TÉMA

Oprava

Poslední šance na opravu. Terezínské ghetto se rozpadá

Bývalé terezínské ghetto, místo, které je připomínkou utrpení tisíců lidí, je v dezolátním stavu. Části budov bývalých kasáren, které později sloužily jako přestupní stanice na cestě do vyhlazovacích táborů, jsou v troskách a hrozí, že se zřítí. Město Terezín na rekonstrukci požádalo o státní dotaci, má ale moc malý rozpočet na to, aby doplatilo požadovanou část. Na opravu by tak měl přispět Ústecký kraj. I s nimi ale vystačí pouze na základní sanace. „Pokud se ale nezachrání teď, tak už nikdy,“ říká starosta René Tomášek (RESET). Reportáž pro pořad Reportéři ČT připravil Karel Vrána.
včera|

Stavbaři rovnají serpentiny u Bečova nad Teplou

Stavbaři v těchto dnech narovnávají serpentiny u Bečova nad Teplou. Jde o nejrizikovější silnici v Karlovarském kraji a jednu z nejnebezpečnějších v celém Česku. Kritický úsek, který měří necelý kilometr, se nachází na rušné komunikaci první třídy spojující Karlovy Vary a Plzeň. Denně po ní projedou tisíce aut. Práce, které v místě probíhají, představují největší dopravní omezení na Karlovarsku v letošním roce.
18. 4. 2024|

Dopravu v Plzni omezí v létě hlavně opravy tramvajových tratí a povrchů silnic

Opravy tramvajové trati ve Zbrojnické ulici a povrchů vozovek v Plaské, Lidické a Klatovské ulici omezí na konci jara a v létě dopravu v Plzni. Pokračovat budou opravy trati v Koterovské a Červenohrádecké ulici. Koncem roku začne přestavba kruhového objezdu na kraji města u Makra směrem na dálnici D5 a Domažlice, řekl ve středu náměstek primátora Aleš Tolar (STAN). Plzeň navíc připravuje i úsekové měření v dalších lokalitách.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:35|

Přes Letnou neprojedou kvůli opravě trati tramvaje, výluka potrvá necelé dva týdny

Přes pražskou Letnou od středy neprojedou tramvaje, kvůli opravě trati je přerušen jejich provoz mezi zastávkami Hradčanská a Strossmayerovo náměstí. Výluka potrvá do neděle 28. dubna. V době výluky budou jezdit tramvajové linky 1, 8, 12, 25, 26, 41, 91 a 96 po změněných trasách, v denním provozu budou moci cestující využít náhradní autobusovou dopravu X1 a v nočním X91. Vyplývá to z informací na webu dopravního podniku (DPP).
17. 4. 2024|

Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 11:18|

Tři mosty nad D1 projdou opravou. Práce na Novojičínsku už omezují provoz

Na dálnici D1 na Novojičínsku začala oprava mostu na hranici obcí Velké Albrechtice a Bravantice. Potrvá pět měsíců. Za týden začne o několik kilometrů dál ve směru na Olomouc oprava dalších dvou mostů, v Kujavách a v Bělotíně na Přerovsku. Ve všech opravovaných úsecích musí řidiči počítat s jízdou ve dvou pruzích a snížením rychlosti. Rekonstrukce mostů přijdou dohromady na 288 milionů korun, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.
12. 4. 2024|

Obnovená jízdárna v Tachově, která téměř spadla, je památkou roku. Cenu dostala i kaple v Jevíčku

Obnovená jízdárna Světce v Tachově a zrekonstruovaná kaple kostela v Jevíčku jsou památkami roku 2023. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých památek vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska při zahájení konference ve Vysokém Mýtě. Cenu mohou získat soukromníci, města, církve, případně další vlastníci památek.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:17|

Za nekvalitní výměnu okapů desetitisíce. Policie žádá podvedené, aby se přihlásili

Policie požádala, aby se jí přihlásili lidé, kterým se pokoušela skupina mužů vnutit opravu okapů, za kterou účtovala nepřiměřeně vysokou cenu. Ví o několika případech, například ženu z Ostravy připravili o veškeré úspory, zůstala po nich jen velmi špatně odvedená práce. Policisté se domnívají, že mnoho dalších případů podvedení senioři neohlásili.
9. 4. 2024|

Žižkovy kasárny v Terezíně se rozpadají, opravy chce město zahájit ještě letos

V Terezíně spadly další dvě části slavných Žižkových kasáren. V kritickém stavu jsou i jiné historické budovy a opevnění bývalého vojenského města. Po letech vyjednávání má teď ale Terezín šanci na záchranu. Stát přislíbil skoro dvě miliardy korun na zajištění havarijních částí. S pracemi chce město začít ještě letos.
9. 4. 2024|

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Oprava mostů v České Lípě komplikuje ve městě dopravu

Rekonstrukce dvou mostů ztěžuje řidičům průjezd centrem České Lípy. Stavební práce začaly na estakádě na silnici I/9, přes kterou se jezdí na Nový Bor a Prahu. Omezení čekají také na řidiče v Děčínské ulici, kde se chystá demolice mostu.
6. 4. 2024|

Chlouba Olomouce bude nejméně dva roky pod lešením. Sloup Nejsvětější Trojice čeká rekonstrukce

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu památek UNESCO, čeká rekonstrukce. Oprava 32 metrů vysoké dominanty Horního náměstí má trvat až 990 dní. Sloup tak bude před zraky obyvatel a turistů zahalen nejméně dva roky. Na oplocení kolem sloupu budou instalovány fotografie a informace o této památce, popsal akademický sochař René Tikal, který zakázku na opravu získal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:12|

Obnova mostu rozdělila centrum Českého Krumlova, komplikuje to podnikání

Lazebnický most v Českém Krumlově je po Velikonocích kvůli stavebním pracím znovu uzavřený. Turisté i místní tak opět přišli o frekventovanou spojnici přes Vltavu. Pokles tržeb hlásí tamní podnikatelé. Aby neměli ztráty tak vysoké, nabídla jim radnice možnost prodávat zboží ve stáncích.
4. 4. 2024|

Most u Zvíkovského Podhradí se na půl roku uzavřel. Cesta na Tábor se prodlouží o patnáct kilometrů

Most přes Vltavu u Zvíkovského Podhradí se v úterý po třiceti letech od poslední rekonstrukce uzavřel. Pro řidiče na Písecku to znamená, že na trase mezi Milevskem a Čimelicemi neprojedou, využít musejí dlouhou objížďku. Uzavírka mostu má trvat půl roku. Jihočeský kraj práce nechtěl odkládat kvůli špatnému stavu mostu.
2. 4. 2024|

Stavbaři začali opravovat frekventovanou silnici I/49 v Otrokovicích, omezilo to i MHD

Stavbaři v úterý začali opravovat povrch frekventované silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku. Pracují ve směru od Zlína, průjezdný je tam jeden ze dvou jízdních pruhů. V opačném směru zůstávají v provozu oba jízdní pruhy, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Oprava by měla být hotová do poloviny května, dotkla se i provozu linek MHD.
2. 4. 2024|

Tachov opravil unikátní jízdárnu. Koně v ní předváděl generál Windischgrätz

Tachov otevřel zrekonstruovanou jízdárnu ve Světcích. Podle odborníků je po Španělské jízdárně ve Vídni druhá největší ve střední Evropě. Záchrana 162 let starého objektu, který je od roku 2010 národní kulturní památkou, trvala 23 let a stála zhruba 180 milionů korun. Poslední zásadní etapu mohlo město dokončit díky evropské dotaci z programu IROP ve výši 61 milionů korun, památka se tak otevírá veřejnosti v začínající turistické sezoně. Svým významem přesahuje hranice regionu i republiky, řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov).
21. 3. 2024|

Práce na teplickém dálničním přivaděči měly skončit loni, ale pokračují. Tvoří se kolony

Opravy silnice I/8 mezi Teplicemi a Řehlovicemi stále pokračují, i když měly být hotové začátkem zimy. Na komunikaci, která je součástí teplického přivaděče k dálnici D8, se proto dál tvoří dlouhé kolony. Důsledkem špatné průjezdnosti hlavní silnice je i neobvyklé dopravní zatížení přilehlých Bystřan, kudy někteří řidiči kolony objíždějí.
20. 3. 2024|

Podmořské internetové kabely potřebují lepší ochranu, upozorňují odborníci

Podmořské kabely přenáší téměř veškerá internetová data po celém světě. Jejich případné poškození tak může na týdny vyřadit jak klíčové služby, tak třeba kritickou infrastrukturu. Projevilo se to například na konci února letošního roku, kdy došlo k poškození několika kabelů v Rudém moři. Odborníci proto teď řeší, jak síť lépe chránit.
19. 3. 2024|

V Karlových Varech začala oprava Chebského mostu, kvůli špatnému stavu ho kryjí ochranné sítě

V Karlových Varech začala pět let připravovaná rekonstrukce klíčového Chebského mostu v centru města. Opravou projde část vedoucí přes rušný silniční průtah směrem na Prahu a Cheb. Další části vedoucí přes řeku Ohři a železnici přijdou na řadu v příštím roce. Práce mohou podle magistrátu omezit dopravu.
18. 3. 2024|

Lidický památník shání miliony na zrestaurování dětského sousoší, poničilo ho počasí

Třináct milionů korun shání lidický památník na zrestaurování Pomníku dětských obětí války. Stav sousoší 82 dětí, které nacisté zavraždili v roce 1942, je podle památníku v kritickém stavu. Vyhlásil proto veřejnou sbírku. Peníze od lidí pomohly už při odlévání soch. Tehdy na ně přispěli nejen Češi, ale i Němci, Dánové nebo Japonci.
18. 3. 2024|

V Liberci je pro veškerou dopravu uzavřená část Sokolské ulice. Neprůjezdná bude půl roku

V Liberci přibylo s jarem dopravních omezení, uzavřená je pro veškerý provoz část Sokolské ulice v centru, která je součástí krajské silnice. Neprůjezdná zůstane zhruba půl roku. Po objízdných trasách musí i autobusy městské dopravy. S dopravním omezením musí od pondělí řidiči počítat i v Doubské ulici, kde se rekonstruuje podchod pod tratí.
18. 3. 2024|

Stavbaři změnili postup opravy nejstaršího dálničního mostu. Letos ještě provoz na D1 neomezí

Rekonstrukce dálničního mostu Šmejkalka mezi Hvězdonicemi a Mirošovicemi letos ještě provoz na dálnici D1 neomezí. Stavbaři změnili postup prací, první omezení řidiči pocítí až příští rok v květnu. Sondy odhalily nižší pevnost betonu oblouků, bylo tak nutné změnit technické řešení a prodloužit práce pod mostem. Dopravní omezení na dálnici skončí do poloviny června 2027.
18. 3. 2024|

Temelín odstavil jeden blok. Musí opravit klapky na jednom ze systémů technické vody

Jaderná elektrárna Temelín v neděli v poledne odpojila od přenosové sítě první výrobní blok kvůli opravě klapky na jednom ze tří systémů technické vody. Reaktor nechají operátoři v takzvaném nahřátém stavu, který umožní jeho rychlejší návrat do provozu. To se předpokládá v nadcházejícím týdnu, sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Druhý blok Temelína je na plném výkonu.
17. 3. 2024|

Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 19:42|