TÉMA

Úvěr

Firmy a podnikatelé mohou žádat o dotace na elektroauta. Stát na ně vyčlenil dvě miliardy

O dotaci až 300 tisíc korun na elektrické nebo vodíkové auto a dobíjecí stanici mohou od tohoto týdne žádat živnostníci, podnikatelé a firmy. Podmínkou je pořídit si vůz na úvěr se zárukou Národní rozvojové banky.
20. 3. 2024|

Banky poskytly v únoru hypotéky za 15,8 miliardy, meziročně dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně je to dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,36 procenta z lednových 5,54 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 20:03|

Olomouc kupuje úřednickou budovu Namiro za téměř čtyři sta milionů. Vezme si na to úvěr

Olomoucké zastupitelstvo schválilo nákup administrativní budovy Namiro, ve které od roku 2013 sídlí dvě stovky úředníků magistrátu. Radnice má nyní nemovitost v dlouhodobém pronájmu a za její převod zaplatí 398 milionů korun. Zastupitelé kvůli této realitní transakci schválili přijetí investičního úvěru 400 milionů korun, jehož polovina bude použita i na plánovaný nákup a rekonstrukci rozlehlého areálu poštovní pobočky v Ladově ulici.
14. 3. 2024|

Zvýhodněné úvěry v programu Oprav dům po babičce se spustí od března

Ministerstvo životního prostředí začne od března poskytovat žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad ho vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen (AČSS) a Českou bankovní asociací (ČBA) kvůli tomu, aby byl program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, zdůvodnil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL). Za necelých šest měsíců si o dotaci v rámci programu požádalo 1232 lidí a reálně by se podle Hladíka mohl počet v letošním roce pohybovat mezi pěti tisíci až šesti tisíci žadateli. Do roku 2030 počítá se čtyřiceti tisíci zájemci o podporu.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 19:31|

Banky poskytly v lednu hypotéky za třináct miliard korun, meziročně jde o dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za třináct miliard korun, což je meziroční nárůst o 99 procent. Úrokové sazby v lednu pokračovaly v poklesu a snížily se z prosincových 5,65 na 5,54 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 19:11|

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

Program Oprav dům po babičce bude mít výhodný úvěr, Hladík si od něj slibuje lepší dostupnost

Ministerstvo životního prostředí poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad podmínky vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen a Českou bankovní asociací. Účelem bylo, aby byl dotační program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, řekli v úterý ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a zástupci asociací. Podpora s nižším úvěrem se začne vyplácet od února příštího roku, v lednu začnou banky a spořitelny nabízet poradenství. Rekonstrukce mohou podle Hladíka rodinám ušetřit desetitisíce ročně.
19. 12. 2023|

Krok k podpoře elektromobilů. Stát bude od nového roku přispívat firmám na koupi ekologických vozů

Výrobci aut si slibují od nového roku větší zájem o elektromobily nebo vozidla na vodík. Pomoci tomu mají nové dotace, jimiž chce stát podpořit firmy při jejich nákupu. U vozů na čistě elektrický pohon bude sleva ve výši dvou set tisíc korun, u těch na vodík pak tři sta tisíc.
11. 12. 2023|

Scholz čelí dosud největší politické krizi. Vládě schází peníze, řešení nemá

Německo nebude mít do konce prosince schválený rozpočet na příští rok. Po verdiktu ústavního soudu nesmí spolková vláda používat peníze uvolněné v době koronavirové pandemie na zmírňování jejích dopadů pro jiné účely. Na příští rok vládě Olafa Scholze stále chybí v přepočtu 415 miliard korun.
9. 12. 2023|

Stát rozdělí firmám na podporu elektromobility bezmála dvě miliardy

Stát rozdělí firmám z Národního plánu obnovy 1,95 miliardy korun na podporu elektromobility. Výzva zahrnuje 1,65 miliardy na podporu nákupu elektromobilů a aut na vodík a 300 milionů na budování dobíjecích stanic. Podpora bude poskytována formou finančního příspěvku a bankovní záruky prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB). Podniky všech velikostí budou moci podávat žádosti od 1. ledna 2024 do konce září 2025. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) to v pátek oznámilo v tiskové zprávě.
1. 12. 2023|

ČNB zmírní pravidla pro poskytování hypoték

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu zmírnila pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). V platnosti nadále zůstává maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti. Oznámila to členka bankovní rady Karina Kubelková. Bankovní rada ČNB také ponechala beze změny na dvou procentech sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 17:18|

Češi mají problémy se splácením půjček, u hypoték zůstává platební morálka dobrá

V Česku přibývá lidí, kteří mají problémy se splácením půjček. Ve třetím čtvrtletí byla podle dluhových registrů ohrožena úhrada více než šesti procent všech krátkodobých úvěrů. Naopak u hypoték zůstává platební morálka dobrá.
23. 11. 2023|

Objem hypoték v říjnu meziročně stoupl o 123 procent, sazby klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 123 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v říjnu ze zářijových 5,74 procenta na 5,71 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 09:51|

Reportéři ČT: Ostravské hutě nemají ani na základní suroviny, majitel vyvedl za hranice miliardy

Poprvé ve své sedmdesátileté historii ostravské hutě odstavily vysoké pece a přestaly vyrábět železo. Liberty Ostrava sice v minulých letech vydělaly miliardy korun, ty ovšem jejich majitel Sandžív Gupta vyvedl do zahraničí. Hutím teď kriticky chybí, nemají za co nakupovat základní suroviny, dluží dodavatelům a hrozí, že tisíce lidí přijdou o práci. V září navíc musel stát za Liberty uhradit 1,5 miliardy za nesplacený úvěr. Státní pojišťovna, která se za půjčku zaručila, dnes okolnosti, za kterých k tomu došlo, vysvětlovat odmítá. A nekomunikuje ani vedení firmy, zjistili Reportéři ČT.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 14:24|

Předčasné splacení hypoték se prodraží, banky by si mohly účtovat až jedno procento

Poplatek za předčasně splacenou hypotéku se zřejmě zvýší. Většina koaličních stran se předběžně dohodla na tom, že banky budou moct od lidí požadovat až jedno procento ze zbývající částky úvěru. Teď je administrativní poplatek tisíc korun. Po změně to budou násobky. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) původně navrhoval až dvouprocentní poplatek, s tím ale koaliční poslanci nesouhlasili.
6. 11. 2023|

Zvýhodněné úvěry na zelené úspory měly startovat v lednu. Hladík připustil odklad

Plánované zvýhodněné půjčky pro lidi, kteří plánují investovat do energetických úspor, mají nejistý osud. Stavební spořitelny se na jejich parametrech zatím nedohodly s ministerstvy financí a životního prostředí. Původně měly tyto půjčky klientům nabízet od ledna, stejně jako rady, jak státní dotace získat. Nyní hrozí odklad.
30. 10. 2023|

Obec na Karvinsku uvažuje o koupi kolonie 130 domů. Kvůli ceně by roky neinvestovala jinam

O koupi kolonie takzvaných finských domů za zhruba čtvrt miliardy korun uvažuje obec Horní Suchá na Karvinsku. Celkem 130 budov z poloviny minulého století momentálně vlastní společnost Heimstaden. Ta je získala do majetku před dvěma roky a nyní je nabízí k odprodeji. V lokalitě bydlí zhruba čtvrtina obyvatel obce.
27. 10. 2023|

Objem hypoték v září meziročně vzrostl o devadesát procent

Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o devadesát procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v září ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
13. 10. 2023|

ČNB přestala úročit povinné rezervy bankám. Podle analytiků se to odrazí v ceně úvěrů

Česká národní banka od čtvrtka přestává úročit povinné rezervy tuzemským bankám. Ty tak v součtu přijdou o miliardy ročně. Podle analytiků to ve většině případů zřejmě zaplatí klienti. Krok centrální banky se podle nich může odrazit v hypotékách a dalších úvěrech, ale třeba i v mírném snížení úroků na spořicích účtech.
5. 10. 2023|

Základní úroková sazba zůstane na sedmi procentech, rozhodla ČNB

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu podle očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Je to desáté takové rozhodnutí v řadě, úroveň sazby se nezměnila od loňského června. Bankovní rada očekává, že úrokové sazby budou v nadcházejících čtvrtletích na vyšší úrovni, než doporučuje prognóza banky, řekl guvernér Aleš Michl. Prognóza přitom předpokládá snižování sazeb.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 17:45|

Státní pojišťovna EGAP zaplatila za Liberty Steel pohledávku jeden a půl miliardy korun

Státní exportní pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 16:04|

Liberty Ostrava čelí potížím s financováním a poklesem poptávky. Uzavírá jeden z důležitých provozů

Ostravská huť Liberty řeší vážné problémy s financováním a poklesem poptávky po výrobcích. Uzavírá tak jeden ze zásadních provozů – největší koksárenskou baterii. Ta je podle Liberty neefektivní a vzhledem k přebytku kapacit na světovém trhu ztrátová. Vedení společnosti ale tvrdí, že všichni pracovníci z tohoto provozu by měli najít uplatnění uvnitř Liberty Ostrava.
28. 8. 2023|

Za rozsáhlé úvěrové podvody poslal soud do vězení dva muže

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za rozsáhlé úvěrové podvody dva muže na čtyři a tři roky do vězení. Využili identitu desítek lidí v těžké sociální situaci. Oba muži vinu přiznali, což soud zohlednil při ukládání trestu. Hrozilo jim pět až deset let vězení. Hlavnímu organizátorovi, který pozměňoval získané doklady, Simonu Rafaelovi, vyměřil soud čtyřletý trest. Pomocník Miroslav Dužda dostal tříleté vězení. Na podvodech se podle obžaloby podílel ještě třetí muž, který ve středu vinu odmítl. Státní zástupkyně Jana Jelenová se v případu Rafaela na místě odvolala. Trest mu navrhovala v rozmezí pět a půl roku až šest let. V případě Duždy se odvolání vzdala a rozsudek je pravomocný.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:06|

Spotřebitel se může proti porušení zákonných povinností ve smlouvě o půjčce bránit i po letech, rozhodl NS

Proti porušení zákona v úvěrové smlouvě je možné se ohradit i po letech. Toto právo totiž nepodléhá promlčení. Tak zní závěr Nejvyššího soudu (NS), který řešil případ muže, jenž si půjčil v roce 2015 peníze u firmy Provident Financial. Původní úvěr společnosti přeplatil téměř o stejně velkou částku. Kvůli nesprávně uvedené roční procentní sazbě nákladů úvěru (RPSN) může ale nyní získat zpět téměř 60 tisíc korun za poplatky za úvěr a úroky z prodlení.
3. 7. 2023|