|

Na hřbitově v Heřmánkovicích uctili památku německých starousedlíků

Na hřbitově v Heřmánkovicích na Broumovsku uspořádaly občanské aktivistky pietní shromáždění na památku německých starousedlíků. Padesátku hrobů sudetských Němců odtamtud nechala odstranit starostka Jana Králová. Uvedla, že chtěla hřbitov upravit a odklidit poškozené a nebezpečné rozvaliny hrobů.
6. 8. 2023|

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

Kundera by mohl získat čestné místo na brněnském hřbitově

Zesnulý spisovatel Milan Kundera by mohl získat čestné místo na brněnském ústředním hřbitově. Na tuto možnost se ve čtvrtek magistrátních úředníků dotázala vdova Věra Kunderová. Mezitím se s literátem lidé loučí už třetím dnem na zřízeném pietním místě v Moravské zemské knihovně.
14. 7. 2023|

Přerov zvažuje zřízení hřbitova pro domácí zvířata

Přerovská radnice uvažuje o zřízení hřbitova pro zvířata chovaná doma. Obyvatel města se nyní ptá, zda by o pohřebiště měli zájem. Radní zatím vytipovali dvě lokality, které přicházejí v úvahu. Jedna je v areálu městského hřbitova.
29. 5. 2023|

Na místa pro mrtvé nesmějí vstupovat živí. Některé ukrajinské hřbitovy jsou zaminované

Pro mnoho Ukrajinců nebudou oslavy pravoslavných Velikonoc o nadcházejícím víkendu stejné jako před válkou. Vojenská správa Charkovské oblasti zakázala lidem vstup na některé hřbitovy. Omezení se týká území, která měli pod kontrolou ruští okupanti. Místa posledního odpočinku mohou být stále zaminována. Na seznamu úřadů je 750 hřbitovů.
14. 4. 2023|

Izraeli schází místo na hroby. Tradiční společnost hledá moderní řešení

Izrael má problém s nedostatkem míst pro pohřbívání. Mohou za to vysoká hustota zalidnění, nedostatek pozemků pro hřbitovy, ale také náboženská omezení, která znemožňují kremaci.
19. 2. 2023|

Obce začaly vyplácet peníze za náhrobky poničené tornádem

Víc než rok a půl po tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, se k obyvatelům zasažených obcí dostávají peníze na opravu náhrobků. Bouře poničila hroby v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Kompenzaci poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Rozdělení peněz jednotlivým žadatelům mají na starost obce, v každé z nich však rozdělování peněz probíhá jinak.
6. 2. 2023|

Počty mrtvých Rusů ve válce stoupají. Svědčí o tom přibývající hroby

Ruská armáda oznamuje postup v Doněcké oblasti. Podle analytiků ale boje provázejí velmi vysoké ztráty na obou stranách. Ukrajinské statistiky tvrdí, že nepřítel už na bojišti přišel bezmála o 125 tisíc vojáků. Přesná čísla mrtvých ale ruská veřejnost nezná a média o nich ani nespekulují. Jedním ze způsobů, jak mohou novináři i obyvatelé Ruska odhadovat ztráty, je sledování čerstvých hrobů, kterých v posledních měsících rychle přibývá.
27. 1. 2023|

Reportéři ČT: Fotil přátele svých rodičů. Ondřej Němec zachytil zrod českého disentu 70. let

V lednu před 46 lety začaly represe komunistického režimu proti jeho odpůrcům. 6. ledna skončil ve vězení Václav Havel, jeden z ideových tvůrců Charty 77, jejíž text krátce předtím vznikl. Obrazových svědectví z té doby je velmi málo. Tehdy sedmnáctiletý učeň reprodukční grafiky Ondřej Němec si fotil jen tak pro sebe lidi z undergroundu a intelektuály kolem Václava Havla, blízkého přítele svých rodičů. Jeho autentické svědectví z té doby zpracoval pro Reportéry ČT David Vondráček.
10. 1. 2023|

Na Dušičky posílí policejní hlídky. Strážníci varují před zloději i svátečními řidiči

Na svátek památky zesnulých očekávají hřbitovy větší množství návštěvníků. To může lákat zloděje, kteří se zaměřují na odložené tašky i cennosti ponechané v autech. Už na poslední říjnový víkend proto policisté a strážníci na mnoha místech v Česku posilují své hlídky, sdělili České televizi policejní mluvčí jednotlivých krajů. Na zvýšenou obezřetnost apelují také hasiči kvůli požárům ze hřbitovních svíček.
30. 10. 2022|

Pietní místo na hřbitově v pražských Ďáblicích má být skromné, ale důstojné. Zvažuje se i exhumace těl odbojářů

Architektonická soutěž na proměnu Ďáblického hřbitova v Praze má dva vítěze. Finální podoba pietního místa tak vzejde z obou návrhů. Praha chce mít náležitou připomínku popravených a umučených vězňů a příslušníků druhého i třetího odboje. Někteří lidé současně podepisují petici, která požaduje nejdřív vyzdvižení těl odbojářů, jejich identifikaci a důstojné pohřbení.
22. 9. 2022|

Na židovském hřbitově vznikl památník z rozřezaných náhrobků, které byly v dlažbě na Václavském náměstí

Památník Návrat kamenů odhalili na Starém židovském hřbitově v Praze na Žižkově. Vznikl z rozřezaných náhrobků, které byly desetiletí součástí dlažby na Václavském náměstí v hlavním městě. Autory pietního pomníku jsou Lucie a Jaroslav Rónovi.
7. 9. 2022|

Gorbačovův pohřeb byl bez Putina i vrcholných západních politiků. Dorazil Orbán

Tisíce lidí přišly v sobotu uctít památku bývalého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova do Domu odborů v Moskvě, kde se konalo veřejné poslední rozloučení. První a zároveň poslední prezident SSSR, jenž zahájil drastické reformy, které pomohly ukončit studenou válku a které také urychlily rozpad Sovětského svazu, zemřel v úterý ve věku 91 let. Neměl plný státní pohřeb. Na ceremonii nedorazil šéf Kremlu Vladimir Putin ani vrcholní západní představitelé, účastnil se ho jen maďarský premiér Viktor Orbán. Gorbačov následně spočinul na Novoděvičím hřbitově, kde má vyhrazené místo po boku své zesnulé manželky Raisy.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 18:06|

U kostela v Havlíčkově Brodě se našly masové hroby, zřejmě jsou v nich oběti husitských válek

V Havlíčkově Brodě našli archeologové na bývalém hřbitově u děkanského kostela několik hromadných hrobů. Podle prvního předpokladu by v nich mohly být uložené oběti husitských válek. Některé kosterní ostatky budou podrobené antropologickému zkoumání. Průzkum v terénu se provádí od začátku července v souvislosti s obnovou další části městského parku Budoucnost. Potrvá ještě dva až čtyři týdny, řekl Jan Vizner ze společnosti Archaia, který tam vede archeologické práce.
24. 8. 2022|

„Naprostý propagandistický podvod.“ Hrob sovětských vojáků v Estonsku se ukázal být prázdný

Po ruské invazi na Ukrajinu se radnice v malém estonském městě Otepää rozhodla, že přesune hromadný hrob sovětských vojáků od křižovatky v centru na hřbitov. Zjistila ale, že ve skutečnosti neukrývá ostatky vojáků Rudé armády, ale pouze hlínu. V Estonsku přitom může jít o výbušné téma. V roce 2007 kvůli přemístění sovětského památníku v Tallinnu zachvátily hlavní město několikadenní nepokoje s obětí na životech, doprovázené prvními kybernetickými útoky proti samostatnému státu. Nevoli vyvolal přesun zejména mezi početnou ruskojazyčnou menšinou, kterou hojně podporoval Kreml.
25. 7. 2022|

Mladí architekti staví v Mořicích kolumbárium z dusané hlíny. Stavba bude kvalitní, levná a ekologická

Netradiční oboustranné kolumbárium vzniká v Mořicích na Prostějovsku. Na místním hřbitově ho staví během letní školy architekti z Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Pro stavbu zvolili technologii dusané hlíny.
13. 7. 2022|

Za krádež sochy z karlovarské hrobky Puppů půjdou dva muži do vězení. Zaplatit musí 750 tisíc

Okresní soud v Karlových Varech odsoudil dva muže, kteří minulý rok ukradli a následně pilou rozřezali měděnou sochu anděla z rodinné hrobky Puppů na karlovarském hřbitově. Sochu chtěli odevzdat do sběru. Od soudu odešli s tresty vězení a povinností nahradit škodu ve výši 750 tisíc korun. Jelikož se obžalovaní i státní zástupkyně vzdali odvolání, rozhodnutí je pravomocné.
3. 6. 2022|