Počet obětí zemětřesení na Tchaj-wanu vzrostl na deset. K otřesu došlo i u Japonska

Události: Zemětřesení má už deset obětí, záchranáři hledají další pohřešované (zdroj: ČT24)

Na deset stoupl počet obětí, které si vyžádalo středeční zemětřesení u pobřeží Tchaj-wanu. Zraněných je skoro 1070 a záchranáři pátrají po lidech, kteří se nadále pohřešují. Stovky lidí zůstávají odříznuté od okolního světa. Další zemětřesení udeřilo ve čtvrtek východně od pobřeží prefektury Fukušima na severovýchodě Japonska.

Zemětřesení zasáhlo ostrov ve středu během ranní špičky. Ačkoliv úřady na Tchaj-wanu bývají na zemětřesení obvykle dobře připravené, tentokrát lidem nerozeslaly varování, protože očekávaly slabší otřesy.

„Potvrzeno je 101 lidí, kteří jsou uvězněni v horách, v tunelech nebo na silnicích, které poškodily sesuvy půdy. Nemohou se dostat pryč a nemohou se k nim dostat záchranáři,“ přiblížila zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Podle AP je dohromady 646 lidí stále odříznuto od okolního světa.

„Dnes (ve čtvrtek) ráno byly do hor vyslány helikoptéry, které shodily potraviny a vodu lidem, kteří tam uvázli,“ doplnila Šámalová před polednem. Vyzdvihla práci záchranných sborů a připravenost státu na krizovou situaci. „Děti se už ve školách učí, jak se mají chovat, když nastane zemětřesení, zaměstnanci ve společnostech pravidelně trénují evakuace,“ nastínila.

Nejméně čtyři lidé přišli o život v národním parku Taroko, který je se svými kaňony a útesy vyhledáván turisty. Zatím poslední obětí je muž, jehož tělo záchranáři snesli z turistické stezky. Měl závažná poranění na hlavě. Další člověk zahynul ve městě Chua-lien v devítiposchoďové budově Uranus, podle Šámalové se jednalo o učitelku, která vběhla zpět do budovy, aby zachránila svého psa.

Zemětřesení o síle asi 7,4 stupně se soustředilo u přístavu Chua-lien na východním pobřeží Tchaj-wanu. V místě se některé budovy naklánějí do nepřirozených úhlů, protože mají zcela rozdrcená přízemí. „Musím říct, že jsem byla sama překvapená, že na to, jak to zemětřesení bylo silné (...), škody opravdu nejsou až tak vážné,“ podotkla z místa Šámalová. Záchranné složky prý mají situaci pod kontrolou a země je na podobné události zřejmě dobře připravena.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová komentuje situaci na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

„I obyvatelé, se kterými jsme tady mluvili, se zdají být víceméně v klidu. Většina z nich nám říkala, že funguje elektřina, mají doma vodu, že ty výpadky se týkaly jenom některých částí okresu Chua-lien,“ dodala.

Záchranné práce ale podle AP komplikuje poškození silnic a další infrastruktury, jež v mnoha případech způsobily sesuvy půdy a kamenů. Místní úřady uvedly, že zemětřesení poškodilo na Tchaj-wanu 92 budov, téměř 10 tisíc domácností je bez dodávek vody a více než tři sta bez dodávek elektřiny.

Někteří obyvatelé města Chua-lien strávili podle agentury AP noc ve stanech, většina ostrova se ale vrací k běžnému životu. Obnoveny byly i některé pozastavené místní železniční spoje. Tchajwanský meteorologický ústav sdělil, že od středečního zemětřesení bylo zaznamenáno přes čtyři sta následných otřesů.

Otřesy v Japonsku

Další zemětřesení udeřilo u břehů Japonska ve čtvrtek ve 12:16 místního času (5:16 SELČ), přičemž jeho ohnisko leželo v hloubce čtyřiceti kilometrů. Americká geologická služba (USGS) uvedla, že se nacházelo v Tichém oceánu zhruba osmdesát kilometrů východně od města Minamisoma, které leží několik desítek kilometrů severně od jaderné elektrárny Fukušima.

Japonské úřady v zařízení, které v roce 2011 poničilo masivní zemětřesení a následná vlna tsunami, po těchto otřesech nezaznamenaly žádná abnormální měření a varování před tsunami nevydaly. Škody ani oběti hlášeny nejsou, japonské dráhy v zasažené oblasti pozastavily provoz rychlovlaků.

Tchaj-wan má mnoho opatření, aby dopady zemětřesení nebyly devastující

Podle ředitelky Orientálního ústavu Akademie věd ČR Táni Dluhošové existuje na Tchaj-wanu několik systémů, které řeší například zabezpečení, výstrahy, pomoc a poté i kroky vedoucí k obnově zasaženého území po zemětřesení.

„Lidé napříč generacemi díky tomu vědí, kam se mají například schovat a jak reagovat nebo postupovat. Proto jsou – dá se říct – i klidní, když je zemětřesení. S rozvojem 4G sítí také na Tchaj-wanu dostane každý v dotčených oblastech výstražnou zprávu o síle zemětřesení, aby se mohli přizpůsobit,“ uvedla Dluhošová. Na výročí silného zemětřesení o síle 7,6 stupně v roce 1999, které si vyžádalo více než 2400 obětí, se každoročně konají cvičení ve školách, jak se při otřesech chovat.

„Minimálně od roku 1991 panují na Tchaj-wanu velice přísné podmínky na výstavbu nových budov. Ty novější by měly odolat zemětřesení o síle otřesů až pátého stupně. Starším budovám to chybí, proto se samozřejmě při zemětřesení jednodušeji konstrukce zřítí,“ řekla expertka.

Jakmile udeří silné zemětřesení, nastupuje armáda, krizová komise a nevládní organizace, které pomáhají na místní úrovni. Dluhošová podotkla, že existuje ještě i buddhistická organizace, která má po celém světě deset milionů členů a zaměřuje se na okamžitou pomoc obětem zemětřesení, například s bydlením. Mimo jiné dokáží zmobilizovat mezinárodní pomoc.