TÉMA

Zdeněk Nytra

Senátoři chtějí změnit valorizaci výdělků obecních zastupitelů. Stihnout to musí do konce roku

Část senátorů chce upravit zákon, který zavádí automatickou valorizaci výdělků regionálních politiků. Tlačí je ale čas. Praxi, kdy o odměnách obecních zastupitelů rozhodovala vláda, zrušil Ústavní soud. Zákonodárci mají zjednat nápravu do konce roku. Pokud do té doby změny nezačnou platit, hrozí podle šéfa nejsilnějšího senátorského klubu, že budou starostové úplně bez peněz.
26. 11. 2023|

Senátoři budou rozhodovat o rodičovském příspěvku. Zvyšovat se má jen u dětí narozených od ledna

Podle vládního návrhu schváleného sněmovnou by se měl od ledna rodičovský příspěvek zvednout na tři sta padesát tisíc korun u jednoho dítěte. Polepší si ale jen ty rodiny, kterým se dítě narodí až v novém roce. O zvýšení příspěvku senátoři rozhodnou na konci listopadu.
13. 11. 2023|

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Úsporný balíček míří do Senátu. „Stoprocentně spokojený není nikdo,“ zní z horní komory

Konsolidační balíček veřejných financí, který v pátek silou vládních poslanců schválila dolní komora, by se měl v Senátu projednávat v první polovině listopadu. Někteří zákonodárci zřejmě navrhnou úpravy a sněmovní opozice doufá, že by mohlo dojít i ke změnám, o které až dosud neúspěšně usilovala. Cílem balíčku je mimo jiné pomocí daňových změn snížit v následujících dvou letech rozpočtový schodek o 150 miliard korun.
14. 10. 2023|

Důchodová novela k prvnímu září platit nebude. Prezident zvažuje i veto

Prezident Petr Pavel by poprvé mohl vetovat zákon. Podle jeho mluvčí Markéty Řehákové o tom uvažuje u důchodové novely. Zda ji vetuje či podepíše, oznámí Pavel v pátek, dodala. I kdyby zákon podepsal, nezačal by platit od 1. září, jak původně předpokládala vláda. O důchodové novele jednal Pavel s premiérem Petrem Fialou (ODS) na pravidelné schůzce ve čtvrtek večer. Fiala na Pražský hrad mířil s ambicí hlavu státu přemluvit, aby zákon podepsala ještě v srpnu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 21:09|

Změny v důchodech jdou do finále, většina by mohla platit už od září

Změny v důchodech míří k finálnímu hlasování, senátoři o nich rozhodnou 23. srpna. Podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) může být diskuze delší, obstrukce ale nečeká. Většina šéfů senátních klubů předpokládá, že zákonodárci zpomalení valorizace penzí nakonec podpoří. Pokud novelu do konce srpna podepíše i prezident, začne většina změn platit od září.
6. 8. 2023|

Senátoři schválili nové ústavní soudce, uspěl i Fremr

Senátoři schválili všechny tři kandidáty, které prezident Petr Pavel navrhl na ústavní soudce. Instituci posílí místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová, profesorka občanského práva Kateřina Ronovská i bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr. Právě o něm senátoři zevrubně diskutovali, a to kvůli pochybnostem ohledně kauzy z roku 1988.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 23:12|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Smlouva s USA je vazalská, tvrdí Kobza. Svobodně o ní rozhodujeme, namítají Nytra a Bžoch

Senát podpořil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Tu ještě musí odsouhlasit sněmovna. Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) o smlouvě říká, že je vazalská, a obává se, kdo ji bude vykládat. Je podle něj i zbytečná. „Kdyby to byla vazalská smlouva, tak nám ji někdo nařídí. My se ale můžeme svobodně rozhodnout, jestli ano nebo ne,“ namítl v Událostech, komentářích předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS). S tím souhlasí místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO).
13. 7. 2023|

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

Senát bude nejspíš vybírat třetinu členů rad České televize a Českého rozhlasu, řešil i Českou poštu

Senátoři ve středu kývli na posílení role Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten by dle novely měl získat právo využívat policejní odposlechy při vyšetřování zakázaných dohod. Zákonodárci v horní komoře schválili rovněž novelu, podle níž budou volit třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Senát také zvolil pětici členů dozorčí komise Národní sportovní agentury a podpořil transformaci České pošty.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 19:04|

Vládní strany chtějí další zpomalení valorizace důchodů, sdělil Jurečka

Vládní strany se dohodly na dalším zpomalení valorizace důchodů. Před úterním jednáním koaličních lídrů to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČT zjistila, že koalice nově nechce do řádného lednového zvyšování penzí vedle inflace počítat polovinu růstu reálných mezd, ale jen třetinu. Kabinet plánuje výrazně změnit i mimořádné valorizace. Ty by měl podle interního materiálu resortu práce nahradit dočasný mimořádný příspěvek. Byl by zhruba o čtvrtinu nižší než podle současných pravidel. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob po téměř pěti hodinách jednání uvedl, že na řadě opatření důchodové reformy je shoda, některé věcí je však třeba doladit. Detaily prozrazovat nechtěl.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:37|

Senát schválil změnu červnové valorizace důchodů. Novela zamíří na Hrad k novému prezidentovi

Senátoři schválili změny v červnové valorizaci starobních důchodů. I když se proti novele postavily výbory a v rozpravě vyjádřila část senátorů – včetně těch z klubů vládních stran – obavy, že by mohla narazit u Ústavního soudu, horní komorou prošla beze změny. Nevrátí se tedy do Poslanecké sněmovny, kde kvůli ní opozice obstruovala a mimořádná schůze trvala jen s krátkými přestávkami čtyři dny, a půjde místo toho na Hrad. Petr Pavel bude o novele příští týden jednat se zástupci opozice. Senát kromě důchodové novely ve středu také podpořil zpřísnění nároku na dávky pro ukrajinské uprchlíky a opět zvolil někdejšího disidenta Martina Palouše do rady Ústavu pro studium totalitních režimů.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 21:12|

Protiústavnost v případě valorizací je jasná, nelze pro to hlasovat, řekl senátor Canov. Podle Nytry má rozhodnout až Ústavní soud

V případě snížení valorizace penzí je protiústavnost natolik jasná, že pro to nelze hlasovat, uvedl v pořadu Události, komentáře místopředseda ústavně-právního výboru Michael Canov (SLK) s tím, že jde o retroaktivitu a zneužití stavu legislativní nouze. Zmínil, že ve středu se ukáže, nakolik je Senát pojistkou demokracie. Předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) zmínil, že se o zákonu bude velice vážně diskutovat a rozhodně není jisté, že Senát návrh zákona schválí. Podotkl, že většina jeho klubu se k novele přikloní.
8. 3. 2023|

Dva senátní výbory nepodpořily spornou nižší valorizaci penzí

Senátní ústavně-právní i sociální výbor se v úterý negativně postavily k nižší valorizaci červnových důchodů. K důvodům patřilo sporné schválení vládní důchodové novely ve sněmovně ve stavu legislativní nouze. Ústavně-právní výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i hlasy senátorů z klubů vládních stran, pro schválení byl jen jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů výboru jako pro její zamítnutí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:36|

Senátoři mají velké výhrady k schvalování změn v důchodech v legislativní nouzi. Podle ANO se jí obavá i Pavel

Zvolený prezident Petr Pavel by podle politiků opozičního ANO chtěl, aby se spor o valorizaci penzí vyřešil kompromisem. Místopředsedové hnutí Karel Havlíček a Alena Schillerová ale po jednání s Pavlem připustili, že zvolená hlava státu jasně neřekla, jak se postaví k novele, která – protlačí-li ji koalice parlamentem – přijde k podpisu na jeho stůl. Podle Havlíčka má Pavel obavy z následků toho, že koalice chce potřebnou novelu ve sněmovně projednat ve stavu legislativní nouze. Podobné výhrady vyjádřili i senátoři. Zazněly z klubů všech vládních stran.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 17:14|

Poslanci schválili předčasný důchod i pro podnikové hasiče. Prodloužili také dočasnou ochranu ukrajinským běžencům

Možnost předčasného odchodu do důchodu bez krácení penze zřejmě budou mít od příštího roku nově vedle zdravotnických záchranářů také podnikoví hasiči. Okruh lidí v úterý sněmovna rozšířila v důchodové novele na návrh senátorů. Předloha měla původně jen opravovat dříve přijatou, ale nepoužitelnou úpravu předčasných záchranářských penzí. Nyní ji dostane k podpisu prezident.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 20:50|

Senátoři vrátili do sněmovny zavedení předčasné penze pro záchranáře. Chtějí ji i pro podnikové hasiče

Senátoři vrátili do Poslanecké sněmovny novelu, která by měla umožnit záchranářům předčasný důchod. Přidali k ní pozměňovací návrh, aby se tato možnost rozšířila také na podnikové hasiče. Beze změn naopak horní komora schválila novelu usnadňující práci posudkových lékařů.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 11:06|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Senátní kluby počítají ztráty a zisky, tři musely vybrat nové předsedy

Senátorský klub ProRegion se přejmenoval. Nově bude klubem ANO a ČSSD. Bude mít jen šest členů oproti dosavadním devíti, ale všichni budou nominanty stran bývalé vládní koalice. Po volbách se konsolidují i další senátorské kluby. Klub sdružující senátory ODS a TOP 09 i klub SEN 21 a Pirátů potvrdily své dosavadní předsedy, Starostové si již zvolili nového. Lidovečtí senátoři se o svém předsedovi rozhodnou až příští týden.
4. 10. 2022|

Senátory Starostů povede Sobotka

Předsedou senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN) byl podle informací ČT zvolen Jan Sobotka, který je též starostou Vrchlabí. V příštích dvou letech povede dvacetičlenný, tedy druhý nejpočetnější klub v horní komoře. Nahradí Petra Holečka (STAN), který letos neúspěšně obhajoval mandát v obvodu Mělník a vypadl z klání o senátorské křeslo už v prvním kole.
2. 10. 2022|

Senátorem za obvod Ostrava-město se stal obhajující Zdeněk Nytra

Novým senátorem za Ostravu se ve druhém kole volby stal dosavadní senátor Zdeněk Nytra (SPOLU), získal 51,53 procenta hlasů. Druhý Miroslav Antl (ANO) dostal 48,46 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 14,45 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 36,51 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 18:56|

O senátorský post se v Ostravě-městě střetnou Nytra a Antl

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Ostrava-město postupují senátor Zdeněk Nytra (ODS) a právník Miroslav Antl (za ANO). Nytru podpořilo 25,42 procenta voličů, kteří přišli k prvnímu kolu, Antl získal 22,53 procenta hlasů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 13:37|

Senát schválil snížení spotřební daně z nafty a benzinu

Senát ve středu schválil, že spotřební daň z nafty a benzinu se minimálně od začátku letošního června do konce září sníží o 1,50 koruny na litr. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) senátorům řekl, že v případě nafty by snížení na minimální hranici stanovenou EU mohlo být trvalé. Čtyřměsíční snížení daně je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Normu nyní dostane k podpisu prezident. Advokát Petr Poledník nebude ústavním soudcem, Senát jeho nominaci neschválil.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 18:35|