TÉMA

Sdružení automobilového průmyslu

Výroba aut byla v prvním čtvrtletí v Česku rekordní

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Je to dosud nejvyšší produkční výsledek prvního kvartálu. Výroba elektrických vozidel klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů meziročně klesl z 11,7 na 6,8 procenta, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.
18. 4. 2024Aktualizovánovčera v 13:53|

Vondra se raduje z „českého úspěchu“ při zmírnění Euro 7

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) vnímá jako český úspěch zmírnění návrhu takzvané normy Euro 7 omezující emise automobilů. Ty jsou příčinou velkého množství chorob a předčasných úmrtí a také jedním z hybatelů změny klimatu. Menší ambice v ochraně zdraví a životního prostředí vítá také ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl. V 90‘ ČT24 o tématu hovořil také popularizátor elektromobility Jan Staněk, podle něhož budou auta bez lokálních emisí do tří let stejně drahá nebo i levnější než ta, která své okolí zamořují.
19. 12. 2023|

Krok k podpoře elektromobilů. Stát bude od nového roku přispívat firmám na koupi ekologických vozů

Výrobci aut si slibují od nového roku větší zájem o elektromobily nebo vozidla na vodík. Pomoci tomu mají nové dotace, jimiž chce stát podpořit firmy při jejich nákupu. U vozů na čistě elektrický pohon bude sleva ve výši dvou set tisíc korun, u těch na vodík pak tři sta tisíc.
11. 12. 2023|

Ministři EU schválili novou normu Euro 7, napsal Kupka. Emisní limity pro auta jsou mírnější

Ministři Evropské unie, kteří jsou zodpovědní za konkurenceschopnost, v pondělí schválili novou emisní normu Euro 7. Na sociální síti X to oznámil český ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tolik přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. Českou republiku, která velmi usilovala o zmírnění limitů, během pondělka na jednání v Bruselu spolu s Kupkou zastupoval i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:01|

„Hřiště se srovnává. Musíme brát čínské automobilky velmi vážně,“ řekl Jahn

Evropská komise vytáhla do boje s čínskými automobily. Podle její předsedkyně Ursuly von der Leyenové Peking možná zvýhodňuje vlastní výrobce masivními dotacemi. Podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu a člena představenstva Škody Auto Martina Jahna by však obchodní válka nikomu neprospěla. Čína se navíc v některých oblastech stává technologickým lídrem. „Evropské automobilky bych ale neodepisoval,“ řekl v pořadu Interview ČT24.
14. 9. 2023|

Tržby tuzemských automobilek loni vzrostly na 1,257 bilionu korun

Tuzemské automobilky a dodavatelé dílů loni zaznamenali tržby ve výši 1,257 bilionu korun, meziročně o 12,7 procenta více. Export vzrostl stejným tempem na 1,028 bilionu korun. Celkově se vývoz podílel na výkonu klíčového odvětví dvaaosmdesáti procenty. Výsledky oznámili zástupci Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Po státu chtějí příspěvek na duální vzdělávání, zajištění přísunu pracovní síly ze zahraničí či podporu elektromobility a zelené energie.
27. 6. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

Pro Česko je nová emisní norma Euro 7 nepřijatelná, řekl ministr Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Poslanecké sněmovně prohlásil, že navrhovaná emisní norma Euro 7 je v současné podobě pro Českou republiku nepřijatelná. Znamenala by totiž ohrožení výroby osobních i nákladních aut a autobusů, snížení dostupnosti nových aut a jejich zdražení. Dopady na snižování emisí jsou přitom spíše sporné. Kupka chce proto v pátek v Bruselu jednat o změnách normy s eurokomisařem pro vnitřní trh Thierry Bretonem.
8. 2. 2023|

Kolínská automobilka Toyota zastavuje výrobu. Firmě chybí komponenty z Číny

Továrna automobilky Toyota v Kolíně ve středu zastaví výrobu. Důvodem odstávky je nedostatek výrobních dílů od dodavatelů. Počítá se s tím, že výroba bude stát zatím do konce února, dotkne se to asi tří tisíc zaměstnanců. Pro automobilku, která denně produkuje přes tisíc aut, to bude znamenat velké ztráty. Očekává se i dominový efekt, kdy zastavení výroby v Toyotě zasáhne i firmy, které jí dodávají díly.
31. 1. 2023|

Automobilový průmysl má za sebou jeden z nejtěžších roků. Na výkon z doby před covidem se zatím nevrátil

Klíčové odvětví české ekonomiky – automobilový průmysl – má za sebou jeden z nejkomplikovanějších roků. Tuzemští producenti sice loni vyrobili zhruba o desetinu osobních vozů víc než rok předtím, ale na výkon z dob před pandemií se stále ještě nevrátili. Navíc klesly prodeje aut – v Česku o sedm procent, v celé Evropské unii o pět.
19. 1. 2023|

Automobilová výroba se potýká s cenami energií i výpadky dodávek

Česká ekonomika vstupuje do těžkého období. Renomované instituce na příští rok předpovídají recesi. V nejistotě je i hlavní tuzemský průmyslový obor – automobilová výroba. Letos se jí sice daří navyšovat produkci. Trápí ji ale vysoké ceny energií i trvající nedostatek dílů. Kvůli výpadkům dodávek automobilky nejsou schopné část vozů dokončit. Na tomto průmyslu je přitom závislé celé české hospodářství. Práci dává i spoustě jiných podniků.
26. 11. 2022|

Na brněnském Automotodromu stojí desítky nových aut. Čekají na díly

Seznam míst, kde automobilka Škoda skladuje vozy nedokončené kvůli nedostatku dílů, se rozšířil o brněnský Masarykův okruh využívaný pro automobilové závody. Další plochy jsou v Přerově nebo na letišti v Hradci Králové.
24. 11. 2022|

Škoda Auto zastaví aktivity v Rusku. Průzkum ukázal odliv ukrajinských pracovníků z českých firem

Automobilka Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export vozů do země. Firma o tom ve čtvrtek informovala v tiskovém prohlášení. Až do odvolání zastavuje výrobu aut v Rusku i německý automobilový koncern Volkswagen, který je největším výrobcem aut v Evropě a pod který Škoda Auto patří. Na vojenské akce Moskvy reaguje i developerská společnost Central Group. Hospodářská komora (HK) zároveň zveřejnila aktuální průzkum o vztahu konfliktu a „migraci“ ukrajinských pracovníků.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 17:17|

Výroba osobních aut v lednu zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2010

Výroba osobních aut v Česku v lednu klesla o 11,4 procenta na 92 657 vozů. Jde o nejhorší lednový výsledek od roku 2010. Důvodem je stále nedostatek čipů, ale i zahájení výroby nového modelu v kolínské Toyotě. Téměř každé desáté auto vyrobené v Česku bylo elektrické. Produkce autobusů a motocyklů meziročně vzrostla. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 11:42|

Výroba aut v Česku klesla kvůli čipům o tři procenta

Automobilky v Česku vyrobily letos za jedenáct měsíců 1,024 milionu osobních aut, což je o 2,9 procenta meziročně méně. Důvodem byl nedostatek čipů. Milionovou hranici produkce překonala zhruba o dva měsíce později, než bylo obvyklé před koronavirovou pandemií. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu.
20. 12. 2021|

Automobilový průmysl v covidu klesá, nepředvídatelnost výroby dopadá i na subdodavatele

Výroba aut nejen v Česku vykazuje rekordní propady. V říjnu produkce v tuzemských automobilkách meziročně klesla skoro o polovinu. Můžou za to odstávky kvůli chybějícím čipům. Ty ale kromě samotných producentů aut dopadají taky na subdodavatele.
24. 11. 2021|

Kvůli chybějícím čipům vyrobí letos automobilky v Česku o čtvrt milionu vozů méně

Tuzemské automobilky letos kvůli nedostatku čipů nevyrobí přes 250 tisíc aut, což pro ně a pro dodavatele bude znamenat ztrátu 200 miliard korun. Za tři čtvrtletí se v Česku vyrobilo 831 653 osobních aut, což je jen o 2,9 procenta více než v loňském koronavirovém roce, kdy výroba přes měsíc zcela stála, ale o 22 procent méně než v roce 2019. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.
17. 10. 2021|

Škoda Auto kvůli nedostatku čipů zastaví na týden výrobu

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od 27. září zcela zastaví na celý týden výrobu ve všech svých třech závodech v České republice. Důvodem je nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice. Ve čtvrtek to uvedl týdeník Škodovácký odborář. Sdružení automobilového průmyslu v pátek oznámilo, že kvůli nedostatku čipů celková výroba osobních aut v Česku v červenci a srpnu meziročně klesla o 39 procent. Za celý letošek bude zhruba o 140 tisíc vozů nižší.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 13:04|

Kolínská Toyota od pondělí opět zcela zastaví výrobu, chybí jí čipy

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od pondělí kvůli nedostatku čipů opět zastaví výrobu. Tento týden sjelo z pásů několik stovek vozů. Obnovení výroby se plánuje na 19. září. Informoval o tom mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 12:19|

Kolínská Toyota po odstávce obnovila výrobu, zůstává ale omezená

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně po odstávce kvůli nedostatku čipů v pondělí obnovila výrobu. Bude ale omezená. Tento týden vyprodukuje několik stovek aut, dříve jich z linek sjíždělo až tisíc za den. Zda se podaří výrobu udržet v chodu, není zatím jasné, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
6. 9. 2021|

Česko musí bojovat, aby se klimatický balíček Bruselu ještě změnil, shodli se Brabec a Skopeček

Cíl Evropské komise, aby se podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU zvýšil do roku 2030 na čtyřicet procent, označili v pořadu Události, komentáře za nepřijatelný ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i poslanec ODS Jan Skopeček. Komise přišla s tímto návrhem v klimatickém balíčku, který ve středu představila. V něm se počítá i s faktickým koncem spalovacích motorů od roku 2035. Také zde se Brabec a Skopeček shodli, že je nutno bojovat za změny ve prospěch automobilového průmyslu.
17. 7. 2021|

Tržby v autoprůmyslu loni klesly o desetinu na 1,04 bilionu, výroba aut se snížila o 19 procent

Tuzemským automobilkám a výrobcům dílů loni klesly tržby o 10,3 procenta na 1,04 bilionu korun. Export se snížil o 9,8 procenta na 872 miliard. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru. Výroba osobních aut se snížila o 19 procent, z továren tak vyjelo 1,15 milionu vozů. Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu. Český autoprůmysl je však podle zástupců sdružení stále silný.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 11:07|

Výroba aut oproti loňskému jaru vzrostla, odvětví se ale přesto nachází ve složité situaci

Za první čtyři měsíce letošního roku vyrobily továrny v Česku přes 453 tisíc osobních aut. Oproti loňskému roku je to sice o třetinu víc, loni ale továrny kvůli koronaviru v březnu a dubnu vyráběly jen minimálně. Téměř deset procent z nových vozů tvoří elektrické. Podle výrobců se automobilový průmysl nadále nachází ve složité situaci.
20. 5. 2021|