Rozvodovost dál klesá. Berou se totiž častěji vzdělanější a starší lidé s většími závazky

Rozvodů v Česku dále ubývá. Vloni Češi ukončili bezmála 20 tisíc manželství, meziročně o šest procent méně. Pokračuje tak trend posledních deseti let. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Řada sociologů nižší rozvodovost přisuzuje faktu, že se častěji berou lidé s vyšším vzděláním, kteří mají více finančních závazků.

„V posledních deseti letech je sňatek charakterističtější pro lidi s vyšším vzděláním. Uzavírají ho dospělejší lidé, kteří mají závazky, hypotéky, často děti,“ vysvětluje demograf z Vysoké školy ekonomické v Praze Ondřej Nývlt. Zároveň podle něj ubývá sňatků, které by partneři uzavírali narychlo. „Sňatky jsou uváženější, také možná proto, že jsou dražší. Stávají se více závaznými,“ uvádí demograf.

Podle Nývlta trend souvisí také s dobrou ekonomickou situací uplynulé dekády. Během ní se podle sociologa měly domácnosti dobře, mohly si dopřát víc věcí, vybudovat vlastní bydlení. I proto podle něj výrazně méně docházelo k patologickému jednání, jako je například alkoholismus v rodině.

Počet rozvodů bude klesat nebo stagnovat

„Generace, které by se teď měly rozvádět, mají zajištěné bydlení a dobré postavení na trhu práce. Neprojevují se negativní aspekty, které by dříve vedly k rozvodům,“ popisuje demograf a dodává, že se také mění společenské prostředí, ve kterém byl dřív rozvod brán jako běžná záležitost. 

Loni se v Česku rozvedlo celkem 19 846 párů, o rok dřív 21 107. Podle odhadu demografa Nývlta bude rozvodovost dál klesat nebo stagnovat. „Není pravděpodobné, že by v budoucnu docházelo zase k nárůstu,“ doplňuje Nývlt.