Advokáti, kteří poskytují pomoc obětem trestných činů, dostávají proplacenou jen část nákladů. Ministerstvo to chce změnit

Události: Nízké odměny za právní pomoc zranitelným (zdroj: ČT24)

Ubývá advokátů zajišťujících právní pomoc zvlášť zranitelným obětem trestných činů. Soudy jim často krátí odměny za úkony, které jim po dobu procesu poskytují. Mnohdy dostanou od státu proplacenou třeba jen třetinu jimi vyčíslených nákladů.

Petra Carvanová je zmocněnkyní pro zvlášť zranitelné oběti trestných činů přes deset let. Každý rok přijímá na osm desítek nových klientů a klientek. Na právní služby zdarma mají nárok ze zákona.

„Bavíme se o dětských obětech, tedy dětech do 18 let, dále se bavíme o obětech sexuálního násilí, domácího týrání a trestných činů, které obsahují násilí. První schůzka trvá někdy i několik hodin, protože schůzka je doprovázena emočním pláčem,“ podotýká advokátka Carvanová.

Účastní se výslechů, žádá o posudky, chodí k soudu. Po skončení případu, který může trvat i roky, podává výčet uskutečněné práce. Říká, že propláceny jsou pak jen některé úkony a často ani ty ne v plné výši. „Soudy v současné době krátí naši odměnu zpravidla v rozsahu sedmdesáti procent. Já už nemůžu nést ty náklady ze svého a pokrývat náklady těchto případů jinými kauzami,“ dodává advokátka.

Ministerstvo chce odměny upravit

Nové klienty z řad zvlášť zranitelných obětí proto už od března nepřijímá. S krácením odměn se setkává i advokátka Petra Naskosová. Jako zmocněnkyně zastupuje nejčastěji oběti předsudečného, sexualizovaného a domácího násilí. „Setkáváme se i s excesy, kdy jde o snížení v desítkách, ne-li stovkách tisíc. Je neúnosné pro advokáty a advokátky zastupovat zvlášť zranitelné oběti,“ vysvětluje Naskosová.

Teď chce ministerstvo spravedlnosti problém s odměňováním alespoň z části napravit. Do připomínkového řízení poslalo návrh vyhlášky o advokátních tarifech – ta se týká i zmocněnců.

„Navrhujeme obecné zvýšení všech položek v rámci advokátního tarifu a zároveň i srovnání té odměny pro zmocněnce poškozených a advokáty,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Návrh ale neřeší, jaké úkony budou soudem uznávány a jaké ne – to prozatím zůstane na uvážení každého předsedy senátu.