TÉMA

Ministr vnitra

Za jízdu bez pásu dostal Rakušan pokutu 1500 korun
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dostal pokutu 1500 korun za jízdu v autě na místě spolujezdce bez zapnutého bezpečnostního pásu. Rakušan se přestupku dopustil při cestě na debatu ve Vyškově, video z auta sám zveřejnil na sociální síti X. Později se omluvil a uvedl, že je připraven pokutu zaplatit. Hrozila mu sankce až dva tisíce korun na místě nebo pět tisíc korun ve správním řízení.
14. 3. 2024|Šimon Rogner
Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci
Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 15:16|ČTK, ČT24
Nová slovenská vláda pokračuje v policejní „čistce“. Opozice už volá po odvolání ministra vnitra
Nová slovenská vláda už odvolala či vyměnila několik státních tajemníků (náměstků) na ministerstvech i představitele různých institucí. Personální rošády odstartoval kabinet premiéra Roberta Fica (Smer–SD) krátce po nástupu do úřadu. Patrně největší kritiku si vysloužil za „čistky“ v policii. I proto chce nejsilnější opoziční strana Progresívne Slovensko (PS) iniciovat mimořádnou schůzi Národní rady na odvolání Matúše Šutaje Eštoka (Hlas–SD). Ministr vnitra se hájí, že postupuje podle zákona.
8. 11. 2023|
Slovensko ukončilo kontroly na hranicích s Maďarskem. Podle vlády šlo o jednorázovou akci, opozice to označila za divadlo
Slovensko v úterý časně ráno ukončilo bezpečnostní akci na hranicích s Maďarskem, kterou zahájilo v pondělí večer kvůli nelegální migraci. Slovenské bezpečnostní složky během ní nezadržely žádného běžence. Novinářům to řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Podle něj šlo o jednorázovou akci, kterou je Bratislava připravena v případě potřeby zopakovat. Ještě v pondělí přitom nasazení policistů či vojáků na zelenou hranici s Maďarskem zdůvodnil i očekávanou velkou migrační vlnou. Opozice i exministr zahraničí Miroslav Wlachovský opatření nové vlády označili za divadlo.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 14:30|
Havlíček: Vláda fatálním způsobem neplní své sliby. Kauza Dozimetr byla jen poslední kapkou
Kauza Dozimetr je podle stínového premiéra a místopředsedy ANO Karla Havlíčka jen jedním z důvodů, nebo spíše vyvrcholením toho, proč ANO vyvolalo mimořádnou schůzi sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Hlavní je podle něj to, že vláda zásadním způsobem neplní svoje sliby a programové prohlášení. Řekl to v úterním Interview ČT24.
17. 10. 2023|
Německo dočasně zavádí hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem
Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová se rozhodla dočasně obnovit stacionární kontroly na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem podle vzoru kontrol, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. Původní informaci listu Die Welt odpoledne potvrdilo spolkové ministerstvo vnitra. Faeserová už znovuobnovení kontrol oznámila Evropské komisi (EK), kterou také informovala o prodloužení kontrol s Rakouskem. Důvodem jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 22:04|
Koalice se na rozdíl od opozice nedrolí, říká Pekarová Adamová
Poslanci začnou v úterý dopoledne další debatu o vyslovení nedůvěry vládě. Navrhlo to hnutí ANO. To si totiž nedovede představit, že by v kabinetu byl i nadále ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který v telefonu používal stejnou šifrovací aplikaci jako lidé spojovaní s kauzou Dozimetr. Jedná se o vyfabulovanou věc, která má zakrýt problémy hnutí ANO, uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Interview ČT24. Jednání bude podle ní dlouhé a předpokládá, že se poslanci k hlasování dostanou ve středu.
16. 10. 2023|
Rakušan používal šifrovaný telefon. Opozice uvažuje o svolání mimořádné schůze
Opoziční poslanci z ANO a SPD zvažují, že požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny. A to kvůli tomu, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) používal v minulosti šifrovací telefonní aplikaci. Podle serveru iDnes šlo o stejný program jako u skupiny obviněných v kauze Dozimetr. Ministr souvislost s Dozimetrem odmítá a říká, že žádné problematické hovory nevedl. Ministra vnitra se zastal také premiér Petr Fiala (ODS).
25. 9. 2023|
Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí
V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|
Zemřel komunistický ministr vnitra Vajnar. Čelil obžalobě kvůli zákrokům pohraničníků v 80. letech
Ve věku 92 let zemřel komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar. Na dotaz České televize to sdělila jeho advokátka Jitka Bludská. Vajnar čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti se zákroky pohraničníků na československých hranicích v 80. letech. Kvůli zdravotnímu stavu se ale k dubnovému soudnímu líčení nedostavil. Jako federální ministr vnitra působil Vajnar v letech 1983 až 1988.
20. 6. 2023|Simona Schröderová
Reforma unijních migračních pravidel odpovídá zájmům Česka, řekl Fiala. Opozice mluví o kvótách
Opoziční ANO a SPD neprosadily ve sněmovně návrhy na odmítnutí dohody o reformě migračních pravidel Evropské unie. Poslanci naopak na závěr středeční mimořádné schůze svolané z podnětu ANO přijali usnesení vládního tábora, podle kterého je dohoda ministrů vnitra členských států z minulého týdne v souladu s dlouhodobými zájmy Česka a je založena na finanční solidaritě mezi unijními zeměmi a nezahrnuje povinné přerozdělování uprchlíků. Debata trvala zhruba čtyři hodiny. Opoziční ANO i SPD kritizují to, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhované unijní změny odsouhlasil.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:38|
Poslanci budou jednat o zpřísnění zákona o střetu zájmů nejpozději v pátek
Poslanci budou hlasovat o zpřísnění ustanovení zákona o střetu zájmů nejpozději v pátek v 11:00. Ve sněmovně to prosadil vládní tábor podle návrhu předsedy poslanců STAN Josefa Cogana navzdory protestům zástupců opozičního hnutí ANO. Řečníkům se také omezí doba na vystoupení, v řádné diskusi budou moci mluvit nejvýše 20 minut, a to dvakrát. Frakce ANO a SPD odmítly koaliční návrh na pokračování debaty i ve středu večer, aby nevládní poslanci měli dost času a prostoru se vyjádřit. Poslanci se odpoledne mimořádně sešli kvůli reformě migračních pravidel Evropské unie, a to na podnět hnutí ANO.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 20:49|
Stíhání federálního exministra Kincla bylo kvůli duševní chorobě pravomocně odloženo. Pozůstalí se stížností neuspěli
Státní zástupce minulý týden odmítl stížnost proti odložení trestního stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla. Kincl čelil obvinění v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích, kvůli jeho duševnímu stavu ale policie případ odložila. O odmítnuté stížnosti informoval Českou televizi právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Rozhodní o odložení je tak pravomocné.
10. 5. 2023|Simona Schröderová
Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana
Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|
Vláda schválila snížení minimálního počtu poboček České pošty
Navrhované snížení minimálního počtu poboček České pošty ze stávajících 3200 na 2900 na středeční schůzi schválila vláda. Potvrdila tak návrh nařízení, který jí předložil Český telekomunikační úřad. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání kabinetu řekl, že podle některých námitek mohl být návrh na rušení poboček ambicióznější. Stát by měl tímto krokem ročně ušetřit okolo 700 milionů korun.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:01|
Kontroly na Pražském hradě se změní. Jasno má být koncem příštího týdne
Otevřený, čistší, možná s novými cestami a bez některých plotů. To jsou první představy architekta Josefa Pleskota o možných úpravách areálu Pražského hradu. Architekt už má za sebou úvodní jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Shodují se třeba v tom, že Hrad má být středem Česka, a je také nutná změna současných bezpečnostních kontrol. Podle zjištění ČT se nynější opatření mají změnit.
9. 4. 2023|
Pošta zveřejnila seznam rušených poboček. Mapa ukazuje, kde jsou
Česká pošta zveřejnila seznam tří stovek poboček, které do poloviny letošního roku skončí. Celkem pětatřicet z nich přestane fungovat v Praze, devatenáct v Ostravě a dvanáct v Brně a Plzni. Opatření bude platit od 1. července. Nejvíce pošt, celkem osmačtyřicet, se zruší v Moravskoslezském kraji. Jeho hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) odeslal v souvislosti s tím ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) otevřený dopis, kde ho žádá, aby krok přehodnotil. S rušením poboček nesouhlasí také další představitelé měst a samospráv. Parlamentní opozice kritizuje, že Česká pošta rušení se starosty předem neprojednala.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:49|
Plán na transformaci pošty strčil do šuplíku, obvinila Rakušana Mračková Vildumetzová. Nestoudné, brání se ministr
Poslankyně a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ve středečních Událostech, komentářích obvinila vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), že připravený transformační a restrukturalizační plán České pošty (ČP) místo realizace „strčil do šuplíku“. Rakušan to kategoricky odmítl a oponoval, že změny v ČP se dějí až nyní kvůli tomu, že předchozí vlády k jejich provedení neměly dost odvahy.
30. 3. 2023|
Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem
Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|
Britská vláda navrhuje automaticky vyhošťovat migranty, kteří do země přijdou nelegálně
Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová v Dolní sněmovně představila zákon, podle kterého bude ministerstvo vnitra povinné vyhostit ze země každého, kdo do ní vstoupí nelegální cestou. Takový člověk také nebude mít možnost žádat ve Spojeném království o azyl. Vláda podle Bravermanové při tvorbě zákona musela „posunout hranice mezinárodního práva“ a norma vyvolala ve sněmovně střety mezi vládou a opozicí. Do Británie se loni přes Lamanšský průliv dostalo 45 tisíc lidí. Premiér Rishi Sunak za jednu z priorit své vlády určil právě „zastavení lodí“ s migranty.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:16|
Policie zasahovala v pařížské čtvrti La Défense. Paniku vyvolala sebevražda v nákupním centru
Paniku v pařížské obchodní čtvrti La Défense v sobotu vyvolala sebevražda muže, který skočil z vyšších pater nákupního centra. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího policie. Ta v souvislosti s incidentem dříve vyzvala, aby se lidé místu vyhnuli.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 20:50|
Komunistický ministr vnitra Vajnar čelí obžalobě kvůli úmrtím na hranici
Někdejší komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar čelí obžalobě za zneužití pravomoci úřední osoby kvůli úmrtím a zraněním lidí na československých státních hranicích v osmdesátých letech minulého století. Obžalobu ve čtvrtek podala Katarína Kandová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Podle advokáta Lubomíra Müllera jde o první případ, kdy věc dospěla před soud.
9. 2. 2023|
Útvar pro ochranu prezidenta bude strážit Pavla až po inauguraci. Spekuluje se o nedůvěře v jednotku
O bezpečnost zvoleného prezidenta se od soboty stará Ochranná služba Policie. Na základě žádosti Petra Pavla o tom rozhodl policejní prezident a schválil to ministr vnitra. Útvar pro ochranu prezidenta by ho měl začít chránit až po inauguraci. Objevily se spekulace, že Pavel hradní jednotce nedůvěřuje. Chce také nechat důkladně prohlédnout prostory na Hradě. Obává se mimo jiné odposlechů, řekl Respektu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:59|
Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka
Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.
1. 2. 2023|