TÉMA

Vysoká škola ekonomická v Praze

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli svému odvolání

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.
26. 1. 2024|

Policie zesiluje ochranu škol a jiných „měkkých cílů“

Policie po celém Česku přijala preventivní opatření v návaznosti na čtvrteční útok na pražské filozofické fakultě. Budou zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle. O konkrétní hrozbě ale policie nemá žádné informace. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) opatření potrvají minimálně do 1. ledna. S policií spolupracuje také Bezpečnostní informační služba a to i přesto, že jde o kriminální čin, který nepatří do její působnosti. Za klíčové označuje důvěru ve stát a semknutí společnosti, uvedla na síti X.
22. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 08:25|

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 23:35|

Fakulta VŠE ruší bakalářské práce. V době umělé inteligence podle ní nemají smysl

Studenti Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) nebudou od příštího akademického roku psát bakalářské práce. Důvodem je zneužívání generativní umělé inteligence při jejich tvorbě. Studenti budou místo psaní plnit bakalářské projekty, uvádí web E15.cz. Další fakulty VŠE podle něj podobný krok zatím nechystají.
23. 11. 2023|

Zákazníci mohou mít menší výběr, nezávislá studia čelí tlaku, hodnotí experti obří akvizici Microsoftu

Akvizice společnosti Activision Blizzard Microsoftem je jednou z největších transakcí v historii zábavního průmyslu a největším obchodem ve videoherním sektoru vůbec. Experti oslovení redakcí ČT24 upozorňují, že obří transakce v hodnotě bezmála 69 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun) může mít na herní trh zásadní dopady – zákazníci mohou mít ve výsledku menší výběr a gigantická akvizice může dostat pod tlak menší vývojáře, kteří zkrátka nemají šanci konkurovat ekonomické síle obřích vydavatelství.
22. 11. 2023|

Spor o odvolání děkana Ševčíka na VŠE pokračuje, rektor dál čeká na stanovisko fakultního senátu

Na pražské Vysoké škole ekonomické pokračuje spor o odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Senát národohospodářské fakulty rozhodl, že se k návrhu nemůže vyjádřit. Na stanovisko přitom čeká rektor univerzity Petr Dvořák. Podle něj Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ten to ovšem odmítá.
1. 11. 2023|

Zítřek patří v Česku červenému. Vědci vytvořili mapu budoucnosti vinařství

V České republice sice roste obliba bílého vína, ale dopady klimatických změn na tuzemské vinařské oblasti budou nahrávat pěstování odrůd, z nichž se připravují vína červená. Ukazuje to nová studie českých vědců, která vyšla v odborném časopise Heliyon.
25. 9. 2023|

Místostarosta Krumlova Uhlíř není inženýr, upozornil anonym. Titul nebudu používat, reagoval politik

Uvolněného místostarostu Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích z neoprávněného používání titulu inženýr. Uhlíř v úterý oznámil, že už jej nebude používat. Údajně se tak rozhodl na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal zpracovat. Vysvětlení po něm požaduje i opozice. Případ ve čtvrtek projednají krumlovští zastupitelé. V koalici má Uhlíř důvěru, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že jeho odvolání iniciovat nebude. Uhlíř bude dál používat titul MBA, rezignaci nezvažuje.
29. 8. 2023|

Rozvodovost dál klesá. Berou se totiž častěji vzdělanější a starší lidé s většími závazky

Rozvodů v Česku dále ubývá. Vloni Češi ukončili bezmála 20 tisíc manželství, meziročně o šest procent méně. Pokračuje tak trend posledních deseti let. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Řada sociologů nižší rozvodovost přisuzuje faktu, že se častěji berou lidé s vyšším vzděláním, kteří mají více finančních závazků.
19. 8. 2023|

Je to reakce na dlouhodobá veřejná vystoupení, uvedl rektor k odvolání děkana Ševčíka. Ten odmítá, že by fakultu poškozoval

Není to reakce na jeden či dva body, ale na dlouhodobý průběh. Některá veřejná vystoupení děkana Miroslava Ševčíka vzbuzovala negativní reakce a já jsem mu to vytýkal, uvedl v pořadu 90' ČT24 rektor VŠE Petr Dvořák. Zdůraznil, že nejde o názory, ale o formu a způsob, kde jsou pronášeny, což na školu hází negativní světlo. Ševčík v pořadu uvedl, že velmi silnou roli hrají média, která o něm šíří nepravdivé informace. Odmítl, že by poškozoval zájmy vysoké školy a zmínil, že petici proti jeho odvolání podepsalo desetkrát více lidí než pro jeho odvolání. Už dříve uvedl, že je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
27. 6. 2023|

Rektor VŠE může odvolat děkana Ševčíka, umožnilo mu to hlasování akademického senátu

Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) umožnil rektorovi univerzity Petrovi Dvořákovi, aby odvolal Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty.  Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se vyjádřili i někteří členové senátu. Sám Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili. Ševčík je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:48|

Pomáhají zvedat prodeje hardwaru, exkluzivní herní tituly ovšem zároveň mohou rozdělovat

Stejně jako jednotlivé on-line streamovací videotéky lákají na filmy či seriály, které jinde nejsou k dispozici, postupují i velcí výrobci videoherních systémů, především domácích konzolí, nabízením exkluzivních videoherních titulů, které na jiných platformách nejsou k mání. A ač tato praktika může zvýšit i prodej příslušného hardwaru a tím zisky jeho výrobce, zároveň to na trhu s elektronickou zábavou může vytvořit nerovnováhu a v krajním případě pověst konkrétní firmy poškodit.
28. 5. 2023|

Kdyby byli poslanci féroví, televizní poplatek dávno zvednou, říká první ředitel ČT Mathé

Poslanci si v devadesátých letech většinou mysleli, že je Česká televize jejich. Často o ní nevědí nic ani dnes, myslí si první generální ředitel ČT Ivo Mathé. Původně producent a později kancléř prezidenta Havla volá po zvednutí televizního poplatku, jehož současnou výši označuje za směšnou. „Za pět korun denně dostává divák hodně,“ vysvětluje Mathé, který v podcastu Background ČT24 popisuje i to, jak měl šest dnů na spuštění České televize.
25. 5. 2023|

Na takzvanou minimální důstojnou mzdu nedosáhne víc než polovina zaměstnanců, tvrdí analytici

Loni takzvaná minimální důstojná mzda podle propočtů dosáhla necelých jedenačtyřiceti tisíc korun. Suma je podle Platformy pro minimální důstojnou mzdu vyčíslená tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, jeho volný čas i menší spoření. Za rok se tato částka zvýšila zhruba o deset tisíc korun. Podle platformy na takové peníze nedosáhne třiašedesát procent pracovních úvazků. Situaci by podle ní mohlo zlepšit například větší rozšíření kolektivního vyjednávání zaměstnanců. O tématu v Událostech, komentářích debatovali Jan Bittner z platformy a ekonom Vít Hradil.
19. 4. 2023|

České univerzity opouštějí TikTok. „Nepřihlašujte se na něj ze školy,“ nabádají studenty i zaměstnance

České vysoké školy vyzývají své zaměstnance a studenty, aby odinstalovali sociální síť TikTok na zařízeních, která připojují na školní sítě. Řada univerzit také přímo zakázala svým pracovníkům používání TikToku na služebních zařízeních. ČT to sdělily oslovené vysoké školy. Většina z nich své účty na TikToku ruší. Univerzity se odkazují na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ze začátku března, podle kterého představuje TikTok bezpečnostní hrozbu.
6. 4. 2023|

V testu odpovídala umělá inteligence. Fakulta sociálních věd UK řešila první případ zneužití AI

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) poprvé řešila přestupek kvůli využití umělé inteligence (AI) při testu. Porušením etických pravidel se zabývala i disciplinární komise, která rozhodla o penalizaci studenta. Kvůli pravidlům GDPR ale fakulta odmítla komentovat, jaký trest dostal. Podle oslovených univerzit by se podvody s využitím umělé inteligence měly řešit podobně jako třeba plagiátorství. Přiznávají ale, že jejich možnosti odhalit nedovolené využití AI jsou velmi omezené.
4. 4. 2023|

Fakultní senát se zastal Ševčíka. S odvoláním nesouhlasí, píší Seznam Zprávy

Akademický senát Národohospodářské fakulty (AS NF) Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) se tento týden zastal svého děkana Miroslava Ševčíka, kterého chce rektor VŠE Petr Dvořák pro nevhodné chování na veřejnosti odvolat. Senát přijal usnesení, že se záměrem rektora nesouhlasí a dříve uvedené důvody nejsou pro odvolání dostatečné. Nechává tak na rektorovi, zda využije své pravomoci a děkana odvolá. Píší to Seznam Zprávy.
30. 3. 2023|

Lidstvo bude největší kolem roku 2040. Pak se začne rychle zmenšovat, říká nová prognóza

Počet lidí na planetě Zemi by podle nové prognózy projektu Earth4All mohl dosáhnout maxima 8,5 miliardy už v roce 2040 a do konce století výrazně klesnout. OSN přitom ve své zprávě zveřejněné loni v létě předpověděla, že počet lidí bude nejvyšší až v roce 2080, a to na úrovni 10,4 miliardy, připomíná agentura DPA.
28. 3. 2023|

Zájem o Erasmus opět roste, studenti už se nebojí covidu. Nejčastěji chtějí vyjet do Německa

Větší počet přihlášek než v předchozích letech zaznamenaly kanceláře vyřizující výjezdy na Erasmus+. Zájem roste jak o studijní, tak o praktické pobyty. České televizi to sdělili mluvčí vysokých škol. Studenti tak dohánějí covidové roky, kdy řada z nich pobyt v cizině odložila.
14. 3. 2023|

Má charakter i zkušenosti, aby byl dobrým prezidentem, říká o Zimovi bývalý předseda Akademie věd

Tomáš Zima má charakter, aby dokázal být dobrým prezidentem republiky, shodují se jeho podporovatelé – bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes a plastický chirurg Jan Měšťák. Sám Zima, který byl osm let rektorem Univerzity Karlovy, před volbami objíždí regiony a bojuje i s tím, že se voliči oslovení agenturami pro výzkum veřejného mínění na jeho stranu zatím příliš nekloní. Česká televize strávila jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. Se Zimou natáčel Milan Brunclík.
22. 12. 2022|

Velvyslankyně ve Švýcarsku Kateřina Fialková náhle zemřela

Ve věku 55 let v úterý v Bernu náhle zemřela velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku Kateřina Fialková. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Podle české diplomacie patřila Fialková po sametové revoluci k vůdčím osobnostem, které přivedly Česko do mezinárodních organizací, a byla také první vysoce postavenou Češkou v Severoatlantické alianci (NATO), kde pracovala v kabinetu generálního tajemníka George Robertsona.
2. 11. 2022|

Vysokoškoláci si připlatí za ubytování na kolejích, někde až o 500 korun za měsíc

S novým akademickým rokem si vysokoškoláci připlatí za ubytování na kolejích. Ceny se proti loňsku zvýšily o osm až 34 procent. ČT to zjistila od vysokých škol a univerzit. Například studenti Západočeské univerzity v Plzni zaplatí až o 500 korun za lůžko na měsíc víc. Příspěvek na ubytování navzdory zdražování studentům nestoupne. Je o něj ale velký zájem.
3. 8. 2022|

Vláda navrhla dvě varianty růstu platů, ani jedna podle odborů nedorovná inflaci

Vláda je připravena zvýšit platy ve veřejném sektoru ještě letos. Kloní se k úpravě, která nebude kopírovat inflaci, řekl po schůzce s odbory ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet navrhl dvě varianty růstu platů, odboráři přístup vlády kritizují. Jednání budou dál pokračovat.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 21:47|