TÉMA

Roskosmos

Na ISS vyrazila čtveřice astronautů. Budou zkoumat vliv mikrogravitace na život
K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí brzy ráno SEČ z mysu Canaveral na Floridě odstartovala vesmírná loď Crew-8 se třemi americkými astronauty a jedním ruským kosmonautem na palubě. Informuje o tom agentura Reuters. Nová posádka před sebou má dvě stovky úkolů, sledovat chce mimo jiné to, jak mikrogravitace působí na rostlinné buňky.
4. 3. 2024|ČTK
Vzduch uniká z ruské části ISS stále víc. Rychlost se za čtyři roky zdvojnásobila
Únik vzduchu v ruské části Mezinárodní vesmírné stanice se zvětšil. Oznámila to americká NASA a stejně jako ruská kosmická agentura Roskosmos zdůraznila, že tento problém nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro stanici ani její posádku.
1. 3. 2024|Tomáš Karlík
Ruský kosmonaut se stal rekordmanem, pobyl ve vesmíru déle než kdokoliv jiný
Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko se stal člověkem, který strávil nejdelší dobu ve vesmíru. Informovala o tom ruská vesmírná agentura Roskosmos. Devětapadesátiletý Kononěnko strávil ve vesmíru za svoji kariéru více než 878 dnů a 12 hodin. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 2015 Kononěnkův krajan Gennadij Padalka, připomíná agentura AP. Padalka ve vesmíru pobyl celkem 878 dnů, 11 hodin, 29 minut a 48 vteřin.
5. 2. 2024|ČTK
Rusko by chtělo do roku 2041 dostat svého kosmonauta na Měsíc, plány počítají i se základnou
Rusko plánuje v následujícím desetiletí vyslat na Měsíc kosmonauty a do budoucna tam vybudovat vlastní základnu, uvedla agentura TASS s odkazem na ruskou kosmickou korporaci RKK Energija. Moskva se tak údajně pokusí vyrovnat podobným snahám Spojených států a stanout po boku dalších států, které se při dobývání vesmíru zaměřují na jedinou přirozenou družici Země.
16. 11. 2023|
Z ruské části Mezinárodní vesmírné stanice unikla chladicí kapalina. Posádce nehrozí nebezpečí
Ze záložního chladiče ruské laboratoře Nauka na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí unikla chladicí kapalina, uvedla ruská kosmická agentura Roskosmos. Posádce ani stanici podle ní nehrozí žádné nebezpečí, což potvrdil i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
10. 10. 2023|
Čína má v úmyslu rozšířit svou vesmírnou stanici, zpřístupní ji prý i jiným zemím
Čína se chystá v příštích letech rozšířit svou vesmírnou stanici ze tří modulů na šest a je připravena ji otevřít i pro zahraniční astronauty. Podle agentury Reuters to uvedla Čínská akademie vesmírných technologií.
6. 10. 2023|
Našli jsme místo, kam na Měsíc spadla ruská Luna, oznámila NASA
Americká sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) pořídila snímky, které odhalily na povrchu Měsíce zcela nový kráter. Protože se jeho souřadnice shodují s těmi, kam mohl dopadnou ruský modul Luna 25 při svém neúspěšném pokusu o přistání 21. srpna, předpokládá NASA, že našla místo dopadu.
1. 9. 2023|
Indický robot našel na Měsíci síru a další prvky. Teď pátrá po vodě
Indické robotické vozítko potvrdilo přítomnost síry na Měsíci a v blízkosti lunárního jižního pólu, kde indická mise minulý týden přistála, odhalilo několik dalších chemických prvků. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO).
30. 8. 2023|
Ruská kosmická sonda narazila do Měsíce a „přestala existovat“
Ruský lunární modul Luna-25 „po nárazu do povrchu Měsíce přestal existovat“ poté, co se vymkl kontrole a dostal na nepropočtenou oběžnou dráhu, oznámila v neděli podle agentury RIA Novosti ruská vesmírná agentura Roskosmos. Zpráva přišla den poté, co Roskosmos ohlásil „nestandardní situaci“ při manévrech před přistáním, která nastala v sobotu ve 14:10 moskevského času (13:10 SELČ). Operátoři s modulem ztratili spojení o 47 minut později.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 13:05|
Ruský lunární modul Luna-25 letící k Měsíci je v „nestandardní situaci“, hlásí Roskosmos
Ruská vesmírná agentura Roskosmos v sobotu oznámila „nestandardní situaci“ na palubě modulu Luna-25, který má v pondělí přistát na Měsíci. Ve 14:10 moskevského času (13:10 středoevropského času) modul podle harmonogramu dostal pokyn k úpravě své oběžné dráhy kolem jediného přirozeného satelitu Země. Během této operace ale došlo k „nestandardní situaci“, která znemožnila provést manévr s danými parametry, citovala tisková agentura TASS sdělení Roskosmosu. Problém nyní analyzují odborníci, uvedl bez podrobností vesmírný úřad.
19. 8. 2023|
Rusko se po půlstoletí vrací na Měsíc. Sonda Luna-25 bude hledat vodu
Rusko v noci na pátek vyslalo z kosmodromu Vostočnyj raketu Sojuz 2.1b s modulem Luna-25, který má přistát na Měsíci. Jedná se o první takový ruský projekt za posledních téměř padesát let a podle agentury DPA má jít o předstupeň potenciálního nového průzkumu Měsíce prováděného člověkem na místě. Na Měsíci bude ruský modul zkoumat jižní pól a zaměří se mimo jiné i na pátrání po vodě. Sonda bude shromažďovat a analyzovat vzorky půdy, upřesnila ruská vesmírná agentura Roskosmos.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 08:03|
Rusko nabídlo svou zatím neexistující vesmírnou stanici partnerům z BRICS
Rusko chce do konce desetiletí opustit Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a postavit si vlastní. Přestože zatím nemá hotové plány na její stavbu, nabízí už svým politickým partnerům možnost využívat laboratoř na její palubě.
25. 7. 2023|
Ruská vesmírná agentura Roskosmos cvičí vlastní armádu. Vojáky láká na vysoké odměny
Ruská vesmírná agentura Roskosmos provádí nábor a výcvik ozbrojenců, kteří by se měli zapojit do agrese na Ukrajině. Informaci přinesl deník Financial Times.
22. 6. 2023|
Výpadky GPS postihují v Moskvě taxikáře či uživatele sdílených aut
Automobilová doprava v Moskvě čelí výpadkům amerického satelitního systému GPS. Poprvé se objevily po útocích dronů na Kreml počátkem května. Ruské úřady tehdy dokonce systém blokovaly na ochranu přehlídky na Rudém náměstí. Teď se ale poruchy vrátily a navigace ve dvanáctimilionové metropoli se zkomplikovala pro taxikáře i uživatele sdílené ekonomiky.
15. 6. 2023|
Na Zemi přistála loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty. Kvůli počasí museli na návrat čekat několik dnů navíc
Na Zemi přistála vesmírná loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou, která se po pěti měsících vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Loď přistála v noci v moři u pobřeží Floridy.
12. 3. 2023|
Nová posádka ISS úspěšné odstartovala. V týmu jsou Američané i Rus
Rusko-americké vztahy sice kvůli napadení Ukrajiny trpí, spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ale nadále pokračuje. Nová posádka bude opět smíšená.
2. 3. 2023|
U ISS je nový Sojuz, nahradil poškozenou loď
Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je záchranná loď. Připojil se k ní Sojuz MS-23, který nahradil poškozený MS-22. Informovaly o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a ruská agentura TASS. Náhradní lodí se bude moci vrátit trojice astronautů, kteří na stanici nakonec zůstanou o půl roku déle, než se původně plánovalo.
26. 2. 2023|
K ISS míří záchranná mise. Rusko vyslalo do vesmíru náhradu za loď poškozenou meteoritem
Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v pátek ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s vesmírnou lodí Sojuz MS-23, která je tentokrát bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila vesmírnou loď Sojuz MS-22, poškozenou mikrometeoritem. Loď se oddělila od třetího stupně nosné rakety a dosáhla oběžné dráhy. U ISS má přistát 26. února, oznámili reportéři ze střediska řízení vesmírného letu.
24. 2. 2023|
Rusko zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici do roku 2028
Ruský modul na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bude v provozu až do roku 2028. Podle agentury TASS o tom v úterý rozhodla ruská vesmírná agentura Roskosmos. ISS v současné době představuje jednu z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem.
22. 2. 2023|
Ruskou zásobovací loď u ISS zřejmě poškodil náraz zvenku, oznámil Roskosmos
Ruská zásobovací loď Progress MS-21, která při kotvení u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ztratila tlak v kabině, byla zřejmě poškozena nárazem zvenku. Podle agentury Reuters to oznámila ruská státní vesmírná korporace Roskosmos.
21. 2. 2023|
Rusko chce s Evropou vyměnit 36 satelitů za raketu Sojuz zanechanou na Guyaně
Ruská kosmická agentura je zřejmě ochotna vrátit 36 satelitů, které drží jako rukojmí v Kazachstánu. Podle aktuálních informací to chce udělat výměnou za části svých raket Sojuz, které jsou naopak zadržovány ve Francouzské Guyaně.
23. 1. 2023|
Rusko pošle kvůli prosincovému incidentu pro kosmonauty na ISS prázdnou loď
Rusko vyšle 20. února k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) prázdnou loď Sojuz, aby vyzvedla a dopravila zpět na Zemi dva ruské kosmonauty a amerického astronauta. Důvodem je prosincový únik chladicí kapaliny z vesmírného plavidla, jímž se trojice dostala na oběžnou dráhu. Informovaly o tom agentury s odvoláním na ruskou vesmírnou agenturu Roskomos. Datum návratu zatím nepadlo.
11. 1. 2023|
Roskosmos chce poslat kosmonautům na ISS prázdnou loď. Po nehodě moc jiných možností nezbývá
Ruská vesmírná agentura Roskosmos zvažuje, že k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyšle prázdné plavidlo, které by z oběžné dráhy předčasně vyzvedlo tři členy posádky. Důvodem je únik chladicí kapaliny z ruské lodi Sojuz z minulého týdne, napsala agentura Reuters.
23. 12. 2022|
Ruští kosmonauti zrušili výstup do vesmíru, ze Sojuzu unikala kapalina
Čtvrteční plánovaný výstup ruských kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru byl zrušen. Podle americké vesmírné agentury NASA se tak stalo kvůli úniku chladicí kapaliny z lodi Sojuz. Rusko hlásí „technickou závadu“, informovala o tom ruská státní agentura TASS. Únik mohlo zapříčinit poškození pláště Sojuzu po nárazu mikrometeoritu, sdělil později výkonný ředitel ruské vesmírné agentury Roskosmos Sergej Krikaljov.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 22:54|