Při demonstracích za Navalného zadržela ruská policie přes pět tisíc lidí, více než minulý víkend

Při tvrdě potlačených protestech proti uvěznění opozičního politika Alexeje Navalného zadržely ruské bezpečnostní složky v desítkách měst po celé zemi 5021 lidí. Uvádí to server OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních zákroků. Mezi zatčenými je i politikova žena Julija, kterou policisté zadrželi na demonstraci v Moskvě, oznámil Navalného tým. Odhad celkového počtu účastníků zatím není k dispozici, počet zadržených je ale vyšší než při protestech z minulého víkendu.

V Moskvě bylo podle OVD-Info zadrženo přes patnáct set lidí. Je mezi nimi i Navalného žena Julija, která byla zadržena i na demonstraci o minulém víkendu. Svaz ruských novinářů oznámil, že mezi zatčenými je nejméně 35 žurnalistů. Organizátoři původně svolali protest na náměstí Lubjanka, kde sídlí kontrarozvědka FSB a které se nachází nedaleko Kremlu. Odtud plánovali vydat se k vazební věznici, kde se Navalnyj nachází.

Ruské úřady ovšem sáhly k bezprecedentním bezpečnostním opatřením a zablokovaly okolí Lubjanky i Kremlu, tedy prakticky celé historické centrum metropole. Rozhodly také o uzavření sedmi stanic metra, omezení autobusové dopravy a nařídily také uzavřít obchody a restaurace v centru města. Podle agentury AFP připomínala ruská metropole obležené město, všude byly vidět početné protizásahové jednotky se štíty a obušky.

Události ČT: V Rusku pokračují protesty proti zadržení Navalného (zdroj: ČT24)

Protože policie zatarasila do některých částí města pěším přístup, museli organizátoři dvakrát změnit místo setkání. Nevytvořil se proto homogenní dav, ale menší skupiny. „Putin je zloděj! Svobodu!“ volali demonstrující.

Čtyřicetiletá účastnice protestu řekla, že přišla, i když měla v noci panický záchvat. „Vím, že žiju v naprosto bezprávním státě. V policejní zemi, kde nejsou nezávislé soudy. V zemi řízené korupcí. Chci žít jinak,“ citovala ji agentura Reuters.

Podle nestátních médií používá policie elektrické obušky

V Petrohradu bylo zadrženo přes devět set šedesát lidí. Policie si tam podle svědků počínala brutálně, použila omračující prostředky i slzný plyn. Ruská nestátní média informují o použití elektrických obušků i v Moskvě. Na sociálních sítích kolují záběry policejních zákroků, na nichž jsou vidět lidé se zraněními na hlavě či ležící po zásahu policistů ve sněhu.

Téměř dvě stě lidí zadržela policie v Krasnojarsku, přes sto sedmdesát v Nižném Novgorodě a více než sto dvacet lidí pak také v Tveru a Vladivostoku a přes stovku v Novosibirsku.

Asi stovka Navalného příznivců vyšla ve Vladivostoku u mořského pobřeží na led, kde vytvořili ze svých těl písmeno N a vykřičník. „Zatknou každého, kdo už nevydrží na mraze a vrátí se na břeh,“ poznamenal během protestů zpravodaj listu Kommersant. 

V sibiřském Tomsku, který Navalnyj navštívil krátce předtím, než loni v srpnu zkolaboval s otravou, lidé skandovali „Nechte ho jít“. Několik desítek lidí přišlo protestovat i v Jakutsku, třebaže panoval 42stupňový mráz. „Protestuji poprvé. Je mi z toho totálního bezpráví vrchnosti nanic,“ řekl podle opozičních médií demonstrant jménem Ivan.

USA vyzývají k propuštění zadržených včetně Navalného, Moskva mluví o vměšování

Nový šéf americké diplomacie Blinken vyzval k propuštění Navalného a kritizoval „brutální taktiku“ Ruska. „USA odsuzují neustálé používání brutálních taktik Ruska proti poklidným demonstrantům a novinářům. Je to stejné už druhý týden. Znovu vyzýváme k propuštění zatčených včetně Alexeje Navalného,“ napsal Blinken na Twitteru.

Ruské ministerstvo zahraničí vzápětí reagovalo vlastním tweetem. „Potvrzuje se hrubé vměšování USA do vnitřních záležitostí Ruska, podobně jako šíření mylných informací a vyzývání k účasti na ilegálních akcích šířené na internetových platformách kontrolovaných z Washingtonu,“ napsal úřad.

Také šéf unijní diplomacie Josep Borrell odsoudil hromadné zatýkání demonstrantů v Rusku a nepřiměřené užití síly ze strany policie. Vyzval Moskvu k respektování závazků.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v reakci na zásah ruských bezpečnostních složek při demonstracích napsal, že násilným potlačováním opozice a svobody slova Rusko porušuje své závazky o dodržování lidských práv. Téma se podle něj znovu otevře na půdě Evropské unie. Česko bude podporovat uplatnění sankcí vůči konkrétním osobám podle nového unijního sankčního systému, dodal ministr na Twitteru. 

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 uvedl, že si přečetl informace, že Navalnyj podpořil ruskou anexi Krymu, účastnil se řady nacionalistických pochodů a podporoval stalinské deportace, například Čečenců. „Takže co je to za bojovníka za demokracii? Myslím si, že je to ruský nacionalista. Nic proti tomu, ale neměl by předstírat, že patří k těm politikům, kteří jsou proti Putinově režimu. On je totiž jenom proti Putinovi, a to je zatraceně velký rozdíl,“ řekl Zeman. Dění kolem Navalného označil Zeman za šaškárnu.

Minulou sobotu byly necelé čtyři tisíce zadržených

Minulou sobotu se proti věznění Navalného taktéž demonstrovalo v desítkách ruských měst, přičemž bezpečnostní složky zadržely přibližně tři tisíce sedm set lidí, což agentura AFP označila za nejintenzivnější zatýkání v novodobé ruské historii. I mezi nimi byla manželka Navalného.

Ruské úřady v posledních dnech zatýkají i další Navalného blízké, jako například poradkyni Ljubov Sobolovou nebo bratra Olega. V sobotu byl během procházky s pětiletým synem zatčen Sergej Smirnov, šéfredaktor serveru Mediazona. Smirnov, který byl později propuštěn, byl obviněn z opakovaného porušování pravidel  veřejných akcí a v únoru ho čeká soud.

Úřady v předstihu varovaly před tvrdým postihem za účast na nepovolených akcích. Mluvčí ruského ministerstva vnitra Irina Volková v sobotu vzkázala, že lidé by se měli protestů zdržet kvůli pokračující epidemii covidu-19. Každý, kdo bude přistižen při porušování karanténních opatření, může podle ní čelit trestnímu stíhání.

Navalnyj je po improvizovaném soudu ve vazbě

Navalného policie zadržela 17. ledna ihned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té Navalnyj obviňuje ruskou tajnou službu FSB a osobně prezidenta Vladimira Putina. O tom, že politika otrávila FSB informovala i mezinárodní skupina investigativních novinářů.

Soud tento týden zamítl odvolání Navalného proti vazbě, kde skončil po improvizovaném soudu, který rozhodl přímo na policejní stanici. Hlavní kritik Kremlu čeká, zda nebude poslán do vězení kvůli údajnému porušování pravidel dříve uloženého podmíněného trestu. Nepodmíněný trest mu hrozí kvůli tomu, že se koncem prosince, kdy se v Německu stále zotavoval z otravy, nedostavil do Moskvy ke kontrole.