TÉMA

Los Angeles

Kalifornii zasáhla druhá bouře, kterou má na svědomí atmosférická řeka. Zemřeli tři lidé

Druhá bouře, kterou má na svědomí takzvaná atmosférická řeka, zasáhla v pondělí jižní část Kalifornie. Zanechala za sebou statisíce lidí bez elektřiny a nejméně tři mrtvé. Atmosférická řeka Pineapple Express prozrazuje svým názvem, že vzniká v okolí Havajských ostrovů v tropické oblasti Pacifiku. Někdy může představovat až několik tisíc kilometrů dlouhý a několik set kilometrů široký pás s vysokým obsahem vlhkosti. Bouře se dotkla desítek milionů obyvatel. V neděli vyhlásil guvernér Kalifornie nouzový stav v osmi okresech. V Los Angeles hasiči vyjížděli k desítkám sesuvů a zaplavených míst, hrozba v oblasti stále nepominula.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 09:05|

Přešel na Západ, nyní o tom vydává knihu. Autor popisuje svou cestu přes most špionů

Glinický most mezi Berlínem a Postupimí během studené války sloužil k výměně osob mezi Východem a Západem. Režiséra Stevena Spielberga inspiroval ke snímku Most špionů, pod stejným názvem nyní vydává knihu i Jaroslav Javorský, který je jedním z aktérů výměny z roku 1986. Své paměti opatřil podtitulem Má cesta z pekla ke svobodě.
14. 1. 2024|

Případ vraždy rappera Tupaca míří po letech k soudu

Případ zastřelení amerického rappera Tupaca Shakura se po 27 letech blíží ke konci. Před soudem v Los Angeles totiž stanul šedesátiletý Duane Davis obviněný z jeho vraždy, kterého úřady zadržely minulý týden. Vražda jednoho z nejpopulárnějších představitelů hiphopu řadu let dlouhodobě vyvolávala otázky a konspirace.
5. 10. 2023|

Hollywood je blízko k ukončení půlroční stávky scenáristů. Herci stávkují dál

Odborový svaz hollywoodských scenáristů v neděli dosáhl předběžné dohody s hlavními studii, která by měla po pěti měsících ukončit jednu ze dvou stávek, jež zastavily většinu filmové a televizní produkce a stály kalifornskou ekonomiku miliardy dolarů. Dohoda by znamenala konec nejdéle trvající stávky scenáristů od roku 1988. Stávka hereckých odborů ale nadále pokračuje.
25. 9. 2023|

Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě

Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:01|

Zemřel baskytarista Randy Meisner, spoluzakládal kapelu Eagles

Ve věku 77 let zemřel zpěvák a baskytarista Randy Meisner. Spojen je především s americkou kapelou Eagles, přestože z ní odešel na vrcholu její slávy koncem sedmdesátých let. Podle Eagles byl Meisner „nedílnou součástí“ kapely.
28. 7. 2023|

Slavnému hollywoodskému nápisu je sto let, místní u něj chtějí zřídit návštěvnické centrum

Sto let oslaví letos symbol filmového průmyslu v Los Angeles – nápis Hollywood. Tamní obchodní komora se rozhodla při této příležitosti podpořit stavbu turistického centra. V příštích měsících plánují pořadatelé velkolepé oslavy i s vizuálními efekty za přispění hollywoodských filmových studií. To vše ve snaze přilákat sponzory na vybudování návštěvnického střediska.
2. 5. 2023|

Tchaj-wan nepodléhá tlaku, řekla prezidentka Cchaj Jing-wen v New Yorku

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dorazila do New Yorku. Před svou návštěvou Spojených států a zemí střední Ameriky uvedla, že země nepodléhá vnějšímu tlaku. Peking její cestu kritizuje a hrozí zhoršením americko-čínských vztahů. Bezpečnostní mluvčí Bílého domu už dříve uvedl, že není důvod, aby Čína na cestu tchajwanské prezidentky reagovala přehnaně. Jde o neoficiální návštěvu, dodal.
30. 3. 2023|

Město hvězd se potýká s velkým počtem bezdomovců. Guvernér Kalifornie jim chce stavět mini domky

Kalifornie ohlásila nový program na boj s bezdomovectvím, na který chce věnovat miliardu dolarů. Lidem bez domova plánuje postavit malé domky. Radnice Los Angeles kvůli mimořádné situaci vyhlásila stav humanitární krize. Počet lidí bez domova roste napříč celými Spojenými státy, podle odhadů už počet přesáhl šest set tisíc. Prezident Joe Biden ho chtěl přitom do konce funkčního období snížit o čtvrtinu.
26. 3. 2023|

Přívaly sněhu i deště. Kvůli extrémnímu počasí jsou statisíce domácností v USA bez proudu

Statisíce domácností a podniků se v úterý ocitly bez proudu poté, co západní i východní pobřeží Spojených států zasáhly silné srážky spojené s prudkým větrem. Na severovýchodě země komplikuje život pozdní zimní bouře, při níž v New Yorku a okolních státech místy napadlo i více než půl metru sněhu. Kalifornie se mezitím potýkala s novými přívaly deště, které vyústily v záplavy a evakuaci tisíců obyvatel. Během středy meteorologové očekávají ústup extrémního počasí na obou koncích USA.
15. 3. 2023|

Místo demoliční koule květiny. Miley Cyrus po deseti letech opět zbourala žebříčky

Endless Summer Vacation, tedy Nekonečné letní prázdniny, jak v překladu zní název nového alba Miley Cyrus, jsou možná snem většiny školou povinných dětí. Svými písněmi však umělkyně už dlouho cílí na starší publikum. A nová tvorba zaznamenává i velký komerční úspěch.
14. 3. 2023|

Zemřel jeden z nejvlivnějších jazzových hudebníků, saxofonista Wayne Shorter

Ve věku 89 let v Los Angeles zemřel americký saxofonista Wayne Shorter, jedna z nejvýznamnějších osobností moderního jazzu, jehož vývoj ovlivňoval od 50. let minulého století. Informoval o tom deník The New York Times, podle něhož úmrtí potvrdila Shorterova agentka Alisse Kingsleyová. Shorter zároveň patřil mezi nejobdivovanější jazzové skladatele.
2. 3. 2023|

Soud vyměřil Weinsteinovi za znásilnění šestnáct let vězení

Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest šestnáct let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety v New Yorku dostal 23 let odnětí svobody. Druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že stráví zbytek života za mřížemi.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 22:09|

Grammy ovládla Beyoncé, pokořila rekord v historii udílení cen

Beyoncé se stala rekordmankou v historii cen Grammy, na letošním slavnostním udílení obdržela svůj dvaatřicátý zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala bilanci britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který za celou svou kariéru získal 31 sošek.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:42|

Olympiádě hrozí bojkot. Mnozí nechtějí soutěžit s Rusy, jejichž země vede agresivní válku

Některé státy hrozí, že budou bojkotovat letní olympijské hry v Paříži v příštím roce. Reagovaly tak na oznámení Mezinárodního olympijského výboru (MOV), že by na Hrách mohli startovat sportovci z Ruska a Běloruska. O bojkotu mluví Ukrajina či Lotyšsko, další státy plán MOV kritizují. Naopak Spojené státy ho neodmítly. Český olympijský výbor bojkot vyloučil. Česká diplomacie označila úvahy o účasti Rusů a Bělorusů na Hrách za překvapivé, stejně se vyjádřil předseda Národní sportovní agentury (NSA).
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 22:02|

Útočníka z kalifornského Monterey Parku našli mrtvého. Zastřelil jedenáct lidí

Muž podezřelý ze střelby po oslavách čínského Nového roku v kalifornském městě Monterey Park, která si vyžádala jedenáct obětí a devět zraněných, byl nalezen mrtvý. Šlo o 72letého Asiata. Motiv jeho činu není známý. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informovala kalifornská policie.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:22|

Střelba u Los Angeles si vyžádala deset mrtvých

Střelba v kalifornském Monterey Park si vyžádala životy deseti lidí a dalších deset jich bylo zraněno. Město se nachází východně od Los Angeles a žije v něm početná asijská komunita. Pachatel z místa činu uprchl. O několik hodin později provedly bezpečnostní složky zásah, při němž obklíčily muže v dodávce, o němž se domnívaly, že může jít o podezřelého ze střelby. List LA Times napsal, že zásahové komando SWAT vniklo do vozu a našlo řidiče mrtvého. Zatím ovšem není jasné, zda je to tentýž člověk, který je podezřelý ze střelby.
22. 1. 2023Aktualizováno22. 1. 2023, 23:51|

Weinstein je vinným ze znásilnění, shodla se soudní porota

Soud v Los Angeles shledal v pondělí bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina vinným ze znásilnění, uvedla agentura AP. Porota se na tom shodla po devíti dnech diskuzí. Sexuálních deliktů se podle poroty Weinstein dopustil v případě jedné ze čtyř žen, které u kalifornského soudu vypovídaly. V případě další ženy ho soud zprostil obvinění a u zbývajících dvou nedospěl k závěru. Weinstein si už odpykává 23letý trest odnětí svobody, který mu uložil v roce 2020 soud v New Yorku.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 10:01|

Vědci se podívali do mozku lidí trpících migrénou. Našli tam klíč k pochopení bolesti

Mezinárodní vědecký tým se podíval hluboko do lidského mozku, aby zjistil, jaký vliv na něj má migréna. Díky nové analýze teď odborníci doufají, že by mohli přijít s účinnou léčbou tohoto pro mnohé chronického problému.
29. 11. 2022|

Beyoncé, Adele nebo Kendrick Lamar vévodí nominacím na Grammy. Překvapila znovuobnovená ABBA

Americká Národní akademie hudebního umění a věd vyhlásila nominace pro 65. ročník cen Grammy, které bude udílet na počátku února příštího roku v Los Angeles. Nejvíce nominací patří zpěvačce Beyoncé. Ta je také nejčastěji nominovanou umělkyní na Grammy v její více než šedesátileté historii.
16. 11. 2022|

Zemřel kytarista Keith Levene, zakládající člen punkové skupiny The Clash

Kytarista a zakládající člen britské punkové skupiny The Clash Keith Levene zemřel v pátek ve svém domě v Norfolku ve věku 65 let, oznámila britská média s odvoláním na hudebníkovy přátele. Levene, který měl rakovinu jater, po sobě zanechal dědictví v podobě trvajícího vlivu na britskou rockovou hudbu, napsal list The Guardian.
13. 11. 2022|

Kalifornský požár zabil dva lidi a tisíce jich vyhnal z domovů

Na jihu Kalifornie nedaleko Los Angeles zuří lesní požár. Dosud zabil dva lidi a zcela zničil sedm domů. Dalších patnáct set obydlí je v bezprostředním ohrožení a jejich obyvatelé se museli evakuovat. V oblasti panují čtyřicetistupňová vedra. Příčina požáru zatím není známá.
6. 9. 2022|

Warholův portrét Marilyn Monroe je nejdražším vydraženým dílem z 20. století

Slavný portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se prodal v aukční síni Christie's v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století. Dílo bylo součástí sbírky sourozenců Thomase a Doris Ammannových, z níž bylo k dispozici celkem 36 kusů od význačných malířů minulého století, například od Roberta Rymana, Cy Twomblyho nebo Francesca Clementeho. Výtěžek aukce putuje na charitativní účely.
10. 5. 2022|

Kalifornie kvůli suchu omezuje spotřebu vody. Šest milionů lidí přijde o právo nakládat s ní svobodně

Úřady v jižní Kalifornii vydaly vyhlášku, která nařizuje bezprecedentní omezení dodávek vody pro tuto oblast. Toto nařízení se v létě dotkne milionů lidí a jejich běžného života včetně aglomerace Los Angeles.
30. 4. 2022|