TÉMA

Propouštění

Diamo propustí stovky zaměstnanců a sloučí závody

Státní podnik Diamo chystá velké propouštění. Ze závodů napříč celou republikou odejdou stovky lidí. Firma chce ušetřit peníze, které potřebuje pro sanaci následků těžby uranu. Kdo konkrétně výpověď dostane, se zaměstnanci dozvědí příští týden.
27. 3. 2024Aktualizovánovčera v 15:30|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Desítky lidí z nošovické automobilky Hyundai mohou přijít o práci. Zavírá se převodovkárna

Automobilka Hyundai Nošovice oznámila, že se chystá propustit desítky lidí z jedné výrobní haly, ve které pracují asi dvě stovky zaměstnanců. Jedná se o takzvanou převodovkárnu. Většina ze dvou set lidí by mohla najít uplatnění v jiných provozech, pro část pracovníků ale firma zřejmě práci mít nebude. Jde o dvacet až třicet lidí. Informoval o tom server iDNES.cz.
20. 11. 2023|

Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít

Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|

Pošta na konci července propustí 250 doručovatelů

Česká pošta na konci července propustí 250 doručovatelů. Redukce pracovních míst souvisí s optimalizací doručovací sítě kvůli poklesu množství doručovaných zásilek. Informovala o tom Česká pošta.
27. 7. 2023|

Ministři dostali za úkol ušetřit ještě letos dvacet miliard. Příští rok plánují propouštět

Ministři začali s přípravou dalších úspor. Týkají se letošního roku a mají pomoci udržet schodek rozpočtu pod 300 miliardami korun. Celkem ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vyčíslil škrty pro tento rok zhruba na dvacet miliard korun. Úspory se plánují i pro příští rok. Ministři se chystají snížit počet zaměstnanců svých pracovišť.
22. 7. 2023|

Ministerstva budou kvůli úsporám propouštět. Některé úřady zase chtějí zmrazit či mírně snížit platy

Členové vlády začali ve svých resortech hledat úspory na příští rok. Od koaličních lídrů dostali úkol snížit provozní výdaje o pět procent a sumu určenou na platy o dvě procenta. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) státním zaměstnancům příjmy navzdory úsporám neklesnou. Šéfové některých resortů už uvedli, že se chystají propouštět. Úspory se vztahují ale i na úřady, které nespadají přímo pod vládu. Některé z nich avizují, že platy budou muset zmrazit nebo i mírně snížit.
26. 5. 2023|

Česká pošta loni prohloubila ztrátu o více než miliardu

Česká pošta loni zvýšila ztrátu o 1,044 miliardy na 1,725 miliardy korun. Tržby z prodeje služeb klesly meziročně o 976 milionů, tedy o 5,8 procenta. O 579 milionů korun se snížily výnosy z poštovního provozu. Pošta to v pátek oznámila v tiskové zprávě.
28. 4. 2023|

Vojenská junta na myanmarský Nový rok údajně propustila tisíce vězňů

Myanmarská junta propustila 3113 vězňů, včetně 98 cizinců. S odvoláním na prohlášení vojenské vlády to v pondělí uvedla agentura Reuters, podle níž krok přišel na myanmarský Nový rok. Teprve před pár dny armáda při leteckém útoku na odpůrce nedemokratické vlády zabila kolem sta lidí.
17. 4. 2023|

Hledá se práce pro pošťáky. Uplatnění by mohli najít u vězeňské služby nebo u strážníků

Některé firmy či instituce plánují, že zaměstnají lidi, kteří od května přijdou o místo v České poště kvůli rušení poboček. Některým sice vedení České pošty nabídne místo na jiných pracovištích, jenže stovky lidí si budou muset najít práci jinde. Místo by mohli najít například u městské policie nebo vězeňské služby.
14. 4. 2023|

Česká pošta zruší 950 pracovních míst. Původně jich mělo být přes dva tisíce

Česká pošta kvůli snížení počtu poboček o tři stovky zruší 950 pracovních míst. Původně přitom avizovala rušení 2300 míst. Pošťáků odejde ještě méně, protože firma části z nich nabídne jinou pozici nebo rekvalifikaci. Skutečně propuštěným zaměstnancům podnik poskytne odstupné, informoval na tiskové konferenci pověřený generální ředitel podniku Miroslav Štěpán.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 18:51|

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček. Mapa ukazuje, kde jsou

Česká pošta zveřejnila seznam tří stovek poboček, které do poloviny letošního roku skončí. Celkem pětatřicet z nich přestane fungovat v Praze, devatenáct v Ostravě a dvanáct v Brně a Plzni. Opatření bude platit od 1. července. Nejvíce pošt, celkem osmačtyřicet, se zruší v Moravskoslezském kraji. Jeho hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) odeslal v souvislosti s tím ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) otevřený dopis, kde ho žádá, aby krok přehodnotil. S rušením poboček nesouhlasí také další představitelé měst a samospráv. Parlamentní opozice kritizuje, že Česká pošta rušení se starosty předem neprojednala.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:49|

Pošta kvůli rušení poboček propustí zhruba 1600 zaměstnanců

Česká pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba šestnácti stům zaměstnanců. Další z předpokládaných 2269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty. Po středečním jednání vedení pošty se zástupci odborů to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:02|

Česká pošta od července zruší až 2269 pracovních pozic

Česká pošta zruší od 1. července maximálně 2269 pracovních pozic. Některé z nich jsou nyní neobsazené, nejde tak o přesný počet propuštěných zaměstnanců. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že Česká pošta pomůže propouštěným lidem s hledáním práce. Propouštění souvisí s připravovaným rušením asi tří set poboček pošty z celkového počtu 3,2 tisíce. Transformace České pošty má stát více než osm miliard korun. Státní zdroje, které by na to měly být použity, ale podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podléhají notifikaci Evropské komise.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 13:31|

Česká pošta letos propustí tisíce zaměstnanců, včetně doručovatelů a pracovníků na přepážkách

Česká pošta letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu podniku. Od 1. července uzavře také tři stovky poboček. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i pověřený šéf pošty Miroslav Štěpán ale slibují, že se to dotkne měst, ve kterých existuje více poboček. Loni státní podnik vykázal ztrátu půl druhé miliardy korun a do budoucna mu hrozí insolvence. V současnosti provozuje 3200 poboček a zaměstnává zhruba pětadvacet tisíc lidí.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 18:17|

Společnost Meta se chystá propustit dalších deset tisíc zaměstnanců

Americká internetová společnost Meta Platforms, která vlastní například Facebook, Instagram nebo WhatsApp, propustí podle vyjádření generálního ředitele Marka Zuckerberga dalších deset tisíc pracovníků. Meta je první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 20:54|

Softwarová firma SAP zruší tisíce míst. Působí i v Česku

Největší evropská softwarová společnost SAP hodlá v rámci restrukturalizace zrušit asi tři tisíce pracovních míst. To představuje zhruba 2,5 procenta její celkové pracovní síly, oznámila ve čtvrtek firma, která působí i v České republice. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky.
26. 1. 2023|

Další technologický gigant škrtá. Majitel Googlu propustí dvanáct tisíc lidí

Americká technologická firma Alphabet se chystá propustit zhruba 12 tisíc lidí, tedy více než šest procent své pracovní síly. Majitel Googlu to oznámil v interním sdělení zaměstnancům, píše v exkluzivní zprávě agentura Reuters. V posledních týdnech masivně ruší pracovní místa celá řada technologických gigantů včetně Microsoftu.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:29|

Firmy jsou většinou v dobré kondici a hledají lidi navzdory rostoucím cenám. Některé však i propouštějí

Navzdory drahým energiím i materiálům hodnotí většina českých podniků současnou situaci jako dobrou. Většina podniků zatím problémy řeší úsporami v běžných provozech nebo zaváděním šetrných technologií. Velká část firem si také stěžuje na nedostatek kvalifikované pracovní síly. Dvanáct procent českých firem však plánuje propouštět, především nekvalifikované zaměstnance. Vyplývá to z dat ministerstva práce, která získalo od čtyřiceti tisíc podniků.
20. 1. 2023|

Zákazníci „optimalizují digitální výdaje“. Microsoft proto propustí deset tisíc lidí

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi deset tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to ve středu uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje náklady asi 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy korun). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.
18. 1. 2023|

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta, volných míst ubylo

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 3,7 procenta, zatímco předchozí tři měsíce stagnovala na 3,5 procenta. O práci se prostřednictvím úřadů práce ucházelo 271 803 lidí, o 14 616 více než o měsíc dříve. Současně o zhruba 3300 oproti listopadu ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé na konci loňského roku nabízeli 288 647. Jejich nabídka byla přesto dál vyšší než počet uchazečů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 11:23|

Amazon hodlá zrušit na osmnáct tisíc pracovních míst, propouštění se může týkat i Česka

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 18 tisíc pracovních míst. Ve zprávě zaměstnancům, která byla zveřejněna na webu firmy, to avizoval generální ředitel společnosti Andy Jassy. Amazon po celém světě zaměstnává přes 1,5 milionu lidí. Působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí. Ze zprávy vyplývá, že propouštění se dotkne i zaměstnanců v Evropě.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 22:26|

Kvůli zdražení energií byla uzavřena výroba obuvi Botas na Chrudimsku, píší Seznam Zprávy

Ve Skutči na Chrudimsku byla uzavřena výroba obuvi značky Botas. Důvodem bylo podle majitele firmy Františka Nestávala výrazné zdražení energií i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. Nestával serveru řekl, že zvažuje přesun výroby i prodej značky. Rozhodne se v následujících měsících. Firma Botas propustila část ze sedmdesáti zaměstnanců.
4. 1. 2023|

Domácnosti i firmy čeká ekonomicky složitý rok, shodují se analytici

Analytici oslovení Českou televizí se shodují, že jak pro domácnosti, tak pro firmy bude rok 2023 po ekonomické stránce složitý. Hlavní důvod je třeba hledat v přetrvávajících vysokých cenách. Od jara se sice očekává alespoň mírnější tempo zdražování, tuzemské hospodářství se nicméně nachází na začátku recese.
1. 1. 2023|