Střelbu v Mnichově policie vyšetřuje jako pokus o teroristický útok

Události: Střelba v Mnichově (zdroj: ČT24)

V centru Mnichova nedaleko izraelského generálního konzulátu policie ve čtvrtek zastřelila muže, který u sebe měl dlouhou střelnou zbraň. Podle německých médií o tom informoval bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, podle kterého muž mohl plánovat útok na izraelský generální konzulát. Oblast kolem konzulátu a Dokumentačního centra pro historii nacismu, kde se incident odehrál, policisté uzavřeli. Izraelský prezident Jicchak Herzog incident označil za teroristický čin. Jako pokus o něj vyšetřuje střelbu i tamní policie.

Rakouský deník Der Standard a německý Der Spiegel uvedly, že podle jejich informací se jedná o osmnáctiletého Rakušana, který žil v okolí Salcburku. To následně potvrdil i mluvčí mnichovské policie, která případ vyšetřuje jako pokus o teroristický útok. Úřadům byl podle médií známý jako islamista. Do Mnichova přijel autem, které se našlo na místě činu.

Loni na jaře na něj mělo být podáno trestní oznámení kvůli členství v teroristické organizaci – na jeho mobilním telefonu se údajně našla propaganda teroristické organizace Islámský stát. Řízení ale bylo podle rakouského bulvárního listu Kronen-Zeitung zastaveno. Podle německého deníku Süddeutsche Zeitung a rakouského časopisu Profil měl muže v hledáčku i salcburský zemský úřad na ochranu ústavy. Muž byl údajně příznivcem teroristické skupiny Fronta dobytí Sýrie (bývalá an-Nusra).

Podle ministra zahájil střelbu na policisty muž, který byl následně zastřelen. „Mířil při střelbě na policisty, kteří palbu opětovali,“ nastínil Herrmann. Mnichovská policie uvedla, že muž u sebe měl „opakovací zbraň staršího data výroby“, podle zpravodajské stanice ntv měl na zbrani připevněný bajonet. Žádný z pěti přítomných policistů neutrpěl zranění. Policie vyloučila zapojení dalších lidí.

Německý kancléř Olaf Scholz útok odsoudil. Antisemitismus a islamismus podle něj nemají v Německu místo. S tím souhlasí i ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která se postavila proti jakémukoli extremismu. V Německu přitom antisemitských útoků přibývá. Počet se loni dramaticky zvedl, po izraelské odpovědi na teroristický útok Hamásu ze 7. října o 83 procent.

Opatření zpřísňuje také Rakousko

V okolí Dokumentačního centra pro historii nacismu a izraelského generálního konzulátu je stále v pohotovosti mnoho policistů a nad oblastí létal i vrtulník. Policie vyzvala veřejnost, aby se oblasti, která je stále uzavřená, vyhnula.

Rakouská zpravodajská služba DSN navázala kontakt s izraelským velvyslanectvím a zástupci židovské náboženské komunity, oznámila agentura DPA s odkazem na rakouského ministra vnitra Gerharda Karnera.

„Rakouské bezpečnostní úřady jsou v intenzivním kontaktu s německými kolegy,“ sdělil Karner. Žádné podrobnosti ohledně muže, který střílel u izraelského konzulátu v Mnichově, nezveřejnil.

Faeserová: Ochrana židovských a izraelských zařízení má nejvyšší prioritu

Izraelský prezident Herzog po telefonátu se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem hovořil o teroristickém činu. To, že je případ vyšetřován jako pokus o něj, následně potvrdila mnichovská policie i generální státní zastupitelství, které se zabývá nejzávažnější kriminalitou.

Izraelské ministerstvo zahraničí agentuře DPA sdělilo, že žádný ze zaměstnanců jeho zastoupení neutrpěl zranění. Izraelská generální konzulka v Mnichově Talja Ladorová-Frešerová na síti X uvedla, že její úřad byl uzavřený kvůli výročí teroristického útoku na olympiádu z roku 1972.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že se v Mnichově jedná o „závažný incident“. „Ochrana židovských a izraelských zařízení má, jak víte, nejvyšší prioritu,“ dodala.

Tragédie z roku 1972

Bavorský ministerský předseda Markus Söder spojil čin s 52. výročím teroristického útoku na izraelské sportovce a členy izraelského olympijského týmu na letních Hrách v Mnichově v roce 1972.

Při něm palestinští teroristé z organizace Černé září vzali jako rukojmí izraelský olympijský tým a při dvacetihodinovém dramatu zastřelili v olympijské vesnici jedenáct izraelských sportovců a za nepřehledné situace na nedalekém mnichovském letišti Fürstenfeldbruck zemřel také jeden německý policista a pět z osmi teroristů. Tehdejší letní olympijské hry pokračovaly i po útocích.