TÉMA

STAN

Operace nebude podmínkou úřední změny pohlaví, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) s platností od poloviny roku 2025 zrušil sporné paragrafy občanského zákona týkajícího se úřední změny pohlaví. Podle rozhodnutí soudu již nebude nutnou podmínkou operace, požadavek kastrace kvůli „statusové“ změně pohlaví je v rozporu s lidskou důstojností. Politici musí přijmout novou úpravu. Na ÚS se obrátil člověk, který je úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, avšak nehodlá podstoupit chirurgický zákrok, a proto na matrice ani u správních soudů neuspěl.
včeraAktualizovánopřed 4 h hodinami|

Stanjura: Naplňují se obavy, že plán majitele na záchranu Liberty není realistický

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se naplňují obavy, že plán majitele na záchranu hutní společnosti Liberty Ostrava není realistický. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chystá pro případ potřeby sociální pomoc. Česko jedná o možných krocích i s Evropskou komisí. Ministři to řekli na tiskové konferenci po jednání vlády. Ministři připomněli, že firma poprvé nezaplatila celé sociální odvody a poprvé také nedodržela splátkový kalendář ke srovnání závazků vůči Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Liberty tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení nedoplatky na sociálních odvodech uhradila.
před 7 h hodinami|

Je to zaškobrtnutí, řekl Havel k Tulejovi. Směšné, zhodnotil postup TOP 09 Nacher

Je to politické zaškobrtnutí, řekl v Událostech, komentářích místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel k nominaci Pavla Tuleji na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) podotkl, že jde o reputační problém, a v souvislosti s koncem dosavadní ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09) vyjádřil také obavu, že do budoucna bude o ministrech rozhodovat počet lajků na sociálních sítích. Podobně se vyjádřil i místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher, podle nějž TOP 09 dala přítomnost na sociálních sítích na úroveň obsahu.
před 16 h hodinami|

Jedním z kandidátů na post ministra pro vědu je Marek Ženíšek. Potvrdil to ČT

Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) se na Úřadu vlády sešel s exministryní Helenou Langšádlovou. ČT potvrdil, že je jedním z kandidátů na post ministra pro vědu a výzkum. Vedení TOP 09 bude obsazení pozice řešit v úterý. Šéfka strany Markéta Pekarová Adamová očekává, že jednání dospějí k výsledku.
6. 5. 2024Aktualizovánovčera v 19:58|

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Informaci webu Blesk.cz potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo.
včera|

ODS a TOP 09 tlačí na výpověď bez udání důvodu. Porušení koaliční smlouvy, zní z vlády

Část vládních stran nevzdává snahu prosadit výpovědi bez udání důvodu. I přesto, že čelí odporu opozice i koaličních partnerů. Ti navíc hovoří o možném porušení koaliční smlouvy. Zastánci změny ovšem namítají, že „pružnější trh práce“ je závazek z programového prohlášení vlády.
včera|

Stali jsme se kolonií Západu, kritizuje EU Pošarová. Zajistila nám bezpečnost, hájí ji Dvořák s Jourovou

Česká republika se za posledních dvacet let v Evropské unii zvedla nebývalým způsobem, ať už v oblasti hospodářství, tak i prestiže, míní místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla hostem pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle Jourové i ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) je chybou, že nevznikla solidní analýza ekonomických přínosů členství v EU pro Česko. Dvořák dále odmítl představu o Unii jako o „místu, odkud tečou peníze“ a zmínil další benefity, jako je být součástí silného demokratického bloku v době ruské agrese. Poslankyně Marie Pošarová SPD naopak hovořila o potřebě konání referenda o vystoupení z EU.
5. 5. 2024Aktualizováno5. 5. 2024, 14:51|

Lidovci chtějí vyšší daňovou slevu na potomky i vyšší sociální odvody pro bezdětné

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do měsíce v koalici projednat zvýšení daňové slevy na děti. Odpočet se neměnil od roku 2021. Zbylé strany se debatě nebrání, chtějí ale vědět, kde stát na dodatečné výdaje vezme. Kritika naopak zaznívá k lidoveckému návrhu na zvýšení sociálních odvodů bezdětným.
4. 5. 2024|

Ruské kyberútoky zesilují. Podle Česka ohrožují bezpečnost, dle Německa demokracii

Některé české instituce byly od loňského roku cílem kyberútoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. V prohlášení na svém webu to v pátek uvedlo ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb. Česko s mezinárodními partnery zásadně odsoudilo aktivity skupiny APT28, jež podle úřadu dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích. Podle informací ČTK se útoky dotkly státních úřadů a energetiky. Kroky podniká i Německo, podle tamní vlády útoky ohrožují demokracii i svobodnou společnost.
3. 5. 2024Aktualizováno3. 5. 2024, 20:08|

Školku ve Vimperku navrhovalo v soutěži sedmdesát architektů. Zvítězil Švýcar

Mimořádný zájem zaznamenala architektonická soutěž na stavbu mateřské školy ve Vimperku. Přihlásilo se rekordních sedmdesát zájemců z pěti zemí, což zástupci osmitisícového města vůbec nečekali. O to složitější bylo také vybrat vítěze soutěže. Vítězným návrhem se nakonec stal ten od architekta Logana Amonta ze Švýcarska.
3. 5. 2024|

ANO volí destruktivní přístup, míní Kovářová. Vládnout se musí umět, kontruje Vondráček

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) v Událostech, komentářích prohlásila, že opoziční obstrukce jsou často „nekonečné“ do té míry, že není čas zákony projednat na běžných schůzích dolní komory, a jsou tak nutné schůze mimořádné. Místopředseda ANO Radek Vondráček uznal, že politická většina má právo v parlamentu prosadit svou vůli a vládnout, ale musí se to podle něj umět. A netlačit věci ve sněmovně silou.
3. 5. 2024|

Ještě nenastoupil, už se omlouvá. Tuleja publikoval v potenciálně predátorských časopisech

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam takzvaných potenciálně predátorských časopisů. Uvedl to po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a také na síti X s tím, že texty pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Fiala jeho veřejnou omluvu přijal a odeslal na Hrad návrh na Tulejovo jmenování. Prezident to má udělat v pondělí.
2. 5. 2024Aktualizováno2. 5. 2024, 22:24|

Sněmovní volby by v dubnu podle Medianu vyhrálo ANO, polepšila by si SPD

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla třináct procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů. Další politické strany a uskupení by se do sněmovny nedostaly, mají podporu méně než pět procent. Vyplývá to z volebního modelu, který na svém webu zveřejnila agentura Median. V porovnání s březnem posílilo z vládních stran jen hnutí STAN, výrazněji si polepšila opoziční SPD. Ochota zúčastnit se voleb mírně vzrostla, k volbám by v dubnu přišlo 64,5 procenta voličů.
2. 5. 2024Aktualizováno2. 5. 2024, 10:14|

Staré CityElefanty zamíří do důchodu. Praha a Středočeský kraj chystají obří vlakový tendr

Praha a Středočeský kraj připravují šedesátimiliardový tendr na nového vlakového dopravce. Součástí je také nákup nových souprav. Zakázku chce kraj s hlavním městem vypsat letos v červnu. Jde o největší takový tendr v historii. I proto na něj bude dohlížet protikorupční organizace Transparency International. Modernizované spoje budou hlavní příměstské linky obsluhovat od roku 2029.
1. 5. 2024|

Tuleja bude jmenován ministrem pro výzkum v pondělí, zaměřit se chce na mladé ve vědě

Na kandidátovi na ministra pro vědu a výzkum je TOP 09 domluvena s prezidentem Petrem Pavlem. Do úřadu bude jmenován v pondělí 6. května, což po úterní schůzce řekl místopředseda vlády a zmíněné navrhující strany Vlastimil Válek. Informaci potvrdil i Pavlův mluvčí Vojtěch Šeliga. Setkání před jmenováním podle něj není nutné, neboť se oba osobně znají. Tuleja by se chtěl věnovat spolupráci Národního akreditačního úřadu s vládou či financování mladých vědců a jejich výjezdů do zahraničí.
30. 4. 2024Aktualizováno30. 4. 2024, 22:55|

Vláda schválila reformu penzí. Počítá s pozdějším odchodem do důchodu

Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil úpravy v systému důchodového pojištění. Reformní změny počítají s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši dvaceti procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normu dostane k projednání sněmovna. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku.
30. 4. 2024Aktualizováno30. 4. 2024, 20:05|

Na některých silnicích v Olomouckém kraji jsou po opravách nedostatky, úřad chystá reklamace

Odborníci zjistili nedostatky na pěti opravených silnicích v Olomouckém kraji. Jejich technický stav nechal prověřit krajský úřad v souvislosti s kauzou nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v regionu. Na silnicích například chybí některé konstrukční vrstvy. V jednom případě bude kraj po stavební firmě požadovat slevu z provedené zakázky, u dalších chystá reklamace i s požadavkem na důkladnou opravu včetně pokládky nové vozovky, a to na účet stavebních firem, sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN).
30. 4. 2024|

Česko do konce září posiluje bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Od nynějška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v Evropě. Po úterním zasedání vlády to novinářům řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Kabinet na základě doporučení společné zpravodajské skupiny nezvýší stupeň ohrožení terorismem, ale provedl revizi opatření v rámci prvního stupně ohrožení.
30. 4. 2024|

Pro Česko neexistuje varianta k EU, shodl se Rakušan s expremiéry Špidlou a Topolánkem

Česko nemá žádnou alternativu k Evropské unii, shodli se v pondělních Událostech, komentářích expremiér Mirek Topolánek, bývalý předseda vlády Vladimír Špidla (SOCDEM) a vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Země v Unii podle nich využila přístupu na vnitřní trh. Rakušan upozornil, že potíže způsobuje zarámování tuzemské debaty o členství, které lidi rozděluje na „euroskeptiky a eurohujery“.
29. 4. 2024|

Policie odložila kauzu výbuchu ve Vrběticích, může za ni ruská tajná služba

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. V roce 2014 při něm zemřeli dva lidé. Policie vyšetřování zastavila, protože podezřelí jsou v Rusku, které s českou stranou odmítlo spolupracovat. Kriminalisté tak nemůžou zahájit jejich trestní stíhání. Podle policie je ale prokázané, že za explozemi stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. To potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ocenil práci NCOZ i potvrzení, že za výbuchy ve Vrběticích stála ruská rozvědka.
29. 4. 2024Aktualizováno29. 4. 2024, 20:33|

Ve středních Čechách a v Praze platí od úterý zákaz rozdělávání ohňů

Ve Středočeském kraji a v Praze se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým porostem, který umožňuje další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím vzniku požárů. Výstraha zatím platí do půlnoci ze středy na čtvrtek. Za porušení povinností hrozí pokuta, varovala v pondělí mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová. V případě organizovaného pálení čarodějnic bude možné akci za bezpečnostních podmínek uskutečnit, informoval mluvčí středočeského hejtmanství David Šíma.
29. 4. 2024Aktualizováno29. 4. 2024, 20:14|

Proč policie odešla, když ho hledala? Pozůstalí po obětech střelby na filozofické fakultě stále neznají odpovědi

Uběhly už čtyři měsíce od střelby na filozofické fakultě v Praze a pozůstalí dodnes nemají jistotu, zda rozsahu tragédie nemohla policie zabránit. Otázky padají, odpovědi ne. Čeká se na konec vyšetřování. Ve čtvrtek pozůstalí přišli i do sněmovny, aby se zeptali těch, kdo případ vyšetřují. Pro 168 hodin natáčeli Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
29. 4. 2024Aktualizováno29. 4. 2024, 10:39|

Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce zavést do příštích sněmovních voleb novou spotřební daň z nápojů s vysokým obsahem cukru, jak sdělil České televizi. Velmi sladké nápoje podle ministra škodí zdraví, mimo jiné vedou k obezitě. Zavedení speciální daně navrhla i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Litr limonády nebo džusu by tak mohl podražit o několik korun. Plán podporuje většina vládních stran, proti návrhu se ale zatím staví ODS.
29. 4. 2024|

Zahradil, Charanzová či Pospíšil se loučí s europarlamentem

Europoslanci se tento týden ve Štrasburku sešli naposledy před červnovými volbami. Pětileté funkční období poznamenaly pandemie covidu-19 a ruská agrese proti Ukrajině, ale i odchod Velké Británie nebo korupční skandály. Zákonodárci schválili asi 450 legislativních návrhů, což je dosavadní rekord. Sedm českých europoslanců se rozhodlo znovu nekandidovat.
28. 4. 2024|