TÉMA

Obchvat

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni
Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|ČTK
Průjezd Pardubicemi ztěžují další uzavírky, část páteřních linek jezdí odklonem
Stavbaři znovu zkomplikovali průjezd Pardubicemi. Stávající omezení se nejvíc dotýká obyvatel městských částí Trnová, Ohrazenice a Polabiny. A také těch, kteří cestují městskou hromadnou dopravou. Hned několik páteřních linek totiž kvůli výlukám a uzavírkám musí jezdit odklonem, navíc se změnily jejich cílové zastávky.
4. 3. 2024|ČT24
Začala stavba posledního úseku západního obchvatu Olomouce
Dlouho plánovaná stavba olomouckého obchvatu, která je součástí dálnice D35, začala. Kvůli chybějícímu úseku zatím řidiči často stojí v dlouhých kolonách před kruhovým objezdem u nákupního centra na okraji města. Po dokončení stavby by měla být doprava mezi výpadovkami na Brno a Hradec Králové plynulá. Stavbu poslední části dálničního obchvatu dlouho komplikovaly spory o vedení trasy.
27. 2. 2024|ČT24
Řidičům na Šumpersku zrychluje cestování nová spojka k bludovskému obchvatu
Řidiči již mohou vyrazit na silnici, která dala podstatně větší smysl loni zprovozněnému obchvatu Bludova na Šumpersku. Přeložka silnice I/11 odvádí z Bludova právě na tento obchvat řidiče, kteří míří od západu z Pardubického kraje. Obyvatelům Bludova a také obce Chromeč se uleví od intenzivní tranzitní dopravy, řidičům od pomalého projíždění obcemi a také objedou klikatý a kopcovitý úsek mezi Bludovem a Šumperkem.
7. 2. 2024|ČTK
V Pardubicích začali vysouvat most přes Labe. Bude nejdelším lanovým mostem v Česku
Labe v Pardubicích překlene do léta nová mostní stavba. Bude součástí budovaného severovýchodního obchvatu města. Ten by měli silničáři dokončit během příštího roku. Pak bude největším zavěšeným lanovým mostem v Česku. Rozpětí bude mít 135 metrů.
23. 1. 2024|ČTK, ČT24
První česká dálnice se blíží k rakouským hranicím, začala stavba D3 od Nažidel k Dolnímu Dvořišti
Začala stavba příhraničního úseku dálnice D3, který zejména zjednoduší cestování do Rakouska. Částečně využije trasu nynějšího silničního obchvatu Dolního Dvořiště. Práce na něm by měly skončit v roce 2026, několik měsíců po něm by měl být hotový také navazující úsek, který odvede dopravu ze „silnice smrti“ u jihočeské obce Nažidla. Jeho stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic rovněž zahájit ještě letos.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 19:02|Milan Dolejší
Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc
Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|Milan Dolejší
Obchvat Bludova je hotový. Uleví více obcím, otevře se v pátek
Nový silniční obchvat Bludova na Šumpersku, který je součástí dopravního napojení oblasti na dálnici D35, bude zprovozněn v pátek, odkloní hustou automobilovou dopravu z několika obcí. Stavba obchvatu na hlavním tahu I/44 ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků začala předloni v červnu a podle původního plánu měla skončit až příští rok, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
21. 12. 2023|ČTK
Svitavy mají nový obchvat
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo novou silnici I/43 Hradec nad Svitavou — Lačnov, která zároveň tvoří obchvat Svitav. Stavba úseku dlouhého 9,5 kilometru měla podle soutěže stát 787 milionů korun bez DPH, nakonec ale bude o něco dražší a vyjde asi na 820 milionů. Stavěly ji firmy Eurovia CS a M – Silnice. Svitavami dosud projíždělo dvanáct tisíc aut denně, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 18:54|ČTK
Tranzitní dopravu z Havlíčkova Brodu odvede nový obchvat. Jeho stavba se protáhla o rok
Po ročním zpoždění se otevírá jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu. Městu by měl ulevit od desetitisíců aut denně, první řidiči po něm projedou v úterý. Jedna z největších dopravních novostaveb Vysočiny posledních let stála 2,2 miliardy korun.
11. 12. 2023|ČT24
Domažlice přijdou kvůli obchvatu Babylonu o část lesů. Ztrátu by mohly nahradit pozemky od soukromníků
Domažlice přijdou kvůli plánované stavbě obchvatu Babylonu na hranicích s Německem o 30 hektarů lesa. Radnice tak nyní vyzývá soukromníky, aby jí své lesní pozemky nabídli, pokud na nich dlouhodobě nehospodaří. Stavba obchvatu měla původně začít v roce 2025, kvůli námitkám spolku Děti Země se ale asi o několik měsíců pozdrží.
21. 11. 2023|
Začala stavba dalšího úseku D35, vytvoří obchvat Vysokého Mýta
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu úseku dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov. Šest kilometrů dlouhá silnice zároveň vytvoří obchvat Vysokého Mýta, které je silně zatížené tranzitní dopravou. Termín dokončení stavby se podařilo urychlit zhruba o pět měsíců, v provozu by tak mohl být na konci roku 2025.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:35|pes¨
Ministerstvo chce po Karlovarském kraji vrátit část dotace na obchvat Mariánských lázní
Ministerstvo pro místní rozvoj chce po Karlovarském kraji vrátit část dotace využitou na výstavbu obchvatu Mariánských Lázní. Z celkových sto padesáti milionů korun by měl příjemce, kterým byla Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje, vrátit dvacet osm milionů korun kvůli údajnému pochybení v tendru na dodavatele stavby. Vedení kraje s tím nesouhlasí a chce se proti vrácení dotace bránit.
16. 11. 2023|
U Náchoda začal archeologický průzkum, poslední krok před dlouho očekávanou stavbou obchvatu
Začal archeologický průzkum na trase budoucího obchvatu Náchoda. Samotná stavba, na kterou místní obyvatelé i projíždějící řidiči čekají desítky let, by měla začít vznikat napřesrok. Ředitelství silnic a dálnic již má stavební povolení, zbývá mu ještě vybrat zhotovitele.
10. 11. 2023|
Čínovský okruh proslavený rallye ustoupí obchvatu Klatov
Česko spolu s Německem a Rakouskem hostilo Středoevropskou rallye. Ta je letos vůbec poprvé součástí mistrovství světa. Motoristická soutěž zavítala i do Klatov. Na tamním Čínovském okruhu se konala jedna z rychlostních zkoušek, šlo o nejprestižnější událost v jeho historii. Zároveň ale byla poslední – okruh totiž příští rok ustoupí obchvatu Klatov.
1. 11. 2023|
Nedávno zprovozněný obchvat Třince ohrožuje meandr řeky Olše. Problémy řeší Povodí Odry i ŘSD
Meandr řeky Olše se v Bystřici na Třinecku blíží nedávno zprovozněnému obchvatu města. Silnice je zároveň hlavním tahem na Slovensko. Dlouhodobý sesuv urychluje každá povodeň. Podle starosty Bystřice, kde problém řeší, může být situace do budoucna velmi nebezpečná. Věcí se tak zabývají Ředitelství silnic a dálnic i Povodí Odry.
19. 10. 2023|
Konec hluku a kličkování mezi auty. Horní Lukavice se dočkala obchvatu
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo první část přeložky silnice I/27. Jeden a půl kilometru dlouhý úsek zrychlí cestu z Plzně na Šumavu, má také vyvést dopravu z Horní Lukavice, kterou denně projede až dvacet tisíc vozidel. Nejvíc to podle starosty Karla Hůly (nestr.) odnášeli právě lidé, kteří bydlí hned u silnice. Aut navíc stále přibývá, často se tak stávalo, že lidé nebyli schopní přejít z jedné strany silnice na druhou.
25. 9. 2023|
Obchvat Loun je hotový. Do konce roku se má otevřít i další úsek D7 na obchvatu Chlumčan
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo dostavbu obchvatu Loun. Nový úsek dálnice D7 má výrazně zvýšit bezpečnost a plynulost dopravy v místě, kudy každý den projede téměř 13 tisíc aut. Premiér Petr Fiala (ODS) očekává od dostavby celé dálnice také zlepšení spojení na Německo, dopravní obslužnosti průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt a strategické průmyslové zóny Triangle, která je jednou z největších v Česku.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:07|
Severní obchvat Opavy je hotov. Silničáři pracují ještě na jižní větvi
Silničáři otevřeli západní úsek severní větve obchvatu Opavy. Nová komunikace je dlouhá přes pět kilometrů a stála bez DPH téměř miliardu korun. Navazuje na východní část, která je v provozu od roku 2019. Celý severní obchvat je tak dokončený. Pracuje se ale ještě na jižní větvi, část je již dokončena, další úseky se připravují. Vše by mělo být hotovo do konce roku 2030.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 13:44|
Obchvat Třince je kompletní. Řidiči na něj mohou už bez omezení
Po obchvatu Třince je od pondělí možné jezdit bez omezení. Jeho poslední část – úsek mezi Třanovicemi a třineckou částí Nebory, po které se zatím jezdilo v každém směru v jednom jízdním pruhu – otevírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v plném profilu. Cena stavby bez DPH přesáhla 2,14 miliardy korun, řekli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ředitel úseku výstavby generálního ředitelství ŘSD Petr Kůrka.
21. 8. 2023|
Obchvatem Frýdku-Místku projedou řidiči bez omezení, město na něj čekalo desítky let
Po obchvatu Frýdku-Místku už budou moci řidiči jezdit bez jakýchkoliv dopravních omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí odpoledne a večer spustí plný provoz i v úseku u kopce Hůrky v katastru Starého Města, kde se dosud kvůli sanaci svahu jezdí pouze v omezeném profilu, tedy v každém směru jedním pruhem.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 13:11|
Obchvat Karviné se otevřel řidičům
Řidiči mají k dispozici téměř tříkilometrový obchvat Karviné. Přeložka silnice I/67, která se stavěla tři roky, uleví centru padesátitisícového města, odkud odvede tranzitní dopravu. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba přišla bez DPH na 899 milionů korun. Ve směru na Český Těšín se obchvat otevřel dopoledne, v opačném směru až po poledni.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 14:53|
Ředitelství silnic a dálnic vypsalo tendr na poslední část dálničního obchvatu Olomouce
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhlásilo výběrové řízení na dlouho plánovanou poslední část západního dálničního obchvatu Olomouce mezi Křelovem-Břuchotínem a olomouckou částí Slavonín. Stavba bude na obou koncích napojena na dálnici D35, součástí bude nová mimoúrovňová křižovatka Křelov.
11. 7. 2023|
Kraje chtějí víc peněz z výběru daní. Podle Stanjury to nepřichází v úvahu
Kraje žádají minimálně stejný podíl z výběru daní jako dosud a hejtmani chtějí zároveň změnit způsob, jakým se peníze mezi regiony rozdělují. Navýšení podílu podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nepřichází v úvahu, vládní úsporný balíček naopak počítá se snížením. Vedení Středočeského kraje mluví i o možné žalobě k Ústavnímu soudu.
8. 7. 2023|mus