TÉMA

Konzervativní strana

Britský parlament odsouhlasil kontroverzní deportace migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil sporný zákon, který umožňuje deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Schvalování legislativy zdržovala Sněmovna lordů, nakonec však ustoupila. Nejvyšší soud loni zarazil chystané deportace s odůvodněním, že Rwanda není bezpečnou zemí. Zákon kritizuje britská opozice i obhájci lidských práv. Africká země s plánem Londýna souhlasí, požaduje ale peníze. V roce 2022 doplulo do Británie přes Lamanšský průliv rekordních téměř 46 tisíc běženců.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 11:21|

Oznam termín voleb, zbabělče, tlačí britská opozice na premiéra Sunaka

Náhlý konec irského premiéra Lea Varadkara upozornil na to, že i v sousední Velké Británii může podle aktuálních průzkumů volebních preferencí dojít ke změně na pozici předsedy vlády. Vládní konzervativci se proto hlasování snaží co nejvíce odsunout. Naopak opoziční labouristé, s historicky nejvyšší popularitou, volby požadují co nejdřív.
20. 3. 2024|

Expremiér Cameron se vrací do britské vlády, povede diplomacii

Bývalý premiér David Cameron se stal novým britským ministrem zahraničí. Do funkce ho v rámci obměny kabinetu jmenoval ministerský předseda Rishi Sunak. Cameron, který britský kabinet vedl v letech 2010 až 2016, se postu ministra zahraničí ujímá po Jamesovi Cleverlym. Ten stane v čele resortu vnitra, z nějž Sunak odvolal Suellu Bravermanovou. Svou rezignaci krátce nato ohlásila ministryně životního prostředí Thérèse Coffeyová, kterou v čele resortu střídá dosavadní ministr zdravotnictví Steve Barclay.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 20:06|

Britský premiér slibuje změnu. Labouristy chce oslabit třeba podporou motoristů

Britští konzervativci na stranické konferenci zbrojí na volby v příštím roce. Premiér Rishi Sunak představil strategii, která má dohnat náskok opozičních labouristů. Vládnoucí strana slibuje reformu školství a víc peněz do regionů i na dopravní projekty. Oslovit chce – poněkud překvapivě – i motoristy.
4. 10. 2023|

Britští konzervativci v doplňovacích volbách ztratili dvě křesla, většina ve sněmovně jim zůstala

Výsledek doplňovacích voleb je odrazem otřesené reputace konzervativců, s níž půjdou do nadcházejících parlamentních voleb, píší britská média. Těsně si udrželi křeslo v londýnském obvodu Uxbridge and South Ruislip, v jihoanglickém Somerton and Frome ho postoupili Liberálním demokratům a v Selby and Ainsty na severu Anglie Labouristické straně.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 10:48|

Britský ministr obrany Wallace odejde z politiky. Stál za pomocí Londýna Ukrajině

Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že už nebude v příštích parlamentních volbách usilovat o místo ve Westminsteru. Člen vládní Konzervativní strany patří k hlavní strůjcům britské pomoci Ukrajině, která čelí agresi Ruska.
19. 7. 2023|

Britská policie bude znovu vyšetřovat večírek konzervativců v době lockdownu

Londýnská policie znovu otevře vyšetřování v kauze večírku v centrále vládní Konzervativní strany v době pandemických restrikcí na konci roku 2020. Oznámila to společně s dalšími kroky kolem případů možného porušování covidových opatření v politických kruzích. Expremiér Boris Johnson, který loni dostal pokutu a nakonec byl vytlačen z čela vlády, se dalšímu vyšetřování vyhne, informují britská média.
4. 7. 2023|

Britský plán na deportace migrantů do Rwandy je nezákonný, rozhodl odvolací soud

Plán britské vlády deportovat žadatele o azyl do Rwandy je nezákonný, rozhodl odvolací soud v Londýně. Rwandu není možné považovat za bezpečnou třetí zemi, prohlásili soudci. O verdiktu informovala agentura Reuters. Soud nižší instance v prosinci kontroverzní iniciativu označil za legální. Dokud otázka prochází soudním systémem, nemohou deportační lety do africké země začít, uvedla BBC.
29. 6. 2023|

Konzervativci očekávají po místních volbách v Anglii ztrátu tisícovky křesel

Podle prvních výsledků místních voleb v částech Anglie zažívají konzervativci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadní porážku. V místních radách konzervativci podle sčítání BBC zatím ztratili přes 460 křesel, opoziční labouristé si polepšili o více než 260 křesel. Předseda konzervativců Greg Hands dokonce připouští ztrátu až tisícovky křesel. Labouristé uvedli, že na základě částečných výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby. Polepšily si i menší politické strany, jako jsou Liberální demokraté a Strana zelených.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:55|

Šéf Rady BBC rezignoval. Důvodem je střet zájmů v souvislosti s expremiérem Johnsonem

Předseda Rady BBC Richard Sharp v pátek rezignoval. Zpráva nezávislého vyšetřování totiž zjistila, že Sharp porušil vládní pravidla pro jmenování do veřejných funkcí, protože při pohovorech na tuto pozici neoznámil možný střet zájmů, tedy svou roli při sjednávání půjčky pro expremiéra Borise Johnsona.
28. 4. 2023|

Britští konzervativci vyloučili poslance podezřelého z korupce

Britská vládní Konzervativní strana vyloučila ze svých parlamentních řad poslance Scotta Bentona kvůli podezření z korupce. Benton fingovaným investorům do hazardních her, ve skutečnosti ovšem investigativním novinářům listu The Times, nabídl protislužby za úplatu. Reportéři deníku pořídili z inkriminované schůzky video natočené skrytou kamerou a sekvence z něj zveřejnili ve středu večer.
6. 4. 2023|

Britská vláda navrhuje automaticky vyhošťovat migranty, kteří do země přijdou nelegálně

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová v Dolní sněmovně představila zákon, podle kterého bude ministerstvo vnitra povinné vyhostit ze země každého, kdo do ní vstoupí nelegální cestou. Takový člověk také nebude mít možnost žádat ve Spojeném království o azyl. Vláda podle Bravermanové při tvorbě zákona musela „posunout hranice mezinárodního práva“ a norma vyvolala ve sněmovně střety mezi vládou a opozicí. Do Británie se loni přes Lamanšský průliv dostalo 45 tisíc lidí. Premiér Rishi Sunak za jednu z priorit své vlády určil právě „zastavení lodí“ s migranty.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:16|

Irský premiér popřel zprávy médií o tom, že Británie a EU došly k průlomu v celní dohodě

Irský premiér Leo Varadkar popřel zprávu, že britští a unijní vyjednavači dosáhli dohody o pobrexitových obchodních pravidlech pro Severní Irsko. O údajné shodě, která by mohla ukončit kontroly zboží mířícího na severoirský trh, ve středu nejdříve informoval web deníku The Times. Podle deníku EU také poprvé připustila, že Evropský soudní dvůr by mohl rozhodovat o otázkách týkajících se britské provincie, pouze pokud by mu případ postoupily samy severoirské soudy.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:43|

Britský premiér odvolal z vlády kvůli daním předsedu Konzervativní strany Zahawiho

Britský premiér Rishi Sunak v neděli odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážně porušil ministerský kodex, informovala agentura Reuters. Zahawiho odvolání žádala i opozice.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 11:42|

„Nástroje do rukou lidu.“ Britští labouristé chtějí zrušit nevolené lordy

Britská opoziční Labouristická strana v pondělí představila plán A New Britain (Nová Británie). Navrhuje v něm mimo jiné zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší a méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela rozložení sil v království. Strana by chtěla posílit také skotskou autonomii nebo přesunout řadu pracovních míst do regionů. Labouristé jsou dvanáct let v opozici. Aktuálně však mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 20:12|

Konzervativci přišli s novým ekonomickým balíkem. Snaží se napravit chyby Trussové

Britská konzervativní vláda představila očekávaný ekonomický balík. Lidem má pomoci překonat během zimy rostoucí ceny potravin i energií a také napravit chyby bývalé premiérky Liz Trussové. Opozice reformu kritizuje, podle ní bere peníze z kapes veřejnosti, místo aby zdanila nejbohatší obyvatele a velké podniky.
18. 11. 2022|

Sunak zastavil propad konzervativců a chystá se zvýšit daně

Do Downing Street se s příchodem nového premiéra Rishi Sunaka vrátil řád a běžný chod věcí. Ve vysílání ČT24 to řekl zpravodaj Lukáš Dolanský. Změna vedení také Konzervativní straně částečně pomohla zvrátit propad volebních preferencí. Jaké budou konkrétní politické kroky předsedy vlády, ale zatím není jasné.
8. 11. 2022|

Sunak poprvé čelil interpelacím. Hájil ministryni, která před týdnem rezignovala kvůli porušení etiky

Nový britský premiér Rishi Sunak v Dolní sněmovně poprvé odpovídal poslancům jako ministerský předseda. Značnou část interpelací strávil obhajováním svého rozhodnutí jmenovat Suellu Bravermanovou ministryní vnitra poté, co před týdnem rezignovala. V novém kabinetu se mísí Sunakovi spojenci se zkušenými ministry z vlád Liz Trussové a Borise Johnsona. Vláda odložila oznámení napjatě očekávaného programu ozdravení veřejných financí země na polovinu listopadu, tedy o dva a půl týdne později, než bylo původně plánováno.
26. 10. 2022|

V čele britské vlády stanul Sunak. Finance, diplomacii i obranu povedou stejní ministři

Král Karel III. jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka a pověřil ho sestavením kabinetu. Sunak zvítězil ve vnitrostranickém klání o post nového lídra Konzervativní strany a jako šéf vlády nahradí Liz Trussovou. James Cleverly zůstane ministrem zahraničí v nové Sunakově vládě. V čele obrany setrvá Ben Wallace a finance nadále povede Jeremy Hunt.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 18:41|

Novým britským premiérem bude Rishi Sunak

Britská Konzervativní strana v pondělí potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Král Karel III. jej do funkce jmenuje v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející šéfky vlády Liz Trussové, uvedla stanice BBC. Sunak by podle ní měl také vystoupit s projevem před sídlem premiéra v Downing Street.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 18:25|

Johnson nebude usilovat o úřad premiéra, největší šanci má tak Sunak

Bývalý britský premiér Boris Johnson nebude kandidovat do čela Konzervativní strany, a nebude tudíž usilovat o návrat do čela vlády. Johnson podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC. Johnson a exministr financí Rishi Sunak, kteří byli označováni za možné rivaly v souboji o budoucího premiéra, spolu v sobotu večer podle médií jednali, ale obsah schůzky nebyl zveřejněn. Největší šance stát se premiérem tak má nyní Sunak.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 22:42|

Sunak získal sto podpisů pro kandidaturu do čela toryů. Podporu poslanců dostal i Johnson, informují média

Britský exministr financí Rishi Sunak si jako první zajistil podporu sta zákonodárců, nutnou pro kandidaturu do čela Konzervativní strany. Sto konzervativních poslanců zřejmě podpořilo také bývalého premiéra Borise Johnsona, který se v sobotu vrátil z dovolené zpátky do Británie, informovala britská média. Toryové hledají nového lídra, jenž se posléze stane i britským premiérem poté, co ve čtvrtek oznámila svou rezignaci Liz Trussová.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 21:27|

Johnsonova reputace je poškozena, Londýn ale potřebuje silnou osobnost, komentuje Žantovský případný comeback

Dům číslo 10 v Downing Street čeká po měsíci a půl opět na nového nájemníka. Liz Trussová jako britská premiérka končí a v úvahu připadá i to, že by se mohl vrátit Boris Johnson. Někdejší velvyslanec v Londýně Michael Žantovský však nepovažuje situaci za projev širší politické a systémové krize ve Spojeném království. Krizi sice prožívá Konzervativní strana, podle Žantovského ale není tak rozpolcená, jako byla v době brexitu. Návrat Johnsona by považoval za reálný hlavně s ohledem na válku na Ukrajině. Michael Žantovský byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedl Martin Jonáš.
22. 10. 2022|

Konzervativci opět hledají premiéra, hlasí se první kandidátka. O návrat by se mohl pokusit Johnson

Rishi Sunak má podle odhadů britských médií další šanci stát se lídrem Konzervativní strany, a tedy i britským premiérem. Kandidáti, kteří postoupí do finálního hlasování, potřebují podpisy stovky z 357 konzervativních poslanců a Sunaka je podle Sky News připraveno podpořit již 66 z nich. Kromě něj by si mohl činit naději na návrat do fuknce Boris Johnson, který byl premiérem do letošního září a jemuž podle britských médií slíbilo podporu až 36 poslanců včetně tří ministrů. Oficiálně se ale zatím o funkci přihlásila jediná uchazečka, a to Penny Mordauntová.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 19:56|