TÉMA

Tunel

Úzký pás území zvyšuje napětí mezi Káhirou a Jeruzalémem. Přes Filadelfský koridor podle Izraele Hamás získává zbraně
Mezi Izraelem a Egyptem stouplo napětí kvůli takzvanému Filadelfskému koridoru, tedy pásu území podél hranice Pásma Gazy s Egyptem, který je navzdory své malé rozloze kriticky důležitý. Podle Izraele, který tuto hranici jako jedinou nekontroluje, přes ni totiž proudí zbraně Hamásu. Káhira však Jeruzalém v pondělí varovala, že jakýkoliv pokus o obnovení bezpečnostní kontroly nad tímto pásem, který odděluje Gazu a Egypt, povede k vážnému ohrožení vztahů mezi oběma zeměmi, píše server The Times of Israel (ToI). Otázka hranic Egypta s Gazou otevírá ve válce na Blízkém východě více dilemat.
23. 1. 2024|ČT24
Zvuky, které vyvolávají strach. Izraelci míní, že teroristé kopou u Západního břehu nové tunely
Obyvatelé některých izraelských měst poblíž hranice s okupovaným Západním břehem hlásí v noci podezřelé vibrace a zvuky z podzemí. Lidé mají obavy, že islamisté budují nové tunely pro náhlý vpád do židovského státu. Izraelská armáda zprávy prověřuje.
10. 1. 2024|ČT24
Tel Aviv čelil raketám, armáda v Gaze objevila tunely vůdců Hamásu
Izraelská armáda tvrdí, že našla síť tunelů, které používalo administrativní i vojenské vedení Hamásu ve městě Gaza na severu stejnojmenného pásma. Podzemní síť prý využívali političtí a vojenští vůdci, jako jsou Ismáíl Haníja, Jahjá Sinvár nebo Muhammad Díf. Informovala o tom stanice BBC s odvoláním na armádní prohlášení, podle kterého se tunely nacházejí v bezprostřední blízkosti obchodů, vládních budov, obytných domů a školy. Teroristé z Hamásu mezitím vyslali ze severu Pásma Gazy na oblast Tel Avivu salvu raket.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 15:10|ČTK, ČT24
Izraelská armáda v Gaze používá „hloupé bomby“ a snaží se zaplavit tunely Hamásu, píší americká média
Izraelská armáda začala podle nejmenovaných amerických představitelů obeznámených s ofenzivou v Pásmu Gazy pumpovat mořskou vodu do tunelů využívaných teroristickým hnutím Hamás. Napsal o tom deník The Wall Street Journal (WSJ). Server CNN zase s odkazem na své zdroje ze zpravodajských služeb uvedl, že téměř polovina střel vzduch–země, které izraelská armáda v Pásmu Gazy od 7. října použila, byla neřízená. Podle expertů je to v rozporu s tvrzením židovského státu, že se snaží minimalizovat počet civilních obětí.
14. 12. 2023|ČTK, Reuters
Dělníci prorazili poslední metry tunelu metra D mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova
Dělníci na stavbě pražského metra D prorazili poslední metry levého tunelu mezi budoucími stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Místo prorážky je na hranici veřejného a neveřejného prostoru stanice asi třicet metrů hluboko nedaleko křižovatky ulic Jeremenkova a Na Strži. Stroje v podzemí dosud prorazily dva tisíce sto metrů tunelů.
1. 12. 2023|
Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 zasypaných dělníků
Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 dělníků, kteří před více než dvěma týdny uvázli v zasypaném silničním tunelu, informovala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Jen před několika hodinami záchranáři dokončili šachtu ke skupině, která pod zemí strávila 17 dní. Záchranáři pak dělníky vytáhli skrze ocelové potrubí o průměru 90 centimetrů.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:40|
Kvůli železničnímu tunelu se bude muset zřejmě zbourat část hotové D3 u Ševětína
Část hotové jihočeské dálnice D3 Ševětín–Borek čekají stavební úpravy. Provoz tam bude v budoucnu možná i několik let omezený, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Příčinou je plánovaná stavba Chotýčanského tunelu, jenž bude součástí IV. železničního koridoru. Na svém severním konci by měl tunel křižovat dálnici D3. Bude nutné část hotové dálnice zbourat, informoval server Zdopravy.cz. Informaci potvrdil také mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Tunel povede pod dálnicí.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 17:36|
Indičtí záchranáři se začali provrtávat k uvázlým dělníkům shora
Indičtí záchranáři se v neděli začali provrtávat k dělníkům uvázlým ve zříceném tunelu na severu Indie shora. S odvoláním na místní činitele to píše agentura Reuters, která o den dříve uvedla, že vertikální vrtání je druhým plánem, jak se ke 41 dělníkům dostat. Záchranné práce se zkomplikovaly poté, co se poškodil vrtací stroj a úřady v sobotu oznámily, že se záchranáři pokusí provrtat přes posledních deset metrů trosek ručně.
26. 11. 2023|
Ve zříceném tunelu přežívají více než týden. Indie ukázala první video se zavalenými dělníky
Indie zveřejnila první záběry dělníků, kteří jsou již více než týden uvězněni ve zříceném tunelu na severu země. Záchranné práce na vyproštění jednačtyřiceti dělníků komplikují velké balvany a další překážky. Záchranáři se zatím nedokázali ke skupině v tunelu provrtat. Dělníci alespoň dostávají kyslík, vodu, jídlo a léky.
21. 11. 2023|
Izrael tvrdí, že našel tunel pod nemocnicí Šífa. Vstup do podzemí je však riskantní
Izraelské obranné síly (IDF) v neděli oznámily, že v areálu nemocnice Šífa v Pásmu Gazy nalezly tunel dlouhý 55 metrů, o kterém se domnívají, že ho využívalo teroristické hnutí Hamás. Izraelští vojáci učinili nález při prohledávání nemocnice, spustit se pod zem je však pro ně velmi riskantní, protože tamní prostředí eliminuje jejich početní a technologickou převahu. Vstupy do tunelů ovšem nelze vyhodit do povětří, protože Hamás ve svém podzemí zřejmě drží rukojmí unesená 7. října, míní zahraniční média.
20. 11. 2023|
Vyproštění dělníků z tunelu v Indii by mohlo zabrat dalších až pět dní, záchranáři vymýšlejí nový plán
Vyproštění čtyřicítky dělníků uvězněných od minulé neděle ve zříceném tunelu v Indii by mohlo trvat dalších zhruba pět dní, uvedla v neděli podle agentury AP vládní mluvčí. Úřady se snaží k dělníkům provrtat tunel, práce se ale kvůli potížím s vrtným zařízením musely zastavit. Záchranáři tak nyní promýšlejí nový plán, jak se k zavaleným dostat.
19. 11. 2023|
K zavaleným dělníkům v Indii se dostaly léky. Záchranáři čekají na lepší vrtné zařízení
Záchranáři poslali léky nemocným ze skupiny čtyřiceti dělníků, kteří v noci na neděli uvázli v propadlém silničním tunelu na severu Indie. Záchranný tým se nyní snaží provrtat otvor, jímž by bylo možné protáhnout trubku o průměru asi devadesáti centimetrů, aby se zavalení dostali bezpečně ven. Postup prací je ale pomalejší, než se očekávalo. Průchod totiž blokují velké balvany. Na místo neštěstí bylo z metropole Dillí posláno výkonnější vrtné zařízení. Během středy o tom informovaly agentury AP a Reuters.
15. 11. 2023|
Dělníky v Indii uvěznil sesuv v rozestavěném tunelu. Záchranáři se k nim snaží prokopat
Čtyřicet dělníků, které v neděli sesuv půdy uvěznil v rozestavěném silničním tunelu na severu Indie ve státě Uttarákhand, je naživu. Podle agentury AP o tom informoval zástupce místní policie. Záchranáři se k nim snaží dostat. Zatím se jim podařilo navázat kontakt a zásobit je vodou a kyslíkem.
13. 11. 2023|
Izrael se snaží dodržovat pravidlo přiměřenosti, Hamás by se během pauzy přeskupil, říká Foltýn
Pokud by Izrael připustil humanitární přestávku v bojích, přišel by tím o svou vojenskou výhodu a teroristé z Hamásu by se stihli přeskupit a změnit pozice. V pořadu Události, komentáře to uvedl bezpečnostní analytik Otakar Foltýn. K humanitárním pauzám vyzval izraelské vedení americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle Foltýna se podobná vojenská operace v hustě obydlené oblasti bez civilních ztrát neobejde. Izraelci se alespoň snaží dodržovat pravidlo přiměřenosti a varovat včas civilisty, hodnotí expert.
4. 11. 2023|
Izrael uvedl, že jeho jednotky dokončily obklíčení města Gazy
Izraelská armáda ve čtvrtek večer oznámila, že týden po zahájení pozemní operace na palestinském území „dokončila obklíčení města Gazy“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu o několik hodin dříve prohlásil, že jejich jednotky se při postupu proti bojovníkům z teroristického palestinského hnutí Hamás v severní části Pásma Gazy dostaly dále než na okraj města Gazy. Tvrzení válčících stran však není možné bezprostředně nezávisle ověřit.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 21:05|
Tunely v Gaze jsou zásadní překážkou, upozornil bývalý velitel speciální izraelské jednotky
Velel speciální jednotce Sajeret Matkal, jednal se slavnými izraelskými vojevůdci. V současnosti sleduje Doron Avital přípravu armády židovského státu na invazi do Gazy coby poučený divák. V rozhovoru pro Českou televizi mimo jiné nastínil možné scénáře očekávané pozemní operace.
26. 10. 2023|
Praha souhlasila se severozápadní částí okruhu. Navrhla zmírnit dopady stavby
Vedení Prahy souhlasí se záměrem stavby severozápadní části Pražského okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí, doporučuje však některé úpravy projektu. Vyplývá to z vyjádření města pro hodnocení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), které ve středu na mimořádném jednání schválili radní. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by podle vedení metropole mělo zvážit prodloužení tunelů, výsadbu izolační zeleně či omezení vlivu výstavby u Drahaňské rokle. Dvě části okruhu s číselným označením 518 a 519 mají propojit dálnice D7 a D8.
5. 10. 2023|
Z dálničních tunelů vycházel kouř, bylo to kvůli bezpečnostním zkouškám
V noci se valil dým z portálů tunelů Libouchec a Panenská na dálnici D8. Bylo to kvůli testům, které provedlo Ředitelství silnic a dálnic, aby zjistilo, zda fungují bezpečnostní systémy. Na dálnici, která společně s navazující německou A17 spojuje Prahu a Drážďany, byl kvůli zkouškám v noci omezen provoz, a protože na ně silničáři navázali údržbou, omezen stále je. Až do čtvrtka se bude jezdit v každém tunelu jen jednou troubou.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 18:44|
Po téměř dvou letech skončila uzavírka mezi Dobrou Vodou a Českými Budějovicemi
Skončila uzavírka mezi Dobrou Vodou a Českými Budějovicemi, která komplikovala dopravní situaci při příjezdu do města. Trasa byla uzavřena kvůli stavbě dálnice D3. Obyvatelé Dobré Vody museli z Českých Budějovic jezdit po objížďce ve směru na Srubec, kde se často tvořily kolony.
26. 6. 2023|
Kvůli nehodě v Klimkovickém tunelu byla u Ostravy téměř dvě hodiny uzavřena D1
Kvůli nehodě v Klimkovickém tunelu byla téměř dvě hodiny u Ostravy uzavřena dálnice D1 ve směru na Prahu. Srazila se tam tři auta, nikdo se ale při nehodě zřejmě vážně nezranil. Policie odkláněla dopravu přes Klimkovice, na místě se tvořily kolony.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 14:41|
V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu
V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
28. 4. 2023|
Po roce stavby metra D zbývá k propojení stanic Pankrác a Olbrachtova 60 metrů tunelu
Přesně po roce od zahájení stavby metra D zbývá k propojení stanic metra Pankrác a Olbrachtova prokopat šedesát metrů tunelu. Nyní je už na stavbě podle Dopravního podniku (DPP) vykopána polovina tunelů, zhruba 1,6 kilometru. Ražby na prvním úseku potrvají ještě necelé tři roky, zhruba do přelomu let 2025 a 2026. DPP zároveň připravuje tendr na nákup automatizovaných vozů pro linku C a D.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:15|
Svah nad Hřebečským tunelem je rizikový. Silničáři jej stabilizují, v místě platí dopravní omezení
Silničáři do poloviny roku stavebně zajistí svah u východního portálu tunelu Hřebeč na frekventované silnici I/35 na Svitavsku. Práce by měly skončit podle předpokladu na konci června, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 18:46|
Stavba brněnského okruhu pokročila. Nad Tomkovým náměstím roste dvacetimetrový most
Stavbaři dokončují na brněnském Tomkově náměstí hrubé práce na jednom z mostů mimoúrovňového křížení. Úsek je součástí výstavby velkého městského okruhu. V úseku Žabovřeská se zatím na otevření chystá tramvajový tunel, jen pár metrů od něj v posledních měsících roste také galerie pro autodopravu.
23. 2. 2023|