Ruská vesmírná agentura Roskosmos cvičí vlastní armádu. Vojáky láká na vysoké odměny

Ruská vesmírná agentura Roskosmos provádí nábor a výcvik ozbrojenců, kteří by se měli zapojit do agrese na Ukrajině. Informaci přinesl deník Financial Times.

Prapor „Uran“ mají podle této zprávy tvořit zaměstnanci Roskosmosu společně s muži z několika desítek jeho státních dceřiných společností, jež působí v kosmickém průmyslu. Rekruti by měli dostávat vstupní bonus 100 tisíc rublů (26 tisíc korun) a měsíční plat za frontovou službu ve výši 270 tisíc rublů (70 tisíc korun). To je mnohem více než mzda většiny zaměstnanců Roskosmosu i než peníze, které dostane normální ruský voják.

Vysoké odměny mohou být dané tím, že vzdělaní a kvalifikovaní zaměstnanci Roskosmosu nemusí být určeni pro normální boj na frontě, ale mohou mít například na starost expertní úkoly, jako je třeba elektronická nebo dronová válka.

Do Uranu

Základním prostředkem pro získání nových rekrutů jsou plakáty, na kterých jsou těžce vyzbrojení vojáci photoshopovaní vedle futuristických dopravních prostředků, a také podobná videa na sociálních sítích.

V jedné z těchto reklam hlasatel uvádí: „Státní korporace Roskosmos vás vyzývá, abyste se připojili k dobrovolnickému praporu Uran, kde budete vycvičeni k vítězství v této velké válce.“ Financial Times uvádějí, že tato videa běží na pracovištích Roskosmosu, který v Rusku zaměstnává asi 170 tisíc lidí.

Experti oslovení tímto časopisem si myslí, že jde o snahu neprovádět v Rusku nucené odvody, které poškozují morálku země, jež nedokázala za 16 měsíců splnit cíle invaze. Pokud přicházejí další vojáci dobrovolně, pak to působí na veřejnost naopak spíše pozitivním dojmem.

Spolupráce přetrvává

Roskosmos snahu o nábor vojáků doposud veřejně nepřiznal. Podle Financial Times zřejmě proto, že se pohybuje na velmi citlivé půdě. Této státní korporace se totiž do značné míry netýkají západní sankce – hlavně kvůli stále úspěšně probíhající spolupráci na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Spolupráci podle expertů výrazně pomohlo odvolání bývalého šéfa Dmitrije Rogozina, který se vůči západním partnerům dlouhodobě vyjadřoval značně nepřátelsky a agresivně. Například v únoru loňského roku varoval Evropu, že pokud by omezila s Ruskem na tomto poli spolupráci, mohla by ISS spadnout někam do Evropy. Opakovaně také naznačoval, že za technické problémy ruské části stanice mohou američtí astronauti.

V těchto měsících je naopak stabilizačním prvkem v Roskosmosu Sergej Krikaljov. Tento bývalý sovětský i ruský kosmonaut s obrovským množstvím osobních zkušeností v mezinárodní vesmírné kooperaci dohlíží v Roskosmosu na provoz posádek a současně komunikuje s americkou stranou. Hodně pomáhá, že na americké straně je jeho protějškem Robert Cabana, který velel misi raketoplánu Space Shuttle, na jejíž palubě letěl Krikaljov v roce 1998.

Ruské armády

Roskosmos není jediná ruská státní korporace, která vybavuje vlastní jednotky. Už dříve informoval časopis Forbes o tom, že si své jednotky vyzbrojuje i energetická společnost Gazprom. Podle tohoto článku jde ale nejen o snahu patriotů pomoci své vlasti v invazi, ale také o ochranu vlastních zájmů: šéf společnosti Alexej Miller se tam může pokoušet o zajištění vlastní nedotknutelnosti za stále bouřlivější vnitropolitické situace v Rusku.

Prapor Uran všude zdůrazňuje, že je zcela věrný ministerstvu obrany. Zavazuje se, že jeho rekruti podepíší smlouvy s pravidelnou armádou; což je vzorový případ toho, jak by podle ruského ministerstva obrany tento druh spolupráce měl vypadat.

Snaží se totiž už delší dobu dostat pod kontrolu soukromé armády, které na Ukrajině působí – tou nejslavnější je Wagnerova skupina Jevgenije Prigorožina. Minulý týden ministerstvo oznámilo, že do 1. července se všechny ostatní dobrovolnické jednotky začlení do jeho struktury.