Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za pětadvacet let, devět lidí zemřelo

U východního pobřeží Tchaj-wanu ve středu udeřilo silné zemětřesení, které zasáhlo celý ostrov a poničilo řadu budov. Tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za pětadvacet let, v jehož důsledku zemřelo nejméně devět lidí a více než tisíc jich utrpělo zranění. Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou tsunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země.

Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,4 stupně, zatímco japonští seismologové udávají hodnotu 7,7 stupně a tchajwanští 7,2 stupně. Epicentrum otřesů se nacházelo v moři, osmnáct kilometrů jihovýchodně od přístavu Chua-lien na východě Tchaj-wanu. Ohnisko zemětřesení, které udeřilo krátce před osmou hodinou ráno (před 2:00 středoevropského času) leželo v hloubce 20 až 35 kilometrů, uvedla agentura AP.

Televize přinesly záběry některých budov ve městě Chua-lien, které se částečně rozpadly či zhroutily. V metropoli ostrova Tchaj-peji odpadávaly části některých starších domů i novějších kancelářských budov, píše AP. Lidé v hlavním městě pociťovali i slabší následné otřesy.

Úřady odpoledne SELČ evidovaly nejméně devět obětí a 1011 zraněných. „Máme potvrzeno, že jsou lidé zasypáni troskami a záchranáři se k nim snaží dostat,“ doplnila zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Pod troskami, v poškozených budovách, tunelech nebo na horských silnicích se může nacházet přes 120 lidí, píše server BBC. Člen vědecké redakce ČT Vladimír Piskala upozornil, že pro záchranáře pracující ve zborcených budovách představují riziko případné následné otřesy.

Hasiči evakuují lidi, kteří uvázli v tunelech nedaleko města Chua-lien, jsou mezi nimi i dva němečtí občané. „Terén na východním pobřeží Tchaj-wanu je hornatý, což nahrává tomu, že může docházet k sesuvům půdy,“ upozornil Piskala.

Události: Tchaj-wan zasáhlo mimořádně silné zemětřesení (zdroj: ČT24)

Tchajwanské úřady oznámily, že ztratily kontakt s padesáti cestujícími, kteří jeli ve dvou minibusech do hotelu v národním parku Taroko Gorge. Žádné podrobnosti úřady neuvedly, napsala agentura Reuters. Tchajwanské vojenské letectvo informovalo, že na jeho hlavní základně otřesy lehce poškodily šest stíhaček F-16. Nicméně se očekává, že letouny se brzy vrátí do aktivní služby.

V zasažené oblasti se v době zemětřesení nacházela česká turistka Blanka Šugra Švancerová. Otřesy přečkala na hotelové chodbě, následně si sbalila nezbytné věci a urychleně opustila budovu. „Všichni Tchaj-wanci vědí, co mají dělat, takže se shromáždili před hotelem. Dokonce se nás někteří ujali, jestli jsme v pořádku,“ přiblížila Češka. V systému Drozd je na Tchaj-wanu registrováno osmaosmdesát českých občanů.

Zemětřesení menší síly jsou na Tchaj-wanu častá, ale podle tchajwanských seismologů je středeční zemětřesení nejsilnějším od roku 1999, kdy otřesy o síle 7,6 stupně zanechaly 2400 mrtvých.

Studio 6: Rozhovor s turistkou na Tchaj-wanu Blankou Šugra Švancerovou (zdroj: ČT24)

Dopad na tchaj-wanskou ekonomiku

Na celém ostrově s 23 miliony obyvatel byla přerušena vlaková doprava. Tamní jaderné elektrárny jsou podle úřadů mimo ohrožení. Tchajwanská společnost UMC, která vyrábí mikročipy, prohlásila, že její zaměstnanci jsou v pořádku a její továrny fungují normálně. „Některé stroje byly odstaveny, ale pracujeme na jejich opětovném spuštění,“ uvedla společnost.

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing, která patří mezi hlavní dodavatele čipů pro společnosti Apple a Nvidia, uvedla, že kvůli zemětřesení evakuovala některé výrobní závody, aby zajistila bezpečnost zaměstnanců.

Seismoložka Jaroslava Plomerová komentuje situaci na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Situace v Japonsku

Nejbližší japonské ostrovy v jižní prefektuře Okinawa již 15 minut po otřesech hlásily příchod první vlny tsunami vysoké přibližně 30 centimetrů. Úřady původně vydaly varování před vlnou vysokou až tři metry, později jej však zcela zrušily. Okinawské letiště Naha obnovilo provoz poté, co skončila výstraha před tsunami, napsala japonská agentura Kjódó.

Japonsko je připraveno poskytnout Tchaj-wanu veškerou potřebnou pomoc, uvedl premiér Fumio Kišida na sociální síti X. Dodal, že ho zpráva o zemětřesení hluboce zarmoutila, a označil Tchaj-wan za „souseda přes moře“.

Čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu uvedl, že je zemětřesením velmi znepokojen. Podle čínských státních médií je ochoten poskytnout pomoc při katastrofě.

Studio ČT24: Rozhovor s geologem Jiřím Málkem ohledně zemětřesení na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Příčiny vzniku vlny tsunami

Ke vzniku vlny tsunami musí epicentrum zemětřesení ležet v moři. Zároveň je nezbytné, aby došlo k poklesu části oceánského dna. Existují i další podmínky ke vzniku velké vlny tsunami a jednou z nich je, aby trhlina, na které vzniklo zemětřesení, dosáhla mořského dna. „To se pravděpodobně v tomto případě ve velké míře nestalo, takže naštěstí vznikla jen malá tsunami,“ vysvětlil geolog a seismolog Jiří Málek. „Zemětřesení nesmí být příliš hluboko. To znamená v hloubce pod sto kilometrů,“ doplnil Piskala.

Zemětřesení nebylo z dlouhodobého hlediska překvapením, míní odborník. „Oblast východního pobřeží Tchaj-wanu, to je jeden ze seismicky nejaktivnějších regionů na světě,“ dodal.

„Seismologové na základě historických katalogů umí říct, jaká je pravděpodobnost, že zemětřesení přijde. Neumějí říct, kdy přesně ten čas nastane. Z toho tedy plyne, že se obyvatelé žijící v ohrožených regionech na otřesy mohou dlouhodobě připravovat,“ přiblížil Málek.

90' ČT24: Tchaj-wan postihlo silné zemětřesení (zdroj: ČT24)

Špičák: Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu na denním pořádku

Také seismolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleš Špičák potvrdil, že i když se podobně silná zemětřesení na Tchaj-wanu vyskytují zhruba každých 25 až třicet let, přesnější termín není možné předem odhadnout.

Špičák v pořadu 90‘ ČT24 připomněl, že rozloha Tchaj-wanu je asi poloviční oproti České republice. „Když se podíváte na epicentrální mapu ostrova, která zaznamenává všechna zemětřesení, je to změť teček, pod kterou ten ostrov ani není vidět. Dynamika geologických tektonických otřesů je tam tak obrovská, že zemětřesení tam jsou na denním pořádku.“

Podle seismologa jsou na Tchaj-wanu velkým rizikem i sesuvy svahů. „Musí se s nimi počítat i při slabších zemětřeseních. Horský masiv se táhne od severu k jihu celým ostrovem a dosahuje výšky skoro čtyř tisíc metrů. Svahy jsou nesmírně strmé a hory se budují velmi rychle. Horniny jsou těmi dramatickými tlaky silně rozdrcené, a takový terén je pak velmi náchylný k sesuvům v případě i větších dešťových srážek, natož takto silného zemětřesení.“

Michal Polák hovořil o konstrukcích budov v seismicky aktivních oblastech (zdroj: ČT24)

Zemětřesení registrovaly stanice po celém světě

Zemětřesení bylo natolik silné, že jej zaregistrovaly seismické stanice po celém světě včetně Česka.

„Zemětřesení vyvolalo celou řadu vln, které se postupně dostaly na naše stanice. Povrchové vlny přišly za nějakých padesát minut a byly opravdu silné, ukázalo to na magnitudu osm. Takže víc, než udávají velká datová centra,“ řekl seismolog Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Seismické vlny z takto silných zemětřesení mohou i několikrát oběhnout zeměkouli a přístroje je registrují po mnoho hodin. Podle Zedníka pak trvá hodiny, než se země uklidní. V případě Tchaj-wanu odborníci navíc registrují desítky následných otřesů.