TÉMA

Dálný východ

Zahraniční export podržel českou ekonomiku, většina zboží nadále končí v unijních zemích

Solidní produkce firem pro zahraniční trhy přibrzdila propad tuzemské ekonomiky. Podle analytiků by bez ní české hospodářství loni kleslo o víc než 0,4 procenta, o kterých v pátek informoval Český statistický úřad. Export českého zboží na rozdíl od útrat domácností neklesl, naopak mírně posílil.
2. 3. 2024|

KLDR stojí za Putinem a jeho rozhodnutími, řekl Kim Čong-un na společné schůzce

Severní Korea podporuje Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl ve středu podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde jednali přes pět hodin. Podle západních médií a Kyjeva Putin severokorejského lídra žádal o zbraně, které by podpořily ruskou invazi na Ukrajinu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se k tomu nechtěl vyjádřit. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 22:43|

Kim dorazil do Ruska. Kde a kdy se sejde s Putinem, není jasné

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel obrněným vlakem do Ruska. Podle ruských médií ho ve vsi Chasan na hranici s KLDR přivítal ministr ekologie a přírodních zdrojů Alexandr Kozlov. Kim se má sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, který je nyní na Dálném východě. Spekuluje se, že spolu budou jednat o dodávkách severokorejských zbraní pro ruskou armádu. Místo a čas schůzky Kreml neupřesnil.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 22:42|

Tajfun Khanun zasáhl Rusko. Na Dálném východě deště vyplavily tisíce domů a odřízly desítky obcí

Na ruském Dálném východě byly zaplaveny tisíce domů v důsledku vydatných dešťů, které přinesl tajfun Khanun. Evakuováno bylo více než dva tisíce lidí, desítky obcí byly odříznuty od okolního světa, informuje agentura DPA. Zprávy o vážných následcích deštivého počasí přicházejí i z dalších zemí jako Číny a Bangladéše.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 15:35|

Mobilizované Rusy svážejí do vojenských středisek. Jejich ženy organizují sbírky čepic a cigaret

První mobilizované Rusy už odvezly autobusy do středisek vojenské správy před tím, než je armáda vyšle na výcvik a na frontu na Ukrajinu, píše zpravodajský portál Meduza. V Burjatsku na ruském Dálném východě obcházeli náboráři podle Meduzy byty už v noci na čtvrtek a rovnou z nich odváděli muže. Podle serveru Tajga.info odjížděli první odvedenci hromadně také z Jakutska, další republiky ve východní části Ruska. Částečnou mobilizaci ohlásil ve středu ruský prezident Vladimir Putin.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 20:45|

V Rusku začaly třídenní volby do Státní dumy, hlavní kritiky Kremlu režim vyřadil

V Rusku začaly volby do Státní dumy, tedy dolní komory parlamentu. V hlasování, které potrvá tři dny, se očekává jasné oficiální vítězství vládní strany Jednotné Rusko spojené s prezidentem Vladimirem Putinem. Jejím hlavním konkurentům z řad mimoparlamentní opozice úřady kandidaturu znemožnily. Podle týmu vězněného opozičního politika Alexeje Navalného odstranily firmy Google a Apple ze svých systémů aplikaci pro „chytré hlasování“, která má pomoci uspět kandidátům jiných uskupení, než je vládnoucí strana. Kritici se také obávají podvodů, které provázely i mnohá minulá hlasování. V řadě oblastí se konají rovněž volby do regionálních sněmů či volby gubernátorů.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 20:04|

Rusko chce příští rok zahájit kontejnerovou dopravu přes Arktidu

Rusko chce v příštím roce zahájit námořní kontejnerovou dopravu severní cestou přes Arktidu, uvedl na ekonomickém fóru ve Vladivostoku prezident Vladimir Putin. Země investuje do infrastruktury, aby tuto severní námořní cestu připravila. Ta povede kolem Vladivostoku přes Beringův průliv dál až do Petrohradu v evropské části Ruska.
3. 9. 2021|

Stromům v regeneraci po tajfunech pomáhá schopnost přizpůsobit se různým světelným podmínkám

Přirozeným lesním porostům ve východní Asii při regeneraci po tajfunech pomáhá schopnost přizpůsobit se různým světelným podmínkám. Dokážou se tak vyrovnat s narušením, které tajfuny způsobily. Vyplývá to z výzkumu, na kterém se podíleli i vědci z Česka. Výsledky studie jsou důležité pro oblasti, do nichž se tajfuny posouvají v posledních dekádách, uvedl Botanický ústav Akademie věd České republiky. Výsledky studie publikoval časopis Global Ecology and Biogeography.
20. 2. 2021|

Při demonstracích za Navalného zadržela ruská policie přes pět tisíc lidí, více než minulý víkend

Při tvrdě potlačených protestech proti uvěznění opozičního politika Alexeje Navalného zadržely ruské bezpečnostní složky v desítkách měst po celé zemi 5021 lidí. Uvádí to server OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních zákroků. Mezi zatčenými je i politikova žena Julija, kterou policisté zadrželi na demonstraci v Moskvě, oznámil Navalného tým. Odhad celkového počtu účastníků zatím není k dispozici, počet zadržených je ale vyšší než při protestech z minulého víkendu.
31. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 20:54|

„Český“ Marco Polo, na kterého se zapomnělo. Mnich Odorik vstoupil jako první Evropan do Tibetu a překročil rovník

Na cestách strávil čtrnáct let a urazil desetitisíce kilometrů napříč mongolskou říší. Málokdo ví, že i Češi dost možná mají svého Marca Pola. Františkánský mnich a misionář Odorik z Pordenone ve 14. století na podnět papeže podnikl dobrodružnou cestu do Asie. Jako první Evropan při tom překročil rovník a vstoupil do Tibetu.
14. 1. 2021|

Život Rusů se vrátí k normálu, vyjádřil Putin naději v novoročním projevu

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém novoročním projevu konstatoval, že uplynulý rok byl mimo jiné kvůli pandemii koronaviru obtížný pro všechny. Vyjádřil také naději, že v nadcházejícím období se podaří Rusům vrátit k normálnímu životu. Agentura TASS upozornila, že Putinovo letošní novoroční přání trvalo šest minut, nejdéle ze všech jeho podobných vystoupení v 21. století.
31. 12. 2020|

Zemřel někdejší britský špion a informátor KGB George Blake

Ve věku 98 let zemřel George Blake, někdejší britský špion, který předával informace Sovětskému svazu. Odhalen byl v roce 1961 a odsouzen ke 42 letům v londýnské věznici, podařilo se mu však uprchnout do Ruska, kde strávil zbytek života. Informovaly o tom ruské tiskové agentury.
26. 12. 2020|

Americký torpédoborec vplul do ruských vod, tvrdí Moskva. Nejsou vaše, kontrují USA

Ruská vojenská loď vytlačila americký torpédoborec z ruských teritoriálních vod v Japonském moři na Dálném východě, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Torpédoborec USS John S. McCain třídy Arleigh Burke podle Moskvy pronikl dva kilometry za hranici mezinárodních vod do zálivu Petra Velkého, u kterého se nachází i město Vladivostok, kde je velitelství ruského Tichooceánského loďstva. Americké námořnictvo podle listu The Moscow Times uvedlo, že torpédoborec se pohyboval ve vodách, na které Rusko podle USA vznáší neoprávněné nároky.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 14:25|

Čtyřicet kilometrů dlouhá skvrna jedů v moři u Kamčatky se podle vědců sune na jih

Toxické látky nalezené v moři u Kamčatky vytvořily kompaktní čtyřicetikilometrovou skvrnu a přesouvají se směrem na jih, uvedli v prohlášení vědci z univerzity na ruském Dálném východě. Uniklé jedy zahubily množství živočichů a způsobily zranění i lidem.
9. 10. 2020|

Tisíce Rusů demonstrovaly na podporu zadrženého chabarovského gubernátora

Desetitisíce obyvatel Chabarovska a dalších měst na ruském Dálném východě demonstrovaly na podporu zadrženého gubernátora Sergeje Furgala. Vadí jim postup moskevských úřadů ve Furgalově kauze a požadovali i odstoupení prezidenta Vladimira Putina. Proti padesátiletému chabarovskému gubernátorovi, který nepatří ke kremelské straně Jednotné Rusko, je vedeno vyšetřování pro podezření z organizace vražd podnikatelů v letech 2004 a 2005.
11. 7. 2020|

Rozsahem se současná epidemie vyrovnala té, kterou způsobil virus SARS

Nový koronavirus si vyžádal v Číně nejméně 170 obětí a na 8100 lidí je jím v této zemi nakaženo. Svým rozsahem tak současná epidemie vyrovnala tu, kterou před 17 lety způsobil virus SARS, jímž se v letech 2002 a 2003 nakazilo 8096 osob. Podezření na koronavirus panovalo také u dvou čínských pasažérů výletní lodi kotvící v přístavu města Civitavecchia severně od Říma. To se ale nakonec nepotvrdilo. První nakažené pozdě večer jako čtvrtá evropská země oznámila Itálie, již dříve byly potvrzeny případy nákazy ve Francii, Německu a Finsku.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 23:32|

Rusko uzavřelo část hranice s Čínou kvůli koronaviru, Hongkong omezuje železniční i letecké spojení

Tři regiony na ruském Dálném východě uzavřely do 7. února své hranice s Čínou v obavách z šíření nového typu koronaviru. Zmíněné opatření přijaly úřady Chabarovského kraje, Amurské oblasti a Židovské autonomní oblasti. Rusko také od úterý nevpouští do země skupinové zájezdy čínských turistů. Speciální opatření přijímá i Hongkong. Kvůli obavám z šíření koronaviru od 30. ledna zastaví dopravu na vysokorychlostní železnici mezi Hongkongem a pevninskou Čínou. Přerušeno bude také trajektové spojení.
28. 1. 2020Aktualizováno28. 1. 2020, 15:46|

Falešné zprávy o bombách na úřadech či ve školách. Rusko čelí sérii anonymních výhrůžek

Série anonymních výhrůžek komplikuje život v některých velkých ruských městech. Neznámí pachatelé vyhrožují bombovými útoky především v Moskvě už téměř dva měsíce. Zaměřují se hlavně na místa, kde se soustředí hodně lidí. Podle ruských tajných služeb část anonymních e-mailů přichází ze zahraničí.
24. 1. 2020|

Nejmodernější ruská chlouba měla první nehodu. Stíhačka Su-57 se zřítila na Dálném východě

Při zkušebním letu v Chabarovském kraji na Dálném východě v úterý havaroval nejmodernější ruský bojový letoun Su-57. Nikdo nebyl zraněn a pilot se stačil katapultovat, napsala agentura TASS s odvoláním na sdělení úřadů města Komsomolsk na Amuru. Jedná se o vůbec první havárii tohoto stroje.
24. 12. 2019|

Orientální obry propojil první silniční most přes Amur

Stavebníci dokončili první silniční most mezi Ruskem a Čínou. Vede přes řeku Amur, je dlouhý 1080 metrů a každá země ho postavila polovinu. Dokončovací práce potrvají ještě rok a půl, až poté se po něm svezou první pasažéři.
29. 11. 2019|

Rusko zavádí elektronická víza pro Petrohrad a další dvě města. Slibuje si od nich víc turistů

Rusko poprvé zavedlo elektronická víza, která mají zjednodušit proceduru vstupu do země. Novinka, která platí od začátku října, se zatím týká jen tří měst v čele s Petrohradem. Podnikatelé v cestovním ruchu očekávají, že v Petrohradu stoupne počet návštěvníků z Evropy až o 150 procent. Od roku 2021 by měla být elektornická víza vydávána pro vstup kamkoliv v Rusku.
30. 10. 2019|

Kamčatka ukrývá jedinečné přírodní krásy. Objevovat je začínají i turisté

Desítky aktivních sopek, tyrkysová jezera i termální prameny. Poloostrov Kamčatka na ruském Dálném východě patří mezi nejkrásnější a nejodlehlejší místa planety. Ne náhodou je část poloostrova také už přes dvacet let pod ochranou UNESCO. Kouzlo tohoto kouta světa začínají stále častěji objevovat turisté.
24. 3. 2019|

Nad Japonským mořem se srazily dva ruské letouny. V bouři nacvičovaly manévry

Na Dálném východě se srazily dva ruské stíhací bombardéry Su-34, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Obě dvoučlenné posádky se katapultovaly, ale ze čtyř letců se zatím podařilo z vod Japonského moře zachránit jen jediného, dalšího našli námořníci na záchranném voru mrtvého a po ostatních se pátrá. Uvedla to agentura TASS. Resort obrany tak popřel prvotní informace, že jeden ze strojů přistál s poškozeným motorem a že se podařilo zachránit i dvoučlennou posádku druhého letounu.
18. 1. 2019Aktualizováno18. 1. 2019, 21:27|