TÉMA

Trestný čin

Sněmovna schválila změnu vymezení znásilnění

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se patrně změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna hlasy všech přítomných poslanců. Předloha, na níž se shodla koalice s opozicí, upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. Novelu teď čeká posouzení v Senátu.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 16:56|

Změna trestního vymezení znásilnění prošla ve sněmovně druhým čtením

Poslanci nepodali v úterním druhém čtení k vládní novele měnící trestní vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk žádné pozměňovací návrhy. Plénum by o ní mohlo hlasovat už tento týden. Koaliční většina v úterý ve sněmovně probrala sedm předloh, prosadila proto možnost jednání do půlnoci místo obvyklých 19:00. Očekávala se totiž dlouhá debata o podobě programu schůze. Jednání bylo před půl devátou večer přerušeno, pokračovat bude ve středu 10. dubna v devět hodin ráno.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:22|

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
27. 3. 2024|

„Ne znamená ne.“ Změna definice znásilnění prošla ve sněmovně prvním čtením

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se možná změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila sněmovna. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestané pohlavní zneužití. Novelu nyní čeká posouzení v ústavně-právním výboru.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:33|

Oběti trestných činů by se měly dočkat rychlejšího odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti pro ně zřídilo zvláštní oddělení

Ministerstvo spravedlnosti ročně vyplatí desítky milionů korun jako odškodnění za pochybení justice. Další peníze pak míří obětem trestných činů, ty na finance ale často čekají dlouhé měsíce. Od ledna má právě tyto případy na starosti samostatné oddělení, pomoc obětem by se tak mohla zrychlit.
23. 1. 2024|

Kriminalizovat se podle Ústavního soudu mají jen závažné pomluvy a policisté musí snést kritiku

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy odsouzené za pomluvu policistky. V nálezu uvedl, že kriminalizovat se mají jen nejzávažnější pomluvy, navíc policisté jako úřední osoby musejí snést vyšší míru kritiky. Ženino provinění spočívalo v tom, že si stěžovala na chování policistky, která vyšetřovala její drobnou dopravní nehodu. Podle obecného soudu žena vědomě uvedla nepravdivé skutečnosti a policistku poškodila a dostala podmíněný trest.
17. 1. 2024|

Zásah proti střelci na univerzitě byl profesionální, uvedl policejní úřad. Kriminalisté chtějí vytvořit pracovní skupinu

Policie při hledání mladíka, který později střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zvolila adekvátní prostředky, řekl na tiskové konferenci šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Zásah prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Martin Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 20:34|

Internetový prostor šíření nenávistných výroků nahrává, míní filozof jazyka Koblížek

Lidé, kteří po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy šířili nenávistné výroky, je zastávají dlouhodobě a tragická událost je pro ně příležitostí, jak si „říct svoje“, uvedl v pořadu Události, komentáře filozof jazyka z Filozofického ústavu Akademie věd Tomáš Koblížek. On-line prostor tyto osoby navíc často strhává k brutálnějším výrokům, než by řekly v reálném světě. Podle reportérky ČT Zuzany Černé mnoho z nich věří dezinformační scéně nebo konspiračním teoriím.
9. 1. 2024|

„Ne znamená ne.“ Vláda schválila změnu definice znásilnění, opouští podmínku použití násilí

Vláda ve středu schválila změnu definice znásilnění. Trestní předpisy by měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. O schválení novely připravené ministerstvem spravedlnosti informovali Piráti v tiskové zprávě.
20. 12. 2023|

Řidiči zahlcují policejní e-podatelnu záběry z autokamer, většina záznamů je navíc nepoužitelná

Čeští řidiči přetěžují elektronickou podatelnu policie záběry z autokamer. Uvádějí to dopravní policisté s tím, že řada záběrů je k dokazování trestných činů nepoužitelná. Scházejí třeba i základní údaje, včetně místa, kde kamera daný moment natočila. A zároveň upozorňují, že správně by lidé měli okamžitě volat linku 158, aby na místo mohla vyrazit policejní hlídka.
12. 12. 2023|

Země EU dosáhly předběžné dohody na regulaci umělé inteligence

Evropská unie (EU) v pátek pozdě večer dosáhla předběžné dohody na regulaci umělé inteligence (AI). Podle analytiků ale ještě bude nutné upřesnit detaily. Informuje o tom agentura Reuters, která píše o „přelomových“ pravidlech. EU podle ní má nakročeno k tomu, aby se stala prvním z významných světových hráčů, který bude mít normy pro regulaci systémů, jako je ChatGPT.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 11:09|

Policie se zabývá provokativním videem dezinformátora Čermáka

Policie prověřuje odsouzeného Tomáše Čermáka kvůli provokativnímu videu, na kterém mimo jiné drží ruskou vlajku. To se objevilo na sociálních sítích v době, kdy se vyhýbal nástupu do vězení. Případem se policisté zabývají pro podezření z podpory a propagace terorismu. Čermák byl za tento trestný čin už odsouzen na 5,5 roku za mřížemi. Protože ale nenastoupil do vězení, hrozí mu navíc ještě další dva roky odnětí svobody. Oba případy si převzala Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK). Vyplývá to z informací, které ČT poskytlo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Policie Čermáka dopadla v polovině listopadu, ukrýval se v Polsku. V pondělí byl převezen do Česka.
8. 12. 2023|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Policie řeší v souvislosti s konfliktem Izraele a Hamásu čtrnáct případů antisemitismu

V souvislosti s konfliktem Izraele s teroristickým hnutím Hamás zahájila policie úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu ve čtrnácti případech. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Dále řekl, že centrála proti terorismu zahájila úkony k případu úmrtí českého občana při útoku hnutí Hamás na Izrael. Na věci spolupracuje s izraelskými kolegy.
12. 11. 2023|

Za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích hrozí obviněným až tři roky vězení

Kvůli hrubému zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku policie obvinila tři lidi z trestného činu týrání. Případem se policie začala zabývat minulý rok na základě zveřejněných záběrů. Na těch do zvířat zaměstnanci jatek kopou, dávají jim elektrošoky a radí se, jak sešlápnout seleti hlavu. Hrozí jim až tříleté vězení.
9. 11. 2023|

Soud zrušil osvobození učitelky, která zpochybňovala ruské válečné zločiny na Ukrajině

Odvolací soud ve středu zrušil osvobozující rozsudek nad učitelkou Martinou Bednářovou, která při výuce zpochybňovala ruské válečné zločiny na Ukrajině. Věc vrátil k dalšímu projednání a zkoumání, zda češtinářka nenaplnila skutkovou podstatu trestného činu popírání genocidia. Bednářová při odchodu z jednací síně odmítla žádost o reakci. Základní škola Na Dlouhém lánu dala ženě po loňském incidentu výpověď.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 12:20|

Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin

Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|

Vyšetřování srážky tramvají v Plzni. Policie a drážní inspekce prověřují, jestli nešlo o trestný čin

Policisté vyšetřují, jestli srážka dvou tramvají v Plzni nebyla trestným činem. Nehoda se stala ve čtvrtek krátce po poledni a zraněno bylo 29 lidí, většinou lehce. Škoda na obou vozech je ve výši jednoho milionu korun.
20. 10. 2023|

Lidé, kteří přijdou o řidičský průkaz, budou muset na terapeutický kurz. Lektoři už se na ně připravují

Každý, kdo přijde o řidičské oprávnění a bude ho chtít získat zpět, bude muset od ledna povinně absolvovat terapeutický kurz. Centrum dopravního výzkumu v Brně proto intenzivně školí nové lektory. Závažné přestupky a trestné činy v dopravě ročně spáchá až dvacet tisíc řidičů.
16. 10. 2023|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Dohod o vině a trestu přibývá. Objevují se ale i pochybnosti, ministerstvo spravedlnosti zvažuje úpravu

V Česku přibývá justičních případů, které skončí dohodou o vině a trestu, a to i u znásilnění nebo vražd. Resort spravedlnosti teď prověří, zda je systém dohod o vině a trestu nastavený správně, a to také kvůli kauze z konce letošního srpna, kdy muž obžalovaný ze šesti znásilnění nezletilých odešel od soudu s podmínkou. Dohody o vině a trestu výrazně zkracují soudní proces, zaznívají ale také stížnosti zástupců obětí na opomíjení jejich práv. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
24. 9. 2023|

Kybernetických útoků přibývá, lidé letos přišli už o 670 milionů

Policie evidovala k pololetí podobný počet trestných činů v kyberprostoru jako loni za tutéž dobu. Bylo jich přes deset tisíc. Méně takových útoků však bylo úspěšných. Dramaticky narostl počet trestných činů v kyberprostoru loni, kdy se za celý rok zvýšil zhruba dvojnásobně. Banky ve srovnání s policií zaznamenaly útoků více, jejich klienti přišli v souhrnu o více než 670 milionů korun. Policie, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a banky odstartovaly společnou vzdělávací kampaň #nePINdej!, v níž chtějí potenciální oběti kybernetických útoků upozornit na konkrétní rizika.
5. 9. 2023|

Soud potvrdil podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelka se pondělního jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.
28. 8. 2023|

Soud znovu osvobodil dozorce z litoměřické věznice. Jejich zákrok proti vězni nebyl trestný čin

Krajský soud v Ústí nad Labem opět osvobodil dva dozorce, kteří podle obžaloby napadli cizince v litoměřické věznici. Podle rozsudku se nedopustili trestného činu. České televizi informaci potvrdila předsedkyně prvoinstančního Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová. Dozorci několikrát udeřili vězně z Lotyšska ve výtahu v roce 2018. Hájili se tím, že šlo o povolený zákrok.
25. 8. 2023|