TÉMA

Oběti

Advokáti, kteří poskytují pomoc obětem trestných činů, dostávají proplacenou jen část nákladů. Ministerstvo to chce změnit

Ubývá advokátů zajišťujících právní pomoc zvlášť zranitelným obětem trestných činů. Soudy jim často krátí odměny za úkony, které jim po dobu procesu poskytují. Mnohdy dostanou od státu proplacenou třeba jen třetinu jimi vyčíslených nákladů.
21. 4. 2024|

Stromy u Buchenwaldu jsou připomínkou obětí nacistického režimu, jeden z nich i Karla Vrkoslava

Čerstvě vysazená lípa u někdejšího koncentračního tábora Buchenwald připomíná vězněné Čechoslováky, přestože nese jméno jen jednoho z nich – Karla Vrkoslava, rodáka z Jilemnice. Nacisti ho tam drželi pět let, podobně jako dalších osm tisíc jeho krajanů, z nichž osm set nepřežilo.
19. 4. 2024|

Útočník ze Sydney se zaměřil na ženy, upozornila australská policie

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho zastřelila policie, se zaměřil na ženy. S odkazem na pondělní prohlášení australské policie o tom informovala agentura Reuters, tvrzení policie následně potvrdil útočníkův otec. Pět z šesti mrtvých sobotního útoku byly ženy, stejně tak většina z dvanácti zraněných. V pondělí došlo v kostele nedaleko Sydney k jinému útoku, při kterém bylo pobodáno několik lidí. Spáchal ho patnáctiletý útočník.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:00|

Komplic útočníka na štrasburské vánoční trhy dostal třicet let vězení

V souvislosti s útokem na vánoční trhy ve Štrasburku v roce 2018, při kterém zemřelo pět lidí, udělil soud v Paříži třicetiletý trest vězení. Dostal ho muž, který podle obžaloby útočníkovi pomohl obstarat si zbraň, píše agentura AFP. Samotného pachatele zastřelila po dvou dnech od útoku policie.
4. 4. 2024|

Počet obětí zemětřesení na Tchaj-wanu vzrostl na deset. K otřesu došlo i u Japonska

Na deset stoupl počet obětí, které si vyžádalo středeční zemětřesení u pobřeží Tchaj-wanu. Zraněných je skoro 1070 a záchranáři pátrají po lidech, kteří se nadále pohřešují. Stovky lidí zůstávají odříznuté od okolního světa. Další zemětřesení udeřilo ve čtvrtek východně od pobřeží prefektury Fukušima na severovýchodě Japonska.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 18:48|

Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za pětadvacet let, devět lidí zemřelo

U východního pobřeží Tchaj-wanu ve středu udeřilo silné zemětřesení, které zasáhlo celý ostrov a poničilo řadu budov. Tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za pětadvacet let, v jehož důsledku zemřelo nejméně devět lidí a více než tisíc jich utrpělo zranění. Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou tsunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:11|

Policie hlídá Liptovský Mikuláš před medvědem. Už jednou zaútočil a zranil pět lidí v centru města

Na Slovensku se stále nepovedlo vystopovat a zneškodnit medvěda, který v neděli po poledni napadl lidi v centru Liptovského Mikuláše. Město vyhlásilo mimořádnou situaci. Okolí střeží šest policejních hlídek vybavených přístroji pro noční vidění a drony s termovizí. V terénu budou i v noci.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 22:01|

Biden se vymezil proti Netanjahuovi. Jeho přístup ke Gaze Izraeli škodí, tvrdí americký prezident

Silně kriticky se o politice izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyjádřil americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro MSNBC. Řekl, že Netanjahuův přístup k situaci v Pásmu Gazy Izrael více poškozuje, než mu pomáhá. Za „velkou chybu“ považuje vysoký počet obětí. Podle agentury AP se rozpory mezi Bidenem a Netanjahuem prohlubují a jejich vztah je stále napjatější.
10. 3. 2024|

Pákistán zasáhly deště. Úřady hlásí desítky obětí po záplavách a sesuvech půdy

V Pákistánu zemřelo nejméně 29 lidí a 50 jich bylo raněno kvůli silným zimním dešťům, které se v uplynulých 48 hodinách přehnaly celou zemí a způsobily zřícení několika domů a sesuvy půdy. Zvláště zasažený je severozápad země. Pákistán se zároveň potýká se silným sněžením, informovala v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady. Ty zrazují turisty od pobytu na severu země, kde minulý týden kvůli vydatným dešťům uvázlo několik cestovatelů.
3. 3. 2024|

Podle Palestinců zemřely v Gaze desítky lidí čekající na humanitární pomoc. Izrael přiznal střelbu do davu

Palestinské zdroje tvrdí, že při izraelském útoku v Gaze zemřely desítky lidí čekající na humanitární pomoc. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládané teroristickou skupinou Hamás tvrdí, že obětí je přes sto. Jeruzalém střelbu přiznal s tím, že způsobila smrt deseti lidí. Ostatní podle Izraele zemřeli při vzájemných násilnostech. Informace ve válečném prostředí nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Incident znepokojil Spojené státy, řada dalších států ho ostře odsoudila. Mimořádně se kvůli němu schází i Rada bezpečnosti OSN.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 22:20|

Požár obytného domu ve Valencii si vyžádal nejméně deset obětí

Španělská policie nalezla uvnitř budovy ve Valencii na jihovýchodě Španělska, kterou zničil rozsáhlý požár, deset mrtvých těl. Uvedla to v pátek zástupkyně španělských úřadů Pilar Bernabéová. Před tím úřady informovaly o čtyřech mrtvých a 14 nezvěstných. Zatím není jasné, co požár způsobilo.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:46|

Vězni se omluvili svým obětem. Zapálili svíčku a drželi minutu ticha

Připravit vězně na opětovný život na svobodě má otevřená věznice ve středočeských Jiřicích. Má snížit recidivu, která v tuzemsku dosahuje až 70 procent. Napomáhat má i to, že si odsouzení uvědomí, co svým činem způsobili obětem. Na to cílí nový projekt Mezinárodního společenství s názvem Akt omluvy.
22. 2. 2024|

V případu Dominika Feriho se poškozené odvolaly proti výši odškodného

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. České televizi to řekl předseda soudu Radek Mařík. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením. Feri se proti rozsudku na místě odvolal. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:18|

Chile spalují plameny. Mrtvých je přes devadesát, stovky lidí se pohřešují

Už 99 lidí zahynulo při rozsáhlých požárech v Chile. Prezident Gabriel Boric vyhlásil v přímořské centrální části země stav nouze. Podle úřadů jde o nejhorší katastrofu od zemětřesení v roce 2010. Počet obětí ještě nemusí být konečný. Požár se šíří v hustě zalidněné oblasti a spálil nebo poškodil až šest tisíc domů. Na vině je sucho, vítr a čtyřicetistupňové teploty.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 22:00|

Americké síly zasáhly desítky proíránských cílů v Iráku a Sýrii v odvetě za zabité vojáky USA

Spojené státy zahájily letecké údery na cíle v Iráku a Sýrii v odvetě za útok dronem, který v neděli zabil tři americké vojáky na základně na severovýchodě Jordánska. Podle Pentagonu armáda zasáhla více než 85 cílů spojených s íránskými revolučními gardami a proíránskými milicemi. Syrská státní média už oznámila mrtvé a zraněné. Washington nedělní útok připisuje ozbrojencům podporovaným Íránem. Teherán podíl na incidentu už dříve popřel.
2. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 00:47|

Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 21:33|

Podmínku za opakované znásilnění prověřujeme, ujišťuje resort spravedlnosti. Lidé demonstrovali před budovou ministerstva

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že práva obětí trestných činů jsou jednou z jeho priorit. Od šesti večer před sídlem resortu probíhala demonstrace Světlo pro oběti znásilnění. Organizátoři protestu chtěli upozornit na případ, kdy muž opakovaně znásilňoval nevlastní dceru, přičemž Krajský soud v Brně mu uložil za několik let trvající sexuální zneužívání podmínku. Podmíněné tresty za znásilnění uložily soudy od roku 2016 více než polovině odsouzených.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 19:00|

Sesuv půdy v Číně zavalil desítky lidí

Sesuv půdy na jihozápadě Číny zasypal v pondělí ráno 47 lidí. S odvoláním na čínskou státní televizi CCTV o tom informovala agentura AFP, podle níž bylo dosud nalezeno osm mrtvých a dva zranění, ostatní zavalené osoby jsou zatím pohřešovány. Jestli bude ještě možné někoho zachránit, není jasné. Teploty v oblasti se pohybují těsně pod nulou.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 12:31|

Ve střední Africe se rozvodnilo Kongo, záplavy mají stovky obětí

Řeka Kongo vystoupala na nejvyšší úroveň za více než 60 let a způsobila záplavy v celé Demokratické republice Kongo i v sousední Konžské republice. Podle úřadů zabily povodně za poslední měsíce více než tři stovky lidí. Za ničivost přírodního živlu může podle expertů špatné městské plánování a slabá infrastruktura některých afrických zemí.
11. 1. 2024|

Muž, který vyhrožoval rodině střelce z filozofické fakulty, přiznal vinu. Zaplatil 15 tisíc korun

Státní zástupce odložil případ muže z Vysočiny, který vyhrožoval rodině střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. K činu se přiznal a zaplatil 15 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. České televizi to řekl okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda. Policisté muže zadrželi den po střelbě a odebrali mu legálně drženou zbraň. Hrozily mu až tři roky vězení.
10. 1. 2024|

Obětí novoročního zemětřesení v Japonsku je 120, další stovky lidí se pohřešují

Už nejméně 120 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších 200 lidí je stále nezvěstných. S odvoláním na místní činitele o tom v sobotu informovala agentura Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida už předtím hovořil o „mnoha obětech“ a velkých škodách. Agentura AFP napsala, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Záchranné operace ztěžuje déšť a krupobití. Déšť se očekává až do neděle, poté bude v regionu sněžit.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 14:26|

Japonci prohledávají trosky po masivním zemětřesení. Počet nalezených obětí roste

Nejméně 73 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení, které zasáhlo japonský poloostrov Noto, oznámily úřady. Podle nich by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrací akce ale komplikují poničené silnice a další infrastruktura, odlehlost a následné otřesy, ke kterým docházelo ještě ve středu. V oblasti navíc panuje chladné počasí a očekává se silný déšť, což vyvolává obavy z možných sesuvů půdy.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 17:33|

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|