TÉMA

Horko

Tání grónského ledu předpovídá letní počasí v Evropě, říká studie. Letos to vypadá na sucho a horko
Přestože jsou dlouhodobé předpovědi počasí složité, nová studie naznačuje, že z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět, jaké počasí letos v létě čeká Evropu. Umístění, rozsah a síla nedávných sladkovodních událostí naznačují, že jih Evropy zasáhne neobvyklé teplo a sucho, tvrdí nový výzkum.
16. 3. 2024|ČTK
Obsáhlá zpráva EU varuje před extrémně nákladnými dopady změn klimatu. Opatření nedrží krok s riziky, varuje
Evropská unie zveřejnila svou první zprávu o tom, jak změny klimatu ovlivní kontinent. Rozsáhlý materiál varuje před obrovskými ekonomickými škodami, které globální oteplování už způsobuje, a nastiňuje, jak se ještě mohou zvýšit.
11. 3. 2024|Tomáš Karlík
Současné extrémy počasí předpovídaly už klimatické modely staré půlstoletí. Ty nové jsou ale mnohem přesnější
Podle klimatických modelů se mění směřování ekonomik, nastavení dotací i plánování zemědělské výroby. Na dnešní svět tak mají obrovský vliv – a je proto důležité vědět, jestli se nepletou. Jak dobře dokázaly ty z minulosti předpovědět současnost?
8. 3. 2024|Michal Žák
Únor, jaký meteorologie nezná. Teploty se blížily nejteplejšímu březnu, byly o šest stupňů vyšší než normálně
Měsíc s bezprecedentním počtem rekordů – takový byl letošní únor v Česku i ve světě. Na finální čísla za celý měsíc si budeme muset ještě pár dnů počkat, už teď lze konstatovat, že únor 2024 se zapíše jako globálně nejteplejší únor v historii pozorování. Stane se tak už devátým měsícem v řadě s přívlastkem globálně nejteplejší, prvním takovým byl loňský červen.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 21:59|Michal Žák
Jak se změní do konce století klima v Česku, ukazuje nový web. S přesností na 500 metrů
Klimatické podmínky, které budou panovat v různých částech Česka až do konce století, je možné zjistit z webu ClimRisk. Vytvořili jej vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe, kteří už vytvořili weby pro širokou veřejnost Intersucho nebo FireRisk. Nový web vychází z klimatických modelů a může najít uplatnění při tvorbě adaptačních strategií, ve stavebnictví, zemědělství i lesnictví.
27. 2. 2024|ČTK
Příliš horko na práci. Zemědělci nebudou mít dost sil na sklizeň, varuje studie
Nový výzkum upozorňuje, že v budoucnosti bude stále složitější nakrmit lidstvo. Zvyšování teploty totiž negativně ovlivní fyzické schopnosti a možnosti zemědělců, ukazuje model.
24. 1. 2024|Tomáš Karlík
Klima Afriky se mění příliš rychle. Za šedesát let tam bude horko, které nosorožci nemohou přežít
Afrika se do konce století oteplí nejméně o dva stupně Celsia. To bude mít značný dopad na řadu druhů. Včetně tak vzácných a charismatických zvířat, jako jsou nosorožci. I když se na jejich záchranu vynakládá spousta peněz a úsilí, klimatické změny to mohou rychle pokazit.
18. 1. 2024|Tomáš Karlík
Extrémní vedra mohou do roku 2050 zabíjet až pětkrát více lidí než nyní, konstatují vědci
Pokud by se naplnil scénář o globálním oteplení o dva stupně Celsia do konce století, roční počet úmrtí lidí spojených s extrémními vedry by do roku 2050 stoupl o 370 procent. Kvůli horku a jeho přímým důsledkům by tak umíralo téměř pětkrát více lidí než teď, uvádí vědci v rozsáhlé studii zveřejněné v odborném časopise The Lancet.
16. 11. 2023|
Británie se potýká s neobvyklou vlnou veder, v Londýně zaznamenali historický rekord
Ve Velké Británii vrcholí nezvyklá vlna zářijových veder. V Londýně sedm dní po sobě naměřili přes třicet stupňů Celsia, což je historický rekord pro tento měsíc. Tak vysoké teploty jsou v zemi značně neobvyklé i v červenci nebo v srpnu.
12. 9. 2023|
Agresivita, stres, úzkost. Vlny veder mají dopady na duševní zdraví
Přímé sluneční záření, dehydratace, úpal. Fyzické dopady vlny veder na lidské tělo jsou dobře známé. O vlivu vysokých teplot na duševní zdraví se ale mluví o poznání méně. Vědci varují, že i tato rizika by lidé měli brát vážně.
24. 8. 2023|
Požár na Tenerife ohrožuje vesnice, evakuováno bylo přes 12 tisíc lidí
Rozsáhlý lesní požár na španělském ostrově Tenerife stále není pod kontrolou, ačkoli se podle hasičů v noci mírně zlepšilo počasí. Místní úřady uvedly, že kvůli ohni evakuovaly přes 12 tisíc lidí. Výrazně tak revidovaly svůj dřívější odhad, podle kterého se evakuovalo zhruba 26 tisíc obyvatel, napsala agentura Reuters.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 19:50|
Vlny oceánských veder v Antarktidě jsou prakticky jisté, varuje výzkum před ohrožením ekosystémů
V Antarktidě budou extrémní klimatické jevy jako oceánské vlny veder a zrychlující se úbytek ledu téměř jistě stále častější. Komunity žijící u pobřeží tak budou nuceny stále více čelit povodním a bouřkám, které budou navíc stále silnější. Vyplývá to ze studie britských vědců.
9. 8. 2023|
Extrémní počasí trápí jih Evropy. Řecko zřejmě čeká rekordně teplý víkend
Evropu i Spojené státy dál sužuje extrémní počasí – teploty přes čtyřicet stupňů Celsia, lesní požáry i silné bouře. Meteorologové přitom varují, že vedra na řadě míst mohou přetrvávat až do srpna.
21. 7. 2023|
EU vyslala hasiče do Řecka. Ve Středomoří pokračují úmorná vedra
Hasičská letadla a pozemní posádky z dalších zemí Evropské unie ve čtvrtek zamířily do Řecka, aby pomohly při boji s požáry. Plameny v blízkosti Atén zesílily v důsledku vlny veder, jež sužují většinu jižní Evropy s teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia. Požáry v řeckém regionu Attika zasáhly od pondělka území o ploše téměř tři a půl tisíce hektarů, podle vyjádření řeckých hasičů se je už ale podařilo dostat pod kontrolu, uvedla agentura DPA.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 21:43|
Mírně se ochladí, pak znovu bude přes třicet stupňů
Po mírném ochlazení budou teploty v příštích dnech stoupat. Zatímco ve čtvrtek se budou většinou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, v neděli znovu překonají tropickou třicítku a v pondělí vyšplhají až na 34 stupňů. Poté se zase ochladí. Nejvíc přeháněk a bouřek v nadcházejících dnech přinese pátek, v sobotu bude pršet méně a v neděli jen sporadicky. Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 08:50|
Slovinsko a Chorvatsko zasáhly silné bouře, nejméně čtyři lidé přišli o život
Bouře se silným větrem a vydatnými srážkami si ve středu v Chorvatsku a ve Slovinsku vyžádaly životy nejméně čtyř lidí. Velmi silná bouřka zasáhla chorvatské hlavní město Záhřeb, ve kterém zahynuli dva lidé. Bouře vyvracela stromy a způsobila přerušení dodávek proudu také v Bosně a Hercegovině. Varování před špatným počasím vydaly úřady rovněž v Srbsku. Teploty v Evropě stále atakují rekordy kontinentu.
19. 7. 2023|
Jih Evropy spaluje Kerberos. V Katalánsku poprvé naměřili přes 45 stupňů, rekord padl i v Římě
Jižní Evropa dál bojuje s mimořádným horkem. Na italské Sardinii očekávají až 48 stupňů Celsia. Varování před extrémně vysokými teplotami bude platit na řadě míst ještě dalších deset dní. Čtyřicítku překročily teploty i ve Španělsku. Na kanárském ostrově La Palma se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu, požáry ale sužují Řecko, kde nabral na intenzitě požár zuřící severně od Atén. Oheň se šíří také ve švýcarských Alpách.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 22:03|
Horko zvyšuje riziko pracovních úrazů. Záchranáři častěji vyjíždějí k pádům z výšek
Vedro podle záchranářů zvyšuje riziko pracovních úrazů. Zaměstnanci mohou být v horkém počasí unavení a méně pozorní. Ty nejzávažnější, smrtelné, úrazy se podle údajů inspekce práce nejčastěji stávají řidičům, obsluze strojů nebo řemeslníkům a pracovníkům ve výškách.
18. 7. 2023|
Vlny veder už nepřicházejí jednou za půlstoletí, Evropa je zažívá co pět let, spočítali čeští výzkumníci
Změny klimatu způsobují častější, intenzivnější a delší vlny veder. Zatímco dříve se extrémně silná vedra opakovala zhruba jednou za půlstoletí, v současnosti mohou nastat v průměru každých pět let. Z deseti největších vln veder na evropském kontinentě od roku 1950 jich sedm připadá na posledních dvacet let, ukázal český výzkum.
17. 7. 2023|
Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán
Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|
Horké vlny jsou „zabijákem“, úpal a úžeh ohrožují na životě i dospělé, upozorňuje klimatolog
Víkend a začátek příštího týdne přinese extrémní teploty, vlna veder zasáhne velkou část Evropy. Výskyt vysokých teplot několik dnů po sobě je dle klimatologa Miroslava Trnky jedním z nejpředpokládanějších dopadů změny klimatu. Podle něj jsou horké vlny „zabijákem“, co se smrtnosti týče, jsou horší než záplavy a sesuvy půdy. „Přehřátí organismu, úpal či úžeh bezprostředně ohrožují život nejen u starších lidí, malých dětí, ale i dospělých,“ upozornil v Interview ČT24.
15. 7. 2023|
Víkend přinese extrémní teploty. Podívejte se na podrobnou mapu
Meteorologové předpovídají na víkend zatím nejvyšší teploty letošního roku. V Čechách mohou kvůli vlně teplého vzduchu z Afriky vyšplhat až na 37 stupňů. Podívejte se, kde v kolik hodin mají panovat nejvyšší teploty.
14. 7. 2023|
Itálii sežehne pes z podsvětí, v USA může padnout globální teplotní rekord. Zemi sevřelo horko
Víkend a začátek příštího týdne přinesou extrémní teploty nejen v Česku, ale také ve Středomoří, USA a Asii.
14. 7. 2023|Michal Žák
Horké dny budou pokračovat i o víkendu. V sobotu může být až 37 stupňů
Víkend v Česku má být převážně slunečný a velmi teplý. V sobotu se mohou teploty zejména v Čechách dostat až na 37 stupňů Celsia. V neděli se pak budou maxima pohybovat zřejmě kolem 35 stupňů. V závěru víkendu se ale mohou od západu místy objevit přeháňky nebo bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové rovněž varují, že během čtvrtka se na Moravě a ve Slezsku místy vyskytnou bouřky, které mohou být silné, doprovázené přívalovým deštěm a ojediněle i kroupami.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 19:39|Barbora Kračmarová