Rusko uzavřelo část hranice s Čínou kvůli koronaviru, Hongkong omezuje železniční i letecké spojení

Události ČT: Bezpečnostní opatření v zahraničí (zdroj: ČT24)

Tři regiony na ruském Dálném východě uzavřely do 7. února své hranice s Čínou v obavách z šíření nového typu koronaviru. Zmíněné opatření přijaly úřady Chabarovského kraje, Amurské oblasti a Židovské autonomní oblasti. Rusko také od úterý nevpouští do země skupinové zájezdy čínských turistů. Speciální opatření přijímá i Hongkong. Kvůli obavám z šíření koronaviru od 30. ledna zastaví dopravu na vysokorychlostní železnici mezi Hongkongem a pevninskou Čínou. Přerušeno bude také trajektové spojení.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že v ruské metropoli byla v reakci na šíření nákazy koronavirem zavedena mimořádná bezpečnostní opatření v hotelech a na dalších turisty hojně navštěvovaných místech.

Podle čínské státní televize zemřelo v provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu se virus šíří, dalších 24 lidí. Počet obětí koronaviru je tak nyní 106. První oběť oznámily i úřady v Pekingu. Jde o padesátiletého muže, který Wu-chan nedávno navštívil. Nakažených je asi 4500 lidí, většina z nich právě v Číně. Mimo ni bylo zatím potvrzeno asi pět desítek případů infekce, převážně v asijských zemích.

Hongkong zastaví vysokorychlostní vlaky

Hongkongská správkyně Carrie Lamová oznámila, že mezi Hongkongem a pevninskou Čínou bude od 30. ledna zastavena doprava na vysokorychlostní železnici a výrazně omezen bude také počet letů. Hongkongské úřady nebudou lidem z pevninské Číny vydávat povolení k osobním cestám do Hongkongu.

Od středy se v Hongkongu dočasně uzavře také množství veřejných zařízení, jako jsou stadiony, sportovní haly, plavecké bazény, pláže či muzea a další kulturní instituce, aby se zamezilo velkým shromážděním lidí. Školy a univerzity, kde jsou nyní prázdniny u příležitosti lunárního Nového roku, zůstanou uzavřené až do 17. února.

Správkyně Hongkongu oznámila opatření proti šíření koronaviru
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Obyvatelé čínské provincie Chu-pej, odkud se nákaza šíří, mají od pondělí do Hongkongu zakázaný vstup, stejně jako lidé, kteří tuto provincii v posledních dvou týdnech navštívili. Někteří politici a zdravotní experti vyvíjejí v posledních dnech tlak na hongkongskou vládu, aby uzavřela hranice mezi Hongkongem a pevninskou Čínou pro všechny cestující s výjimkou lidí pocházejících z Hongkongu, napsala agentura AFP.

Podle aktuální bilance novému typu koronaviru podlehlo 106 infikovaných. Všechna úmrtí byla zaznamenána v pevninské Číně. Hongkong zatím registruje osm nakažených, z nichž šest přijelo vlakem z pevninské Číny.

Liduprázdné ulice ve městě Jüe-jang v provincii Chu-pej
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Francie ve čtvrtek spustí evakuace, odveze i dva Čechy

Ve čtvrtek by z Wu-chanu mělo odletět první letadlo s francouzskými občany. „První letadlo určené k repatriaci (Francouzů) odstartuje zítra z Paříže a s největší pravděpodobností se ve čtvrtek vrátí zpátky s lidmi, kteří nemají žádné symptomy (nákazy),“ prohlásil státní tajemník zodpovědný za dopravu Jean-Baptiste Djebbari.

„Tito lidé budou dáni do karantény. Poté bude, v zatím neupřesněném termínu, vypraven druhý let pro lidi, u nichž byly zaznamenány příznaky choroby a kteří by tudíž mohli být přenašeči viru. Po příletu do Paříže o ně bude náležitě postaráno,“ dodal.

Podle českého ministerstva zahraničí budou společně s Francouzi z Wu-chanu evakuováni i dva Češi, kteří zde studují.

Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. 

Evakuace svých občanů ale plánují i další země včetně například Spojených států nebo Japonska. Japonská vláda už vyslala do Wu-chanu charterový letoun, japonské ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že Čína schválila evakuaci asi 200 z 650 Japonců, kteří si přejí Wu-chan opustit. Jižní Korea oznámila, že do Wu-chanu vypraví evakuační letadla ve čtvrtek.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus při návštěvě Číny prohlásil, že WHO evakuaci cizinců z Číny kvůli koronaviru neprosazuje. WHO o situaci jednala už minulý týden a celosvětový stav zdravotní nouze nevyhlásila. Krizový štáb by se ale sešel znovu, kdyby to vývoj vyžadoval.