TÉMA

Beroun

Tunel vysokorychlostní železnice z Prahy na Beroun odmítají některé obce

Část obcí mezi Prahou a Berounem, u kterých má vzniknout největší železniční tunel ve střední Evropě, nesouhlasí s jeho výstavbou. Obávají se hlavně zvýšeného hluku a prachu. Správa železnic (SŽ) už v lokalitě provádí geologické průzkumy. Samotná stavba vysokorychlostní trati by měla začít za čtyři roky, hotovo by pak mělo být za dalších zhruba deset let.
18. 4. 2024|

ŘSD plánuje rozšíření dálnice mezi Prahou a Berounem. Některé obce mají připomínky

Dálnice D5 mezi Berounem a Pražským okruhem se má rozšířit na šest pruhů, práce by měly začít do pěti let. Projekt ale kritizují některé obce, obávají se nedostatečných protihlukových opatření. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl označil nesouhlas obcí za krátkozraký. Z jejich připomínek se chce poučit, uvedl v podcastu ŘSD. Starostové tvrdí, že nemají zásadní problém s rozšířením dálnice. Chtějí však, aby protihluková opatření vyhovovala i případnému dalšímu nárůstu dopravy.
15. 4. 2024|

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Víkendová výluka zkomplikuje cesty vlakem z Prahy na západ. Od pondělí naváže modernizace koridoru

Rozsáhlá výluka značně zkomplikuje víkendové cestování z Prahy do západních Čech. Žádný vlak směrem na Beroun, Plzeň ani Mnichov nepojede z pražského hlavního nádraží ani ze Smíchova. Rychlíky a osobní vlaky budou začínat v Radotíně, expresy až v Berouně. Od pondělí naváže o trochu mírnější, ale mnohem delší výluka naplánovaná až do prosince. Většina osobních vlaků z Prahy bude končit v Karlštejně, dále do Berouna dovezou cestující hlavně rychlíky. Dálkovým spojům mezi Prahou a Plzní se zároveň prodlouží jízdní doba, část rychlíků bude místo hlavního nádraží začínat a končit na Smíchově.
26. 1. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

Začala modernizace železnice mezi Karlštejnem a Berounem. Vlaky budou jezdit po jedné koleji

Na trati mezi Karlštejnem a Berounem začala rozsáhlá rekonstrukce, která potrvá až do roku 2026. Stavbaři kompletně zmodernizují více než sedmikilometrový úsek, což si vyžádá omezení provozu. Díky rekonstrukci se zvýší traťová rychlost a cestování by mělo být pohodlnější. Zhotoviteli stavby jsou společnosti Elektrizace železnic Praha a Swietelsky Rail CZ, hodnota zakázky je téměř 2,3 miliardy korun bez DPH, řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 14:15|

Na trati z Plzně do Chebu je hotový zabezpečovací systém za miliardu

Správa železnic (SŽ) dokončila na hlavní trati z Plzně do Chebu instalaci zabezpečovacího systému za více než miliardu korun. Celoevropský systém ETCS, který zajišťuje provoz vlaků mezi odlišnými soustavami národních železnic, tak po čtyřech letech výstavby zajišťuje bezpečný provoz na významné části třetího tranzitního koridoru.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 17:41|

U Berouna začnou práce na koridoru do Prahy. Správa železnic slibuje co nejmenší komplikace

Z trati, která ještě pamatuje konec parního provozu, na moderní koridor se začne středočeský úsek mezi Berounem a Karlštejnem měnit v listopadu. Dopravu bude změna ovlivňovat čtyři roky, Správa železnic ale ujistila, že dopady budou menší, než je při podobných stavbách obvyklé. Vlaky sice budou v době prací jezdit jen po jedné ze dvou kolejí, ale vyšší rychlostí.
3. 10. 2023|

České dráhy po dvou dnech provozu stáhly nové vlaky kvůli závadám, píše Zdopravy.cz

České dráhy musely po dvou dnech stáhnout z provozu nové vlakové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz, a to kvůli závadám. Informoval o tom internetový server Zdopravy.cz. Do zkušebního provozu nasadil dopravce dvě nové jednotky v úterý, jezdily na trasách mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.
18. 8. 2023|

České dráhy modernizují. Na trať poprvé vyrazila nová souprava RegioFox

Zatím ve zkušebním provozu na koleje poprvé vyjela nová souprava Českých drah RegioFox. Sloužit bude na neelektrifikovaných tratích a nahradí dosluhující RegioNovy. Kromě většího komfortu mají nové vlaky řešit i nedostatek vozidel v regionech. Právě kvůli tomu platí České dráhy v některých krajích milionové pokuty – nejčastěji proto, že nasazují starší vagony, než mají ve smlouvě. Nových souprav nakoupí dopravce zatím celkem 78 za téměř sedm miliard korun. Podle národního dopravce jde o jednu z nejvýraznějších změn v regionální dopravě na železnici za poslední roky.
16. 8. 2023|

Oprava dálnice D3 na hranici jižních a středních Čech končí. Od pátku už řidiči projedou bez omezení

Oprava dálnice D3 mezi Chotovinami a Mitrovicemi na hranici Jihočeského a Středočeského kraje končí. Dálnice bude od pátku opět průjezdná v obou pásmech, čímž skončí omezení rychlosti a další komplikace pro řidiče. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na tomto úseku pracovali asi dva měsíce.
20. 7. 2023|

Přestavba trati ze Smíchova do Černošic za miliardy je hotová, zrychlí spoje

Téměř čtyřletá přestavba železniční trati z pražského Smíchova do Černošic je hotová. Rekonstrukce za více než 4,2 miliardy korun zahrnovala modernizaci kolejí, nástupišť a trakčního vedení. Výsledkem je podle Správy železnic (SŽ) zvýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti. Novinářům to ve středu při slavnostním ukončení přestavby řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.
28. 6. 2023|

V berounské nemocnici se otevřela psychiatrická klinika za více než miliardu korun

V Rehabilitační nemocnici Beroun se v úterý otevřela psychiatrická klinika za 1,2 miliardy korun. Zařízení je součástí AKESO Holdingu Sotiriose Zavalianise. Takzvané Centrum duševní rehabilitace pojme v plném provozu přes dvě stovky pacientů v lůžkové části a nabídne tři sta pracovních míst zdravotnickému a dalšímu personálu. První pacienty přijmou 10. července. V plném provozu pak centrum bude na začátku října.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:42|

Porucha trakčního vedení komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem

Porucha trakčního vedení v úseku mezi stanicemi Dobřichovice a Praha-Radotín komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem. Vlaky jezdily od noci zhruba po jedné traťové koleji. Některé osobní vlaky linky S7 mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi, případně Radotínem a Berounem, České dráhy zrušily, dálkové spoje nabíraly zpoždění. Po půl jedenácté Správa železnic opravné práce dokončila.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 11:34|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Muž po střetu s vlakem odešel neznámo kam. Policie ho hledá

Na železniční trati v okrajové části Liberce, ve Vesci, srazil dopoledne osobní vlak muže. Policisté po něm pátrají, na místě nehody nezůstal. Provoz na trati do Tanvaldu byl kvůli nehodě zhruba dvě hodiny přerušen, vlaky znovu začaly jezdit kolem půl jedné.
12. 4. 2023|

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem, hodnota zakázky je zhruba 1,6 miliardy korun. Stavba má začít příští rok a trvat přibližně tři roky. Součástí prací bude též rekonstrukce stanice Srbsko, úprava skal u obce Tetín a stavba odbočky Lom, zhruba v polovině mezistaničního úseku. Pracovat se bude za jednokolejného provozu s omezením výluk na nutné minimum, uvedl ve čtvrtek mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
29. 12. 2022|

Senátorem v obvodu Beroun zůstane Jiří Oberfalzer

Senátorem ve volebním obvodu Beroun zůstane Jiří Oberfalzer (SPOLU), získal 55,08 procenta hlasů. Dosavadní senátor tak porazil Janise Sidovského (LESSEN 21), který dostal 44,91 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 17,07 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 43,40 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 18:10|

V Berouně se o senátorský post utkají Sidovský a Oberfalzer

Do druhého kola v senátním obvodě Beroun postupují nynější senátor Jiří Oberfalzer (ODS) a Janis Sidovský, kterého nominovala Liberálně ekologická strana společně s hnutím Senátor 21. Obhájce křesla v horní komoře získal 37,89 procenta hlasů, nejúspěšnější z jeho vyzyvatelů 29,92 procenta. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 15:24|

Odměny podle spolehlivosti provozu. Ministerstvo chystá změny ve Správě železnic

Ministerstvo dopravy chystá systémové změny ve Správě železnic. Upravit se má především fungování organizace včetně odměňování jejího vedení, nově má odrážet skutečnou spolehlivost železniční sítě v provozu. Resort tím reaguje na problémy při výlukách na tratích včetně hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou, kde vlaky nabírají v některých případech i hodinová zpoždění. Informoval o tom ministr dopravy Martin Kupka (ODS). O změnách by měla v příštím týdnu jednat správní rada Správy železnic.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 12:09|

Dálnice D5 u Berouna je po nehodě opět průjezdná

Dálnice D5 u Berouna ve směru na Plzeň je po více než čtyřech hodinách opět průjezdná. V úterý odpoledne ji zablokovala nehoda dvou nákladních aut a dvou dodávek. Jeden člověk se při havárii zranil, přiletěl pro něj vrtulník.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 18:21|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Vlakové spojení z Prahy na Plzeň stále vázne. Během sanace bude trať nejspíš zavřená úplně

Ani čtyři dny od sesuvu svahu není hlavní železniční trať z Prahy na Plzeň plně průjezdná. Úsekem běžně projíždí desítky vlaků denně. Správa železnic teď připouští problém a snaží se udržet provoz aspoň po jedné koleji, v poničeném úseku sníženou, třicetikilometrovou rychlostí. Během sanace počítá s úplným uzavřením této tratě.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 23:27|