TÉMA

Centrální banka

Turecko zvýšilo úrokovou sazbu na čtyřicet procent, je nejvyšší od nástupu Erdogana
Turecká centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o pět procentních bodů na čtyřicet procent. Měnový výbor tak pokračuje ve zpřísňování měnové politiky, aby snížil vysokou inflaci. Centrální banka to oznámila v tiskové zprávě. Turecko má nyní zdaleka nejvyšší úrokové sazby v Evropě.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 14:02|mus
„Model úpadku skončil,“ hlásá nový argentinský prezident. Populista Milei chce zrušit centrální banku
Novým argentinským prezidentem se stane krajně pravicový ekonom Javier Milei. V kampani kladl důraz na radikální ekonomické reformy. Mezi kontroverzní plány tohoto populisty patří třeba uzavření centrální banky nebo zavedení dolaru místo pesa. Triumf Mileie bude podle agentur pro 46milionovou Argentinu představovat zásadní politický posun doprava. Podle některých expertů hrály ve volbách významnou roli protestní hlasy.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 10:31|
ČNB ponechala úrokovou sazbu na sedmi procentech, zhoršila ekonomický výhled
Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na aktuálním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Základní úroková sazba je na této úrovni od června 2022. Centrální banka zároveň zhoršila výhled české ekonomiky, letos čeká pokles HDP o čtyři desetiny procenta, příští rok růst 1,2 procenta. Zvýšila odhad průměrné inflace pro příští rok na 2,6 procenta.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:30|
Turecká centrální banka dál zvyšuje úrokovou sazbu, nyní je na 35 procentech
Turecká centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o pět procentních bodů na 35 procent. Měnový výbor tím pokračuje ve zpřísňování měnové politiky, aby snížil vysokou inflaci, která v září činila 61,5 procenta.
26. 10. 2023|
Turecká centrální banka zvýšila kvůli inflaci základní úrok na třicet procent
Turecká centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o pět procentních bodů na třicet procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Snaží se tak bojovat s vysokou inflací, která po přechodném zmírnění opět zrychluje a v srpnu se dostala na 59 procent. Základní úrok je teď v Turecku nejvýše za dvacet let.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 18:01|
Koruna dál oslabuje. Roli hraje nedávné rozhodnutí ČNB i polské centrální banky
Česká měna oslabuje. Rychleji začala ztrácet na začátku srpna, kdy Česká národní banka (ČNB) formálně ukončila intervence na její podporu. Aktuálně už euro stojí zhruba 24 korun a padesát haléřů. Obecně platí, že silná měna zlevňuje zboží z dovozu a brzdí inflaci. Pro vývozce je ale výhodnější opačný trend.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 21:36|
Turecká centrální banka skokově zvýšila základní úrokovou sazbu na 25 procent
Turecká centrální banka nečekaně výrazně zpřísnila svou měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 7,50 procentního bodu na 25 procent, maximum od ledna 2004. Zemi se nedaří zkrotit vysokou inflaci, která se v červenci dostala k padesáti procentům.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 14:07|
Ruská centrální banka hodila rublu záchranné lano. Zvýšila základní sazbu na 12 procent
Ruská centrální banka v úterý překvapivě a mimo své řádné zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 3,50 bodu na 12 procent. Nouzovým opatřením reagovala na pád rublu, který v pondělí oslabil za psychologicky důležitou hranici 100 rublů za dolar, i na následnou kritiku ze strany Kremlu. Po zásahu centrální banky ruská měna posílila a pohybovala se několik hodin kolem 98,6 rublu za dolar. Později načas podle Yahoo Finance oslabila nad 99 rublů za dolar. V šest hodin odpoledne naopak zpevnila k 97 a o hodinu později se vrátila nad 98 rublů za dolar.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 23:05|
Koruna po skončení intervencí oslabuje, nákupy v eurech se Čechům prodraží
Česká koruna dál oslabuje. Euro Češi v pátek kupovali až o třicet haléřů dráž než ve čtvrtek. Důvodem je rozhodnutí centrální banky ukončit režim intervencí, který měl bránit českou měnu před velkým oslabováním. Část oslovených analytiků odhaduje, že kurz může v následujících měsících vystoupat až k pětadvaceti korunám za euro.
5. 8. 2023|
Britská centrální banka opět zvedla základní úrokovou sazbu, je nejvyšší od krize v roce 2008
Britská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta. Banka se zvyšováním úroků snaží bojovat s vysokou inflací a v prohlášení také varovala, že náklady na půjčky pravděpodobně zůstanou po nějakou dobu vysoké. Měnový výbor Bank of England (BoE) zvýšil hlavní úrok už počtrnácté za sebou a základní sazba v zemi je nejvýše od roku 2008, kdy vrcholila globální finanční krize.
3. 8. 2023|
Inflace v Turecku se vrátila k růstu, překonala 47 procent
Míra inflace v Turecku v červenci po osmi měsících zpomalování obnovila růst, a to na 47,83 procenta. Ve své zprávě to ve čtvrtek uvedl turecký statistický úřad. Zdražovaly zejména segment hotelů, restaurací a kaváren, dále zdravotní péče a potraviny s nápoji. Nejméně rostly náklady na bydlení. V červnu míra inflace činila 38,2 procenta, což byla nejnižší hodnota za 18 měsíců.
3. 8. 2023|
Desetitisíce Izraelců znovu protestují proti justiční reformě. Chceme návrat k demokracii, tvrdí
Desetitisíce Izraelců v Tel Avivu i jinde znovu vyrazily do ulic na protest proti kontroverzní justiční reformě, jejíž klíčovou část – omezení pravomocí nejvyššího soudu – parlament schválil začátkem tohoto týdne. Agentura Reuters uvedla, že v horkém večeru protestující v Tel Avivu tloukli do bubnů a troubili na trubky. Podle agentury DPA se jen v Tel Avivu sešlo na 160 tisíc lidí.
29. 7. 2023Aktualizováno29. 7. 2023, 22:06|
Turecká centrální banka obrátila a výrazně zvýšila úrokovou sazbu
Turecká centrální banka ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 6,5 procentního bodu na 15 procent. Naznačila tím posun k tradičnějším hospodářským opatřením proti nebývale vysoké inflaci. Kvůli tlaku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana banka úroky dříve snižovala. Obrat v přístupu nastal poté, co Erdogan jmenoval do čela banky a ministerstva financí dva mezinárodně uznávané odborníky.
22. 6. 2023|
ČNB podle očekávání znovu nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech
Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Sazba se naposledy měnila před rokem, kdy ji ČNB zvýšila o 1,25 procentního bodu na současnou úroveň. Bankovní rada také opět potvrdila závazek, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Stabilitu sazeb podpořilo pět členů bankovní rady ČNB, dva byli pro růst o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci to řekl guvernér centrální banky Aleš Michl.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:07|
Zbytečná plošná opatření, vyšší marže i rychlý růst mezd. Ekonomové řešili v OVM příčiny fenoménu české drahoty
Zdražování v Česku má podle ekonomů, kteří byli hosty pořadu Otázky Václava Moravce, hned několik příčin od zvyšování marží přes plošná opatření dvou posledních vlád až k vysokým inflačním očekáváním. Podle člena poradních sborů vlády Davida Marka je třeba „dochladit“ poptávku. Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub mluví o hrozbě mzdově-inflační spirály v souvislosti s rychlým růstem mezd. S tím nesouhlasí ekonom Jan Švejnar, podle něhož mzdy rostou oproti cenám se zpožděním. Podle Švejnara by rozhodnutí nezvyšovat mzdy ohrozilo sociální smír ve chvíli, kdy se společnost polarizuje s tím, jak horní část bohatne a dolní chudne. Úrokové sazby by držel na konstatní výši. Holub s Markem se naopak vyslovili pro jejich opětovné zvýšení.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 15:21|
Je potřeba pokračovat v protiinflačních krocích, řekl Fiala po jednání s Michlem
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) jednal s guvernérem České národní banky Alešem Michlem a členy bankovní rady. Oznámil shodu na tom, že je potřeba pokračovat v protiinflačních krocích obou institucí. Jednání bylo podle Fialy věcné a v dobré atmosféře. V dubnu se spotřebitelské ceny v Česku meziročně zvýšily o 12,7 procenta, tempo růstu ale zvolnilo z březnových 15 procent.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 19:05|
ČNB vládní snahu o úspory vítá, řekl Michl. Na snižování sazeb dle svých slov nemá pomyšlení
Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl ve velkém rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že oceňuje, že se vláda snaží hledat úspory. Konkrétní opatření představená minulý týden ale komentovat nechtěl, prý to není v jeho kompetenci. Zdůraznil, že on osobně bude spokojený až v momentě, kdy inflace spadne ze současných necelých třinácti procent na procenta dvě. Do té doby s ní dle jeho slov bude centrální banka dál bojovat. Také řekl, silná koruna je alfou a omegou jeho přístupu k ekonomice.
15. 5. 2023|
Skopeček a Havlíček se přeli, kdo může za inflaci
„S inflací musí bojovat jak centrální banka, tak vláda,“ řekl v Událostech, komentářích místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Dodal ale, že je třeba rozlišovat charakter inflace. Teď je podle něj tažena nabídkou a vláda boj s ní podcenila. Jeho kolega Jan Skopeček (ODS) si myslí, že největší odpovědnost za inflaci nese ČNB.
5. 5. 2023|
ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Zvýšila odhad celoroční inflace
Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na aktuálním jednání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Na stejné úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. ČNB také zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. Očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procenta, zatímco v únorové prognóze čekala pokles 0,3 procenta. Zároveň ale zvýšila odhad celoroční inflace, podle ní dosáhne průměrně 11,2 procenta. V únoru očekávala 10,8 procenta. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Aleš Michl.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:06|
Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu
Měnový výbor americké centrální banky (Fed) ve středu na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma pět procent až 5,25 procenta. Centrální banka v prohlášení naznačila, že možná pozastaví další zvyšování úroků. Šéf Fedu Jerome Powell to později během svého vystoupení nepotvrdil. Fed zvýšil základní úrokovou sazbu, která je nyní nejvýše od roku 2006, podesáté za sebou.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 22:23|
Inflace v Maďarsku se drží nad 25 procenty. V březnu klesla méně, než se čekalo
Míra inflace v Maďarsku se v březnu snížila na 25,2 procenta z únorových 25,4 procenta. Ve své zprávě to uvedl maďarský statistický úřad. Inflace sice klesla druhý měsíc po sobě, ale méně, než se čekalo. Drží se tak poblíž více než dvacetiletého maxima.
12. 4. 2023|
Čínský prezident nečekaně ponechal ve funkcích ministra financí a guvernéra centrální banky
Po znovuzvolení prezidenta Si Ťin-pchinga prezidentem a instalaci šanghajského komunistického vůdce Li Čchinga do role premiéra zvolil čínský parlament další členy jeho vlády. Ministrem obrany bude Li Šang-fu, který je na sankčním seznamu Spojených států. Nečekané bylo rozhodnutí ponechat ve funkcích dosavadního ministra financí Liou Kchuna a guvernéra centrální banky I Kanga, i když již měli jít do důchodu. Poslanci to učinili na přání hlavy státu, která si nechala do klíčových pozic dosadit své politické spojence.
12. 3. 2023|
ECB opět zvýšila základní úrok, hodlá v tom pokračovat. Sazba je na třech procentech
Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na tři procenta. Rada guvernérů ji zvýšila popáté za sebou, zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu inflaci. ECB také uvedla, že úroky bude zvyšovat i nadále. Depozitní sazba se zvýšila také o půl bodu a je na 2,50 procenta. Základní úrokovou sazbu zvýšila také britská centrální banka.
2. 2. 2023|
Česká národní banka ponechala sazby, jak byly. Příští rok by mohly růst, kdyby se zvyšovala spotřeba domácností
Bankovní rada České národní banky ve středu podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Informovala o tom mluvčí ČNB Petra Krmelová. Sedmiprocentní sazba platí od 22. června, je nejvyšší od roku 1999. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Ekonomy rozhodnutí rady nepřekvapilo. Guvernér centrální banky Aleš Michl upozornil, že v budoucnu připadá v úvahu i zvýšení sazeb, kdyby rostla poptávková inflace.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 18:13|